Tacos Składniki: 400g zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka około 12-14 muszli tacos ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 pomidor 6-7 pieczarek 250 g kukurydzy z puszki ½ zielonej części cebulki dymki około 200 g sera cheddar (lub innego ulubionego) olej do smażenia Przyprawy do mięsa:* 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki(...)mieszankę przypraw. Mięso przyprawiamy i dalej smażymy przez około 10 minut Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Do podsmażonej papryki oddajemy kukurydzę i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i również podsmażamy. Pomidora kroimy w kostkę, dymkę siekamy i łączymy ze sobą. Doprawiamy sola i pieprzem. Przygotowujemy salsy. Awokado rozcinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę
Mania Gotowaniaalbo przynajmniej na pół dnia... Będzie nam potrzebny POR, wystarczy jeden, kroimy go w krążki i niedbałe kawałeczki Następnie zajmiemy się zdrowym nadzieniem. Składniki- -szpinak świeży -pieczarki -mozarella Wyciągamy zamarynowane mięsko z lodówki i układamy na desce. Do każdego kawałka przyklejamy listki szpinaku pokrzwając dokładnie płat mięsa. Kroimz w paseczki mozarellę i pieczarki... i układamy w ten sposób(...)chwilkę do lodówki... Dno naszego naczynia TERMISIL GRILL&DROP SYSTEM wykładamy sporą ilością pokrojonego niedbale pora... Na porze układamy nasze roladki ze zdrowym wnętrzem... ...posypujemy kawałkami pieczarek... … .a następnie krążkami pora :-) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek , nakrywamy pokrywką ...i...do piekarnika! Po 15 minutkach wyciągamy i dokładamy brokuły , świeży szpinak oraz pomidorki koktajlowe...zamykamy
Z Kuchni Do Kuchniłyżka, moje ulubione. Bo smakuje jak masło i potrawa ma maślany smaczek rzeżucha ogrodowa makaron 5 jajeczny , który gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Sól uduszone na maśle pieczarki. Ja miałam już w lodówce. Może być bez pieczarek. Międzyczasie, do garnka wbijamy 2 całe jaja, lekko solimy, dodajemy mleko, starty parmezan około łyżki i miksujemy do połączenia składników. Na osoloną(...)wodę wrzucamy makaron i gotujemy. Natychmiast odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączony, wrzucamy na patelnię z roztopionym masełkiem MASMAL. Do masy jajecznej dodajemy pieczarki, opcjonalnie. Wlewamy masę jajeczną na makaron i przykrywamy. Dajemy gaz na minimum. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią , by makaron nam się nie przyczepił . Na patelniach ceramicznych na pewno się nie przylepi. Dużą rolę odgrywa również
Z Kuchni Do KuchniSkładniki na dwie duże porcje. Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 250 g mięsa mielonego wołowego 1 szt. cebuli 6 szt. pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano (suszone) 1 łyżeczka bazylii (otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej(...)wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos: 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki. 3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut. 4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu
Emcia Pichcisię najpierw dodawać ziemniaki, a dopiero potem pomidory. Leczo z kiełbasą Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g czerwonej papryki 150 g cebuli 200 g pieczarek 1 papryczka chili 500 g pomidorów 500 g kiełbasy 700 g ziemniaków 1 łyżeczka czerwonej papryki opcjonalnie 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku sól pieprz olej(...)smażenia Wykonanie: Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kawałki (mniej więcej 2 x 2 cm). Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chili drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim kiełbasę i cebulę przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę wraz z cebulą przekładamy do garnka. Dorzucamy
Kulinarne przygody GatityZapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili. Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek(...)wytnij krążki (od szklanki) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później). Mięso opłucz i zmiel. W głębokiej misce
Moniki SmakołykiJeśli dysponujemy małą ilością mięsa, a mamy potrzebę zrobienia większej ilości kotletów, zróbmy je z pieczarkami :) Składniki : około 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 20-30 dag pieczarek sól, pieprz kawałek żółtego sera 1 duże jajko tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Pieczarki pokroić bardzo drobno i obsmażyć krótko na tłuszczu Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz(...)przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz pieczarki - wyrobić Podczas formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy. Myślę, że można byłoby dodać do kotletów pieczarki surowe, drobno pokrojone i wymieszać z mięsem
Proste PotrawyDzisiaj super pomysł na przystawkę : pieczarki faszerowane z boczkiem. Przepis na faszerowane pieczarki: SKŁADNIKI - kilka dużych pieczarek - ser żółty - boczek wędzony - szczypiorek - sól, pieprz, papryka - białko jajka - bulion z kostki PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy, odrywamy nóżki. Do zagotowanego w garnku bulionu wrzucamy na kilka minut kapelusze- pieczarki po upieczeniu nie będą surowe w środku, ani wysuszone z zewnątrz. Nóżki pieczarek
Moje Kuchenne RewelacjeKrokiety naleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne! Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: · 0,5 litra mleka(...)pieczarek · 200 g żółtego sera · około 2 szklanek mąki · 1 jajko · 1 łyżka oliwy · Szczypta proszku do pieczenia
Kolizje Smakówwielkich "przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam. Zaczynamy : Składniki na sos: 200 gr drobnych pieczarek pół cebuli pęczek szparagów łyżka masła 200 ml bulionu kurczakowego 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzane masło(...)smażymy ok 2 min. Po tym czasie dodajemy przekrojone na pół pieczarki. Pieprzymy. Smażymy aż odparuje woda z pieczarek- około 5 min. Dodajemy mąkę, mieszamy by nie zrobiły się kluski. Dodajemy bulion i śmietanę i pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy. Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy
Smaki EdytySkładniki: 3 średniej wielkości papryki opakowanie kaszy kuskus puszka krojonych pomidorów 200 g pieczarek natka pietruszki 4 ząbki czosnku mała cebula oregano suszone 1 łyżeczka suszonego tymianku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oliwa z oliwek extra vergine 5 łyżek sól, pieprz do smaku sos: kubek naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku(...)czerwonej papryki w proszku Przygotowanie: Kaszę przygotowujemy wg. opisu na opakowaniu. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy 1/2 posiekanej cebuli oraz umyte i osuszone pieczarki pokrojone w kostkę i posypane tymiankiem, gdy woda odparuje są gotowe. Na koniec doprawiamy do smaku. Pieczarki przekładamy do gotowego kuskusu. Dodajemy do kaszy z pieczarkami posiekaną natkę. Na pozostałej
Moja smaczna kuchniaPieczarkowy tydzień trwa ...więc są zrazy..z mielonego mięsa...z dodatkiem oczywiście pieczarek..pycha.. 50 dkg mielonego mięsa 1 jajko cebula pieprz, sól 30 dkg pieczarek bułka tarta Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem.Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, doprawić.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek(...)dać łyżkę pieczarek, uformować kotlet okrągły lub podłużny. Panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z każdej strony[ ja smażyłam we frytkownicy
Moje domowe kucharzenieOstatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia. 2 woreczki ryżu 30 dkg pieczarek około 1 l bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg szynki oliwa sól, pieprz natka pietruszki Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz(...)wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać
Moje domowe kucharzeniedzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso w towarzystwie ziemniaków frytek czy ryżu. Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka sól, pieprz ostra papryka w proszku oregano, bazylia olej około 10 pieczarek 1 papryka 1 mała cebula 100g parmezanu lub innego(...)zgęstnieje. Gdyby był za gęsty dodajemy więcej mleka. Przyprawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Makaron gotujemy al dente (jeśli używamy). Ser ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w pióra, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, paprykę w słupki. Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki, smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Mięso przekładamy na dno naczynia
Mania GotowaniaObiad może i banalny, ale jakże smaczny. Wszyscy znamy gulasze i każda gospodyni/arz :) ma swój ulubiony . Dzisiaj chciałabym przedstawić mój z marchewką i pieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: około 1 kg wołowiny 3 marchewki 200 gr drobnych pieczarek(...)praskę czosnek, i dusimy na małym ogniu- do momentu gdy wołowina będzie miękka. Gdy wołowina jest już miękka, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora
Smaki Edyty