marmurkowy ze szklaną pokrywką. Bardzo praktyczny i elegancki więc można go śmiało postawić na stole i serwować potrawę. 1 kg chudej szynki wieprzowej 500 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 4 ogórki kiszone 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki śmietany 12% 3 łyżki mąki pszennej sól świeżo mielony(...)pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę zeszklić na maśle,dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w talarki. Smażyć wszystko razem przez chwilę po czym oprószyć mąką,wymieszać i przyrumienić. Zawartość patelni zalać bulionem,dodać koncentrat i musztardę,zagotować. Do garnka z mięsem wlać zawartość patelni
Kolorowa kuchnia Elkipostoi, zyskuje znacznie na smaku. Składniki: 600 g karkówki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3-4 ziemniaki po 1 czubatej łyżce smalcu i margaryny sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, kminek, majeranek, cukier Mięso pokroić w grubą(...)przykryciem. Następnie do mięsa dodać liść laurowy, ziele angielskie i puszkę pomidorów. Używając puszki jako miarki dolać 3 puszki wody. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki lub kawałki i przesmażyć na patelni. Dodać do garnka. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Paprykę oczyścić i również pokroić w grubą kostkę. Paprykę wraz
My simple kitchenjednak w wersji wegetariańskiej też Wam zasmakuje. Składniki: 600g ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze części puszka czerwonej fasolki konserwowej – odsączona z zalewy 450g mrożonego groszku 300g pieczarek, obranych i pokrojonych w mniejsze kawałki 400 ml rosołu warzywnego łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, czerwony pieprz, czarny pieprz masło małe opakowanie śmietanki 12% łyżka mąki pszennej Przygotowanie: W dużym(...)garnku rozgrzewamy masło i podduszamy pieczarki z odrobiną soli i czarnego pierzu. Gdy będzie już lekko podsmażona wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Dolewamy rosół i gotujemy aż ziemniaki będą al dente. Do wpół miękkich ziemniaków wrzucamy mrożony groszek i gotujemy aż oba warzywa będą miękkie. Na sam koniec wrzucamy czerwoną fasolkę i dokładnie mieszamy. Powstały sos zaprawiamy śmietaną oraz mąką
Życie ze smakiemSkładniki: 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 4 łyżki bułki tartej 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 1/2 selera 200 g pieczarek 1 papryka peperoni 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 0,5 litra przecieru pomidorowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki(...)puszki, koncentrat i przecier pomidorowy. Gotujemy na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował a następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do całości razem z pokrojoną w krążki papryką
Qchnia po prostugramów sera żółtego po 150 g Goudy i Radamera 1/4 szklanki gęstego majonezu ( użyłam z gęstego Splendido) szczypta soli szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Farsz : 400 gramów pieczarek 1 duża cebula 1 jajko (M) 2 czubate łyżki bułki tartej 2 ząbki 1 łyżka posikanej natki pietruszki czarny pieprz 1 łyżka ciemnego sosu sojowego / magi 1 łyżka czerwonej(...)duże filety drobiowe( około 650 gramów) 1 łyżka przyprawy do Złocistego kurczaka Kamis 2 łyżki oleju rzepakowego do wysmarowania papieru do pieczenia Wykonanie : 1. Przygotowujemy farsz : Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, i smażymy gdy puszczą sok, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy pieprzem
vaniliowoczekoladowaciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli ziołowej Skworcu odrobina czarnego mielonego pieprzu Skworcu * Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Farsz: 1 żółta papryka 6 większych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 kiszony ogórek kukurydza z puszki kilka kabanosów mały kawałek kiełbasy krakowskiej suszona bazylia Skworcu sól ziołowa Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu olej do podsmażenia(...)międzyczasie przygotowujemy farsz. Podsmażamy pokrojoną cebulkę i starty na małych oczkach ząbek czosnku. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki lub na mniejsze kawałki (w zależności od wielkości) pieczarki, smażymy. Po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone kabanosy i kiełbasę krakowską Całość doprawiamy suszoną bazylii (u mnie 2 większe szczypty), solą ziołową i pieprzem. Smażymy chwilę i zdejmujemy
Słodkie okruszkiTylko 1/3 użytkowników odpowiedziała, że tak. Z tego prostego powodu postanowiłem podzielić się dziś przepisem na wspaniały stir-fry z brokułem i pieczarkami. Ludzi często przerażają obco brzmiące nazwy. Mógłbym ten przepis nazwać makaronem z brokułem i pieczarkami, jednak postawiłem na bardziej orientalną nazwę z jednego prostego powodu
