imbir - 9508 przepisów (strona:125/634)

Pikantne placki z dyni 133

amatorów. Składniki (ok. 8 placuszków): 2 szklanki dyni startej na średnich oczkach (u mnie Hokkaido razem ze skórką) 2 jajka 3-4 łyżki mąki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1) W misce dokładnie wymieszać startą dynię z rozmąconymi jajkami, mąką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę(...)Dodać chili, imbir, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. 3) Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem (w razie potrzeby po smażeniu placki odsączyć na papierowym ręczniku). 4) Podawać na ciepło z gęstą, kwaśną śmietaną.     Artykuł Pikantne placki z dyni pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Herbatka góralska 186

czarnej herbaty 150 ml wiśniówki 50 ml miodu 50 ml soku z malin 50 ml soku z cytryny 20 sztuk rodzynek 3 plasterki pomarańczy 2 plasterki cytryny 4 cm imbiru obranego i pokrojonego na plastry lub kawałki kilka sztuk goździków (około 8-10) 4 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu (można pominąć) 4 ziarna czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Rodzynki zalewamy wiśniówką(...)zostawiamy na 30 min. Na suchej patelni prażymy goździki, cynamon, anyż i pieprz. W dzbanku układamy imbir, dodajemy sok z malin i cytryn oraz uprażone przyprawy. Zalewamy czarną herbatą. Dodajemy miód i wiśniówkę wraz z rodzynkami. Wrzucamy plasterki cytrusów. Mieszamy i próbujemy. Można dodać więcej miodu, soków, wiśniówki według własnego gustu i smaku. Pijemy bardzo ciepłe.   Post Herbatka góralska

ladykitchen
Babeczki z mąki kokosowej z imbirem 156

Lubię smak imbiru, ten jego lekko pikantny posmak. Postanowiłam go wykorzystać do babeczek. Składniki : 200 g twarogu 2 jaja 50 g mąki kokosowej łyżeczka imbiru 3 łyżki cukru/słodzika 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę za pomocą blendera. Wkładamy do foremek do muffin. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sos słodki chili 130

domu. Popularny orientalny jest przyjemny w smaku. Jest słodki, ale jednocześnie bardzo ostry. Składniki: 6 ostrych papryczek chili 4 ząbki czosnku 200 g cukru brązowego 1/3 szklanki wody Imbir 120 ml octu (japoński ocet ryżowy lub tajski ocet ryżowy) 1/2 łyżki sosu rybnego Sposób przygotowania: Papryczki myjemy, osuszamy i czyścimy z błon oraz pestek. Jeżeli chcecie uzyskać jeszcze bardziej ostry(...)możecie zostawić kilka pestek. Do blendera wrzucamy chili, czosnek oraz odrobinę imbiru i całość miksujemy. Do małego rondelka dodajemy ocet, sos rybny, wodę, cukier oraz mieszankę chili z czosnkiem. Całość podgrzewamy na średnim ogniu. Gotujemy, aż powstanie nam gęsta, syropowa konsystencja. Sos pozostawiamy do ostudzenia. Artykuł Sos słodki chili pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl

CookMag
Aromatyczne, śliwkowe żaglówki 148

Składniki (na 7 dużych śliwek): 6 dużych, nieprzejrzałych śliwek 1 bardzo dojrzała śliwka 50 ml brązowego ryżu łyżka oleju sezamowego płaska łyżka pasty tahini łyżka syropu klonowego 1 cm imbiru pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju 12 listków szałwii Ryż ugotować do miękkości w 100 ml wody. Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki, a następnie np. łyżką(...)wyjąć trochę miąższu, by w ten sposób zrobić wgłębienia w owocach. Połówek w dojrzałej śliwce nie wydrążać. Do ciepłego ryżu dodać olej sezamowy, pastę tahini, syrop klonowy i starty imbir. Wymieszać. W naczyniu do zapiekania rozprowadzić łyżkę oleju. Wkładać po łyżeczce masy ryżowej do śliwek. Owoce układać w naczyniu. Połówki dojrzałych śliwek ponakłuwać widelcem i też ułożyć w naczyniu. Całość

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa curry z kurczakiem, pędami bambusa i mlekiem kokosowym 157

podwójna pierś z kurczaka 1 L bulionu 200 ml mleka kokosowego 2 marchewki 1 duża cebula 100 g pędów bambusa olej do smażenia 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki sól dodatkowo ryż Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w półplasterki. Pędy(...)bambusa osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, pędy bambusa, imbir oraz pozostałe przyprawy. Chwilę razem podsmażyć, wlać bulion i dodać mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut. Na koniec doprawić do smaku solą. Podaję z ryżem

magiczna kuchnia Kasi
Aloha – kurczak grillowany z ananasem 145

200g ketchupu 6o ml sosu sojowego 60g cukru brązowego (w przypadku soku z ananasa z puszki ilość cukru zmniejszamy o połowę) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru olej szczypior ostre papryczki – chili, jalapeno etc (zielone i czerwone) Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty: w misce lub garnku (dołożycie do marynaty mięso) mieszamy sok z ananasa, sos sojowy(...)cukier, zmiażdżony czosnek, imbir oraz ketchup. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso (jeśli filety są grube warto delikatnie je rozbić). Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na całą noc). Plastry ananasa osuszyć i lekko przesmarować olejem. Ruszt grilla (albo patelnię grillową) lekko nasmarować olejem (żeby zapobieć przypalaniu cukru z marynaty). Układać kawałki kurczaka

