pieczarki - 22435 przepisów (strona:642/1496)

Polędwiczki drobiowe ze szpinakiem i sezamem 192

kochamy też delektować się jedzeniem zanim jeszcze go weźmiemy do ust. Po przyprawy do tego dania zapraszam na www.Skworcu.com.pl . Składniki: 3-4  duże piersi kurczaka 6-7 pieczarek 2 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki posiekanej marynowanej papryki 3-4 świeże liście szpinaku mąka, jajko i biały sezam do panierowania oliwa do pieczenia wykałaczki 1. Filety rozbić na jak największe(...)uważając żeby pozostały w całości, posypać z obu stron solą i pieprzem. 2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posmarować każdy filet na środku. Na oliwie obsmażyć pieczarki. Na przygotowane kotlety posmarowane na środku czosnkiem położyć po jednym lub po dwa liście świeżego szpinaku, następnie pieczarki i marynowaną paprykę. Mięso złożyć na pół, aby zawartość pozostała na środku, starannie spiąć

Apetyczna babeczka
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 197

błonnika, więc pomaga w odchudzaniu* Dodatkowo kasza niepalona zawiera ich znacznie więcej niż kasza palona! Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej 2 szkl. wody + do sosu 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula sól pieprz masło klarowane 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub śmietana do zup  Kaszę płuczemy, odcedzamy i zalewamy dwoma szklankami wody. Solimy i gotujemy na najmniejszym(...)ręcznik i odkładamy w ciepłe miejsce, np pod kołdrę na kolejne 15-30 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę i obsmażamy   do zeszklenia  w niewielkiej ilości masła. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki i dodajemy do cebulki. Dolewamy trochę wody, doprawiamy solą, pieprzem, przykrywamy garnek i dusimy do czasu, aż pieczarki zmniejszą swoja objętość. W międzyczasie robimy zasmażkę z mąki

chwile dla mnie
Pieczeń rzymska 139

zimno Pieczeń rzymska SKŁADNIKI: 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso(...)sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę jak na metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy mięsnej, na masie ułożyć paski papryki i plasterki pieczarek. Przykryć drugą połową masy mięsnej,oprószyć papryką ostrą,posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stop.piec około 60 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Faszerowany kalafior 197

Faszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować(...)minut, wyjąć, osączyć na sicie. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu

Kuchnia Danusi
Zupa gulaszowa 167

jesienne chłody , rozgrzewająca zupa Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: wołowina bez kości - 1 kg  ( u mnie wieprzowina od szynki) pieczarki -250 g cebula - 2 szt papryka czerwona -1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt ziemniaki - 4 szt seler - 0,5 szt por część biała- 1 kawałek smalec -2 łyżki magii - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek koncentrat pomidorowy - 1 łyżka(...)ogniu do miękkości mięsa.. Selera obrać, opłukać, pokroić w słupki. Papryki opłukać, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka. Pieczarki umyć, osączyć pokroić w pół plastry. Na pozostałym tłuszczu po mięsie, usmażyć pieczarki, cebulę paprykę i selera, wszystko podsmażyć oddzielnie, przełożyć do garnka z mięsem, dusić kilka minut. Ziemniaki obrać

Kuchnia Danusi
Galantyna wieprzowo-drobiowa 161

Galantyna z nową przyprawą do kurczaka Kamis, od razu smakuje lepiej. Galantyna wieprzowo-drobiowa SKŁADNIKI: kurczak- 1 szt mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Kamis Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć(...)było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w półplastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać

Kuchnia Danusi
Kurczak faszerowany 244

ciepło Kurczak faszerowany                                           SKŁADNIKI: kurczak świeży 2 kg pieczarki 0,5 kg wieprzowe mięso mielone 0,5 kg ser żółty 250 g jajka 2 szt przyprawa do kurczaka 1 torebka cebula 1 szt sól do smaku pieprz czarny(...)smaku smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka usuwamy kości.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę,  podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić. Dodać pieczarki do cebuli, dusić do odparowania wywaru. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać.  Farszem nafaszerować kurczaka.  Zaszyć

