pieczarki - 22435 przepisów (strona:634/1496)

SCHABOWY Z ZASMAŻANĄ KAPUSTĄ 117

jest zły :) Moja dzisiejsza wersja standardowego schabowego, jest trochę wzbogacona. Może całe danie nie jest niskokaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 8 pieczarek 1 ser Camembert President 1 jajko bułka tarta  sól, pieprz olej do smażenia 1 średnia biała kapusta 200 g wędzonego boczku 1 mała cebula sól pieprz  słodka papryka(...)Kotlety rozbić i posolić. Jajko skłócić z solą i pieprzem. Każdy z kotletów opanierować w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć na przemian plasterki podsmażonych pieczarek i ser. Całość lekko podgrzać, aż ser lekko zmięknie. Kapustę poszatkować

Kuchnia w opałach
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM 198

Pamiętał :) Zapraszam na nasz rocznicowy obiad. SKŁADNIKI:  2 polędwiczki wieprzowe sos sojowy ocet balsamiczny (mój był smakowy - figowy) 2 ząbki czosnku sól, pieprz mąka 500 g pieczarek 1/2 cebuli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki jogurtu naturalnego ziarenka smaku ziołowe 1 łyżka masła oliwa A jak to zrobić: Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso(...)obsmażyć na rozgrzanej oliwie na lekki złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, którą lekko zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż zmiękną. Wlać śmietankę i jogurt, doprawić ziołowymi

Kuchnia w opałach
FASZEROWANA PAPRYKA 82

przygotowaniu. A smak, mmmmm pycha.  Cały farsz nabiera aromatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić: Papryki umyć i usunąć z nich nasiona. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć(...)rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko twardy. Wszystkie składniki czyli ugotowany ryż, cebulę z pieczarkami, mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone papryki i ułożyć je w garnku. Zalać wodą wymieszaną z przecierem. Gotować około 1 godzinę

Kuchnia w opałach
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 115

zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia A jak to zrobić: Ciasto rozwinąć i podzielić na 20 małych prostokątów (takiej(...)samej wielkości). Połowę z nich ponacinać nożem, aby powstał ażurowy wzór. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć razem z cebulką i sosem sojowym na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem. Paprykę i salami pokroić w drobną kostkę. Farsz nakładać na nieponacinane prostokąty, najpierw pieczarki, paprykę i salami. Przykryć paszteciki ponacinanymi prostokątami i za pomocą widelca zamknąć wszystkie boki, zagniatając je. Posmarować

Kuchnia w opałach
Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą . 178

liście laurowe, opaloną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego z łyżeczką płaską soli -mąka pełnoziarnista pszenna -kawałek wołowiny, u mnie zrazowe -sól, pieprz, tymianek -papryka żółta i czerwona -8 dużych pieczarek -czosnek dwa ząbki -szalotka pokrojona w plastry -sos sojowy -rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk -dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej Mięso kroimy w kostkę na 2 cm kawałki, pieprzymy, solimy i obtaczamy(...)maśle klarowanym szklimy szalotkę i dorzucamy czosnek. Po kliku minutach wrzucamy mięso i podsmażamy 5-7 minut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego. Podsmażamy kilka minut i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy około 3-5 minut. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu

BaRepas
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4439

prostu przepysznych faszerowanych ziemniaczków będziecie potrzebować: ok 15 ziemniaków średniej i najlepiej tej samej wielkości 200 g boczku wędzonego (wegetarianie niech pominą ten składnik) 2 duże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może(...)rozpadną. Gotowe, odcedzamy  w sicie i wtenczas zabieramy się za farsz. 2. Cebulę kroimy na pół i jeszcze raz na pół, następnie w piórka. Boczek na cieniutkie paseczki, pieczarki w kosteczkę i wraz z solą pieprzem i odrobinką masła obgotowujemy je w osobnym garnuszku, do momentu odparowania wody. 3. Lekko przestudzone połówki ziemniaków układamy na blaszce, wydrążamy je odrobinkę

Restauracyjka Literacka
Zupa pieczarkowa 286

razem postanowiłam przygotować wersję z makaronem, z którą miałam styczność w trakcie różnych wyjazdów wakacyjnych. Ach to wspomnienie, gdy było się dzieckiem na koloniach :) Składniki na 4 porcje: 250g pieczarek Litr bulionu Garść suchego makaronu (ewentualnie 3 – 4 ziemniaki) Sól Pieprz Cebula 1,5 łyżki śmietany Łyżeczka posiekanej pietruszki Przygotowanie: Bulion zagotować. Pieczarki pokroić w półtalarki, a cebulę w kostkę(...)miękkości.   Zabielić śmietaną. Posypać odrobiną pietruszki. Uwaga: jeżeli zupę podajecie z makaronem i wiecie, że będziecie ją odgrzewać następnego dnia, to lepiej wtedy ugotować makaron oddzielnie i gotować pieczarki to momentu przegryzienia się smaków w zupie i dopiero zabielić. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zupa serowa z mielonym mięsem i pieczarkami 228

Zupa jest bardzo sycąca można ją jeść samą lub z chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone(...)słodka i pikantną. Pamiętajmy że serki są słone. Serki rozpuszczamy w 1 l gorącej wody, mieszamy trzepaczką wtedy szybciej się rozpuszczą.  Do płynu dodajemy mięso z porem i pieczarkami i uzupełniamy resztą wody. Gotujemy ok. 20 min. żeby smaki się przegryzły. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami 230

osób. Osoby które nie lubią śmietany mogą ją pominąć i wierzch zapiekanki posypać tylko serem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 400 g pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 150 g sera żółtego (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1-2 łyżki tymianku 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)podsmażyć razem z mięsem i czosnkiem na głębokiej patelni. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić mięso i cebulę do miękkości Pieczarki pokroić w talarki i również podsmażyć tak aby wyparowała z nich woda, lekko posolić Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (tak aby się nie rozsypywały). Jak ostygną pokroić w talarki W naczyniu

