mój drugi, tuż po sosie kurkowym, ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały ro The post Sos pieczarkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKarkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką to proste danie, które praktycznie robi się samo ;) Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche. K The post Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeFrancuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami na jednej z naszych domówek okazały się hitem :) Zniknęły w mgnieniu oka! Jeśli planujecie imprezę w domu, to koniecznie je zróbcie! Goście będą zachwyceni! :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski z The post Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePieczarki w aromatycznym sosie – aromatyczne, szybkie i pyszne danie! :) Można je podawać z pieczywem jako kolację lub jako ziołowy sos pieczarkowy do obiadu. Nada się również jako przekąska na imprezę, jeśli lubicie zajadać się samymi pieczark The post Pieczarki w aromatycznym sosie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeRisotto z pieczarkami – to pomysł na proste danie, idealne na obiad, czy ciepły posiłek do pracy, który można wrzucić do pudełeczka i szybko odgrzać ;) Przepis można oczywiście dowolnie modyfikować, dodając np. kawałki usmażonego/ugotowanego ku The post Risotto z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePrzekąska z ciasta francuskiego i pieczarek, której przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut :) A potem wkładamy do piekarnika i po 10-15 minutach możemy zajadać się już pysznymi przekąskami :) Można je podawać z ulubionymi sosami lub wcinać same bez The post Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – w 5 minut! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom The post Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeteż i lekki obiad. Danie dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Papryka faszerowana soczewicą i kaszą jaglaną – przepis ok. 430 kcal, B: 17g, T:14g, błonnik:16g Składniki: 5 pieczarek 3 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki soczewicy czerwonej lub zielonej cebula natka pietruszki łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, kurkuma mozzarella 20g Sposób wykonania(...)patelni podsmaż na oleju cebulę z pieczarkami, potem dodaj obranego ze skórki pomidora, podduś. 2. Dodaj ugotowaną soczewicę i kasze jaglaną 3. Dopraw do smaku 4. Napełnij paprykę farszem i zapiecz w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym), w temperaturze 180 stopni przez około 10 -15 minut. Pod koniec dodaj ser i zapiecz. Smacznego Artykuł Papryka faszerowana soczewicą i kaszą jaglaną pochodzi
Strefa Zdrowego Żywieniatego. Możecie dorzucić śmiało swoje ulubione warzywa jak np. kukurydzę. A zieloną paprykę zamienić na czerwoną i żółtą. Składniki: 400 g karkówki 300 g fasolki szparagowej 500 g pieczarek 2 cukinie 2 papryki (u mnie zielone) 700 g passaty pomidorowej sól, pieprz, słodka papryka, cukier, zioła prowansalskie świeża bazylia, tymianek Fasolkę obrać, odkroić ogonki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić(...)kawałki i przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim mięso. Gdy ładnie się zrumieni dodać obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki. Następnie dodać paprykę i jedną pokrojoną cukinię. Wlać passatę. Następne dolać około 0,5 - 1 l wywaru, w którym gotowała się fasolka. Ilość płynu zależeć będzie od tego, czy wolicie
My simple kitchenMakarony to super wdzięczny temat na obiad. Jest na niego milion sposobów. Jeśli nie macie czasu na obiad, sięgnięcie po przepis! SKŁADNIKI: 110 cukinii 1 cebula 120 kiełbasy 6 pieczarek 1/2 chili 120 g makaronu ryżowego, u mnie świderki olej lubczyk, słodka papryka, pieprz, sól, oregano parmezan i natka do podania PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę kroję w półksiężyce. Warzywa myję, siekam(...)kawałki. Cebulę i chili siekam w drobną kostkę. Na oleju przesmażam kiełbasę, gdy zacznie się ładnie rumienić dodaję cebulę i chili. Po chwili cukinię i pieczarki. Smażę kilka minut. Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku. Odcedzam i dodaję do warzyw. Podaję z parmezanem i natką. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipróbujemy różnych wariantów, a z mięsem mielonym to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych. Przepis na leczo z mięsem mielonym Składniki: 2 duże cebule, pół kilograma mielonej wieprzowiny, 300 gramów pieczarek, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, pół kilograma świeżej zielonej papryki (lub w różnych kolorach), 2 puszki pomidorów w zalewie lub podobna ilość świeżych obranych, cukinia, kopiasta łyża papryki w proszku(...)sól, pieprz, olej. Zrób tak: w dużym garnku na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj mięso i nie przerywając smażenia rozdrobnij je za pomocą łopatki, dorzuć pokrojone w grubsze plasterki pieczarki, posiekany czosnek i wszystko zrumień. Pod koniec dodaj marchewkę pokrojoną w plastry, po kilku minutach wsyp paprykę i wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem, następnie dodaj pomidory, a także pół
Kulinarna Polskapapierowym ręczniku.Składniki na marynatę łączymy ze sobą dokładnie mieszając ,zalewamy rybę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny przed pieczeniem. Risotto 100 g ryżu 0k. 250 g pieczarek 1 mała cebula ok.300 ml bulionu szczypta pieprzu 3 łyżki śmietanki słodkiej zielona pietruszka 1 łyżka W garnku z grubym dnem zeszklić na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ryż(...)dusimy ok. 3/4 minuty ciągle mieszając.Następnie wlewamy 100 ml bulionu i gotujemy nadal ciągle mieszając.Gdy ryż wchłonie połowę płynu dodać pokrojone w drobne plasterki pieczarki ,zagotować.Następnie cały czas miesząjąc aby ryż się nie przypalił dolewamy stopniowo resztę bulionu .Ryz powinien być al dente .Na koniec dodajemy śmietankę i zieloną pietruszkę.Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Dorsza smażymy
Andzia Pichciprzygotowujemy pyszne grillowane warzywa, które świetnie pasują do mięsa. Inne przepisy na grilla znajdziecie TUTAJ . Grillowane warzywa – Składniki: 2 cukinie 4 papryki (różne kolory) 3 cebule 500 g pieczarek olej/oliwa z oliwek 1-2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli Wykonanie: Pieczarki obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Polecam wybierać
Pasja Smakuproszku do pieczenia 400 g kwaśnej śmietany Farsz 700 g mięsa (ja użyłam resztek z obiadu – gotowanej piersi z kaczki, piersi z kurczaka oraz mięso z indyka) 200 g pieczarek 6 jaj ugotowanych na twardo 4 średnie cebule szklanka rosołu (najlepiej drobiowy) 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku sól, pieprz Farsz: Mięso ugotuj (lub wykorzystaj mięso już ugotowane), a następnie(...)zmiel. Cebulę w drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość podduś na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodaj posiekane jaja i mięso, całość podlej rosołem, dzięki czemu farsz nie będzie suchy. Całość wymieszaj, po czym dodaj resztę składników: bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś do miękkości
365 dni dookoła kuchni