szukacie przepisu na oryginalne, piernikopodobne ciasteczka, te z pewnością Was zadowolą. Ja za nimi szaleję, a i akceptację Duńczyków zyskały.Przepis z Alletiders Kogebog. Autorka piekła je bez dodatku imbiru, ale skoro figuruje on na liście składników - dodałam. Bo lubię. Wyszły pyszne.Orzeszki z pieprzemSkładniki:(na 85-90 sztuk)125 g miękkiego masła125 g cukru1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki mielonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczosnku, ok 4 szt.papryczka chilli1 cm świeżego imbirułyżeczka kurkumysól do smakusok z połowy limonkipuszka mleka kokosowego, 400 mlbagietka do podaniaWykonanie:Na łyżce masła przesmażamy rozdrobniony czosnek, cebulę, chilli oraz imbir wraz z kurkumą.Gdy cebula się zeszkli, a aromat składników będzie wyraźnie wyczuwalny w powietrzu, na patelnię dodajemy mleko kokosowe oraz sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez
Taste Of My Dayduża cebula – 1 szt* papryczka chili – 1 szt* mleko migdałowe Alpro ( możemy zastąpic śmietaną 18% słodką ) – 100 ml* oliwa z oliwek – 50 ml* świeży imbir* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :W garnku rozgrzewamy oliwę.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryczkę chili , mieszamy i kilka minut przesmażamy na wolnym ogniu.Dynię kroimy w kostkę , dodajemy do garnka z cebulką(...)Przesmażamy ok. 5 minut.Zalewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy przyprawy – sól , pieprz i starty drobniutko imbir ( ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych , ja wolę ostrzejsze ).Gotujemy do miękkości przez kilkanaście minut.Odstawiamy z palnika , dodajemy mleko migdałowe ( lub śmietanę słodką ) , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem.Podgrzewamy jeszcze raz i podajemy gorące ( solo , z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Ostra na SłodkoPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny...Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące
Słodka Stronasię udało? musicie sami ocenić, bo zdania są podzielone :) od zachwytu po kręcenie nosem ;)Składniki na 2 porcje:6 naleśników,4 średnie marchwie,płaska łyżeczka imbiru,2 łyżki oliwy,sól do smaku,1 łyżka miodu - użyłam miodu akacjowego Anielskich Przysmaków,duża szczypta cynamonu.Marchew obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka i zalać(...)przykryła marchew. Dolać oliwę i ugotować do miękkości pod przykryciem.Ugotowaną marchew zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sito. Dodać imbir, sól, miód i cynamon. Doprawić wszystko do smaku.Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco.Smak jest
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej300 g puree z dyniskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki rumuŻółtka, syrop i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą masę. Dodać cynamon, imbir i gałkę, dokładnie zmiksować.Mleko ze śmietaną zagotować. Powoli wlać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Przelać całość do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje (nie gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeupiekłam w tortownicy, a nie jak ona - w kokilkach. Dałam mnóstwo wanilii, przez co jej smak i aromat jest cudownie intensywny. Gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie, z cynamonem, imbirem, kardamonem i innymi przyprawami. Nie gotowałam ich długo, żeby później się nie rozpadły. Wyszły idealnie miękkie, intensywne, nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto nas zachwyciło, bo jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku nici z październikowych jeżyn... Na krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny, i już nie chce mi się nigdzie wychodzić. Cała zanurzam się w tym oszałamiającym aromacie przypraw jesienno-zimowych, którym nie potrafię się oprzeć. Niedługo
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamonu80 g słupków migdałowych80 g świeżych lub mrożonych jagódMrożone jagody rozmrozić i osuszyć.Puree z dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście.Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek
Pożeraczka, czyli raz adobrzekładziemy po kilka słupków warzyw, zawijamy dolny (zdj poniżej), lewy i prawy róg do środka jak kopertę i zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy dla pozostałych sajgonek. 2. Imbir bardzo drobno siekamy. W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Podajemy z sajgonkami
Tajskie smakirównie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.Składniki:1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego1 cebula4-5 ząbków czosnku1 papryczka chilli1 laska cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka kurkumykawałek imbiru (około 4 cm)2 łyżeczki pasty tamaryndowejmała szczypta startej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren kolendrykilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry)1 szklanka bulionu rybnego1 puszka mleka(...)kokosowego (400 ml)świeża kolendra do przybraniaolej do smażeniamała szczypta cukrusólPrzygotowanie:W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel na pastę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj
Oryginalny smakryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski. Ryż należy dokładnie wypłukać, następnie ostawiamy(...)układamy nasze dodatki i lekko dociskając zwijamy rulon. Czynność powtarzamy, otrzymując drugi taki sam rulon, na który układamy cienkie plastry łososia. Wszystko podajemy pokrojone w plastry z marynowanym imbirem, wiórkami marchwi, rukolą, pastą wasabi, sosem sojowym
Malinowe Pocałunkiznoszę tego ciemnego, zimnego, nieprzyjemnego okresu, muszę stawić mu czoła i przetrwać do wiosny. Mroźne poranki i nieznośnie długie, niekończące się wieczory możemy osłodzić korzennym ciasteczkiem z dodatkiem imbiru, które dodatkowo lekko nas rozgrzeje, co sądzicie? Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka sproszkowanego imbiru 0,5 szklanki
Taste Of My Dayktórej przygotowałam zupę krem. Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń imbiru i smażymy często mieszając przez
Taste Of My Dayowocami. W lodówce znalazłam jabłka i kilka śliwek, wszystko co mi do kulinarnego szczęścia w danym momencie było potrzebne :) Składniki: torebka ryżu jabłko kilka śliwek łyżka masła cynamon (ew. imbir), cukier, miód Wykonanie: Ryż gotujemy na pół twardo (al'dente), przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła, posypujemy cynamonem i / lub imbirem , dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Na ryżu układamy
Taste Of My Day