IMPRESJA SMAKU
Pyszne danie makaronowe w 10 minut 205

spontaniczne potrawy, a, że makaron mam zawsze w domu i nie miałam ochoty na rosół, przygotowałam danie inspirowane moją ukochaną Italią. Przepis jest dla jednej osoby. Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Składniki: makaron duże fusilli (świderki) dla jednej osoby 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 garście świeżej rukoli 2 duże pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)plasterki czosnku i posiekaną cebulę. Nastawiamy makaron i gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy umyte, osuszone i pokrojone na kawałki wielkości makaronu pieczarki, porwaną rukolę, tymianek, ocet balsamiczny, makaron, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku, podajemy na ciepło

Moja smaczna kuchnia
KOTLETY SOJOWE W NOWEJ WERSJI 179

tradycyjnej rybki :). Postanowiłam dzisiaj troszkę poeksperymentować z kotletami sojowymi. Może kogoś zainspiruje ta wersja.  Zapraszam serdecznie:)   Składniki Kotlety sojowe ja użyłam około 8 szt. 6 szt. pieczarek 1/2 niedużej czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli Por około 10cm białej części Imbir w korzeniu około 2 cm Imbir suszony 2 ząbki czosnku Sól czosnkowa Pieprz ziołowy Kostka rosołowa Pieprz(...)ząbka czosnku i jedną łyżeczką imbiru suszonego. Ugotowane kotlety odcedzam, wykładam na talerz i posypuje z jednej i drugiej strony pieprzem ziołowym i solą czosnkową.      Pieczarki obieram i kroję na ćwiartki. Grzyby wrzucam na patelnie podlewam wodą, dodaję odrobinę kostki rosołowe (trzeba uważać aby nie przesolić). Przykrywam i duszę, aż będą miękkie

Zdrowo i kolorowo
FASZEROWANA CUKINIA 138

Witam po krótkiej przerwie :) Dzisiaj zapraszam na FASZEROWANĄ CUKINIĘ zrobioną specjalnie dla Mojego Mężusia :P SKŁADNIKI: 1 cukinia 250g mięsa mielonego wieprzowego 6 szt. pieczarek Pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku Ser feta Ser żółty Oliwa z oliwek Zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię myję obieram i kroję wzdłuż na pół(...)Pieczarki i cebulę obieram, czerwoną paprykę myję usuwam nasiona, wszystkie warzywa kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam pieczarki i podsmażam do miękkości, następnie dodaję cebulę i paprykę. Wszystkie składniki duszę przez parę minut, aż cebulka zrobi się miękka. Przyprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne i szczyptą soli.         Mięso

Zdrowo i kolorowo
Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej 223

szwarcwaldzkiej  można podać na niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą skórką szynki kryje się aromatyczny smak kurczaka. Składniki: 5 udek z kurczaka 25 dag pieczarek 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej sól pieprz Udka myjemy i usuwamy z nich kości. Ostrożnie zdejmujemy skórkę, aby jej nie przeciąć (skórki mogą się jeszcze przydać do innej potrawy). Mięso rozkładamy(...)desce i delikatnie przez folię rozbijamy. Posypujemy pieprzem i solą. Pieczarki obieramy ze skórki, drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Również doprawiamy solą i pieprzem.  Na rozłożony płat mięsa nakładamy pieczarki i zawijamy. Następnie udka zawijamy w szynkę szwarcwaldzką (ja zawijałam każde udko w dwa plastry szynki). Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na rumiano i szczelnie zawijamy

Salonik smaków
Roladki schabowe z nadzieniem 259

się to zrobić :)  Zamiast zwykłego puree postanowiłam dodać frytki ale jednym słowem wyszedł pyszny aromatyczny i domowy obiad :D Składniki: 6 plastrów schabu, 1 duża cebula, 30dkg pieczarek, 0,5 papryki czerwonej, kilka plasterków sera żółtego,  2-3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bułka tarta, jajko. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy marynatę, czosnek wyciskamy, dodajemy sól, pieprz i trochę oliwy(...)mieszamy. 2. Plastry schabu rozbijamy. Obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki 3. Cebule i pieczarki obieramy. Kroimy w plastry, natomiast cebulę w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy.(możemy podlewać odrobiną wody) 4. Paprykę kroimy w plasterki. 5. Na plastry mięsa wykładamy po łyżce smażonych pieczarek z cebulą, po pasku papryki oraz sera żółtego. Zawijamy plastry

Kuchnia Pełna Pasji
Wiosenny, wegański 'bigos' z kapusty włoskiej 127

dania. Zaletą gotowania takiego bigosu jest to, że doskonale smakuje również na następny dzień i można przygotować go na kilka dni.  Składniki: 1 włoska kapusta, 3 marchewki, 10 pieczarek, 1 cebula, 1 duży pomidor, 10 małych, suszonych pomidorów, 1 ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, rzerzucha do posypania, 100 g koncentratu pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki czosnku(...)można dać więcej czosnku świeżego zamiast tego), 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: 1) Kapustę kroimy w kostkę ok 1x1 cm, marchewkę i pieczarki w plastry, pomidora i cebulę w kostkę. 2) Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną kapustę i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10-15 minut (po tym czasie kapusta powinna trochę zmiękknąć

Pełna Lodówka

Proponowane wyszukiwania