składniki * 2 piersi z kurczaka * 2 średnie cebule * 2 ząbki czosnku * 30 dag pieczarek * puszka pomidorów w zalewie * sól, pieprz naturalny, pieprz Cayenne * 40 dag makaronu rurki * ser typu parmezan do posypania Sposób wykonania Mięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory zmiksować. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulę, czosnek i podsmażyć(...)Następnie wrzucić pieczarki, podsmażyć ok.. 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzami, przykryć i dusić ok.. 10 min. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory, Doprawić do smaku i dusić ok.. 10 min. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, przełożyć do rondla I wszystko razem wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać serem
Mix smakuskładniki * 70 dag schabu lub szynki wieprzowej * 2 średnie cebule * 30 dag pieczarek * 2-3 ogórki konserwowe * 1-2 łyżki mąki * 200 ml śmietany * 2 kostki bulionowe najlepiej knorr * 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy * sól, pieprz, papryka ostra * oliwa do smażenia Sposób wykonania Mięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć(...)półplasterki i wypłukać z nadmiaru octu. Na patelni rozgrzać oliwę, i podsmażyć mięso, najlepiej porcjami. Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa. Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min. Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę, albo
Mix smakuskładniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200 ml śmietany 18% * 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć(...)oleju w garnku w którym będzie duszone mięso, następnie do pieczarek przełożyć schab, wlać wodę tak aby lekko zakrywała mięso, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu
Mix smakuskładniki * 2 filety z kurczaka * 1-2 woreczki ryżu parboilad * 1 czerwona papryka * 30 dag pieczarek * 1 cebulka lub 2-3 cebulki dymki * przyprawa curry * pieprz cayenne * sól * olej sposób wykonania Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać(...)każdy kawałek był obtoczony w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na plasterki, paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić na paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, odsączyć z wody, po wysypaniu z woreczków gorący wymieszać z 3-4 łyżeczkami kurkumy
Mix smakurozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82% 3 jajka 50 g drożdży 1 łyżeczkę cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formy Do nadzienia: 250 g pieczarek 250 g mielonego mięsa (użyłam drobiowego) 150 g kwaśnej śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżkę masła sok z 1/4 cytryny przyprawy: sól, biały pieprz, tymianek Drożdże wkruszamy(...)podsypujemy mąką). Wkładamy je z powrotem do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godz. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Skrapiamy sokiem z cytryny, a kiedy puszczą sok, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by nie pozostały większe kawałki (zbitki). Smażymy jeszcze
Ratunku obiadfajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy(...)pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu, od sukcesu do sukcesu! Imprezowego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku
NA MOIM TALERZUSkładniki: Ciasto: 2 szklanki maki 550 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli 3/4 szklanki wody 10 g drożdży łyżeczka cukru Farsz: 500 g pieczarek 300 g kapusty kwaszonej cebulka łyżka masła 2 liski laurowe 3 ziela angielskie Dodatkowo: jajko Wykonanie: 1/2 szklanki mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone drożdże, 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie(...)nasz pracujący zaczyn. Zamieszać, dać tyle wody aby ciasto było dość miękkie (ale nie za rzadkie), dodać oliwę i zagnieść dokładnie. Następnie odstawić do podrośnięcia na ok. 60 minut. Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki. Kapustę opłukać, i też podgotować do miękkości w osobnym garnku z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie jak ostygnie kapusta
Moje pyszne gotowaniefakt, że jest prosta w wykonaniu, pożywna i niewątpliwie bardzo smaczna. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego mieszanego (600g wołowiny, 400g wieprzowiny) - 3 cebule - 2 papryki (różne kolory) - 500g pieczarek brunatnych - 2 puszki czerwonej fasoli - 1 puszka kukurydzy (285g) - 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g) - 1 świeży pomidor (bez skórki) - 4 ząbki czosnku - 2 papryczki chili - kilka pomidorów suszonych - sól, pieprz(...)dodajemy mięso mielone, solimy i smażymy ok. 30 minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie
mojewypiekiinietylkowielu potrawach nie pozostało nawet śladu, ale są za to zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami. Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów - 250g pieczarek brunatnych - 2 cebule - sól - czarny pieprz mielony - olej do smażenia Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 1,5 szklanki wrzątku(...)moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy, studzimy i siekamy ( można blenderem – tylko nie na papkę) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy suszone – posiekane
mojewypiekiinietylkoruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów - 500g pieczarek brunatnych - sól - czarny pieprz mielony - 2 łyżeczki nasion kminku - maggi w płynie (nie używam, ale w tym przypadku, moim zdaniem, ta przyprawa jest niezbędna) - ok. 1/3 szklanki wywaru z gotowanych(...)zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy ugotowane suszone grzyby (zmiksowane lub posiekane), doprawiamy
mojewypiekiinietylkoprawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki(...)żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść
NA MOIM TALERZUrobi wrażenie wśród gości. składniki na 2 porcje: gotowe ciasto francuskie, 2 piersi z kurczaka, 2 plastry żółtego sera 2 plastry szynki lub szybki parmeńskiej albo salami 2 duże pieczarki natka pietruszki białko z jajka Sól, pieprz, mielona papryka oliwa do smażenia Na oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto francuskie dzielimy(...)Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem
Bon Appetit Małgorzatyłyżki oleju suszone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca 1 jajko odrobina mąki przecier pomidorowy Składniki na pizze wg uznania, u mnie: 4 - 5 pieczarek 1 cebula 1 papryka 3 - 4 pomidory opakowanie oliwek 1 papryczka chili żółty ser ser pleśniowy z niebieską pleśnią suszone oregano sól, pieprz Surowe ziemniaki trzemy na tarce koniecznie o grubych(...)pieczeniami, wyrównujemy masę i skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w 200 sto pniach C. Gdy spód ziemniaczany upieczemy to smarujemy go koncentratem pomidorowym. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą i pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty
Bon Appetit Małgorzatyprzy niedzielnym obiedzie. Składniki na kruche ciasto: 1 kostka masła 2,5 szklanki mąki 1 żółtko pół łyżeczki soli. Składniki na spód koszyka: kilogram ziemniaków 2 jajka 30 dag pieczarek 1 cebula suszony majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz 1 łyżka mąki oliwa do smażenia 1 jajko do posmarowania Składniki na sałatkę: kilka pomidorków koktajlowych biały serek(...)pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je. I wycinamy paseczki o szerokości 1 cm. Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzątku. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy w drobną kostkę i razem podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki się ugotuję przerabiamy je jeszcze ciepłe przez praskę. Dodajemy
Bon Appetit Małgorzatymojego miasta od wielu lat. Ale najlepsze i tak są te domowe :) Składniki na 2/3 porcje: 0,5 kg ziemniaków 150 g żółtego sera 5 dużych pieczarek 4 łyżki zielonego groszku z puszki 4 łyżki kukurydzy z puszki rozmaryn, tymianek sól, pieprz czerwona papryka w proszku oliwa ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy(...)paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną
Bon Appetit Małgorzaty