Vegan Tasteodcedzić. Wszystkie szparagi pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i obsmażyć cebulkę pokrojoną drobno i czosnek. Cebulka tylko musi zmięknąć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż pieczarki puszczą wodę. Wlać wino i gotować na małym ogniu aż wino prawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wywarem i wlać na patelnię. Zagotować dokładnie wymieszać. Dodać gałkę
Kuchnia Pokoleńpołączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Wszystko zapiekane w piecu, wspaniałe gorące mięsno-warzywne danie, polecam! Składniki: 2 bakłażany 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka puszka krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, przyprawa do kurczaka – wedle uznania(...)lekko zmiękły. 2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz suszone pomidory, duś chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę
Zasmakuj KuchniSkładniki: 4 filety śledziowe Sos: 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżeczki kaparów 2 ogórki konserwowe 5 sztuk pieczarek konserwowych 2 wiązki szczypiorku świeżo mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek szatkujemy. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Doprawiamy szczyptą
Qchnia po prostupostanowiłam je odczarować i przygotować sos z moimi ulubionymi smakami. Składniki (na 2 porcje): 400 g żołądków indyczych mała cebula szklanka bulionu warzywnego ok. 100 ml ciemnego piwa 2 pieczarki garść suszonych pomidorów 5 suszonych grzybów (w tym 2 prawdziwki) 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego lubczyku sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki śmietany 18 % 180 ml pęczaku Żołądki oczyścić(...)zagotowania. Odcedzić. Żołądki pokroić na kawałki szerokości ok. 5 mm. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić żołądki w kawałkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dorzucić do żołądków. Pieczarki pokroić na małe kawałki. Dorzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, wlać na patelnię bulion warzywny i piwo. Dorzucić połamane na kawałki grzyby i pomidory suszone. Całość dusić do miękkości
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka cynamonu 3-4 goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella rukola pestki dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dolewamy(...)umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (czosnek przeciskamy przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Kawałki pieczonej dyni łączymy z 1-2 łyżeczkami konfitury jarzębinowej. Pieczarki i pomidory kroimy w cienkie plasterki, a szalotkę w piórka. Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką (żeby się odgazowało). Dzielimy na 2-3 części. Blaszkę smarujemy oliwą i rozciągamy na niej jedną część
DefinicjaSmakuProsty pomysł na makaron – z mascarpone, pieczarkami i parmezanem. Całość posypana świeżą rukolą. Makaron zagotować w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Parmezan utrzeć na tarce o małych
Bulliobezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo przypraw, najlepsze jest na drugi dzień. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 3-osobowej rodziny): 1 cebula ok. 300 g pieczarek 1 mała cukinia 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka biała ok. 5 pomidorów lub dwie puszki oliwa z wytłoczyn do smażenia sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka(...)słodka i ostra odrobina wody Wykonanie: 1. Kroimy cebulę w pół-talarki i smażymy na oliwie do zeszklenia. 2. Pieczarki obieramy, myjemy, siekamy drobno i dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy i sypiemy papryką słodką, oregano i trochę soli i pieprzu. 3. Myjemy cukinię, przecinamy wzdłuż i jeszcze raz i siekamy, następnie dorzucamy do garnka, sypiemy jeszcze trochę papryki
Kawa z mlekiemskładzie zawiera domieszkę mąki pszennej, dlatego wybrałam ten makaron bezglutenowy penne. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 250 g makaronu bezglutenowego penne 1 cebula 1 marchewka 250 g pieczarek 1 słodka czerwona papryka 1 mała ostra papryczka chilli 3 łyżki mrożonego groszku (tym razem nie miałam niestety) 1 puszka ananasów 1 puszka pomidorów 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka(...)czerwoną słodką, curry, oraz przyprawą do kurczaka po seczuańsku (oczywiście bez kurczaka). Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy, mieszamy. 2. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy soli, pieprzu, oregano i jeszcze trochę papryki słodkiej. Mieszamy, smażymy. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. 3. Następnie dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w paseczki. Mieszamy, smażymy. 4. Następnie dodajemy
Kawa z mlekiem