imbir - 9508 przepisów (strona:113/634)

Przepis na skrzydełka imbirowe 138

miodem i musztardą, ale teraz postanowiłam przetestować – przed nowym sezonem – jakąś inną wersję skrzydełek i teraz już nie wiem, która jest moją ulubioną…:) Bardzo odświeżający smak imbiru i kwaskowość limonki sprawiają, że nie można przestać ich jeść, nawet jak już ostygną…:)! Przygotowywałam je w piekarniku z opcją grila ale będą jeszcze lepiej smakować z normalnego grila(...)chili ( można dodać płatki chili)2 łyżeczki oleju sezamowegosól, pieprz, paprykakawałki limonkiUmyć i osuszyć skrzydełka – ja dodatkowo obcinam końcówki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Imbir obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i wylać na skrzydełka. Wymieszać dobrze marynatę ze skrzydełkami. Przykryć folią i zostawić w lodówce na kilkanaście godzin

UgotujmyTo.pl
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 162

wymyśliłam sobie taką serowo-dyniową tartę z dodatkiem gruszek i orzechów i okazało się, że tarta smakuje wspaniale Masa jest bardzo delikatna i pachnąca cynamonem i lekko imbirem, a do tego jeszcze soczysta gruszka i chrupiące orzechy… czy trzeba coś jeszcze dodać? Chyba tylko tyle, że ta porcja jest stanowczo za mała ;)! Zapraszam więc – oto pyszna tarta serowo(...)upiec spód dzień wcześniej). 2. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, żeby nie ściemniały można je skropić sokiem z cytryny.Serek, puree z dyni, cukier puder, jajka, cynamon i imbir miksujemy na gładką masę. Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy kawałki gruszki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż wierzch nabierze złotego

UgotujmyTo.pl
BIRJANI Z KURCZAKA 298

wielki marzeniem jest podróż do Indii.Zanim jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na moim stole.W domu unosi się zapach kurkumy, curry , kminku, imbiru i czosnku.Dziś mam dla Was przepis na BIRJANI – klasyczne danie kuchni indyjskiej, a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii.Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان(...)ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw.W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania.Zobaczcie jak je je robię!SKŁADNIKI:( 3 porcje )PRZYPRAWY :* posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki* posiekany czosnek – 1 ząbek* garam masala – 0,5  łyżeczki* chili – 0,5 łyżeczki* kurkuma – 1 szczypta* sól – 1 łyżeczka* szafran

Ostra na Słodko
109. Przekąska a'la suflet czyli: wytrawne, mini "ciasta" z parmezanem i dynią 296

konsystencją - wytrawny suflet. Wszystko na bazie puszystej masy jajecznej, mąki oraz odrobiny sody (po upieczeniu jest barrrdzo wilgotne i delikatne). Dodatki, które wykorzystałyśmy to dynia, seler naciowy, świeży imbir, czosnek oraz parmezan (i oczywiście przyprawy:)). Może brzmi dość skromnie, ale możecie uwierzyć nam na słowo, że również prze-pysznie. Czasami i z małą ilością składników w kuchni można "zwojować" naprawdę(...)świeżo zmielona sól i pieprz Sposób przygotowania:Dynię obieramy ze skóry. Kroimy ją wraz z selerem w dość drobną kostkę. Obrany czosnek siekamy na bardzo drobno. Ser i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W mozdzierzu rozdrabniamy ziarna gorczycy oraz czarnuszki i odstawiamy na bok.Piekarnik nagrzewamy do 190*C (najlepiej termoobieg). Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy

Symfonia Smaków
Kurczak garam masala 246

imbiru3 ząbki czosnkupomidory z puszki1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kurkumy3-4 łyżeczki garam masala400 ml mleczka kokosowegoDanie przygotowujemy w dużej patelni lub w woku. Cebulę kroimy w piórka, a imbir w paseczki. Podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość

NA MOIM TALERZU
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 206

ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz.Farsz na 2 średnie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry,1 płaska łyżka mielonego imbiru,1 płaska łyżka rozmarynu,pieprz grubo mielony, sól - do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc(...)ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość imbiru do 1 łyżeczki.Ryby zawinąć w folię aluminiową i odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na około 15-20 minut przed grillowaniem.Patelnię rozgrzać, przesmarować pędzelkiem z odrobiną oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 231

Kolejna pyszna propozycja na przyrządzenie łososia. Tym razem łosoś z nutką rozgrzewającego imbiru i cytryny a do tego słodki ananasek na ciepło i ryżskładniki:500 g łososia bez skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę

Monia miesza i gotuje
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 142

ząbki czosnku, drobno starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić

Food Square
Zupa krem z dyni 154

przywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :) Składniki: 1 kg dyni(...)pokrojonej w kostkę 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 1 l bulionu warzywnego sok z 1 pomarańczy 1 łyżka startego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól, świeżo mielony pieprz pestki dyni Przygotowanie: Dynię podsmażyć przez 10 minut na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać sokiem z pomarańczy

Food Square
Owsianka z amarantusa z pieczoną dynią 152

Taka duża micha pełna pysznej owsianki o poranku z pewnością doda Wam mnóstwo energii! Dynia, dzięki dodatkowi imbiru i cynamonu doskonale rozgrzewa - ciepło będzie emanowało w Was prosto z najedzonego brzucha przez cały dzień! Jest idealna by zdrowo i z impetem zacząć tydzień. I taka mała rada dla tych, co nie mają rano czasu na gotowanie, a równie mocno(...)Przygotowanie:W garnku zagotować mleko kokosowe z wodą i szczyptą soli. Wsypać płatki amarantusa i gotować około 5 minut. Ciepłą jeszcze dynię połączyć z syropem klonowym, cynamonem i świeżym imbirem. Podawać z owsianką

Food Square
Curry pieczarkowe 192

pyszne! Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos. Kawałki pieczarek. Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek. Pycha!   Składniki: 500 g pieczarek; 1 duża, biała cebula; 2 cm kawałek imbiru; 2 ząbki czosnku; Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g); 1/2 łyżeczki kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1/2 łyżeczki kardamonu; 1 łyżeczka garam masala; 1/4 łyżeczki płatków chili; 1 czubata łyżka(...)gęstego jogurtu naturalnego; Sól; Olej do smażenia. Sposób wykonania: Pieczarki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Na rozgrzany w wysokiej patelni lub woku olej wrzucić cebulę, czosnek, imbir, przyprawy: kumin, kardamon, kolendrę, garam masala, chili i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i całość posmażać

Gospodyni Miejska
Sajgonki party 163

zbyt wiele. SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli ciasno je zwiniecie nie będą potrzebne sztućce. Można sajgonkę wziąć w dłoń i maczać w miseczce z sosem. Czas przygotowania: 20 minutPorcje(...)marchewki,4 liście jarmużu,10 grzybów shitake,10 płatów różowych,2 łyżki soku z buraka,Świeża kolendra,½ łyżeczki soli,½ łyżeczki cukru,Sezam do przybrania.SOS:Ok. 3 cm kawałek imbiru,1 chili,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),100-150 ml sosu sojowego,Sok z ½ cytryny,1 łyżeczka sosu rybnego,Syrop z agawy do smaku,Przegotowana woda

SzczyptaSmaQ
Zupa krem z kukurydzy w towarzystwie mleczka kokosowego 145

narodził. Uwielbiam kukurydzę a zwłaszcza pod postacią zupy krem. Jadłam często na bazie samej kukurydzy , tym razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka a zarazem rozgrzewająca. SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki - mleczko kokosowe 1szt (400ml) - bulion warzywny ( polecam domowy klik(...)litr - masło 2 łyżki (najlepiej sklarować) - 1 łyżka świeżo startego imbiru - 2 ząbki czosnku, drobno starte - 1 pełna łyżeczka kurkumy w proszku - 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub do smaku) - sól SPOSÓB WYKONANIA: - kukurydzę odcedzić z wody - w garnku z grubym dnem rozgrzać masło, podsmażyć na nim drobno starty czosnek oraz imbir, - gdy przyprawy się zrumieniły wsypujemy kukurydzę

Basia w kuchni
Szarlotka brzoskwiniowa 153

Jabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny warszawski dzień. Składniki:170 g mąki razowej 125 zimnego masła2 łyżki cukru pudru 2 żółtkaszczypta imbiru łyżka gęstej śmietany1,50 kg jabłek 100 g cukry trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu(...)połówki cytryny 1 galaretka brzoskwiniowa Sposób wykonania:Do miski przełożyć: przesianą mąkę, żółtka, schłodzone kawałki masła, cukier puder, imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części  - 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy

pieprzny smaczek
107. Pulchny talerz czyli: pankejki polane słodkim, domowym syropem cynamonowo - imbirowym. 224

wielkości placuszki). Po 1 minucie z każdej strony, aż do widocznego zarumienienia.Syrop cynamonowo - imbirowy:3/4 szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru2 podwójne laski cynamonu3 cm imbiru w skórcepół cytryny w skórcepół mandarynki w skórceMandarynkę, cytrynę i imbir kroimy w średniej grubości plasterki. Do rondla lub garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy laski cynamonu oraz pokrojone cytrusy(...)imbir. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy cukier rozpuści się całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia - aż do całkowitego odparowania wody i osiągnięcia konsystencji syropu, mniej więcej 10-15 minut. Nie zapominamy przy tym co jakiś czas dość energicznie zamieszać. Syrop zostawiamy do ostygnięcia, przelewamy do ceramicznego lub szklanego naczynia(np. dzbanuszka

Symfonia Smaków