pieczarki - 22978 przepisów (strona:644/1532)

Kurczak z woka z pędami bambusa 322

listopada) do godziny 22. Składniki na 4 porcje: 600g mięsa z kurczaka – u mnie udka Puszka pędów bambusa (220g) Biała część pora ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 17 dag pieczarek 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao Tao 2 łyżki oleju Łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić(...)chili, dodać posiekany czosnek, imbir i wymieszać. Odstawić na 1 h do lodówki. Pędy bambusa odcedzić z zalewy, przepłukać wodą. Pora pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę , a pieczarki w półtalarki. W woku/patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso. Smażyć. Ewentualnie posól i popieprz Następnie dodać pora, po 2 minutach paprykę z pędami bambusa, a po kolejnych pieczarki. Wymieszaj. Dopraw

Fabryka pomysłów
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 408

mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty ( klik ), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być(...)zawsze człowiek potrafi się nie przejmować (a ja to chyba już w ogóle:P). Składniki na 3 porcje: 350 g makaronu tagliatelle szpinakowe 20 dag pieczarek Biała część pora Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie  bardziej kremowy. Sól Pieprz Olej

Fabryka pomysłów
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. 341

średniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz ziołowy przyprawa do ziemniaków 2/3 szklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy(...)cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy je do cebulki. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Jeżeli woda z pieczarek i cebulki wyparuje, należy trochę dolać, bo sos może wyjść za gęsty. Gdy pieczarki są już miękkie, mieszamy śmietanę z mąką

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 297

pieczonego mięsa. Przepis pochodzi z bloga mniami-mniam Składniki na 5-6 porcji : 3 torebki kaszy jęczmiennej 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku  20 dag pieczarek  4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka(...)koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Posól i popieprz. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj marchewkę i podsmaż jeszcze chwilę. Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz. Podsmaż. Przełóż do podsmażonych pieczarek. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, oregano i słodką papryką. Duś chwilę

Fabryka pomysłów
Soczysty schab zapiekany w warzywach – obiad jak u babci 38

Składniki na soczysty schab zapiekany w warzywach: 1,2 kg schabu lub schabu karkowego + sól, pieprz, papryka ostra 2 papryki np. czerwona i żółta 2 średnie marchewki 250 g pieczarek 1 duża cebula szklanka passaty pomidorowej po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego łyżeczka cukru czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek staropolski po dużej szczypcie(...)umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Większe plastry możesz przekroić na pół. Mięso oprósz przyprawami i odstaw przynajmniej na pół godziny. Paprykę pokrój w paski, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Marchew obierz i pokrój w plastry. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj ze sobą. Passatę wymieszaj z cukrem, przyprawami i ziołami. Połowę mięsa wyłóż

e-PrzepisyKulinarne
Roladki z kurczaka w sosie pieczarkowym 56

pieczarkowym. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania z wykwintnym smakiem.     Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 20 dkg boczku wędzonego 20 centymetrowy kawałek pora ok 20dkg pieczarek 1 cebula pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek 1,5 szklanki bulionu pół szklanki białego wina 2 łyżki sosu sojowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka(...)olej i układamy na nim roladki „łączeniem” do dołu. Podsmażamy mięso na rumiano z każdej strony *** *** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulą *** *** Dodajemy ponownie mięso, zalewamy całość winem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na dużej mocy palnika, aż większość wina wyparuje *** *** Następnie roladki zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, liść laurowy

Blog z Apetytem
Sałatka z marynowanymi pieczarkami i kukurydzą 59

szczypiorkiem nie smakuje już tak dobrze). Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole oraz na wszelkich imprezach. Będzie także doskonałym dodatkiem do wędlin. składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek ( ok 420g po osączeniu ) 1 puszka kukurydzy 5-6 jajek 4-5 kiszonych ogórków 3 łyżki posiekanego koperku majonez świeżo zmielony czarny pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić(...)drobną kostkę. Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Pieczarki osączyć pokroić na małe kawałki. Kiszone ogórki także pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Połączyć z majonezem, do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu

Monia miesza i gotuje
Zupa pieczarkowa z kluskami na rosole 54

także kluski kładzione czy szpecle. Zapraszam na przepis 🙂       Zupa pieczarkowa z kluskami przepis udko kurczaka duże 1 sztuka woda 2 l włoszczyzna jak do rosołu pieczarki 300 g masło 1 łyżka z brzuszkiem czosnek 2 ząbki kluski 500 g kwaśna śmietana 3 łyżki natka pietruszki 1/3 pęczka sól i pieprz do smaku(...)dopiero zupy pieczarkowej. Tak, czy owak zupa jest warta zachodu. Z udka i włoszczyzny przygotuj rosół. Wyjmij miękkie mięso i warzywa, gdy ostygną pokrój na mniejsze kawałki. Czyste pieczarki pokrój