Pociąg Do Kuchni
Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing 294

sycącą sałatkę na te gorące dni. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka w stylu tajskim z kurczakiem i warzywami polana obłędnym dressingiem na bazie masła orzechowego z miodem i imbirem z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem(...)jednej limonki 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1 ząbek czosnku, posiekany 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 1 łyżeczka soli 1 szczypta płatków chilli 2 łyżki liści kolendry Przygotowanie: Do pojemnika blendera włóż wszystkie składniki dressingu i zmiksuj na kremowy i jednolity sos. W dużej misce umieść

karmelowy
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 163

musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru  pół słoika (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej  1 szklanka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej(...)czas mieszając  obsmażam przez 1-2 minuty wyjęte z marynaty mięso, dodaję pokrojone w cienkie piórka cebulę i paprykę, plasterki chili, pocięte na "zapałki" pędy bambusa, drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Koktajl jagodowy z maślanką 146

melona kantalupa. Można go zastąpić gruszką. Polecam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: kubek jagód - około 200 g 1 banan 150 ml maślanki 1/4 melona kanlatupa/gruszka 2 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać. Obranego banana pokroić w plasterki. Obrać melona, pokroić w kostkę. Imbir obrać zs skórki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KREM Z MARCHWI, POMARAŃCZY I IMBIRU 134

półtalarki 60 g masła (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek (w wersji bez masła dodać więcej oliwy) 2 duże cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę 1 pomarańcza korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach 2 kostki bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz sól 2 szczypty kminku 150 ml śmietany 30% (opcjonalnie do zabielenia) kolendra(...)oliwek (lub więcej w wersji bez masła), następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka wcześniej pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy starty imbir, marchew i 2 szczypty kminku. Skórkę pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka

wege i kropka
SELER NACIOWY, IMBIR I CYTRUSY 152

poszukiwaniu nowych smaków... ...eliksir młodości i zdrowia SKŁADNIKI: 1 pomarańcza 1 grejpfrut czerwony imbir 3 łodygi selera naciowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łodygi selera naciowego przepuszczamy przez sokowirówkę, następnie wyciskamy sok z pomarańczy i grejpfruta, ścieramy około 1 cm imbiru. Wszystko łączymy i mieszamy

wege i kropka
CANNELLONI Z WARZYWAMI 201

SKŁADNIKI NA FARSZ WARZYWNY: 100 g wcześniej ugotowanej czerwonej soczewicy 3 średnie marchewki mały seler 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 4 liście laurowe około 1 cm świeżego imbiru  curry pieprz czarny pieprz cytrynowy sól olej np. ryżowy SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 500 g przecieru pomidorowego mała cebula pęczek świeżej bazylii świeżo mielona sól, pieprz czarny EWENTUALNE DODATKI: ulubiony(...)tarce na grubych oczkach ścieramy marchewkę i seler, kroimy drobno cebulę oraz czerwoną paprykę. Wszystko podsmażamy na oleju (np. ryżowym), dodajemy liście laurowe, ścieramy około 1 cm świeżego imbiru, doprawiamy curry, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym oraz świeżo mieloną solą. W momencie, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ugotowaną czerwoną soczewicę. Wszystko razem mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Najprostsza wersja

wege i kropka
Sushi z wędzonym łososiem i warzywami 171

świeżej – 3 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle – garść rukoli – 3 łyżki czarnego sezamu – 3 łyżki kremowego serka kanapkowego typu philadelphia – sos sojowy – wasabi – imbir marynowany Sposób przygotowania: Gotowanie ryżu: 1. Ryż płukamy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondelka i zalewamy świeżą wodą. Na 1 szklankę ryżu przypada 1,2 szklanki wody. 2. Gotujemy(...)płaskim talerzy wysypujemy sezam i obtaczamy sushi. 7. Odkładamy do lodówki. 8. Oba rodzaje susi kroimy na 6 równych części. 9. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. CZY WIESZ, ŻE? Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie

Podwójnaporcja
Curry z kurczaka ze szpinakiem 120

przygotowania w pracy, tylko podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem. Piersi kurze pokroić w kawałki o grubości palca. Cebulki pokroić drobno, czosnek posiekać i lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę, gorczycę,paprykę słodką, curry, posiekaną chilli i kurczaka. Obsmażyć

Kuchnia Pokoleń