pieczarki - 22920 przepisów (strona:648/1528)

Duża domowa pizza z prostymi dodatkami 178

łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody (tak 4/5 szklanki) 3 łyżki oleju rzepakowego 2 szczypty mieszanki przypraw do pizzy lub innej ulubionej (opcjonalnie) 1 średnia pieczarka kawałek schabu – u mnie schab tradycyjny wędzony Lipowe Wzgórza 1 duży ogórek korniszony kawałek zielonej papryki 150 g sera mozzarella wiórki sos na spód – u mnie dziś(...)pieczenia. Smarujemy go lekko olejem i wykładamy na papier nasze wyrośnięte ciasto. Naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy sosem, posypujemy delikatnie serem, układamy nasze pokrojone dodatki: schab, pieczarkę, ogórek i paprykę. Posypujemy wszystko resztą sera. Pizze pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia, około 10-12 minut. Uwaga! Czas może być różny w zależności od piekarnika

Słodkie okruszki
Drożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym 120

mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M Na farsz: 250 g pieczarek (waga już obranych i pokrojonych) 1 mała cebula 2,5 pełnej łyżki Ekologicznego sera smażonego Frąckowiak (ser wyjęty bezpośrednio z lodówki, aby miał bardziej zwartą konsystencję) sól i czarny mielony pieprz(...)mąki (stopniowo, niewielką ilość). Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Z ciasta formujemy kulę. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Jak przygotować farsz? Cebulę i pokrojone pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dobrze doprawiając je świeżo mielony pieprzem i niewielką ilością soli. Zawartość patelni przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy ser smażony i razem wszystko miksujemy

Słodkie okruszki
Dutch baby z pieczarkami i szalotką 103

Pyszny, pieczony naleśnik – dutch baby z pieczarkami, szalotką i awokado. Proste, jednoporcjowe, pożywne śniadanie, lunch lub kolacja. Naleśnik jest cudownie wyrośnięty, idealnie zarumieniony i puszysty. Najlepiej smakuje gorący, wyjadany prosto z patelni z dużą … The post Dutch baby z pieczarkami i szalotką appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Zupa pieczarkowa z suszonym grzybkiem 103

suszonych grzybów, z dodatkiem kaszy jaglanej oraz kurkumy dla zdrowia. Lekko maślana, aromatyczna, treściwa. około 4 porcje: 1,2 litra rosołu/bulionu około 400 g ziemniaków  250 g pieczarek 50 g masła klarowanego 10 g suszonych podgrzybków 1 mniejsza marchewka i pietruszka 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz do smaku szczypta pieprzu kajeńskiego  kwaśna śmietanka(...)koperek jako dodatki Najpierw podgrzybki zalać 300 ml wrzątku, zakryć i odstawić. Kolejno pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle klarowanym, po około 5 minutach zalać rosołem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jaglaną, grzybki (razem z wodą), doprawić solą, kurkumą, szczyptą pieprzu kajeńskiego i gotować całość do miękkości ziemniaków. 2 minuty przed końcem gotowania dodać startą na tarce

Kraina Miodem Płynąca
Omlet mocno warzywny 115

Pyszny i syty omlet z dużą ilością warzyw.  Składniki: 2 jajka 2-3 łyżki mleka sól, pieprz 2 duże pieczarki 1/2 niewielkiego pomidora 1/4 cebuli 6-7 zielonych oliwek 1 spory plaster papryki czerwonej oliwa 1 plaster żółtego sera Sposób wykonania: 1. Jajka wymieszać w kubeczku z mlekiem, solą i pieprzem. 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać(...)posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz w paski paprykę. Całość chwilę smażyć, po czym dodać pokrojonego pomidora oraz oliwki. Jeszcze chwilę całość podsmażyć. 3. Na warzywa wylać mieszankę jajeczną, na wierzch ułożyć kawałeczki plasterka sera żółtego. Patelnię przykryć pokrywką, smażyć, aż jajka się zetną.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Curry z kurczakiem, dynią i pieczarkami 116

Składniki: 500 g piersi z kurczaka 400 g obranej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 20 g obranego świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 200 g ryżu Sposób wykonania: Ryż gotujemy(...)będzie szklista. Następnie na patelnię wrzucamy mięso pokrojone w kostkę, smażymy do momentu aż się zetnie. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu aż dynia będzie miękka. Dodajemy mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Całość mieszamy i gotujemy około 5 minut. Przed podaniem mieszamy z ryżem

Qchnia po prostu
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 104

dosłownie kilka składników, by ją przygotować. Z podanych składników wychodzi mała salaterka. W sam raz na kolację lub śniadanie. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 mały słoik marynowanych pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 1/2 cebuli majonez sól, pieprz siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Jajka obrać, pokroić w grubą kostkę. 2. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w ćwiartki. 3. Kukurydzę

Kuchnia domowa Ani
Perliczka z warzywami 131

obiad. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna, gwarantuję, że zaspokoi nie jedno podniebienie. Składniki: 1 perliczka (moja miała 1,3) 1 duży bakłażan 2 czerwone papryki 2 cebule 350 g pieczarek 4 ząbki czosnku 70 ml bulionu 50 g masła oliwa z oliwek 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz Wykonanie(...)nagrzanego piekarnika do 180 ºC i piekę 45 minut, od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczem. W między czasie kroję w mniejsze paseczki p aprykę i bakłażana, a pieczarki i cebulę kroję w plasterki. Do miski wrzucam warzywa, polewam oliwą i oprószam czerwoną paprykę, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, mieszam. Po upływie 45 minut dodaję warzywa, dookoła perliczki. Piekę jeszcze

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniaczki do barszczu 117

pysznymi krokietami z kapustą. Zrobione z ukiszonej w domu kapusty z pachnącym czystym barszczykiem...niebo w gębie. Spróbujcie. Smacznego. Farsz  50 dag kapusty kiszonej 30 dag pieczarek 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, kminek, majeranek, słodka i ostra papryka mielona, maggi w płynie, pieprz mielony Naleśniki 2 jajka 1 szkl mleka(...)Jeśli jest długa, kroję, ale używam swojej kapusty i nie ma potrzeby krojenia.W garnku rozgrzewam olej przysmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli wkładam pokrojone na małe kawałeczki pieczarki, smażę do całkowitego odparowania soku, wkładam kapustę i smażę dalsze 10-15 min..Dodaję przyprawy, doprawić solą i mielonym pieprzem, maggi.Smażyć jeszcze kilka minut. Z podanych składników zrobiłam

Co w garnkach piszczy
Makaron z sosem pieczarkowym z dodatkiem leśnych grzybów 161

grzybowy może wyjść jeszcze lepszy. Ja niestety podczas wczorajszego spaceru znalazłam tylko tyle leśnych grzybów To kto się skusi na taki szybki obiad? Składniki: 200 g obranych i pokrojonych pieczarek (plasterki lub półplasterki) kilka świeżych leśnych grzybów (u mnie 4-5 szt prawdziwki, zajączki)* 100 ml śmietany 30% 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 0,5 szklanki wody(...)Leśne grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki lub drobniej (do sosu dodaję zarówno nóżki, jak i kapelusze). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju i maśle. Dodajemy pokrojone pieczarki i leśne grzyby i smażymy wszystko około 5 minut lekko doprawiając solą i pieprzem. Następnie podlewamy wszystko wodą, zmniejszamy moc palnika i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości (około

Słodkie okruszki
Najlepsza pizza na cienkim cieście HIT! 103

łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano – sól, pieprz, cukier Dodatki: – 100g mozzarelli – chorizo w plastrach – 1 cebula – 1-2 pieczarki – garść rukoli – mini pomidorki CIASTO: Drożdże rozrabiamy w 50ml wody i szczyptą cukru. Zaczyn mieszamy z mąką, solą, oliwą, powoli wyrabiamy i w międzyczasie dolewamy stopniowo wodę(...)dzielimy na 2 części, każdą z nich rozciągamy lub wałkujemy. Ciasto wykładamy na rozgrzaną blachę lub kamień, smarujemy sosem. Następnie całość posypujemy startym serem, pokrojoną w piórka cebulą, plasterkami pieczarek, mini pomidorkami i chorizo. Boki pizzy smarujemy oliwą, pieczemy 7-9 minut. Na koniec posypujemy rukolą. Smacznego! Artykuł Najlepsza pizza na cienkim cieście HIT! pochodzi z serwisu

Be Fit Be Strong
Warzywa zapiekane z oscypkiem 103

posiłek (np podane z kromką świeżego pieczywa), lub warzywny dodatek do obiadu. 1 duża lub 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 czerwone cebule ok. 10 pieczarek oscypek 1-2 łyżki oleju suszony tymianek pieprz ziołowy Warzywa myjemy, kroimy na kawałki (cukinię na grubsze półplasterki, pieczarki na ósemki, paprykę na większe trójkąty lub w kostkę, cebulę

Smaki Na Talerzu
Szaszłyki warzywne 113

pyszne. Zapraszam po przepis na pyszną  sałatkę  ziemniaczaną która, idealnie się sprawdzi jako dodatek do grilla. Składniki: 1  bakłażan 2 cukinie (w dwóch kolorach) 300 g pieczarek 2 papryki (w dwóch kolorach) 2 cebule (w dwóch kolorach) marynata 6 łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie(...)warzywa dokładnie myję, osuszam. Bakłażan przekrawam na pół i kroję razem z cukinią w plastry 1,5-2 cm. Papryki kroję w dużą kostkę, pieczarki średniej wielkości kroję na pół. Cebulę kroję na ćwiartki, dzielę na kawałki. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszam.  Warzywa w dowolnej kolejności nabijam na patyczki do szaszłyków.   Następnie polewam szaszłyki marynatą, odkładam

magiczna kuchnia Kasi
Ryba z pieczarkami zapiekana na pomidorach 111

naprawdę nie wymaga wiele nakładu pracy. Do mojego menu wchodzi na stałe ;-) Składniki: 2 pomidory kilka małych filetów rybnych (u mnie morszczuk) 1 duży ząbek czosnku 1 cebula kilka pieczarek sól, pieprz przyprawa do ryb kawałek żółtego sera olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Filety rybne rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, popieprzyć i dodać przyprawę do ryb. 2. Pomidory, cebulę(...)czosnek pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować cienką warstwą oleju, na dnie ułożyć cebulę, pomidory i czosnek. Na warzywa wyłożyć filety rybne. 3. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni, po czym wyłożyć na rybę. Całość lekko posypać tartym żółtym serem. 4. Całość zapiec w piekarniku w 180 st.C przez około 30-35 minut.  Smacznego!!!  Źródło: Pinterest

Kuchnia domowa Ani