Zupa krem z dyni i marchewki to propozycja dla tych, co lubią lekką kuchnię i niskokaloryczne dania. Zupa, dzięki zastosowaniu curry, czosnku i imbiru wyśmienicie rozgrzewa w chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI ok. 1 kg dyni 2 marchewki ok. 1 litra bulionu czosnek curry imbir sól masło klarowane WYKONANIE Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Marchew
Zofianacynamonu gruszki w sosie karmelowym: 4 gruszki 110 g cukru 25 ml gorącej wody 25 g masła 90 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki (38%) Cukier wymieszać z cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Uformować(...)przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę. Ostudzić. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Cukier, cynamon, imbir, pieprz i gałkę wsypać na patelnię. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści i nabierze złocistej barwy. Dodać gruszki, zalać całość gorącą wodą. Smażyć 2-3 minuty, aż gruszki zmiękną, ale nie będą się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposiekane migdały – 30 g * wiórki kokosowe – 30 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * jogurt naturalny – 80 ml * olej – 50 ml * imbir , chili, garam masala , sól, cukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Posiekane migdały oraz wiórki prażymy na suchej patelni, zdejmujemy. Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Do miski wsypujemy posiekany czosnek, imbir
Ostra na Słodkowołowiny 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 małe chili 1 papryka (zielona, czerwona, żółta - kolor bez znaczenia) 1 cebula średniej wielkości od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej oliwa lub olej do smażenia Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody(...)już niemal miękkie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, bardzo drobno posiekany imbir, podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło i dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalistopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu. Składniki: 200 g świeżej żurawiny sok z 1 pomarańczy (około 120 ml) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu gałka muszkatałowa, imbir, goździk - opcjonalnie Wykonanie: w rodelku rozpuścić masło z miodem. Dodać umytą, przebraną żurawinę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem około 10 minut (żurawina strzela i podskakuje). Doprawić cynamonem(...)ewentualnie imbirem oraz gałka muszkatałową. To wszystko, sosik gotowy SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowiu i przeżywajcie radość. Składniki: makaron sojowy z tapioką i zieloną herbatą 225 g małży 1/4 dyni 2 ząbki czosnku 2 papryczki piri piri białe wino łyżka masła imbir skórka otarta z 1/2 cytryny pieprz i sól Wykonanie: Czosnek obieracie, miażdżycie nożem i siekacie. Masło topicie na patelni, dodajecie posiekany czosnek i całe papryczki, podsmażacie, wsypujecie małże, podsmażacie, podlewacie białym(...)winem i dusicie pod przykryciem 10 minut. Dynię myjecie, obieracie, kroicie na kawałki. Wrzucacie na patelnię i dusicie kolejne 10 minut, aż będzie miękka. Doprawiacie solą, pieprzem, imbirem i startą skórką z cytryny. Makaron zalewacie wrzątkiem w misce. Po pięciu minutach odcedzacie, mieszacie, przekładacie na ciepły talerz, na wierzch kładziecie dynię z małżami. Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKużyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!! Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu hoisin pół szklanki bulionu drobiowego (ja użyłam kostki rosołowej) 1 łyżka masła sól, pieprz olej Do dzieła!!! Kalafior dokładnie opłukać(...)oczyścić - podzielić na drobne różyczki. Rozgrzewamy dobrze olej - wrzucamy imbir - mieszając smażymy ok 10 sekund.Wrzucamy kalafior i dalej mieszamy ok 2 minut. Wlewamy sos sojowy, bulion, sos hoisin - mieszamy i smażymy ok 2 minut. Następnie dusimy ok 5 minut. Na koniec dodajemy masło. Kalafior możemy dłużej dusić jeśli nie lubimy chrupiących warzyw Smacznego
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 1szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka startego imbiru 1i1/2 szklanki startej gruszki Suche składniki (oba rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia) wsypać do jednej miski. W drugim naczyniu wymieszać ze sobą składniki mokre (olej, jogurt i jajka(...)Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać za pomocą łyżki na jednolite ciasto. Na końcu dodać starty imbir oraz gruszkę i ponownie wymieszać. Ciasto nakładać za pomocą łyżeczki do papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut
My simple kitchenpropozycja na smaczny i szybki obiad. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1/4 dynii Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko kokosowe - puszka 400 g 3 cm imbiru 2 łyżki oleju 1/2 jabłka sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka cukru natka pietruszki lub kolendry Wykonanie: filety z kurczaka obkroić z błonek, tłuszczu(...)powięzi. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wtedy warto dodać pokrojonej w kosteczkę papryki, ciecierzycy, groszku, bądź innych ulubionych składników, by danie było bardziej pożywne i rozmaite. Tak przygotowany, dyniowy ryż nie jest mdły, gdyż dodatek imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu nadaje mu specyficznego, korzennego aromatu, a łagodność dyni idealnie wpasowuje się w całość. Z przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Składniki: - 1,2l wody - 400g ryżu Basmati(...)długoziarnistego - 300g dyni (surowej/pieczonej, a nawet puree z dyni ) - 10g oliwy z oliwek - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka imbiru - 1 płaska łyżeczka kardamonu - 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan lub wegański parmezan Ryż płuczemy pod bieżącą, zimną wodą by pozbyć się nadmiaru skrobi i ewentualnych zanieczyszczeń. Jeżeli pozwala nam na to czas, moczymy
Be Fit Be Strongaromatyczne śliwkowe crumble z dużą ilością owców i chrupiącą owsiano-ziarenkową kruszonką. Składniki na 4 kokilki: 8-10 dużych dojrzałych śliwek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startego świeżego imbiru 6 łyżek płatków owsianych lub mieszanych 2 łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mieszanki "Cynamonowy Raj" od Ziarenkowo 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki(...)zimnego masła szczypta soli Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich świeży, tarty imbir i cynamon i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy płatki, wiórki kokosowe, mieszankę ziarenek, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i ucieramy w dłoniach, aby powstała kruszonka. Do lekko natłuszczonych kokilek wkładmy solidną porcję śliwek, a na to kruszonkę. Pieczemy
Zawsze głodna!puszystych placuszków otrębowych bez mąki , ♥ pancakes'ów z ricotty . Składniki: - 4 jabłka - 200g puree z dyni - 2 łyżki miodu/syropu klonowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/4 łyżeczki imbiru Jabłka obieramy, koimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka wraz z miodem, cynamonem, gałką i imbirem. Całość od czasu do czasu mieszamy
Be Fit Be Strongbulionu warzywnego (500 + 250) · 5 gruszek · ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru Przygotuj: blender dwa garnki Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka ze skórkami. Smażymy jak na powidła, choć nie będziemy ich tak mocno odparowywać. Po około 10 minutach dodajemy skórkę otartą z pomarańczy(...)bulionu na niewielkim ogniu do miękkości (jeśli weźmiemy miękkie, dojrzałe gruszki potrwa to krócej, ok 10 minut i zupa będzie słodsza). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę imbiru i całość miksujemy na gładką masę. Nakładamy zupę na talerz w proporcjach ¾ śliwek i ¼ gruszkowej. Posypujemy grzankami np. z chleba żytniego - u mnie uprażone na 1 łyżce masła (którą dodaję po chwili
Bazując na smakuszklanki czerwonej soczewicy 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku z Lidla ) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kuminu dwie szczypty chili 250 ml wody Do małego garnuszka nalej wody wsyp soczewicę, przykryj pokrywką i zagotuj. Do garnka wlej olej dodaj obrany i pokrojony(...)plastry czosnek dodaj kumin i podsmaż je. Dodaj sos pomidorowy i wodę, imbir zagotuj. Odcedź soczewicę, dodaj do zupy, dodaj chilli i zamieszaj – Gotowe ! Pyszna rozgrzewająca, nie potrzebne tu wywary i inne przyprawy. Szybka zupa z soczewicą
Kuchnia na wzgórzulimonką, delikatnie ostry - jednym słowem raj dla podniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili(...)opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej smak i aromat. Zupę gotować
Codzienne Gotowanie