pieczarki - 22920 przepisów (strona:642/1528)

Mięsno – warzywny Francuz 181

mniej albo zjeść go potem do chleba.   Składniki na 10 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki pokroić drobno, paprykę i cebulę w kostkę. Na odrobinie oleju usmażyć mięso(...)zrobi się „szare” dodać do niego pieczarki i cebulę. Smażyć do odparowania wody. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed końcem smażenia dodać paprykę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać do mięsa kukurydzę i starty ser żółty. Całość wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 10 części. Nakładać farsz na środek ciasta i składać na pół. Należy dobrze skleić brzegi. Piec w temperaturze 180 stopni

Fabryka pomysłów
Drożdżowe bułeczki z kurczakiem 331

sztuk:   Ciasto: 0,5 kg mąki 50g świeżych drożdży Ok. 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Farsz: 20 dag pieczarek 30 dag piersi z kurczaka Po ¼ żółtej i czerwonej papryki Mała puszka kukurydzy Kilka plastrów sera żółtego Ketchup Przyprawa do pizzy Prymat Przyprawa do kurczaka złocista – Kamis 1 czerwona cebula Przygotowanie: Drożdże zasypać(...)ścierką na około godzinę do wyrośnięcia. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Posypać przyprawą do kurczaka. Usmażyć na   odrobinie oleju Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć do odparowania wody. Ciasto podzielić na około 15części. Rozciągnąć mniej więcej na długość dłoni. Nakładać farsz i dobrze skleić, tak aby powstały podłużne

Fabryka pomysłów
Chłopski garnek 251

Składniki na 3 porcje: 2 kiełbaski śląskie 2 małe cebule 4 średnie ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego Pół papryki – dowolny kolor, u mnie żółta 15 dag pieczarek Kubek bulionu 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Szczypta pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki majranku Przygotowanie: Kiełbasę, cebulę(...)paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, a czosnek posiekać. Kiełbasę, czosnek, cebulę i pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Chwilę smażyć. Zalać bulionem. Całość doprawić do smaku papryką i ziołami. Pod koniec duszenia dodać jogurt naturalny, gotować do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Cukinia/bakłażan faszerowany mięsem mielonym 358

osoby: 2 większe cukinie lub2 bakłażany ( u mnie 1 cukinia i 1 bakłażan) 400g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 średni pomidor lub pół puszki pomidorów 15 dag pieczarek 10 dag sera żółtego Sól Pieprz Bazylia Oregano Ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić(...)kostkę. Cukinię/bakłażana przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić   w kostkę.  Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na niej, pieczarki, cebulę, mięso i miąższ. Posolić i popieprzyć do smaku. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora (uprzednio go sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasienia) lub pomidory w puszce. Gdy pomidor się rozpadnie doprawić bazylią, oregano

Fabryka pomysłów
Garnek po bolońsku 318

wersji domowej. Danie smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na 3 porcje: 250-300g makaronu penne 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liśc laurowy Sól Pieprz 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2,5 kubka wody/bulionu - *kubek=300ml ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki(...)pokroić w półtalarki, cebulę w kostkę, a czosnek posiekać. Podsmażyć je na odrobinie oleju, do czasu, gdy woda wyparuje z pieczarek Dodać mięso mielone, smażyć do czasu, gdy nie będzie surowe. Posolić i popieprzyć do smaku. Zalać wodą/bulionem rozrobionym z koncentratem. Dodać liść laurowy. Doprawić bazylią i oregano. Dodać surowy makaron. Gotować do miękkości około 10-15 minut (czas

Fabryka pomysłów
Kurczak z woka z pędami bambusa 289

listopada) do godziny 22. Składniki na 4 porcje: 600g mięsa z kurczaka – u mnie udka Puszka pędów bambusa (220g) Biała część pora ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 17 dag pieczarek 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao Tao 2 łyżki oleju Łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić(...)chili, dodać posiekany czosnek, imbir i wymieszać. Odstawić na 1 h do lodówki. Pędy bambusa odcedzić z zalewy, przepłukać wodą. Pora pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę , a pieczarki w półtalarki. W woku/patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso. Smażyć. Ewentualnie posól i popieprz Następnie dodać pora, po 2 minutach paprykę z pędami bambusa, a po kolejnych pieczarki. Wymieszaj. Dopraw

Fabryka pomysłów
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 372

mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty ( klik ), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być(...)zawsze człowiek potrafi się nie przejmować (a ja to chyba już w ogóle:P). Składniki na 3 porcje: 350 g makaronu tagliatelle szpinakowe 20 dag pieczarek Biała część pora Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie  bardziej kremowy. Sól Pieprz Olej

