mięska :) Proporcje trzeba samemu dopasować do liczby konsumentów;) Z tego przepisu spokojnie naje się cztery osoby ;) Kotlety ryżowe Składniki: woreczek ryżu woreczek ryżu z warzywami 30 dag pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 jajka suszony koperek pieprz sól papryka słodka vegeta Przygotowanie: Gotujemy na twardo 2 jajka, studzimy i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)miękkości. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki - podsmażamy na oleju z pestek winogron. Ryż, pieczarki, cebulę, jajka wrzucamy do dużej miski. Dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy :) Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju z pestek
Lawendowe Nieborzepisy na pasztety pączkują u mnie i zmieniają się w zależności od tego co właśnie mam pod ręką. Tak właśnie powstała kolejna wersja pasztetu z soczewicy. Tym razem z pieczarkami. Wyjątkowo przypadł mi do gusty tworząc cudowne połączenie z pomarańczowym chutney. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 20 dkg pieczarek duża marchewka pietruszka 10 dkg selera cebula 3 łyżki otrąb owsianych jajko(...)namaczania, ale znacznie skraca ono czas gotowania). Następnie gotuję w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim aż będzie miękka. Cebulę kroję w półtalarki, marchew, pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażam na oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki czosnku. Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa mielę w maszynce
Magiczna kuchnia DariiObiad bezmięsny, do tego zielony = tata w delegacji :) Szybko, smacznie i tanio. Zeby czasu nie tracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem! makaron penne brokuły pieczarki śmietanka 12 % do sosów sól, pieprz kilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowej ser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar) Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry. Ugotować kawałki(...)dodałam mały kubek śmietany. Wszystko razem zagotowałam. Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem. Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam podduszone pieczarki, półtwarde różyczki brokuła, wczesniej odłożone. Posypałam serem cheddar i posypałam orzeszkami ziemnymi, ktore wcześniej posiekałam nozem. Udekorowałam bazylią... Niby nic, a takie pyszne :)) var bbSite='http___gotujmy.pl
bistro mamaCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek) 300 g świeżych pieczarek 200 ml śmietany 18% 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki rozmarynu garści natki pietruszki pieprz ziołowy sól SKŁADNIKI na ratatuj: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz(...)kaszy jaglanej PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie
kulinarnyJapowiem więcej, jakby mało było mojej bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać. Składniki: 80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry 250g pieczarek małych lub średnich pieczarek 125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę 16 szalotek 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2/3 szklanki białego burgundzkiego wina 2/3 bulionu drobiowego bouquet garni (zastąpiłam(...)który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację. Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później. Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia. Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką i smażyć wszystko przez 2 minuty, mieszając. Wlać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia
W kuchni wieczoremczosnku, soli i pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 gałzki świeżej bazyli posiekanej lub łyżka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z PIECZARKAMI Składniki: 4 duże pieczarki łyżka masła szczypta soli i pieprzu 2 gałązki natki pietruszki Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić w plasterki o grubości 4mm. Podsmażyć do zrumienienia na maśle. Posolić
W kuchni wieczoremmyślałam, że z pizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone." Składniki : 450 g mąki łyżeczka soli 20 g drożdży łyżeczka cukru 270 ml mleka łyżeczka oleju(...)rzepakowego dodatkowo : 250 g sera żółtego edamskiego 50 g świeżego szpinaku ząbek czosnku 7 pomidorów sól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, oregano, cząber 5 sztuk pieczarek 1/2 dużej cebuli szynka domowa/litewska/wiejska kilka plasterków Sposób przygotowania: Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże i ucieramy, a następnie odstawiamy na około 10 minut. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozrobione drożdże
Słodkie Przyjemnościkońca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający Mięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem(...)Odkładamy do lodówki. Na roztopione na patelni masło wrzucamy, ściskając mocno w garści, posiekany na wiórki por. Szklimy, solimy i pieprzymy, dodajemy kilka kropel octu balsamicznego. Pieczarki kroimy na cztery - sześć części, wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy na najmniejszym ogniu na 10 minut. Odstawiamy pokrywkę i ustawiamy na największym palniku co chwila podrzucając patelnią
BaRepasciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło. Ciasto powinno być cienkie. Farsz (składniki mogą być dowolne): 6 pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros(...)Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach
kulinarnyswiatdomimielonego wieprzowego * 300 g mięsa mielonego wołowego * 2 średnie cebule * 1 ząbek czosnku * 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego * 6 płaskich łyżek kaszy manny błyskawicznej * 3-4 średnie pieczarki * 1 jajko * sól, pieprz * bułka tarta Sposób wykonania Jedna cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulka lekko podsmażyć na oliwie. Przestudzić, a następnie razem(...)surową cebulą zmiksować na papkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn ze średnimi oczkami. Do mięsa mielonego dodać cebulę, jajko, kaszę mannę, 4 łyżki wody, sos sojowy, pieczarki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować kotleciki, odtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Mix smakuskładniki * 2 piersi z kurczaka * 2 średnie cebule * 2 ząbki czosnku * 30 dag pieczarek * puszka pomidorów w zalewie * sól, pieprz naturalny, pieprz Cayenne * 40 dag makaronu rurki * ser typu parmezan do posypania Sposób wykonania Mięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory zmiksować. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulę, czosnek i podsmażyć(...)Następnie wrzucić pieczarki, podsmażyć ok.. 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzami, przykryć i dusić ok.. 10 min. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory, Doprawić do smaku i dusić ok.. 10 min. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, przełożyć do rondla I wszystko razem wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać serem
Mix smakuskładniki * 70 dag schabu lub szynki wieprzowej * 2 średnie cebule * 30 dag pieczarek * 2-3 ogórki konserwowe * 1-2 łyżki mąki * 200 ml śmietany * 2 kostki bulionowe najlepiej knorr * 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy * sól, pieprz, papryka ostra * oliwa do smażenia Sposób wykonania Mięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć(...)półplasterki i wypłukać z nadmiaru octu. Na patelni rozgrzać oliwę, i podsmażyć mięso, najlepiej porcjami. Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa. Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min. Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę, albo
Mix smakuskładniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200 ml śmietany 18% * 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć(...)oleju w garnku w którym będzie duszone mięso, następnie do pieczarek przełożyć schab, wlać wodę tak aby lekko zakrywała mięso, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu
Mix smakuskładniki * 2 filety z kurczaka * 1-2 woreczki ryżu parboilad * 1 czerwona papryka * 30 dag pieczarek * 1 cebulka lub 2-3 cebulki dymki * przyprawa curry * pieprz cayenne * sól * olej sposób wykonania Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać(...)każdy kawałek był obtoczony w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na plasterki, paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić na paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, odsączyć z wody, po wysypaniu z woreczków gorący wymieszać z 3-4 łyżeczkami kurkumy
Mix smakumały sukces. Życzę jak najwięcej wykorzystanych szans w nadchodzącym roku jak i zdrowia na które trzeba sukcesywnie pracować! Składniki: 150 g sera żółtego (suchego jak np. salami) 250g pieczarek 2 małe cebule 3 jajka EKO garść kukurydzy konserwowej czosnek granulowany oregano suszone majonez 5-6 łyżeczek koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka sól himalajska pieprz czarny olej słonecznikowy Przygotowanie: 1/ Gotujemy(...)jajka na półmiękko, obieramy i kroimy w kosteczkę - wrzucamy do miski. 2/ Umyte pieczarki kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę - razem przesmażamy na patelni. 3/Do jajek dodajemy odsączoną kukurydzę, a przesmażone pieczarki z cebulą odsączamy z tłuszczu. Gdy są już odsączone przekładamy do miski z innymi składnikami 4/ Dodajemy majonez i koncentrat, solimy, dodajemy pieprzu, czosnku
Kuchnia PROzdrowotna