pieczarki - 22435 przepisów (strona:660/1496)

Kremowy sos pieczarkowy z serkiem topionym i rozmarynem 187

dań. Używam go do sosów, ryb, mięs czy zup. Gdzie kupić dobrej jakości rozmaryn i inne zioła? Polecam Wam zajrzeć na stronę MagicznyOgród.pl   Składniki: około 400 g pieczarek 1 łyżeczka rozmarynu – do nabycia w Magiczny Ogród pół szklanki śmietanki 30% 100 g śmietankowego serka topionego (u mnie wersja z kolorowym pieprzem) świeżo mielony pieprz i sól(...)smaku nieduża ilość oleju do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy (używam samych kapeluszy) i kroimy na półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec doprawiając pieprzem i odrobiną soli. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy rozmaryn, zostawiamy na mniejszym płomieniu co jakiś czas mieszając. Następnie dodać serek topiony (najlepiej stopniowo i pokrojony na mniejsze kawałki). Całość zostawiamy na palniku tak długo

Słodkie okruszki
Pieczony kurczak z papryką i pieczarkami 124

Składniki: 2  piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 2 cebule 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku w proszku 3 łyżki oleju sól ziołowa Sposób wykonania: Kurczaka oprószamy papryką ostrą i słodką, czosnkiem oraz solą. Dodajemy olej i nacieramy nim i przyprawami mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej(...)przykrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.  Po upływie tego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na mięsie układamy pokrojoną na średniej wielkości kawałki paprykę, pieczarki oraz poszatkowaną w piórka cebulę (warzywa powinny przykrywać kawałki kurczaka). Wierzch oprószamy solą ziołową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut, tym razem już bez przykrycia

Qchnia po prostu
Faszerowane grzyby w sosie koperkowym 114

Bardzo smaczny obiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)pieczarek odciąć nóżki. Doprawić solą. Do każdego kapelusza włożyć farsz mięsny. Tak przygotowane grzyby włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotowanie sosu – w śmietanie i wodzie rozmieszać rozdrobnioną kostkę rosołową, mąkę, koperek, odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietaną wlać między grzybki. Nóżki pokroić drobno i wrzucić do naczynia. Przykryć i piec. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Pizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) 249

suchych drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Dodatki: 1 cebula duży kawałek kiełbasy (ilość wg upodobań) 2 małe ogórki (korniszone) 2 duże pieczarki mozzarella wiórki (około 250-300 g) lub inny starty żółty ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety jej nie miałam) 2 łyżki sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej lub ketchupu Przygotowanie: Do miski(...)delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty żółty. Następnie układamy pokrojone w półplasterki pieczarki, piórka cebuli, plasterki kiełbasy i plasterki ogórka. Całość posypujemy serem. Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny

Słodkie okruszki
Tofucznica 128

doprawionej formie. Tofu samo w sobie jak dla mnie smaku nie ma, więc trzeba dobrze sobie przyprawić i szczerze całkiem smaczne i pożywne śniadanie gotowe. Składniki: 1/2 cebuli 4 pieczarki 1/2 papryki czerwonej 180 g tofu naturalnego przyprawy: papryka ostra, pieprz, sól, czosnek granulowany łyżeczka oleju Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju na patelni  dodajemy pokrojone pieczarki

Gotowanie z pasją
Tofucznica 152

doprawionej formie. Tofu samo w sobie jak dla mnie smaku nie ma, więc trzeba dobrze sobie przyprawić i szczerze całkiem smaczne i pożywne śniadanie gotowe. Składniki: 1/2 cebuli 4 pieczarki 1/2 papryki czerwonej 180 g tofu naturalnego przyprawy: papryka ostra, pieprz, sól, czosnek granulowany łyżeczka oleju Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju na patelni  dodajemy pokrojone pieczarki

Gotowanie z pasją
Zapiekanka ze schabem i sosem beszamelowo serowym 93

zioła, paprykę w proszku ostrą i słodką. Obsypać tą mieszanką płaty mięsa. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plasterki o grubości 3mm. Następnie ugotować. Ziemniaki muszą być prawie miękkie. Pieczarki obsmażyć na patelni z odrobiną masła. Woda z grzybów musi całkowicie wyparować. Formę delikatnie wysmarować masłem i rozłożyć plastry mięsa. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki. Na mięsie rozłożyć obsmażone(...)pieczarki. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Nie czekać aż zbrązowieje. Wlać mleko, dodać pokruszoną kostkę rosołową. Mieszać aż sos się zagotuje. Doprawić do smaku solą. Dodać potarty ser i wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia. Odłożyć trochę sera do obsypania na górze. Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 200 C, przykryć naczynie folią aluminiową

Kuchnia Pokoleń
Curry z pieczarkami i ciecierzycą 154

przepis pokochacie! Idealnie kremowe curry, wyraziste i mega zdrowe.  W ten zimowy wieczór przenieśmy się do gorrrącej Azji... Składniki na 3 porcje: 100 g surowej ciecierzycy 250 g pieczarek 1/2 puszki mleczka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli Kumin Papryka słodka Papryka ostra Sól Kolendra Kurkuma 2 łyżki oliwy/olej sezamowy Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy przez całą(...)zimnej wodzie. Następnie wylewamy wodę, wlewamy nowa i gotujemy przez 1,5h. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę/olej sezamowy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy. Podsmażamy chwilę. Pieczarki kroimy w paseczki i wrzucamy do garnka. Podsmażamy. Dodajemy ciecierzycę i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprawiamy. Gotujemy do wyparowania wody

Czarnawisienka
Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą 235

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka pieczarkowo-serowa z kukurydzą i sosem czosnkowym 93

naprawdę rewelacyjnie oraz d oskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska. Sos czosnkowy podkreśla smak całości, lecz jeśli użyjecie samego majonezu - też będzie pysznie. Polecam! 1 kg pieczarek 200g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 por (biała część; średni) Sos:   4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz   Pieczarki

Di gotuje
Warzywa na patelnię 110

świeżych warzyw, które posiadamy w domu. Warzywa możemy dobierać w dowolny sposób, wedle własnego uznania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 2 cebule 200 g pieczarek 1/2 pora 1 papryka czerwona 3 marchewki 1 brokuł Natka pietruszki Sól, pieprz Oliwa Sposób przygotowania: Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie wrzucamy je na rozgrzaną oliwę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pasztet z czarnej soczewicy i jarzyn 106

ugotowany do miękkości cebula duży ząbek czosnku 50 ml oleju + 2 łyżki łyżeczka cząbru pół łyżeczki mielonej kozieradki szczypta gałki muszkatołowej jajko 4 łyżki mąki owsianej sól pieprz duża pieczarka Soczewicę opłukać i gotować w 700 ml wody do miękkości. Po ugotowaniu przykryć pokrywką i odstawić na ok. pół godziny. Potem zdjąć pokrywkę i odstawić do przestudzenia. Cebulę obrać(...)przez praskę i mąkę. Całość dobrze wymieszać. Masa będzie mocno wilgotna, ale nie płynna. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć masę do keksówki. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim kawałki pieczarki (trzeba je lekko docisnąć). Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć pasztet z piekarnika. Odstawić w keksówce do lekkiego ostudzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Schabowe poduszki po flamandzku 119

właśnie kawałek mięsa . Oczywiście klasyczny schabowy jest niepodważalnie pyszny , ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane Składniki na 4 osoby : 4 grube plastry schabu ( około 2 cm ) 10 pieczarek 1 biała papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta(...)obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek wyciskamy praską . Podsmażamy na odrobinie smalcu , na złoty kolor , doprawiając solą do smaku . Jak już zmiękną i się zrumienią dodajemy słodką , mieloną paprykę i podsmażamy jeszcze minutkę , odstawiamy do ostygnięcia . Każdy plaster schabu

Ogrodnik w podróży
KOTLETY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 100

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone to mam dla Ciebie świetną propozycję. Dziś na obiad możesz zrobić pyszne kotleciki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą . Ja podałam je w  towarzystwie pity i surówki z białej kapusty, ale równie dobrze będzie się komponować z ziemniaczkami, ryżem czy frytkami. Kotleciki mają  c udowny smak, delikatnie muskający nasze podniebienia(...)prostu niebo w gębie!   palce lizać 👌 SKŁADNIKI: 👌500 gr. piersi z kurczaka 👌6 dużych pieczarek 👌1 cebula 👌250 gr. mozzarelli 👌1 jajko 👌świeża pietruszka 👌3 łyżki bułki tartej 👌1 warzywna kostka bulionowa 👌1 duży ząbek czosnku 👌1 łyżeczka soli 👌1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 👌1/2 łyżeczki pieprzu DO OBTACZANIA: 👌1 jajko 👌bułka tarta WYKONANIE

Rita creative
Huculskie placki z gulaszem 125

mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 jajko , duże klasy L 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg szynki wieprzowej 9 pieczarek 2 cebule kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego(...)wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietany mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia Mięso z szynki kroimy w małą kostkę . Cebulę obieramy , drobno siekamy . Pieczarki dzielimy na kawałki . Na patelni na smalcu podsmażamy wszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , wino . Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu , do czasu aż mięso będzie mięciutkie . W trakcie duszenia , uzupełniajcie

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania