imbir - 9508 przepisów (strona:130/634)

Pomidorowy dżem z chili 172

delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Połowę pomidorów przekrój na ćwiartki i umieść w blenderze wraz z czosnkiem(...)obranym imbirem*, sosem sojowym, papryczkami chili (z pestkami) i sokiem z cytryny - zmiksuj na gładko. 2. Zmiksowane pomidory przelej na głęboką patelnię i doprowadź do wrzenia. 3. Do wrzących pomidorów dodaj cukier. 4. Kiedy cukier się rozpuści dodaj do całości resztę pomidorów pokrojonych w kostkę. 5. Dżem gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu uzyskania gęstej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kremowa zupa z marchewki i indyka 114

zupa, która jest idealna na chłodniejsze dni. Zupa jest przepyszna, gęsta i mocno rozgrzewa. Posiada też fantastyczny, żółty kolor. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 5 marchewek – mały kawałek imbiru – 1 cebulę – 1 puszka mleka kokosowego – 2 małe pomarańcze – ok 200 g mięsa z indyka/kurczaka – sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz i na wolnym ogniu(...)podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki oraz pomarańcze – wrzucić na patelnię i daje podsmażać. Gdy całość będzie zarumieniona wlać mleko kokosowe. Mięso pokroić w kawałki i dorzucić do zupy. Gotować do miękkości około 20-30 minut. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji

Szybko Tanio Smacznie
Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream 219

coraz zimniejsze, warto więc wieczorem zakopać się pod kocykiem z ulubioną książką i dopieścić zmysły przepyszną kawą Inką ze słodką śmietanką dyniową doprawioną cynamonem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Każdemu należy się chwila przyjemności po ciężkim dniu, a Inka sprawdza się tutaj świetnie, bo nie zawiera kofeiny więc nie spowoduje problemów z zasypianiem jak klasyczna kawa. W przepisie podaję składniki(...)dyniową (1 szklanka) Składniki: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 12 % (lub tłustsza) 1,5 łyżki puree z dyni 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta gałki muszkatołowej mielony szczypta mielonego imbiru 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 3/4 szklanki mocnej kawy Inki Przygotowanie: W małym rondelku wymieszaj mleko, śmietankę, dynię, przyprawy i podgrzewaj na średnim ogniu

karmelowy
Domowa korzenna przyprawa do piernika 134

skutkowały spektakularnym efektem. Jeśli macie młynek i używacie go do przypraw, to uważajcie przy mieleniu goździków, cholery potrafią zapaskudzić całe urządzenie. Potrzebujemy: 20 łyżek mielonego cynamonu 10 łyżek mielonego imbiru 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki wyłuskanych ziarenek kardamonu zielonego 1 łyżka wyłuskanych ziarenek kardamonu czarnego (opcjonalnie) 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki ziaren ziela(...)łyżeczki soli Zacznijmy od tego, że ilością każdego składnika możecie manewrować. Jeśli lubicie bardziej korzenny smak, dodajecie więcej cynamonu i goździków, jeśli przyprawa ma być aromatyczna i pikantna – więcej imbiru i pieprzu. Jeśli nie zdobędziecie przypraw do mieszanki w całości, możecie kupić w wersji zmielonej. Na końcu podam wam linki do sklepów, w których zamawiam. Przyprawy wychodzi sporo, więc możecie

ladykitchen
Marmolada dyniowo - pomarańczowa 159

wypieków. Jest przepyszna, bardzo polecam! Składniki: 1 kg obranej dynii (u mnie Hokkaido) 2 pomarańcze sok z 2 cytryn 4 goździki 1 laska cynamonu 300 g ksylitolu/cukru 20 g imbiru 700 ml wody  Wykonanie: dynię umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki z całym miękkim środkiem. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do szerokiego rondla. Dodać pomarańczę obraną, przekrojoną(...)pół, następnie pokrojoną w cienkie plasterki. Dołożyć starty imbir, laskę cynamonu i gożdziki, następnie zalać wodą i zagotować. Gotować około 1 godziny bez przykrycia, aż dynia się rozpadnie.  Gdy woda odparuje, a dynia nadal pozostaje w kawałkach można pomóc sobie blenderem lub dolac wody i przedłużyć gotowanie dosypać cukier/ksylitol, wcisnąć sok z cytryn i gotować następną godzinę. Pod koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa-krem z dyni 137

najważniejsze przygotujesz ją bardzo szybko.  500 g dyni (po obraniu) 200 g ziemniaków (po obraniu) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz ponadto: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pestki dyni groszek ptysiowy Dynię i ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Cebulę(...)czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem,lekko przysmażyć. Dodać dynię i ziemniaki,chwilę smażyć,dodać starty imbir i kurkumę,zalać bulionem i gotować ( ok.10-15 minut) aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować blenderem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kremem bulionówki,na każdą porcję nałożyć kleks jogurtu naturalnego,posypać pestkami dyni i groszkiem ptysiowym

Kolorowa kuchnia Elki
Placuszki dyniowo-cukiniowe z imbirem 158

obiad lub na kolację. Lekkie,warzywne i nieco rozgrzewające , idealne danie na chłodniejsze jesienne dni.  200 g  dyni  200 g cukinii 1 cebula 1 łyżeczka startego imbiru 2 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 łyżeczki kurkumy sól świeżo mielony pieprz  2-3 łyżki oleju do smażenia Cukinię umyć,zetrzeć razem ze skórką(...)puściła sok.  Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć odciśniętą z soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa krem z kukurydzy 207

AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki) 2 duże ziemniaki 1 l bulionu 40 g masła 1/2 łyżeczki startego drobno imbiru sól, pieprz 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy 3 łyżki śmietany 18% AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Sposób przygotowania: Na początku obieramy kolby kukurydzy z ziaren. Ziarna(...)minut. Kukurydzę przerzucamy do garnka i dodajemy do tego wcześniej przygotowany bulion. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę oraz również dodajemy do bulionu. Doprawiamy papryczką chili solą, pieprzem, imbirem oraz kurkumą. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Gdy ziemniaki i kukurydza będą już miękkie, całość blendujemy na jednolita masę. Dodajemy 2 łyżki śmietany i całość ponownie mieszamy. Zupę krem rozlewamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Koktajl z pieczonej dynii - pucharek zdrowia i urody 122

tylko smakuje oszałamiająco, ale zwiększy wchłanialność witamin. Składniki: 2 czubate łyżki puree z dyni ( z przepisu  tutaj ) 1/4 świeżego ananasa 1 gruszka 1 banan 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju z dynii 200-250 ml wody mineralnej pestki dynii - na posypkę Wykonanie: obrać owoce i imbir, pokroić na mniejsze kawałki do blendrea wlać wodę, następnie umieścić kolejne składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty i wilgotny piernik z migdałami 208

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu  (u mnie oryginalny cynamon cejloński  Skworcu ) 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka imbiru 50 g drobno krojonych migdałów blanszowanych 100 g cukru 1 jajko 150 ml mleka 45 g oleju 100 g miodu 100 g powideł śliwkowych Wykonanie: Blaszkę - keksówkę, o wymiarach około(...)wykładamy papierem do pieczenia. Jajko i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, imbir, migdały, cukier wsypujemy do małej miski i całość mieszamy. Składniki mokre: jajko, mleko, olej, miód, powidła wkładamy do dużej miski i całość roztrzepujemy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych

Smak mojego domu
Multi-kulti 124

niekorzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Mój koktajl z racji liczby osób spożywających był zrobiony z połowy porcji, ale Wam wrzucam pełne składniki :) Porcja dla całej rodziny! Wieloowocowy koktajl z imbirem Potrzebujesz: 1 kiwi 1 pomarańcza 1 banan 1 jabłko kilka kropel soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 500ml wody Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dżem dyniowo- bananowy 164

Pyszny dżem z dyni i bananów. Lekko mdły smak przełamałam sokiem z cytryny i wyostrzyłam dodatkiem imbiru. Składniki 500 g obranej dyni 300 g bananów 1/2 szkl cukru 1/4 szkl wody sok z połówki cytryny imbir do smaku 1. Dynię kroimy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Korma z jagnięciną / Lamb Korma 247

grubsza posiekane 75g migdałów, uprażonych lekko na suchej patelni 75g orzechów nerkowca, uprażonych lekko na suchej patelni 2 ząbki czosnku, obrane i z grubsza posiekane 2,5 cm świeżego imbiru, obranego i z grubsza posiekanego 3 łyżki oleju roślinnego 1 laska cynamonu 4 goździki 4 suszone liści curry 2 łyżeczki nasion kolendry, uprażone na suchej patelni 2 ziarna kardamonu(...)cytryny świeża kolendra do podania Przygotowanie: Pokrój jagnięcinę na 3 cm kostkę i dopraw solą i pieprzem. W pojemniku blendera zmiksuj na gładką pastę chilli, migdały, nerkowce, czosnek, imbir i 2 łyżki wody, zdrapując co jakiś czas składniki z boków pojemnika i odstaw. Rozgrzej połowę oleju w dużej patelni z grubym dnem i obsmaż partiami jagnięcinę, przez około 2 minuty

karmelowy
Kapusta z kurczakiem po azjatycku 236

Składniki: z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju kokosowego luz zwykłego 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pierś kurczaka 1/3 główki kapusty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego szczypta chili 1 łyżka oleju sezonowego posiekany szczypiorek świeża mięta 2 łyżka sezamu W głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć imbir i posiekany czosnek. Dodać pokrojonego kurczaka, smażyć

Moja Galeria Smaku