pszenica, gryka…) 150 g siemienia lnianego złotego 150 g słonecznika 30 g orzechów włoskich – pokruszonych na kawałki 100 g orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonego cynamonu 50 g suszonej żurawiny 50 g amarantus ekspanowany Wykonanie W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki, siemię lniane, słonecznik, orzechy, imbir, cynamon i sól. Jabłka
Tajemnice Smakulitr napoju, dla dwóch osób): 4 torebki herbaty z żurawiny lub malin mała pomarańcza limonka 5 łyżeczek cukru trzcinowego 8 goździków 8 zielonych kardamonów 2 cm świeżego imbiru Herbatę z cukrem zaparzyć w dużym, zamykanym dzbanku. Pomarańczę i limonkę sparzyć i dobrze wyszorować. Podzielić na cząstki i rozłożyć do dwóch szklanek. Do szklanek wrzucić po 4 goździki i 4 kardamony(...)Imbir obrać i pokroić na części. Przełożyć do szklanek. Gdy herbata się zaparzy, rozlać ją do szklanek
Weekendy w domu i ogrodziesprawdzi na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Tą aromatyczną nalewkę można również podać w Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI 500 ml spirytusu 500 ml wódki 1 plasterek imbiru (obrany) 20 goździków 2 gwiazdki anyżu 5 połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm) 5 ziaren kardamonu 10 suszonych śliwek 30 g rodzynek 1 pomarańcza 1 jabłko skórka obrana(...)cytryny (tylko żółta część) Dodatkowo po 10 dniach: 550 ml wody 100 ml miodu płynnego 1 cytryna 50 g cukru WYKONANIE Do dużego słoja włożyć plaster imbiru, goździki, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, lekko zgniecione ziarna kardamonu, suszone śliwki i rodzynki. Pomarańczę, jabłko i skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny obrać tylko żółtą skórkę i dodać do pozostałych
Passions hobbies lifeDomowa herbata Wieczór w Laponii Potrzebujesz: 10 owoców świeżej żurawiny 1 mandarynkę 1 pomarańczę skórka z 3 pomarańczy 2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 3 plastry kandyzowanego imbiru (opcjonalnie) 6 owoców kumkwata (opcjonalnie) 50g czarnej herbaty liściastej Sposób przyrządzenia: 1. Owoce (żurawinę, mandarynę, kumkwaty, 1 pomarańczę bez skórki) umyj i pokrój w najcieńsze plasterki w jakie Ci się(...)ostudzone owoce umieść w słoiczku z liśćmi herbaty. Żurawina i kumkwat w całości, reszta pokruszona na mniejsze kawałki. 7. Przyprawy delikatnie pokrusz w moździerzu ( nie na proszek!). 8. Imbir pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do mieszanki razem z pokruszonymi przyprawami. 9. Wymieszaj dokładnie całość i ciesz się smakiem zimowej herbaty. Smacznego! Homemade Evening in Lapland tea Ingredients
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszczypta cytryna – 1 sztuka wędzona papryka – 1 łyżeczka cynamon – ½ łyżeczki goździki mielone – ¼ łyżeczki kardamon – ¼ łyżeczki czosnek – 4 ząbki cebula – 1 sztuka imbir – kawałek ok 5cm suszone pomidory – 5 sztuk ostra mielona papryka – ½ łyżeczki olej – 3 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Nerkowce i szafran(...)cytryny, wędzoną paprykę, olej i łyżeczkę soli. Kalafiora wymieszaj dokładnie z jogurtem, przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika na 30 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i imbir pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i smaż całość na odrobinie oleju. Dodaj następnie orzechy razem z wodą, suszone pomidory i zblenduj całość na gładki sos. Sos wymieszaj z kalafiorem
wiecejwarzyw.plciasteczka z dużą dawką czekolady. Warto się skusić Składniki na około 50 serduszek: 120 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka imbiru w proszku 200 g (trochę więcej niż 1,5 szklanki) mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Uwaga(...)szklanka o pojemności 200 ml Masło, cukier i jajko ucieram w misce na gładką masę. Dodaję sól, cukier waniliowy i imbir i mieszam. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około
Słodki sentymentminutes Gotowanie 3 hours Czas całkowity 3 hours 30 minutes Składniki: Bulion 600 g łopatki wieprzowej 500 g żeberek wieprzowych 500 g porcji rosołowej z kurczaka 50 g imbiru (świeżego w kawałku) 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pęczek cebulki dymki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 1 łyżeczka oleju sezamowego Dodatki kiełki fasoli mung pędy bambusa pęczek cebulki(...)dymki makaron ramen Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy żeberka, porcję rosołową oraz łopatkę wieprzową. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki, następnie kroimy w grube plastry i wrzucamy do garnka. Marchewkę obieramy, opłukujemy, następnie kroimy w większe kawałki i dorzucamy do garnka razem z obranym czosnkiem. Cebulkę kroimy na pół i dorzucamy do mięsa. Mięso i warzywa zalewamy ok. 2l zimnej
Mostek w kuchnidyni 1 mała dynia lub ćwiartka dużej 1 marchewka, 1 średni ziemniak 1 średnia cebula 1 szklanka mleczka kokosowego, ok. 400 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, Szczypta papryczki chili lub według uznania Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Oliwa lub olej do smażenia Do smaku sól, pieprz, odrobina cukru Na oliwie podsmażamy cebulę(...)imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Dodajemy mleczko
Gotujemy i jemyPyszny, pożywny “ Koktajl z burakiem, bananem i imbirem ” na mleku roślinnym z delikatnymi i słodkawymi orzechami nerkowca . Idealny na drugie śniadanie. Sprawdzi się również na podwieczorek. Koktajl przygotowany jest z surowego buraka i dojrzałego banana, które miksujemy z moim ulubionym mlekiem migdałowym. Smoothie jest bez cukru (słodyczy nadaje dojrzały banan) oraz bez nabiału . Burak ma właściwości oczyszczające oraz(...)buraka, pomarańczy, marchewki i selera naciowego ” oraz “ Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka “. The post Koktajl z burakiem, bananem i imbirem – bez cukru i nabiału appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSkładniki: 1 cały kurczak (do 1,5 kg) Włoszczyzna (2 marchewki, 1 por, pietruszka, cebula) 5 gwiazdek anyżu Pieprz czarny w ziarnach 2 laski cynamonu 5 szt. goździków Kawałek imbiru 6 szt. kardamonu Sól 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 30 ml sosu rybnego 1 łyżka cukru Odrobina cukru Limonka Kiełki sojowe Kolendra Zielona cebulka Świeże chili Makaron ryżowy(...)Olej Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i w całości wrzucamy do dużego garnka. Następnie marchewkę, pietruszkę oraz pora obieramy i dodajemy do garnka. Cebulę obieramy i opalamy nad gazem, a imbir ze skórką również przypalamy. Dodajemy to również do garnka. Następnie wszystko zalewamy zimną wodą. Do wywaru dodajemy odrobinę soli, cynamon, kilka ziaren czarnego pieprzu, anyż, goździki, kardamon oraz posiekany drobno
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczerwona papryka 1 cebula 1 marchewka 1/2 pora (jasna część) 4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli (lub 1/2 łyżeczki chilli w proszku) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 cm kawałek imbiru 4 łyżki orzechów nerkowca 2 łyżki sezamu 8 łyżek sosu sojowego 5 łyżek octu ryżowego 5 łyżek wody 3 łyżki cukru olej z orzechów ziemnych sól, pieprz 400 g ryżu(...)połówek kroimy na cienkie paski. Mięso oprószamy solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w średnią kostkę, pora w paski, obraną marchew w słupki. Imbir i czosnek (i jeśli używamy świeżej chilli) drobno szatkujemy. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej orzechowy (około 3 łyżek), wrzucamy warzywa i smażymy na dużym ogniu przez
Qchnia po prostupierś kurczaka, kapustę i cukinię. Ilość porcji: 1-2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pierś kurczaka – 200g kapusta – 100g cukinia – 70g chilli – ½ świeżej papryki imbir – mały kawałek szczypiorek – ½ pęczka limonka sok- 1 sztuka sos sojowy – 2 łyżki sos rybny – 1 łyżka cukier – ½ łyżeczki makaron sojowy – 100g olej do smażenia(...)Przygotowanie: Pierś kurczaka umyj i pokrój małe kawałki. Przygotuj marynatę. Wymieszaj sos sojowy, rybny, sok z połowy limonki, cukier, pokrojony w plasterki imbir i połowę chili. Marynatą zalej mięso i pozostaw na minimum 30 minut. Na patelni z grubym dnem rozgrzej bardzo mocno łyżkę oleju. Przełóż mięso (bez marynaty), podsmaż około 2 minut, dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paseczki
wiecejwarzyw.plkompozycja i dodatki możecie sami dobierać wedle własnych upodobań. Składniki : Na ciasto : 2 średnie marchewki 35 g startego cheddara 1,5 cm świeżego korzenia imbiru 2 białka średnie 3 łyżki mąki ryżowej Dodatki : Na guacamole : 1 dojrzałe awokado sok z połowy limonki szczypta soli morskiej Przybranie : Świeża(...)rzodkiewek pół żółtej papryki pomidorki koktajlowe szatkowana kapusta czerwona 1 szalotka Wykonanie : 1. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki tak samo traktujemy imbir. Starannie odciskamy sok. Masa nie może być mokra. Wbijamy dwa białka i mieszamy. Dodajemy starty ser twardy dojrzewający np, Cheddar lub parmezan. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę ryżową. Formujemy kulę
vaniliowoczekoladowaklasyfikacji rosołów wiedzie prym. Zdecydowanie warto spróbować :) Składniki: duża pierś z kurczaka duża kość wieprzowa 3 duże marchewki 3-4 szalotki 10g suszonych grzybów shitake por ok 4cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego jasnego opakowanie (500g) ugotowanego makaronu ramen główka czosnku Dodatki: pęczek szczypiorku płat nori 4 ugotowane na twardo jajka pak choy posiekana do podania łyżka oleju sezamowego(...)posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy je do wywaru i gotujemy około godziny razem w porem pokrojonym w słupki. Po tym czasie dodajemy również pokrojoną w słupki marchew oraz plastry imbiru. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 4 godziny (pod przykryciem). Po delikatnym przestudzeniu wywar doprawiamy sosem sojowym i ewentualnie solą. Dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem grzyby i odstawiamy
ChilliJemyręczną ubijaczkę balonową. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki sosu w odpowiedniej kolejności . Wkładamy starty na najdrobniejszych oczkach tarki korzeń imbiru, miód i musztardę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy przyprawy : sól, pieprz i cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszamy już teraz, do rozpuszczenia miodu i soli. Dopiero do tej mieszanki powoli(...)czubate łyżki wiórków kokosowych (15-20g) 2 czubate łyżki pestek dyni (20g) 2 pełne łyżki drobno posiekanej natki pietruszki SOS WINEGRET IMBIROWY 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru (kawałek wielkości damskiego kciuka) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 czubata łyżeczka miodu (dla wegan – melasy albo syropu z daktyli) 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu ¼ łyżeczki
Karo in the Kitchen