Kuchnia Danusi
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 208

wysmażenia) i steki wyszły idealne, soczyste i pełne smaku. Podane wraz z warzywami stworzyły przepyszne dania. Polecam! Scroll down for recipe in English Stek z polędwicy wołowej z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką (2 porcje) Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej (po 150-200 g każdy) 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę(...)szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól i pieprz tymianek Przygotowanie: Dopraw steki solą (nie pieprzem) i rozgrzej patelnię na dużym ogniu aż do dymienia. Na tym etapie nie dodawaj oleju, jeżeli steki na pewno nie przywrą, a danie będzie mniej kaloryczne:) Smaż steki

karmelowy
Zapiekanka z ananasem 163

Pyszna zapiekanka z sosem  słodko-kwaśnym i ananasem... Składniki: 200 g pieczarek, 150 g makaronów: świderki, łazanki, kokardki, 1/2 puszki ananasów, 400 ml sosu słodko-kwaśnego, 2 piersi kurczaka, 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa, 3 cebule, 100 g żółtego sera. Przygotowanie:       Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy(...)tłuszczu. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę, a następnie pieczarki pokrojone w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ugotowany makaron, podsmażoną cebulkę, podsmażone pieczarki, usmażonego kurczaka i ananasa pokrojonego w kostkę. Wszystko zalewamy sosem słodko-kwaśnym. Następnie posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na godzinę. Na talerzu dekorujemy ananasem

Aga w kuchni
Rolada z grzybami i kurczakiem 142

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g sera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu Kamis, szczypta soli morskiej Kamis i pieprzu czarnego Kamis. Przygotowanie:      Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie kroimy pieczarki w kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut

Aga w kuchni
Zapiekanka z ziemniakami 201

Składniki: ok.6 ziemniaków,  0,5 kg pieczarek, 1 cebula, 0,5 kg mięsa mielonego, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g żółtego sera, 0,5 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki bazylii,  1 łyżeczka słodkiej papryki,  sól,  pieprz. Przygotowanie:    Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków(...)Posypujemy je czosnkiem, solą i bazylią. Na jednej patelni podsmażamy mięso mielone z cebulką- przyprawiamy solą i pieprzem, a na drugiej pieczarki.Układamy połowę mięsa i połowę pieczarek na ziemniakach. Następnie układamy drugą warstwę z ziemniaków, mięsa i pieczarek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami i przyprawami. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni

Aga w kuchni
Tacos 212

Tacos Składniki: 400g zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka około 12-14 muszli tacos ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 pomidor 6-7 pieczarek 250 g kukurydzy z puszki ½ zielonej części cebulki dymki około 200 g sera cheddar (lub innego ulubionego) olej do smażenia Przyprawy do mięsa:* 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki(...)mieszankę przypraw. Mięso przyprawiamy i dalej smażymy przez około 10 minut Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Do podsmażonej papryki oddajemy kukurydzę i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i również podsmażamy. Pomidora kroimy w kostkę, dymkę siekamy i łączymy ze sobą. Doprawiamy sola i pieprzem. Przygotowujemy salsy. Awokado rozcinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę

Mania Gotowania
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 170

albo przynajmniej na pół dnia... Będzie nam potrzebny POR, wystarczy jeden, kroimy go w krążki i niedbałe kawałeczki   Następnie zajmiemy się zdrowym nadzieniem. Składniki- -szpinak świeży -pieczarki -mozarella   Wyciągamy zamarynowane mięsko z lodówki i układamy na desce. Do każdego kawałka przyklejamy listki szpinaku pokrzwając dokładnie płat mięsa. Kroimz w paseczki mozarellę i pieczarki... i układamy w ten sposób(...)chwilkę do lodówki... Dno naszego naczynia TERMISIL GRILL&DROP SYSTEM wykładamy sporą ilością pokrojonego niedbale pora... Na porze układamy nasze roladki ze zdrowym wnętrzem... ...posypujemy kawałkami pieczarek... … .a następnie krążkami pora :-)   Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek , nakrywamy pokrywką ...i...do piekarnika! Po 15 minutkach wyciągamy i dokładamy brokuły , świeży szpinak oraz pomidorki koktajlowe...zamykamy

Z Kuchni Do Kuchni
Ale jaja ….z makaronem ! 157

łyżka, moje ulubione. Bo smakuje jak masło i potrawa ma maślany smaczek rzeżucha ogrodowa makaron 5 jajeczny , który gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Sól uduszone na maśle pieczarki. Ja miałam już w lodówce. Może być bez pieczarek. Międzyczasie, do garnka wbijamy 2 całe jaja, lekko solimy, dodajemy mleko, starty parmezan około łyżki i miksujemy do połączenia składników. Na osoloną(...)wodę wrzucamy makaron i gotujemy. Natychmiast odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączony, wrzucamy na patelnię z roztopionym masełkiem MASMAL. Do masy jajecznej dodajemy pieczarki, opcjonalnie. Wlewamy masę jajeczną na makaron i przykrywamy. Dajemy gaz na minimum. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią , by makaron nam się nie przyczepił . Na patelniach ceramicznych na pewno się nie przylepi. Dużą rolę odgrywa również

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti bolognese 229

Składniki na dwie duże porcje. Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 250 g mięsa mielonego wołowego 1 szt. cebuli 6 szt. pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano (suszone) 1 łyżeczka bazylii (otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej(...)wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos: 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.  2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki. 3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut.  4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania