zachowała kształt, a przypieczony lubczyk oszałamiał aromatem i smakiem. Przepis wart wypróbowania! Składniki: 4 duże filety z dorsza 4 łyżki oleju rzepakowego 4 gałązki lubczyku 3-4 cm kawałwk imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: rybę umyć, osuszyć, poporcjować. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą umyte, osuszone, oberwane z grubych łodyg listki lubczyku drobno posiekać. Obrać(...)posiekać imbir i ząbek czosnku. Wymieszać ziele i przyprawy z olejem. Marynatą równomiernie obłożyć porcje ryby, ułożyć ciasno w naczniu, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania porcje ryby układać na rozgrzanym ruszcie i smażyć do zrumienienia najpierw od strony skóry, następnie przykryć porcje ryby całymi liścmi ziela, obrócić i dosmażać drugą stronę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jesienne dni. I te słotne i te słoneczne. Za te korzenne zapachy też lubię jesień. Imbirowo – cynamonowe ciasto z jabłkami Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju Rodzynki Cynamon, imbir, kardamon, sól, kurkuma 2 szklanki mąki + 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody 4-5 jabłek Przygotowanie : 1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 2. W kubku wymieszać 1 łyżeczkę(...)cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, szczyptę kardamonu i sól. 3. Jajka ubić z cukrem. 4. Dodać olej i rodzynki – wymieszać. 5. Dodać przyprawy z miseczki – wymieszać. 6. Dodać mąkę z proszkiem i sodą – wymieszać. 7. Dodać pokrojone w kostkę jabłka – wymieszać. 8. Na końcu można dodać szczyptę kurkumy – wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec
Kuchnia smakówłyżka oliwy lub oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (można użyć winnego) 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1 łyżka świeżo startego imbiru (nie zamieniać na mielony) 1 łyżka (okrągła) brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej 2-3 ząbki czosnku – zmiażdżone opcjonalnie 1 łyżeczka sosu Sriracha albo Piri-Piri(...)wrzątku na dokładnie 2 minuty, następnie natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie, osuszyć). Jeśli używacie krewetek mrożonych – należy je rozmrozić. W miseczce wymieszać sos sojowy, rybny, cukier, ocet, imbir, olej sezamowy, skrobię i czosnek (plus ostry sos jeśli używacie). W woku (lub innej głębokiej, dużej patelni) rozgrzać oliwę. Wrzucić krewetki. Mrożone należy krótko podsmażać aż zróżowieją (dosłownie 2-3 minuty
Pociąg Do Kuchnikażdy przepada za surowymi sokami, ale musicie nam uwierzyć, SOK Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY I IMBIRU jest smaczny, niezwykle zdrowy i pobudzi Was na cały dzień! Artykuł SOK Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY, KURKUMY I ŚWIEŻEGO IMBIRU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkolendry 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy(...)niewielkim rondlu na małym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Przesmażamy powoli przez ok. 1 minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zmniejszyć nieco objętość oraz zgęstnieć. W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy
Kulinarna Pokusaminut + noc Składniki: Rabarbar kawałek o dł. 10 cm 1/3 wyfiletowanej pomarańczy Kilka igiełek świeżego rozmarynu 10 plasterków obranego ogórka zielonego Cukier brzozowy 5 cienko pokrojonych plasterków obranego imbiru Przygotowanie: 1/ Rabarbar tniemy na 6 kawałków o dł. 1,5 cm, zagotowujemy wodę i zgotowujemy je 2-3 minuty w zależności od grubości a następnie delikatnie przekładamy(...)lodowatej wody. 2/ Rabarbar przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru brzozowego, dodajemy kawałki pomarańczy, rozmaryn, ogórek oraz imbir i delikatnie mieszamy. Odstawiamy zafoliowane do lodówki na noc. 3/ Wyjmujemy sałatkę z lodówki, wkładamy na talerz z wnęką do pierścienia metalowego, na górę dajemy plaster wyfiletowanej pomarańczy. Ściągamy pierścień, wlewamy na spód talerza sok z sałatki i dekorujemy
Kuchnia PROzdrowotnajeszcze bardziej uwielbiam szybkie i łatwe śniadania na słodko:) Przedstawiam dziś absolutnie przepyszny omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami w słodkim syropie z nutą pomarańczy, cynamonu, imbiru i wanilii. Coraz łatwiej w sklepach o rabarbar i truskawki, więc trzeba się nimi nacieszyć póki można. Polecam to danie na leniwe weekendowe śniadanie z kawą, która doskonale zrównoważy jego słodycz(...)większą patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku (ja mam żeliwne). Ewentualnie naczynia do zapiekania. Na małego naczynia do zapiekania włóż rabarbar i truskawki i wymieszaj je z cukrem, wanilią, imbirem, cynamonem i sokiem pomarańczowym. Przykryj folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym wyjmij i odstaw. W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, sól
karmelowypuszki 4-5 ząbków czosnku lub łyżeczka suszonego około 300 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie była z puszki) 400 ml puszka pomidorów lub 3-4 świeże 2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego (jeżeli nie lubicie imbiru można zastąpić kardamonem) 1 cebula (najlepiej czerwona) łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka kurkumy szczypta soli pół cytryny pęczek natki pietruszki lub kolendry Przygotowanie: Bataty
greenscarfkońcu pogoda jeszcze płata nam figle, a miseczka takiej rozgrzewającej zupy, potrafi postawić każdego na nogi! :) * SKŁADNIKI na 4 porcje 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm grubego kłącza imbiru 3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (lub kilka łodyg świeżej) 10 liści kafiru 1 pęczek natki kolendry 1,5 litra wody 3 łyżeczki wegańskiego bulionu w proszku 400 ml mleka kokosowego(...)łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 250 g świeżych boczniaków 200 g makaronu ryżowego * PRZYGOTOWANIE W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową (świeżą natnij i końcówkę zmiażdż nożem), liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry. Wlej wodę, wsyp bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień
Food Squarepostaci szczawianów i prowadzić do kamicy nerkowej, dlatego nie należy przesadzać z ilością spożywanego szczawiu. Składniki: 2 garście szczawiu 1/4 melona 1 gruszka 1 banan 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju lnianego niecała szklanka wody mineralnej Wykonanie: szczaw dokładnie wypłukać, obciąć ogonki owoce obrać ze skórki, melon i gruszkę pozbawić pestek i pokroić na mniejsze cząstki. Obrać i rozdrobnić(...)imbir na dno blendera kielichowego wlać wodę, następnie dodać owoce i szczaw i zmiksować do pożądanej konsystencji wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi), ale zupa(...)dyni, grzaniec z wina, piernik lub herbata z imbirem nie obejdą się bez tej przyprawy. Goździki – nie każdy wie, że goździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków nie obejdzie się przyprawa do piernika i wiele innych wypieków bożonarodzeniowych, grzane wino, kompot owocowy czy nalewka wiśniowa
WojnaNaSmaki.plogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie moczycie przez 30 min w wodzie, płuczecie, kroicie
GRUBY WAŁEKposiekanej natki pietruszki + dodatkowo do podania 2 łyżki posiekanej kolendry + dodatkowo do podania 1 cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku, posiekane ok 4 cm kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 400 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 2 kiszone cytryny, pokrojone w mniejsze kawałki, pestki usunięte parę sztuk(...)zielonych i czarnych oliwek sól i pieprz czarny, świeżo mielony przygotowanie Dzień przed gotowaniem, wymieszać w misce pietruszkę, kolendrę, cebulę, czosnek, imbir, oliwę, sok z cytryny. Dodać mięso, dobrze wymieszać, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Drugiego dnia wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso wyjąć z marynaty - marynatę zachować - obsmażać na niewielkiej ilości oliwy tak aby ładnie się
Stare Garymiodu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 czubatej łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki wody 2 strączki kardamonu (całe, w łupinie) 2 lekko czubate łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej szczypta kurkumy szczypta imbiru w proszku sezam do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do rondelka wlewamy sok z marchwi, sok z pomarańczy, sok z cytryny oraz miód. Wrzucamy kardamon(...)cynamon, kurkumę i imbir. Zagotowujemy. Do pół szklanki wody dosypujemy mąkę (skrobię ziemniaczaną) i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wlewamy rozmieszaną zawartość szklanki na gotujące się soki i jednocześnie intensywnie mieszamy całość. Gotujemy ok. 2-3 minuty cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje i zagotuje się. Zestawiamy z ognia, wyławiamy kardamon i przelewamy zawartość do jednego dużego lub dwóch mniejszych
Poezja smaku