Dieta moja pasja
Roladki mielone z pysznym nadzieniem śmietankowo-pieczarkowym 60

mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy ok 10 sztuk pieczarek pół pora 1 łyżka masła ok 6 łyżeczek kanapkowego serka śmietankowego ok pół szklanki mąki olej do smażenia 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)opcjonalnie płatki chilli   ***Przygotowujemy nadzienie. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle *** *** Gdy grzyby się zrumienią dodajemy drobno pokrojonego pora, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej *** *** Masę

Blog z Apetytem
Gulasz z szynki z marchewką i pieczarkami 63

Witajcie. Zapraszam po kolejną wersję gulaszu. Składniki: 700 g szynki wieprzowej  2 marchewki  10 dużych pieczarek  1 cebula  olej do smażenia  sól, pieprz  ziele angielskie, liść laurowy majeranek  woda 1 łyżka śmietany 18% + 2 łyżki mąki + trochę zimnej wody 2 ząbki czosnku  Sposób przygotowania:  1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem(...)dusić do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę.  3. Jak już mięso będzie miękkie, posiekać cebulę oraz czosnek, lekko zeszklić na oleju, po czym dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dusić, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać pokrojoną dowolnie marchewkę, szcze chwilę smażyć, po czym dodać zawartość patelni do gulaszu. Gotować, aż warzywa zmiękną.  4. W kubku wymieszać dokładnie mąkę

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka naleśnikowa z beszamelem i pysznym farszem 70

beszamelem i pysznym farszem     Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) olej do smażenia Farsz: 10 dkg chudego boczku lub wędzonej szynki 1 cebula 10 dkg pieczarek pół niedużej cukinii mała puszka kukurydzy z groszkiem 20 dkg tartego żółtego sera (u mnie mieszanka sera gouda, mozzarella i cheddar) Beszamel: 3 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki(...)drobno pokrojony boczek lub szynkę *** *** Gdy wędlina zrumieni się, zdejmujemy ją z patelni, dodajemy trochę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, mieszamy i podsmażamy *** *** Po chwili dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię *** *** Smażymy często mieszając, aż cukinia zmięknie. Wyłączamy palnik i dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę z groszkiem *** *** Następnie dokładamy podsmażoną wcześniej

Blog z Apetytem
Puszyste paszteciki z grzybami 91

mnie luksusowa ToTa 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Farsz: 1 małe opakowanie suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 cebula sól i świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła 3 łyżki startej na grubych oczkach mozzarelli Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików Przygotowanie: Farsz: Suszone grzyby gotujemy, studzimy, drobno kroimy(...)Wywar z grzybów można dodać do barszczu Cebulę drobno kroimy i szklimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i pokrojone suszone grzyby. Całość doprawiamy i smażymy, co jakiś czas mieszając. Farsz przekładamy do miski, studzimy. Dodajemy mozzarelle. Mieszamy całość. Ciasto: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, pozostały

Słodkie okruszki
ZUPA KREM Z KASZTANÓW I BOROWIKÓW Z PIKLAMI Z CZERWONEJ CEBULI 71

czerwonej cebulii : ● 1 duża czerwona cebula ● 25cl octu jabłkowego ● 5 cl  octu z wina czerwonego ● 70 g cukru trzcinowego ● sól, pieprz   Na zasmażane grzyby : ● 100 g pieczarek  (ew. shitake, boczniaków). ● 1 ząbek czosnku ● 1 duża szalotka ● masło, oliwa z oliwek ● posiekana natka pietruszki ● sól, pieprz   Dodatkowo  : ● cienko krojona szynka parmeńska (opcjonalnie) ● grzanki z czerstwego chleba(...)chleb (najlepiej czerstwy) typu bagietka lub inny, w drobną kostkę, odkrawając skórkę, i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, lub podpiecz grzanki w piekarniku. Odstaw. Przygotuj podsmażane grzyby  : Pieczarki (i dodatkowo inne grzyby- shitake, boczniaki- opcjonalnie) i pokrój je w plasterki. Szalotkę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z dodatkiem masła, mieszając, smaż przez około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makaron z pieczarkami 82

Makaron z pieczarkami to danie, które zawsze się udaje – niezależnie od okazji. Idealne na szybki obiad, elegancką kolację czy domowe spotkanie z przyjaciółmi. To połączenie prostoty i wykwintności, które zachwyci każdego – nawet najbardziej wymagającego smakosza. Co sprawia, że to danie cieszy się taką popularnością? Jego sekretem jest harmonia smaków: delikatność makaronu, aromatyczność pieczarek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką 65

Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja uwielbia żeberka, więc często je przyrządzam na "milion" sposobów. Żeberka z dodatkiem pieczarek i marchewki smakują przepysznie. Mięso wychodzi soczyste, aromatyczne i doskonale odchodzi od kości. Zresztą co tu więcej pisać? Koniecznie wypróbujcie takie połączenie! Czytaj więcej

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania