pieczarki - 22435 przepisów (strona:644/1496)

Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami 143

Uwielbiam risotto, robiłam je już bardzo wiele razy, dodają różne dodatki. Przyznaję, że najbardziej lubię te z grzybami: kurkami, pieczarkami... Mam też wielką ochotę na takie z dodatkiem świeżych borowików. Pyszne i kremowe.  Składniki: 200 g ryżu arborio 3 pieczarki cebula kilka plasterków suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, kozaki) 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera  kostka Bulion pieczarkowy(...)maślaną nutą Domowa Kuchnia WINIARY Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odstawić. Gdy będą miękkie, przepłukać je dwukrotnie i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na łyżce masła podsmażyć cebulę, pieczarki i grzyby. Następnie dodać ryż. Smażyć jeszcze przez chwilę. Kostkę bulionową rozpuścić w dużym kubku gorącej wody (najlepiej 500 ml). Do ryżu dodawać niewielką

Pasja Smaku
Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem 488

Zapiekanka z makaronu, pieczarek, kurczaka i cebuli. Wbrew pozorom szybka do zrobienia. Ale za to jaka smaczna. Składniki: 250 g makaronu drobne muszelki 300 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 szkl śmietanka 30% 2 żółtka sól morska ziołowa w młynku Kamis pieprz czarny w młynku Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis olej rzepakowy Rapso Przygotowanie(...)przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na niewielkiej ilości oleju poddusić i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki. Podsmażone doprawić solą morską i pieprzem. Wymieszać z cebulką. Piersi pokroić w kostkę doprawić do smaku solą morską z ziołami, pieprzem, ognistą mieszanką i podsmażyć do miękkości na niewielkiej ilości

Ala piecze i gotuje
Krem z pieczarek 182

Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Pieczarki obrać z skórki, pokroić i odparować z nadmiaru wody. Warzywa oczyścić i pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa i podsmażyć. Wlać bulion i ugotować do miękkości. Dodać odparowane pieczarki, chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Ala piecze i gotuje
Na co dzien i od swieta 121

prezentuja i to wlasnie dlatego czesto goszcza na naszych stolach w czasie roznych uroczystosci lub zwyklych spotkan z przyjaciolmi. Tym razem przy okazji Swiat pojawily sie w towarzystwie pieczarek. Poczatkowo planowalam by glownym skladnikiem nadzienia byl losos wedzony, ale tak sie niefortunnie stalo, ze zapomnialam go kupic. Tym oto sposobem lososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom. Babeczki(...)Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy. Vol-au-vent z kremem pieczarkowym 6 babeczek vol-au-vent nadzienie pieczarkowe skladniki na nadzienie: 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek 4 lyzki maki mleko sol, pieprz pieczarki cebula szczypiorek wykonanie: Pieczarki po umyciu i pokrojemu w kostke podsmazamy na masle. Odstawiamy na chwile na bok. Cebule kroimy w kostke

Przysmaki Karolki
Klopsiki. Pieczarki. Makaron. 194

osob) 300g mielonego miesa 1 srednia cebulka 1 zoltko peczek koperku sol, pieprz ziolowy olej do smazenia sos pieczarkowy: 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek 200g pieczarek 1 cebula 1 zabek czosnku 250ml smietany swiezy koperek sol, pieprz szczypta chili wykonanie: Do mielonego miesa dodajemy zoltko, posiekana i podsmazona wczesniej cebulke, koperek i przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy(...)malutkie klopsiki, mniej wiecej wielkosci pileczki golfowej. Klopsiki smazymy ze wszystkich stron na niewielkiej ilosci oleju do smazenia. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cebule siekamy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokladamy posiekany czosnek i pieczarki. Wszystko dusimy az do chwili gdy plyn z pieczarek

Przysmaki Karolki
Sos pieczarkowy - najlepszy 230

mięs, makaronów, ryżu. Raz spróbujecie , I zostanie z Wami na zawsze :) Polecam I zapraszam Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 150 ml bulionu kurczakowego 150 gr małych pieczarek sól, pieprz 200 ml śmietany natka pietruszki lub kolendry Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy make. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy bullion, mieszamy na gazie ok 1-2 min. Zciągamy z gazu(...)Dodajemy śmietanę I 1/3 pieczarek- miksujemy ( blendujemy ) Kładziemy na gaz, dodajemy resztę pieczarek pokrojonych na połówki. Gotujemy ok 5 min - mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wkrajamy pietruszkę. Gotowe:) Życzę smacznego

Smaki Edyty
Risotto z kurczakiem 216

Włoch  przez Marco Polo z Chin :) Serdecznie polecam I zapraszam , a najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 3 piersi z kurczaka 200 gr pieczarek 150 gr drobnej kukurydzy 150 gr fasolki szparafowej 150 ml białego wytrawnego wina 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku 1 szkl ryżu do risotto ok 1 l bulionu kurczakowego(...)sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży parmesan- ok 100 gr Wykonanie: Na patelni obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę bulionu

Smaki Edyty
Mortadela z pieczarkami 161

Moje dzieciaki i wnuki mówiły na to ,,ptasie gniazdka " . Czasem specjalnie smażyłam jeszcze malutkie pieczarki ( kapelusze) i umieszczałam w farszu . Można też ugotować na twardo jajka przepiórcze i obrane ułożyć w ,, gnieździe". W każdym razie danie pomimo swej prostoty i niesłusznego lekceważenia   mortadeli jako wędliny uważam danie jako smakowite. Czas : 30 minut Składniki : 2 grubsze plastry szerokiej   mortadeli(...)pieczarek 1 mała cebula 1/2 łyżeczki utartego czosnku, 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej szczypta mielonego imbiru szczypta chilii 1/2 łyżeczki miodu olej do smażenia 1 łyżka masła sól pieprz mielony Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano razem z cebulą krojoną w piórka na 2 łyżkach oleju. Wymieszać przyprawy ( czosnek, paprykę mieloną, imbir, chilii, miód szczyptę soli z łyżka

Buniabaje w kuchni
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i pieczarkami 181

Chciałam przygotować jajka bez dodatku majonezu, ale żeby były równie pyszne. Pieczarki lubi chyba każdy, dodatek suszonych pomidorów robi smaczek. To moja trochę inna propozycja na farsz do wielkanocnych jajek. Mam nadzieję, że taka odmiana i Wam posmakuje! Składniki : * 6 jajek * szklanka drobno posiekanych pieczarek * pół cebuli * 4 suszone pomidory plus 2 łyżki oliwy z pomidorów * łyżka szczypiorku * łyżka rzeżuchy(...)sól, świeżo mielony czarny pieprz * sałata Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Przekroić na połówki. Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażyć posiekaną cebulę razem z pieczarkami, przestudzić. Pomidory posiekać, wymieszać z pieczarkami oraz roztartymi żółtkami z jajek. Dodać posiekany szczypiorek i rzeżuchę, przyprawić do smaku. Nadziać jajka. Na talerzu ułożyć listki sałaty, połówki faszerowanych jajek, całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem

Magiczne Życie Marty
KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. 276

czujesz skurcz. To głód? Zastanawiasz się, kiedy ostatnio coś jadłeś. Dawno. Czas, by znów uzupełnić organizm w potrzebną do dalszego główkowania energię. Czas na obiad. KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. /własny;/ na 4 porcje 4 pojedyncze piersi z kurczaka 500g pieczarek 4 - 5 dużych cebul 2 czerwone papryki sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw Kamis Piersi kurczaka oczyszczam, płuczę(...)Jeśli są zbyt duże jak na jedną osobę, można podzielić na mniejsze. Posypuję go solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Zostawiam na 15 minut. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki. Przesmażam je na patelni tak, aby pozbyć się wody. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w paski. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem. Na dno wrzucam cebulę, na nią

W kuchni Karmel-itki
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12004

kolorowy obiad, nawet powiem, że wiosenny! Danie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie dobrze następnego dnia, po odgrzaniu. GULASZ DROBIOWY Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi indyka - 200 gram pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula - 1 marchewka - 200ml przecieru pomidorowego - łyżka koncentratu(...)posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem sojowym, wymieszać. Smażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu mięso odstawić. Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię, z oliwą z oliwek, wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu

Zgrabne Gotowanie
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 227

Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 15 dag sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: jajko do panierki bułka tarta Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, obieramy cebulę i siekamy, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy, aż cały płyn(...)pieczarek odparuje. Dodajemy rozbełtane jajko, aby cały farsz się zespolił. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać chili. Farsz układamy na naleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Ciasto na naleśniki

Blondynka Gotuje
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 367

osób) Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula 250 g pieczarek 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 200-250 g szpinaku nierozdrobnionego 200 g śmietany 18-22% - im tłustsza tym bardziej kremowe danie 2 duże łyżki startego parmezanu(...)masła pietruszka koperek sól, pieprz gałka muszkatołowa ostra papryczka (Scotch Bonnet, Habanero) Przygotowanie Cebulę i pieczarki pokroić w dużą kostkę. Suszone pomidory odcedzić z oliwy, pokroić w paseczki Czosnek drobno posiekać. Przed rozpoczęciem przygotowania sosu należy wstawić makaron. Gotowanie makaronu trwa zazwyczaj 8-10 minut. Przygotowanie sosu to ok. 10-12 minut. Obie części powinno zakończyć się jednocześnie, czyli

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mielone cajun z tagliatelle 175

Wasze gusta kulinarne :) I czas , polecam . Zaczynamy   Składniki:  600 gr mięsa mielonego wołowego *2 łyżeczki przyprawy Cajun 1 zielona paprika 2 czerwone papryki 150-200 gr pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3 oleju 1 łyżeczka suchej bazyli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 300 ml śmietany szczypior Wykonanie: Mieszamy przyprawę Cajun z mięsem mielonym(...)Odstawiamy. Kroimy papryke, pieczarki.Do garnka na rozgrzany olej dajemy mięso. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu

Smaki Edyty
C - Francuskie warkocze Cioci Eli 240

niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze     Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka , 1 szt ciasto francuskie , 15 dag pieczarki , 1 ząbek czosnek , do smaku natka piertuszki , 5 dag ser żółty gouda , 3 łyżka majonez , 1 szt papryka konserwowa , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry , 1 łyżka(...)masło , 1 szt jajko Przygotowuję składniki: filet porcjuję na mniejsze, podłużne kawałki, rozbijam je i doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Pieczarki duszę na maśle z cebulą i czosnkiem, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę jedną konserwową paprykę, solę do smaku. Siekam natkę pietruszki. Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania