pieczarki - 22435 przepisów (strona:661/1496)

Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim 114

oprószenia ryby 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 jajko sól, pieprz 1/2 szkl. jasnego piwa olej do smażenia Sos tatarski: 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 3-4 całe papryki konserwowe 1 słoik ogórków konserwowych 1 cebula 3-4 jajka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz opcjonalnie – sok z cytryny do smaku   Przygotowujemy(...)tatarski. Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki marynowane, cebulę, paprykę oraz ogórki konserwowe również kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z majonezem, musztardą oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki. W naczyniu umieszczamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą chilli, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Pyszny kapuśniak bez mięsa. Lekki, a zarazem pożywny. [PRZEPIS WEGAŃSKI] 112

jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy, 200 gramów pieczarek, dwie marchewki, cztery średnie ziemniaki, pół korzenia selera, łyżeczka papryki wędzonej w proszku, majeranek, dwie łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, olej. Zrób tak: w garnku(...)oleju przesmaż posiekaną cebulę razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, dopraw papryką w proszku, wymieszaj, wrzuć soczewicę i pozostałe przyprawy (kapuśniak powinien być dobrze przyprawiony, nie żałuj szczególnie pieprzu) razem z sosem sojowym, zalej wodą i gotuj około 40 minut pod przykryciem. W osobnym garnku ugotuj w pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Dodaj

Kulinarna Polska
Gulasz z jelenia 95

Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych. Składniki 600 g udźca z jelenia 200 g pieczarek 100 g mrożonego, zielonego groszku 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej(...)Cebulę kroimy na półplasterki lub w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ja użyłem oleju kokosowego rafinowanego (bez zapachu). Gdy cebula się zeszkli dodajemy wcześniej przygotowane mięso oraz pieczarki pokrojone na półplasterki. Całość smażymy przez około 30 minut. Następnie blendujemy ze sobą małą papryczkę chilli oraz pomidory. Tak przygotowany sos dodajemy do smażącego się mięsa i mieszamy. Po około

Programista w kuchni
Chrupiąca choinka z grzybami 158

choinkę, którą można zjeść! różne rodzaje Vegety Natur Choinka z farszem grzybowym czas przygotowania: 60 minut składniki: 2 op. gotowego ciasta francuskiego, 300 g każde FARSZ: 300 g świeżych pieczarek  100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego  1 łyżka masła  2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem   1/3 łyżeczki świeży mielonego pieprzu czarnego(...)żółtko 1 łyżeczka mleka choinkę podaje się na stół w całości i każdy może sobie oderwać albo odkroić kawałek pysznego ciasta Jak zrobić choinkę z grzybami? FARSZ   - pieczarki umyłam i dobrze osączyłam. Starłam je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Z pora zdjęłam wierzchnie twarde liście, a jasny, soczysty środek pokroiłam w cienkie ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzałam niezbyt mocno

Smaczna Pyza
Paszteciki z mięsem – do czerwonego barszczu 185

dzień świąt). Do tak przygotowanych pasztecików polecam Wam czerwony barszcz na pieczonych buraczkach . Spróbujcie. Składniki: Na farsz: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 cebula 4 większe pieczarki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku olej do podsmażenia składników Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka(...)łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 jajko do wysmarowania pasztecików Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy nasze mięso mielone (w razie potrzeby można dodać więcej oleju, ale nie za dużo). Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy kilka

Słodkie okruszki
Szybki makaron z owocami morza / Easy seafood pasta 157

Dziś proponuję szybki, pyszny i bardzo przyjemny makaron z owocami morza, pieczarkami i papryką w sosie na bazie pomidorów. Doskonały pomysł na szybki obiad po pracy dla całej rodziny – o ile są fanami tego typu dań. W moim domu niestety owoce morza lubię tylko ja, stąd tak niewiele przepisów na moim blogu z nimi w roli głównej. Jednak czasami(...)owocami morza (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 papryka, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wina 400 g puszka krojonych pomidorów 3 szklanki bulionu drobiowego 300g długiego makaronu (np. spaghetti), połamanego 250g opakowanie mrożonych

karmelowy
Pieczarkowy makaron z pysznym sosem 110

bynajmniej o pastę do zębów Polecam , godny , prosty przepis Składniki na 4 osoby : opakowanie makaronu , dowolnego kształtu , ja użyłam muszelek 2 piersi z kurczaka ( pojedyńcze filety ) 8-9 pieczarek 1 cebula kawałek cukinii ( ja miałam żółtą ) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki drobno tartego parmezanu lub gran padana 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)sól , pieprz do smaku Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Tak przygotowany wychodzi najlepszy Producent wie co pisze Pieczarki i cebulę siekamy w dowolne kawałki i podsmażamy na maśle z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku . Po kilku minutach smażenia dodajemy pokrojona cukinię i piersi z kurczaka . Po około 5 minutach smażenia , dolewamy śmietanę , dodajemy gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
Zupa pieczarkowa z makaronem 105

kostek rosołowych bo miało być szybko , ale ich przeciwnicy mogą użyć bulionu , będzie zdrowiej a efekt ten sam Polecam jest naprawdę pyszna i nieco inna Składniki : 0,5 kg pieczarek 3 cebule średniej wielkości 1 łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka korzeniowa 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu worcester 3 łyżki śmietany kremówki 30 % 1 ząbek czosnku(...)garść dowolnego makaronu 3 kostki bulionowe cielęce pieprz , sól do smaku Pieczarki i cebulę kroimy w dowolne kawałki , podsmażamy na złoty kolor na patelni . Przekładamy do garnka . Dodajemy pokrojoną drobno marchew i pietruszkę . Zalewamy 2,5 – 3 l wody w zależności jak gęste zupy lubicie . Doprawiamy czosnkiem wyciśniętym praską , gałką , sosem worcester . Dokładamy kostki bulionowe i gotujemy na małym