Fabryka pomysłów
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. 314

średniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz ziołowy przyprawa do ziemniaków 2/3 szklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy(...)cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy je do cebulki. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Jeżeli woda z pieczarek i cebulki wyparuje, należy trochę dolać, bo sos może wyjść za gęsty. Gdy pieczarki są już miękkie, mieszamy śmietanę z mąką

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 270

pieczonego mięsa. Przepis pochodzi z bloga mniami-mniam Składniki na 5-6 porcji : 3 torebki kaszy jęczmiennej 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku  20 dag pieczarek  4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka(...)koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Posól i popieprz. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj marchewkę i podsmaż jeszcze chwilę. Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz. Podsmaż. Przełóż do podsmażonych pieczarek. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, oregano i słodką papryką. Duś chwilę

Fabryka pomysłów
Sałatka z marynowanymi pieczarkami i kukurydzą 31

szczypiorkiem nie smakuje już tak dobrze). Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole oraz na wszelkich imprezach. Będzie także doskonałym dodatkiem do wędlin. składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek ( ok 420g po osączeniu ) 1 puszka kukurydzy 5-6 jajek 4-5 kiszonych ogórków 3 łyżki posiekanego koperku majonez świeżo zmielony czarny pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić(...)drobną kostkę. Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Pieczarki osączyć pokroić na małe kawałki. Kiszone ogórki także pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Połączyć z majonezem, do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu

Monia miesza i gotuje
Zupa pieczarkowa z kluskami na rosole 27

także kluski kładzione czy szpecle. Zapraszam na przepis 🙂       Zupa pieczarkowa z kluskami przepis udko kurczaka duże 1 sztuka woda 2 l włoszczyzna jak do rosołu pieczarki 300 g masło 1 łyżka z brzuszkiem czosnek 2 ząbki kluski 500 g kwaśna śmietana 3 łyżki natka pietruszki 1/3 pęczka sól i pieprz do smaku(...)dopiero zupy pieczarkowej. Tak, czy owak zupa jest warta zachodu. Z udka i włoszczyzny przygotuj rosół. Wyjmij miękkie mięso i warzywa, gdy ostygną pokrój na mniejsze kawałki. Czyste pieczarki pokrój

Dieta moja pasja
Roladki mielone z pysznym nadzieniem śmietankowo-pieczarkowym 34

mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy ok 10 sztuk pieczarek pół pora 1 łyżka masła ok 6 łyżeczek kanapkowego serka śmietankowego ok pół szklanki mąki olej do smażenia 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)opcjonalnie płatki chilli   ***Przygotowujemy nadzienie. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle *** *** Gdy grzyby się zrumienią dodajemy drobno pokrojonego pora, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej *** *** Masę

Blog z Apetytem
Gulasz z szynki z marchewką i pieczarkami 41

Witajcie. Zapraszam po kolejną wersję gulaszu. Składniki: 700 g szynki wieprzowej  2 marchewki  10 dużych pieczarek  1 cebula  olej do smażenia  sól, pieprz  ziele angielskie, liść laurowy majeranek  woda 1 łyżka śmietany 18% + 2 łyżki mąki + trochę zimnej wody 2 ząbki czosnku  Sposób przygotowania:  1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem(...)dusić do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę.  3. Jak już mięso będzie miękkie, posiekać cebulę oraz czosnek, lekko zeszklić na oleju, po czym dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dusić, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać pokrojoną dowolnie marchewkę, szcze chwilę smażyć, po czym dodać zawartość patelni do gulaszu. Gotować, aż warzywa zmiękną.  4. W kubku wymieszać dokładnie mąkę

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka naleśnikowa z beszamelem i pysznym farszem 49

beszamelem i pysznym farszem     Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) olej do smażenia Farsz: 10 dkg chudego boczku lub wędzonej szynki 1 cebula 10 dkg pieczarek pół niedużej cukinii mała puszka kukurydzy z groszkiem 20 dkg tartego żółtego sera (u mnie mieszanka sera gouda, mozzarella i cheddar) Beszamel: 3 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki(...)drobno pokrojony boczek lub szynkę *** *** Gdy wędlina zrumieni się, zdejmujemy ją z patelni, dodajemy trochę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, mieszamy i podsmażamy *** *** Po chwili dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię *** *** Smażymy często mieszając, aż cukinia zmięknie. Wyłączamy palnik i dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę z groszkiem *** *** Następnie dokładamy podsmażoną wcześniej

Blog z Apetytem