imbir - 9508 przepisów (strona:128/634)

rozgrzewająca herbatka z imbirem i maliną 140

składniki: 100 ml soku z malin (u mnie maliny w soku własnym) ok. 1 cm świeżego imbiru 1-2 łyżeczki czarnej herbaty 2 łyżeczki miodu ok. 500 ml wody wykonanie: Imbir obieramy, kroimy w słupki. Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 2-3 min. Gorącym wywarem zalewamy herbatę i pozostawiamy pod przykryciem ok. 3-5 min. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Herbatka wspomagająca trawienie i detoksykację. 445

starożytnej wiedzy ajurwedyjskiej i naprawdę działa. Na dodatek mnie ten napój bardzo smakuje! Przyjmuję jednak założenie, że mogę mieć dziwny gust, więc spróbujcie proszę sami ;) Składniki: 1 cm kawałek imbiru  1 łyżeczka świeżej lub mielonej kurkumy 2 łyżeczki nasion kolendry 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki nasion kuminu 1 litr wody (opcjonalnie) 1-2 torebki ulubionej herbaty: zielonej(...)miętowej, tulsi, melisy Wykonanie: Imbir pokroić na cienkie plasterki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w dzbanku do zaparzania. Zalać wrzątkiem i parzyć 5 minut. Można zalać powtórnie po wypiciu całości. Starać się wypić do 2 litrów napoju w ciągu dnia

zadanie-gotowanie
Herbata rozgrzewająca na zimowe dni 99

mówi: może herbatki jakieś dobre zaczniesz robić? No to zrobiłam. Na bazie earl gray'a właśnie. Choć śmiało może być każda inna, którą lubicie. W domu była cytryna, cynamon, imbir, kardamon, miód. Posmakowało nam tak, że tych herbat przez trzy dni naparzyłam kilka dobrych dzbanków. Hani posmakowały najbardziej, ciągle chodzi i pyta czy może jeszcze. Więc póki smakują(...)należy cytryny dodawać do wrzątku, a z zaparzonej herbaty trzeba usunąć fusy (wtedy reakcja chemiczna herbata-cytryna nie zajdzie). Ja sobie takiej zimowej herbaty bez cytryny nie wyobrażam! Imbir - ma działanie rozgrzewające, leczy przeziębienia, poza tym ma dobroczynny wpływ na trawienie, łagodzi mdłości i dolegliwości żołądkowe, leczy również przeziębienia i ma działanie rozgrzewające. Miód - w herbacie raczej zastępuje słodzik, ponieważ

bistro mama
Deser z mango i imbirem 160

Pokrój średnie mango w kostkę,posyp je cynamonem .  Cztery łyżki jogurtu naturalnego wymieszaj z startym korzeniem imbiru ,(około 2 łyżeczki już startego). Polej po owocach.  Na wierzch jogurtu z imbirem dodaj po łyżce miodu . Posyp świeżo prażonym słonecznikiem i jeżeli lubisz czerwonym pieprzem w ziarenkach, który jest tylko delikatnie ostry. Deser dla 2 osób. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Rozgrzewająca herbata z pieprzem i imbirem 185

piękna pora roku, o ile dostarcza białego puchu i słonecznej pogody. W przeciwnym wypadku mrozy i chlapa mogą być uciążliwe, jednak mamy sposoby, by z nimi walczyć! Herbata Miód Imbir Pieprz Cytryna Bardzo prosty przepis na rozgrzewającą herbatę, która dodatkowo wzmocni odporność w okresie jesienno-zimowym. Herbatę zaparzamy tak, jak zwykle. Użyjcie zwykłej, czarnej herbaty. Sprawdzi się zarówno liściasta(...)torebkach. Razem z herbatą dajemy pokrojony w plastry imbir – jego ilość w zależności od tego, jak aromatyczny napój chcemy uzyskać. Wystarczy kilka plasterków. Całość słodzimy miodem i dodajemy sok z cytryny. Na sam koniec składnik, który może dziwić – pieprz. Dodajemy szczyptę, najlepiej świeżo mielonego pieprzu. Ten dodatek nie zaburzy smaku herbaty, a podkreśli jej rozgrzewające właściwości

MarcinChef
Smażony karp panierowany 149

rodziny opycha się mięsiwami. W smażeniu karpia najważniejsze to jego nieprzesmażenie, które może spowodować wysuszenie tej wspaniałej tłustej ryby. Składniki : dzwonka (lub połówki dzwonków) karpia pieprz mielony sól świeży imbir mąka pszenna jajka bułka tarta olej do smażenia Kawałki karpia dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę ze wszystkich stron posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie wetrzeć świeżo(...)starty imbir. Odstawić karpia pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin, by ryba się zamarynowała. Kawałki ryby obtoczyć w mące, potem rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor. Usmażone kawałki karpia wkładać do garnka i od razu przykrywać pokrywką. Ten zabieg pozwoli zachować wysoką temperaturę ryby podczas smażenia kolejnych kawałków ryby. Poza

Weekendy w domu i ogrodzie
Najaromatyczniejsze. Pierniczki 155

słodkie, lekko karmelowe za sprawą melasy i... Po prostu idealne.  Musicie je mieć! Miodowo-cytrusowe łosie Składniki: (na około 60 ciastek) 800 g mąki pszennej 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 150 g ciemnego cukru muscovado 135 g miodu 200 g melasy(...)jajka skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny Mąkę przesiać z proszkiem, dodać imbir, goździki i cynamon, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać miód i melasę, zmiksować. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać skórki z cytrusów, połączyć. Na końcu partiami dodawać mąkę z przyprawami, miksując na najniższych obrotach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegański krem z dyni i "Ostatni dzień roku" 219

porcje): 600 g dyni duża puszka (400 ml) mleka kokosowego 200 ml wody, którą płuczemy puszkę z mlekiem 2 papryczki chili (u mnie suszone) 1 cebula 2 cm świeżego imbiru pół łyżeczki suszonego rozmarynu 2 gwiazdki anyżu łyżka oleju do smażenia sól Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Z papryczek chili(...)grubym dnie na lekko rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię.  Podsmażyć i zalać mlekiem kokosowym oraz wodą z płukania puszki. Dodać anyż, rozmaryn, starty imbir i suszone papryczki.  Gotować ok. kwadransa, by dynia zmiękła. Gdy całość trochę przestygnie, wyjąć anyż i całość zmiksować. Doprawić zupę solą.  Ewentualnie podgrzać przed podaniem. "Ostatni dzień roku" Katarzyny

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z buraczków 147

buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy imbir oraz gorczycę i smażymy do momentu, aż uzyskamy intensywny zapach

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Piernikowe ciasto marchewkowe 156

marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej   lub czubata łyżeczka cukru z wanilią   1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka cynamonu   1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 170 g mąki (typ 550) 60 g siekanych orzechów włoskich   (polecam bakalie i przyprawy  Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę(...)cytryny. 3- Marchewkę ścieramy na tarce i drobnych oczkach. 4- Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Są to:wanilia mielona, przyprawa do piernika, cynamon, imbir, soda,  proszek do pieczenia, mąka, orzechy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę. Dolewamy olej z cytryną i na małych obrotach, całość miksujemy do momentu połączenia się składników

Smak mojego domu
Dżem pomarańczowy z imbirem 134

tortów i innych wypieków, a i na kromce chrupiącej bułeczki smakuje wspaniale. Składniki : około 6 pomarańczy 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 1,5 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 10 cm imbiru Wykonanie:   pomarańcze obrać ze skórki, ściąć widoczne, pozostałe białe albedo. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w rondlu, zasypać ksylitolem/cukrem, wymieszać i odstawić, by cukier się rozpuścił rozpocząć wysmażanie(...)Dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Smażyć około 30-45 minut. Zrobić przerwę, najlepiej przez noc i na drugi dzień smażyć następne 45 minut. Gdy woda odparuje, a dżem nabierze koloru i zgęstnieje jest gotowy. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 177

mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego rumu Melasę, masło, cukier i kawę rozpuszczalną rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z kawą mieloną, cynamonem, imbirem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak pieczony ze śliwkami i sosem sojowym 139

kości zostawić) lub cały nieduży kurczak podzielony na 8 części 1 łyżka oleju słonecznikowego 1-3 papryczki chili (zależy od ostrości) 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki kawałek imbiru (ok 2 cm) obrany i pokrojony na drobne kawałki 8 śliwek, pestki usunięte,  3 łyżki sosu sojowego garść świeżej kolendry sól, pieprz przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C. Mięso(...)piekło się równomiernie ze wszystkich stron. Przygotować chili. Usunąć pestki, papryczki pokroić w poprzek w paski. Po 30 minutach wyjąć blachę z kurczakiem z piekarnika, posypać chili, czosnkiem i imbirem. Delikatnie obracać kawałki mięsa, tak aby przyprawy równomiernie je otoczyły. Piec kolejne 10 minut, a następnie rozłożyć pomiędzy mięsem połówki śliwek i polać wszystko sosem sojowym. Jeżeli na blaszce jest

Stare Gary
Smoothie z czystkiem i pomelo 151

pomysł na smoothie z przestudzonym naparem. Pycha! Składniki na 2 porcje: 2 łyżeczki czystka (na napar) 1/2 pomelo 1 zielone jabłko 2 łyżeczki ziaren szałwii hiszpańskiej - chia malutki kawałek imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu lub ksylitolu  Przygotowanie: 2 łyżeczki czystka zalać szklanką gorącej wody, przykryć i zostawić na kilka minut. Potem przecedzić i przestudzić. Pomelo(...)obrać i pozbawić twardych błonek. Jabłko umyć i pokroić. Miąższ z pomelo, jabłko i kawałek imbiru umieścić w kielichu blednera i zmiksować razem z sokiem z cytryny, naparem z czystka i miodem lub ksylitolem.  Dodać chia i wymieszać. Przelać do szklanek

Ze smakiem i z pasją
Indyjskie smaki czyli dyniowe curry 146

oddaje w pełni smak z którym spotkałam się w Malezji. Przedstawiam wam przepis na tradycyjne dyniowe curry!  Składniki  : -p ołowa dyni Hakkaido (ok 400g) -utarty świeży imbir  -kurkuma (pół łyżki) -garam masala (pół łyżki) -suszone chili (szczypta)  -liście curry (garstka- do dostania w kuchniach świata) -kolendra (kilka ziaren) -szalotka (dwie małe) -czosnek (ząbek) -sól -bezzapachowy olej(...)chętnych polecam dodać mleczko kokosowe ( dwie łyżki).  Cudownie pasuje tu również ugotowana cieciorka dorzucona pod koniec duszenia. ;) Wykonanie: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy liście curry, imbir, posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy wszystkie z wymienionych przypraw poza solą i kolendrą.  Czas na dynię, obraną i pokrojoną w kostki wrzucamy na patelnię i podlewamy wodą. Dodajemy sól

Gawron w rosole