pieczarki - 22435 przepisów (strona:636/1496)

Placek po węgiersku 1690

blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni. Składniki na placki patrz tutaj . Składniki na gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 papryka ząbek czosnku 200 g pieczarek łyżeczka papryki słodkiej pieprz sól liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1 litr bulionu Smażymy placki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy(...)miski, dodajemy sos sojowy, czosnek, paprykę, sól, pieprz, mieszamy. Tak przyprawione mięso smażymy w garnuszku na oleju z obu stron. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i pokrojoną paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany

NA MOIM TALERZU
Warzywno-mięsne danie z patelni 218

patelni. Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia    Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy olejem i pozostawiamy(...)czas przygotowania warzyw.    Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki. W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą.    Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.    Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę a następnie paprykę i kalafior. Przyprawiamy wszystko

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 168

Pomysł na danie z makaronem. Składniki: -30 dkg makaronu ( rurki ) -30 dkg mięsa mielonego -20 dkg pieczarek -1 cebula -1 papryka -kawałek pora -ząbek czosnku -10 dkg żółtego sera -3 jajka -szklanka mleka -1 i 1/4 szklanki mąki -1 dkg drożdży -pieprz, sól -przyprawa warzywna -olej do smażenia    Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora w ćwierćplasterki(...)gotujemy w osolonej wodzie. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.  Zdejmujemy mięso a na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody.    Makaron przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Z 1/5 szklanki mleka, drożdży, szczypty cukru i łyżeczki mąki sporządzamy

Maminek kulinarny
Łazanki 138

również jeden ze smaków dzieciństwa. Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Składniki: -40 dkg kapusty kiszonej -40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki -20 dkg pieczarek -1 cebula -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -liść laurowy i ziele angielskie -olej lub masło klarowane Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy(...)wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 60 minut.    Mięso gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej.    Cebulę i pieczarki kroimy na drobno. Posypujemy delikatnie przyprawą warzywną.    Mięso kroimy w paseczki.    Kapustę odsączamy z wody i kroimy.    Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy

Maminek kulinarny
Pasta do pieczywa 176

wymaga wielu składników, nie można jej kupić  w żadnym sklepie a smakuje wyśmienicie z każdym pieczywem. Składniki: -0,5 kg dobrych parówek -4 ugotowane jajka -15 dkg pieczarek -cebula -olej do smażenia -pieprz -przyprawa warzywna    Na niewielkiej ilości oleju szklimy dowolnie pokrojoną cebulkę. Dodajemy pokrojone pieczarki.    Posypujemy delikatnie pieprzem,  przyprawą warzywną i smażymy(...)odparowania wody a następnie studzimy.    Jajka, parówki i pieczarki z cebulką mielimy przez maszynkę.    Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Doskonale smakuje z każdym pieczywem i ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej 168

Warzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie. Skład naszej sałatki jest taki: -1 kg brukselki -1/2 kg fasolki szparagowej -czerwona i żółta papryka -30 dkg pieczarek -5-6 ogórków -3-4 marchewki -3 cebule     Zalewa: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -3 łyżki soli -15 łyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego     Do słoików(...)ziela angielskiego i pieprzu -listku laurowym    Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki.    Marchew w słupki.    Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki.    W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie: -w jednym wodę do gotowania warzyw -w drugim zalewę  Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i fasolkę. Gotujemy

Maminek kulinarny
Kaszotto z grzybami i dynią 200

poczciwy pęczak. Czas przygotowania:  30 minut Porcje:4     Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę, 20 g suszonych borowików, 4 brązowe pieczarki, 1 l bulionu, 1 szalotka (lub 1/2 cebuli), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki startego parmezanu, 100 ml wina białego wytrawnego, 2 łyżki masła, oliwa, kilka gałązek tymianku, natka pietruszki, sól(...)pieprz do smaku. Przygotowanie:  Suszone grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 minut. Grzyby pokroić a wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu.   Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia. Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć. Do warzyw

SzczyptaSmaQ
Szaszłyki z piekarnika 657

rezygnacji z typowo grillowych przysmaków. :-) Szaszłyki z piekarnika są idealne na zdrowy obiad. Można doprawić je po swojemu i zjeść z ulubionymi sosami.  podwójny filet z kurczaka kilka pieczarek 3 małe cebule  1/2 żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka 1. Filety z kurczaka kroimy na nieduże kawałki, podobnie kroimy paprykę(...)Pieczarki kroimy na części (w zależności od wielkości) a cebulę w krążki.  2. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy kurczaka, paprykę, pieczarki i cebulę w dowolnej kolejności. Postępujemy tak aż miejsce na patyczkach się skończy i do wyczerpania składników. Posypujemy przyprawami i za pomocą pędzelka smarujemy delikatni olejem. 3. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Szefowa kuchni
Nadziane bułki drożdżowe z serem 190

