wody 1/2 kostki bulionowej warzywnej 2 łyżki masła ghee lub masła klarowanego 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli (płaska) 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu 250 g pieczarek 1 łyżeczka suszonego oregano świeża natka pietruszki do podania Kurczak w sosie pieczarkowym Jak zrobić kurczaka w sosie pieczarkowym. Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, oprószyć z każdej strony oregano , pieprzem(...)około 8 minut. Usmażone mięso wyjąć na talerzyk. Na patelnię włożyć pozostałe masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek i smażyć przez kilka sekund. Kolejno włożyć pokrojone na plasterki pieczarki i kontynuować smażenie na średniej wielkości ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie wsypać 1/4 łyżeczkę soli, włożyć kostkę bulionową, wlać wodę i mascarpone. Gotować przez 2-3 minuty
MeCooksRICE-A-RONI Z POMIDORAMI Składniki: 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 szklanka ugotowanego makaronu – u mnie połamane spaghetti 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 łyżek oliwy 200g pieczarek 150g pomidorków koktajlowych 0,5 pęczka natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Jak zrobić rice-a-roni z pomidorami: Najpierw na oliwie na dużej patelni(...)podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie kiedy cebula zacznie lekko się złocić, dodajemy czosnek starty na tarce oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Potem przesmażamy wszystko minutę. Zaraz potem dodajemy ryż, makaron oraz pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki. Następnie przesmażamy minutę. Potem dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez, mieszamy. Finalnie doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Artykuł Rice-a-roni
Dorota SmakujeBardzo prosta, smaczna i pożywna sałatka z pieczarkami marynowanymi i jajkiem, która sprawdzi się doskonale na wiele okazji. Artykuł Sałatka z pieczarkami marynowanymi i jajkiem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudanajlepiej sprawdzi się ser cheddar + żółta mozzarella, (ta twarda do pizzy, nie kulka z zalewy) ) szczypta ziół prowansalskich Dodatkowo; 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego + oregano + bazylia 1-2 brązowe pieczarki 1/2 małej cebuli 1/3 papryki kilka plasterków salami kilka plasterków szynki (u mnie z indyka) 1 plasterek sera cheddar 125 g mozzarelli (kulka) W misce łączymy ze sobą majonez oraz(...)około 20 minut (do zezłocenia). Na upieczonym spodzie rozprowadzamy cienką warstwę koncentratu pomidorowego. Oprószamy suszoną bazylią i oregano. Wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki dodatki: szynkę, salami, piórka cebuli, plasterki pieczarek, oraz pokrojoną na plastry mozzarellę z zalewy i poszarpany na mniejsze kawałki plasterek sera cheddar. Zapiekamy przez 5-8 minut, aż do rozpuszczenia się serów. Kroimy na kawałki po lekkim
Smaki Na Talerzumięso wołowe, ale można użyć wieprzowego) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła ziele angielskie, liść laurowy 20dkg pieczarek 1 cebula 1 szklanka czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia mąka do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej – do zaciągnięcia sosu *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Po przestudzeniu wszystko drobno siekamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8-9 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek
Blog z Apetytemstoi na przeszkodzie aby dołożyć do farszu mięso lub wędlinę, jak kto lubi. Palce lizać! Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) ok 10dkg pieczarek 1 cebula 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka ok 20 dkg żółtego sera 1 łyżka masła najlepiej klarowanego sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka posiekanego szczypiorku Domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK) ketchup(...)pikantny *** Przygotowujemy farsz. Na patelni szklimy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, mieszamy i smażymy *** *** Gdy cukinia trochę zmięknie dokładamy drobno pokrojoną paprykę *** *** Mieszamy, smażymy jeszcze przez około 2 minuty, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy
Blog z ApetytemWracam do moich ulubionych śniadań i dziś zapraszam po przepis na pyszny swojski omlet. Składniki: 2 jajka 2 pieczarki 2 plasterki boczku kawałek cebuli odrobina mleka sól, pieprz ser żółty olej do smażenia Sposób wykonania: 1. W garnuszku rozmieszać jajka z odrobiną mleka, solą i pieprzem. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulkę i boczek w kostkę. Wszystko wymieszać
Kuchnia domowa Anikurczaka 100g kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie cheddar i mozzarella) 1 łyżka masła sól, pieprz Farsz: 10dkg boczku wędzonego 1 nieduża cebula kilka pieczarek 2 garści świeżego szpinaku sól, pieprz *** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni *** *** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę i smażymy do czasu, aż cebula się
Blog z ApetytemPaszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Artykuł Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plKrokiety z cukinią, pieczarkami i żółtym serem to wyjątkowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także zdrowymi składnikami. Cukinia, bogata w witaminy i minerały, nadaje potrawie lekkość, podczas gdy pieczarki dodają intensywnego smaku. Żółty ser, rozpuszczając się wewnątrz chrupiącej krokiety, nadaje całości wyjątkowej konsystencji … The post KROKIETY Z CUKINIĄ appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyKurczak to chyba najczęściej wykorzystywane mięso w naszym domu. Tym razem zagościł u nas kurczak w sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Artykuł Kurczak w sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pldzień! Jeśli masz ochotę, serdecznie zapraszam do stołu! :) Grzybowa szkaszuka ze szpinakiem Porcja dla 1-2 osób Potrzebujesz: 2 łyżki oleju 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 6 pieczarek 2 duże garści świeżego szpinaku 2 suszone grzyby namoczone przez noc lub mielone suszone grzyby 1/2 łyżeczki (opcjonalnie) 2 czubate łyżeczki czerwonego pesto 100ml śmietanki 30% lub mleka owsianego sól(...)pieprz do smaku 2-4 jajka ulubione pieczywo do podania natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i pieczarki w plasterkach. 2. Dodaj czosnek, szpinak i szczyptę soli. 3. Gdy szpinak zmięknie, zalej całość śmietanką/mlekiem, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj. 4. Zrób małe dołeczki w szpinaku i wbij w nie jajka. 5. Dopraw solą
Kuchnia w Słońcu Skąpanaschabu bez kości Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano ziele angielskie, liść laurowy pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia 1 cebula 10 dkg pieczarek 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka masła najlepiej klarowanego 1 łyżka siekanej zieleniny(...)rozgrzanym oleju na rumiano i przekładamy na talerz *** *** Gdy usmażymy całe mięso, na patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, mieszamy i podsmażamy *** *** Dokładamy pokrojone w paski papryki i całość jeszcze przez chwilę smażymy ciągle mieszając *** *** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, liść laurowy oraz dwie
Blog z ApetytemSkładniki: ok 1 kg karkówki przyprawa do gyrosa 2 cebule (u mnie czerwona i biała) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 łodygi selera naciowego ok 200g pieczarek mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zalewa: 250 ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę(...)karkówkę obtaczamy w mące *** *** Plastry mięsa obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju *** *** Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Cebulę kroimy w półplasterki, papryki paski, a seler na kawałki *** *** Pieczarki kroimy w plasterki *** *** Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy i wykładamy na podsmażonym mięsie *** *** W miseczce lub w słoiku mieszamy wszystkie składniki zalewy *** *** Tak przygotowaną zalewą polewamy równomiernie danie w naczyniu żaroodpornym
Blog z Apetytemdużo? PS. Dodałam do niej groszek konserwowy, ale jakoś mi do niej nie pasował około 250-300 g makaronu orzo 2 filety z kurczaka przyprawa gyros mały słoik marynowanych pieczarek 4-5 ogórków konserwowych 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku (ale następnym razem bym pominęła) 1 czerwona papryka kawałek żółtego sera 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstej(...)minut. Następnie mięso smażymy na rozgrzanej na patelni minimalnej ilości oleju. Całą zawartość patelni przekładamy do miski z makaronem. Jajka gotujemy na twardo. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, ogórki, pieczarki oraz jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Groszek osączamy z zalewy, przelewamy na sicie zimną woda. Ser żółty trzemy na tarce. Majonez łączymy ze śmietaną i ketchupem. Doprawiamy
Smaki Na Talerzu