Ogrodnik w podróży
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 452

Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz  1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sos: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 300 ml przegotowanej wody 3 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kotlety: Ziemniaki obieramy(...)układamy je na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlewamy wodę i zagotowujemy. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną. Dodajemy 2 łyżki wazowe sosu, mieszamy

Qchnia po prostu
Zupa pizza z serem pleśniowym 141

porcje dania Zupa pizza z serem pleśniowym   SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe ) 2-3 łyżki oliwy 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1/2 koncentratu ( około 100 g ) 1 litr bulionu mięsnego sól 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać na drobno. Tak przygotowaną cebule i czosnek dodać do podsmażonego mięsa i całość podsmażyć kilka minut. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do mięsa z cebulą. Podsmażać kilka minut, a następnie całość zalać bulionem mięsnym. Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Kukurydzę

WSZYSTKO SMACZNE
Karkówka pieczona z kapustą kiszoną i pieczarkami 214

Składniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz  olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso(...)tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz zmiażdżony czosnek. Szklimy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą kiszoną, na nią kładziemy kawałki mięsa, następnie przesmażoną cebulę a na to pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki.  Powtarzamy układanie wszystkich warstw. Na wierzch układamy kapustę, polewamy sokiem, który wyciekł na talerz na którym leżały przesmażone kotlety. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy

Qchnia po prostu
Schabowe pod pierzynką 92

Bardzo smaczne mięsko. Pomysł mojej synowej Sylwii. Tak dobre że nie mogłam skończyć jeść. Polecam. Schab rozbić, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Pora pokroić na plasterki i rozdzielić na kółka. Schab rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na schab położyć pora(...)pieczarki. U góry rozłożyć majonez. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z warzywami ugotowanymi na parze. Pycha

Kuchnia Pokoleń
Biała kiełbasa zapiekana z boczkiem 156

Składniki: 6 białych surowych kiełbas 6 plastrów surowego, wędzonego boczku 250 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki oleju słodka wędzona papryka w proszku pieprz ziołowy  majeranek Sposób wykonania: Kiełbasy wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Dno naczynia żaroodpornego polewamy olejem a następnie wykładamy go cebulą poszatkowaną w piórka.  Na cebuli układamy kiełbasy owinięte plastrami boczku. Między(...)nimi układamy połówki pieczarek.  Całość oprószamy majerankiem, pieprzem ziołowym oraz wędzoną papryką. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 170°C przez 40 minut. Podajemy z pieczywem oraz chrzanem, musztardą lub ketchupem

Qchnia po prostu
Kaszotto z warzywami i soją - wegańskie, bezglutenowe :) 138

warzyw, kaszy gryczanej, ziaren soi, a także aromatycznych przypraw. Jest to opcja bezmięsna i bezglutenowa. Z poniżej użytych składników wychodzą 2-3 porcje. Składniki (2-3 porcje): 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 1 malutka dynia Hokkaido 100 g ugotowanych ziaren soi  120 g kaszy gryczanej  1 łyżeczka soli  1 łyżka oliwy z oliwek(...)wydrąż środek. Dynia Hokkaido nie wymaga obierania ze skórki, jeżeli używasz innej wówczas musisz ją obrać.  Wszystkie warzywa pokrój.  Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę z pieczarkami i chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć brokuła i dynię, podsmażaj chwilę, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut.  W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną.  Do warzyw dodaj

Zdrowie na języku :P
Beouf Stroganow. Strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi. 134

wołowinę dobrej jakości, bo istotą tej potrawy jest kruche, delikatne mięso. Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (lub wołowiny na pieczeń) 0,5 kg pieczarek 2 cebule 4-5 ogórków kiszonych 3-4 łyżki musztardy (Dijon lub sarepskiej) 100 g kwaśnej śmietany (w oryginalnym przepisie 200 g) 2 szkl. bulionu wołowego 1-2 łyżki oleju(...)obsmażyć krótko na oleju (na mocno rozgrzanej patelni). Obsmażone mięso przełożyć do miski. Na tej samej patelni smażyć cebulę, pokrojoną w półplasterki. Następnie dodać na patelnię cienko pokrojone pieczarki, smażyć tak długo aż grzyby zmiękną. Dodać podsmażone mięso i ogórki kiszone pokrojone w cienkie paski. Dodać ciepły rosół (ciepły, aby nie obniżyć temperatury pozostałych składników potrawy). Gotować na wolnym ogniu

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania