imbir - 9508 przepisów (strona:141/634)

Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 199

szukacie przepisu na oryginalne, piernikopodobne ciasteczka, te z pewnością Was zadowolą. Ja za nimi szaleję, a i akceptację Duńczyków zyskały.Przepis z Alletiders Kogebog. Autorka piekła je bez dodatku imbiru, ale skoro figuruje on na liście składników - dodałam. Bo lubię. Wyszły pyszne.Orzeszki z pieprzemSkładniki:(na 85-90 sztuk)125 g miękkiego masła125 g cukru1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki mielonego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krewetki w mleku kokosowym 228

czosnku, ok 4 szt.papryczka chilli1 cm świeżego imbirułyżeczka kurkumysól do smakusok z połowy limonkipuszka mleka kokosowego, 400 mlbagietka do podaniaWykonanie:Na łyżce masła przesmażamy rozdrobniony czosnek, cebulę, chilli oraz imbir wraz z kurkumą.Gdy cebula się zeszkli, a aromat składników będzie wyraźnie wyczuwalny w powietrzu, na patelnię dodajemy mleko kokosowe oraz sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez

Taste Of My Day
KREM DYNIOWY 147

duża cebula – 1 szt* papryczka chili – 1 szt* mleko migdałowe Alpro ( możemy zastąpic śmietaną 18% słodką ) – 100 ml* oliwa z oliwek – 50 ml* świeży imbir* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :W garnku rozgrzewamy oliwę.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryczkę chili , mieszamy i kilka minut przesmażamy na wolnym ogniu.Dynię kroimy w kostkę , dodajemy do garnka z cebulką(...)Przesmażamy ok. 5 minut.Zalewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy przyprawy – sól , pieprz i starty drobniutko imbir  ( ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych , ja wolę ostrzejsze ).Gotujemy do miękkości przez kilkanaście minut.Odstawiamy z palnika , dodajemy mleko migdałowe ( lub śmietanę słodką ) , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem.Podgrzewamy jeszcze raz i podajemy gorące ( solo , z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Ostra na Słodko
Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor 449

Pepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny...Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące

Słodka Strona
Naleśnikowe spaghetti z sosem marchewkowo - imbirowym 231

się udało? musicie sami ocenić, bo zdania są podzielone :) od zachwytu po kręcenie nosem ;)Składniki na 2 porcje:6 naleśników,4 średnie marchwie,płaska łyżeczka imbiru,2 łyżki oliwy,sól do smaku,1 łyżka miodu - użyłam miodu akacjowego Anielskich Przysmaków,duża szczypta cynamonu.Marchew obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka i zalać(...)przykryła marchew. Dolać oliwę i ugotować do miękkości pod przykryciem.Ugotowaną marchew zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sito. Dodać imbir, sól, miód i cynamon. Doprawić wszystko do smaku.Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco.Smak jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Troszkę się zadumałam... I lody 169

łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej300 g puree z dyniskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki rumuŻółtka, syrop i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą masę. Dodać cynamon, imbir i gałkę, dokładnie zmiksować.Mleko ze śmietaną zagotować. Powoli wlać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Przelać całość do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje (nie gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 204

upiekłam w tortownicy, a nie jak ona - w kokilkach. Dałam mnóstwo wanilii, przez co jej smak i aromat jest cudownie intensywny. Gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie, z cynamonem, imbirem, kardamonem i innymi przyprawami. Nie gotowałam ich długo, żeby później się nie rozpadły. Wyszły idealnie miękkie, intensywne, nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto nas zachwyciło, bo jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop z dyni do październikowej kawy 163

roku nici z październikowych jeżyn... Na krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny, i już nie chce mi się nigdzie wychodzić. Cała zanurzam się w tym oszałamiającym aromacie przypraw jesienno-zimowych, którym nie potrafię się oprzeć. Niedługo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowe biscotti 170

cynamonu80 g słupków migdałowych80 g świeżych lub mrożonych jagódMrożone jagody rozmrozić i osuszyć.Puree z dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście.Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegetariańskie świeże sajgonki 270

kładziemy po kilka słupków warzyw, zawijamy dolny (zdj poniżej), lewy i prawy róg do środka jak kopertę  i zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy dla pozostałych sajgonek. 2. Imbir bardzo drobno siekamy. W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Podajemy z sajgonkami

Tajskie smaki
Indyjskie rybne curry 219

równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.Składniki:1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego1 cebula4-5 ząbków czosnku1 papryczka chilli1 laska cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka kurkumykawałek imbiru (około 4 cm)2 łyżeczki pasty tamaryndowejmała szczypta startej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren kolendrykilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry)1 szklanka bulionu rybnego1 puszka mleka(...)kokosowego (400 ml)świeża kolendra do przybraniaolej do smażeniamała szczypta cukrusólPrzygotowanie:W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel na pastę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj

Oryginalny smak
Suhi. Maki z sekiem kremowym i uramaki z łososiem 232

ryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski.   Ryż należy dokładnie wypłukać, następnie ostawiamy(...)układamy nasze dodatki i lekko dociskając zwijamy rulon.   Czynność powtarzamy, otrzymując drugi taki sam rulon, na który układamy cienkie plastry łososia. Wszystko podajemy pokrojone w plastry z marynowanym imbirem, wiórkami marchwi, rukolą, pastą wasabi, sosem sojowym

Malinowe Pocałunki
Zimowe ciasteczka z dodatkiem imbiru 159

znoszę tego ciemnego, zimnego, nieprzyjemnego okresu, muszę stawić mu czoła i przetrwać do wiosny. Mroźne poranki i nieznośnie długie, niekończące się wieczory możemy osłodzić korzennym ciasteczkiem z dodatkiem imbiru, które dodatkowo lekko nas rozgrzeje, co sądzicie? Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka sproszkowanego imbiru 0,5 szklanki

Taste Of My Day
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 239

której przygotowałam zupę krem. Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń imbiru i smażymy często mieszając przez

Taste Of My Day
Na osłodę...ryż zapiekany z sezonowymi owocami 219

owocami. W lodówce znalazłam jabłka i kilka śliwek, wszystko co mi do kulinarnego szczęścia w danym momencie było potrzebne :) Składniki: torebka ryżu jabłko kilka śliwek łyżka masła cynamon (ew. imbir), cukier, miód Wykonanie: Ryż gotujemy na pół twardo (al'dente), przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła, posypujemy cynamonem i / lub imbirem , dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Na ryżu układamy

Taste Of My Day