Ciasto: 2,5 szklanki mąki  szklanka mleka 3 łyżeczki cukru 50g drożdży 1/4 szklanki oleju  szczypta soli Farsz: 1 duża cebula 1/4 czerwonej papryki 10 średniej wielkości pieczarek 100g szynki garść kukurydzy z puszki olej do podsmażenia przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany + ser do posypania  Przygotowujemy szklankę i naczynie o większej średnicy do wykrawania(...)dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość

Szefowa kuchni
Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 510

pomidorowego 4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny) 3 ząbki czosnku przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz  Dodatki: 2 średniej wielkości cebule około 200g szynki konserwowej 5-6 pieczarek 200g żółtego sera kulka mozarelli 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, mieszamy. W ciepłym mleku* rozpuszczamy drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy(...)ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.* *oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)   4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy

Szefowa kuchni
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 201

znalazłam go tutaj: KLIK . Ciasto: 500g twarogu półtłustego 250g margaryny 3 i 3/4 szklanki mąki  2 łyżeczki soli Farsz: 2 średnie cebule 300g mięsa mielonego kilka sztuk małych pieczarek 3 plasterki żółtego sera kulka mozzarelli 3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowany olej do smażenia + jajko do smarowania 1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy(...)się do rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią  i wkładamy do lodówki. 4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce.  5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą

Szefowa kuchni
Pizza z warzywami 210

Ciasto woda ciepła - 0,5 szkl mąka - 2 szkl olej -2 łyżki sól drożdże - 40 g ser żółty - 12 plastrów DODATKI: warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX) pieczarki - 5 dużych ( u mnie mrożone) cebula - 4 szt kiełbasa cienka - 1 pętko koncentrat pomidorowy - 2 łyżki oregano tłuszcz do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę(...)Odstawić ciasto na 25 minut w ciepłe miejsce.  FARSZ   Warzywa lekko przesmażyć na tłuszczu.  Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć.  Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto.  Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano.  Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną

Kuchnia Danusi
Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 173

litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki 12% słodkiej śmietany - olej do posmażenia - opcjonalnie pieczarki 10 szt ., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa  z wywaru czy rosołu Oczyść por z zewnętrznych liści, przekrój  na pół, następnie wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą(...)odrobinę. Po tym czasie dodaj wywar. Na małym ogniu gotuj ok. 30 minut, dodaj śmietanę i gotuj jeszcze  kilka minut. Dodaj szczyptę pieprzu i zmiksuj swoje dzieło. Dopraw. Pieczarki obierz i pokrój na sześć części.  Rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na 2-3 minuty grzybki, wyłącz ogień.Jeżeli masz warzywa z wywaru pokrój na plasterki i dodaj

Pasje Jolki
Tosty na kolację 252

pomysł na ciepłą kolację w dobrym towarzystwie. Pomysł podrzucił Przemek, u którego całkiem niedawno miałam okazję gościć. Na 12 tostów - puszka pomidorów - jedna cebula, przyprawy,olej - około 10-15 pieczarek - 30-40 dag kiełbasy toruńskiej - ser żółty miękki Cebulę obierz, pokrój i podduś z liściem laurowym na gorącej patelni 3-4 min. dodaj pomidory w puszce i posól do smaku(...)Podsmażaj ok.10 minut, aż woda odparuje i zmiksuj. Pieczarki obierz i pokrój, następnie podsmaż bez dodatku soli ok.5-6 minut. Ser zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry, kiełbasę pokrój w talarki. Włącz piekarnik na 200°. Tosty posmaruj zmiksowanym sosem pomidorowym, rozłóż  pieczarki i kiełbasę, przykryj wszystko serem żółtym i do piekarnika na 8-10 minut. Kontroluj, aby nie spalić. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Makaron stir-fried z kurczakiem i warzywami 282

chilli 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki vegeta pieprz 2 cebulki 1 papryka czerwona 1 marchew 2 łodygi szczypior 10 pomidor koktajlowy 0,5 mały ogórek 10 szt. pieczarki 1 żółtko 1 łyżeczka czarny sezam olej do smażenia sól chilli Wykonanie: Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek(...)pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny. Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek pokroić w paski. Pieczarki w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połowę. Makaron ryżowy włożyć do wrzątku i po 3 minutach odcedzić na sicie. Smażenie na woku. Zaczynamy od jego rozgrzania, następnie dodajemy odrobinę

Kulinarny karnet Christophera