imbir - 9508 przepisów (strona:113/634)

Makaron stir-fried z kurczakiem i warzywami 294

oliwy0,5 łyżeczki vegetapieprz2 cebulki1 papryka czerwona1 marchew2 łodygi szczypior10 pomidor koktajlowy0,5 mały ogórek10 szt. pieczarki1 żółtko1 łyżeczka czarny sezamolej do smażeniasólchilliWykonanie:Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić(...)ryżowy włożyć do wrzątku i po 3 minutach odcedzić na sicie.Smażenie na woku. Zaczynamy od jego rozgrzania, następnie dodajemy odrobinę oleju i smażymy około 2 minuty, pozostały czosnek, imbir, cebulki i pieczarki. Przełożyć do miski.Następnie usmażyć paski zamarynowanego kurczaka, marchewkę i paprykę i również przełożyć do miski. Na koniec warzywa miękkie pomidorki i ogórek. Dokładamy do warzyw

Kulinarny karnet Christophera
Muffinki dyniowe z aromatem imbiru 153

Puszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/Składniki (na 12 babeczek):3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy3 jajka3/4(...)minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, szczyptę soli i wymieszać. Wbić jajka, dodać olej i mus z dyni. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami

Oryginalny smak
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 331

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki:100 g ryżu250 g mięsa(...)płaskiej łyżeczki cukru2 łyżki posiekanej świeżej kolendrysólPrzygotowanie:Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać i przyrumienić na maśle. Do miseczki wrzucić drobniutko posiekane mięso, dodać ostudzony ryż, cebulkę, serek, imbir, chili i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić na 12 części. Na każdy nałożyć farsz, zawinąć zlepiając brzegi i z wierzchu ponacinać. Posmarować rozbełtanym jajkiem

Oryginalny smak
Krem z buraczków 152

łyżeczki cukru trzcinowego100 ml koncentratu z buraków2 łyżki oleju (np. arachidowego)sól, pieprzDo podania: śmietana 18%sos balsamiczny (opcjonalnie)natka pietruszkioliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą.2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek

My Culinary Art
Cynamonowe kruche ciasteczka 362

mnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie za słodkie, maślane... Po prostu cudo! Zapraszam do pieczenia! :)Składniki (na jedną blaszkę):180 g zimnego masła230 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej90 g cukru pudru1 płaska łyżka cynamonuszczypta imbiru w proszkuCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier puder, cynamon, imbir i mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do miski i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno to trwać jak najkrócej, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta. Od tego zależy jego kruchość :) Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Stolnicę

My Culinary Art
104. Jesienny, szybki deser czyli: zapiekane brzoskwinie pod puchatą pierzynką. 251

owoce  - brzoskwinie, w roli głównej. Ze względu na porę roku wykorzystałyśmy te w zalewie, które są dostępne w sklepach przez cały rok. W całość wkomponowałyśmy skórkę z pomarańczy, imbir, migdały, płatki owsiane i puchatą masę cukrowo-jajeczną.  My owocowe desery uwielbiamy w każdej postaci, takie na ciepło są idealna alternatywą na chłodne popołudnia i wieczory - czyli(...)wypróbowania. Urozmaicajmy sobie chłodne dni, kochani:  Składniki:  200g brzoskwiń odsączonych z zalewy 1,5 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 1 duże jajo szczypta soli odrobina imbiru 1 niepełna łyżka amaretto - aromatu do kawy (opcjonalnie) 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka całych migdałów (lub płatków) 1/5 szklanki cukru trzcinowego (lub białego) cukier puder do posypania wierzchu masło do wysmarowania

Symfonia Smaków
Łosoś z pieczoną dynią 159

cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy

Poezja smaku
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 230

pomidorowej  - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej  - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej 1,5 godziny(...)ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży imbir - chili czerwone z pestkami - olej - natka pietruszki - 6 łyżek suchej kaszy kuskus Marchewkę obierz i pokrój na talarki. Szalotkę i czosnek posiekaj. W rozgrzanym woku smaż, marchewkę, cebulkę, czosnek. Przez

SMYKWKUCHNI
Placki z dyni i twarogu. 149

Dynia jadalna może dać nam wiele przyjemności. Nie tylko zupa dyniowa jest bardzo dobra. Dzisiaj polecam placki z dynią i twarogiem. Wzmocnione smakiem cynamonu, imbiru i rodzynek. Danie na słodko. wspaniały deserek. SKŁADNIKI 50 dag. dyni 50 dag twarogu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 cukier waniliowy dwie łyżki rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki(...)pszennej 3 jajka WYKONANIE Dynia powinna być rozdrobniona i razem z serem zblędowana. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy na początku jeden placek. Jeśli  jest za rzadki dodajemy trochę mąki. Placki obsuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z jogurtem lub z dżemem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 212

wczesniej nie jadłam i od dłuższego czasu byłam jej ciekawa, nie wiedziałam jednak, co można z nią zrobić, więc program trafił mi się jak ślepej kurze ziarno ;) Zmniejszyłam ilość imbiru w stosunku do oryginalnego przepisu, ze względu na to, że za pierwszym podejściem zupa wyszła zdecydowanie zbyt imbirowa. Warto też pamiętać o dopasowaniu ilości wody do swoich potrzeb, a raczej(...)wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :) Składniki: - 400 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów - 50 g masła - pęczek świeżej, posiekanej kolendry - 3 cebule - 3 ząbki czosnku Przyprawy: - 1/3 łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka kolendry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego, ja wzięłam za mały i zaraz zobaczycie, co się stało) wrzucamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Tajska kuchnia: zupa z kurczakiem 214

Składniki: filet z piersi kurczaka ok.200g marchewka cebula skórka cytrynowa kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej szklanka mleka kokosowego olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra makaron ryżowy   Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz(...)kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy niezbyt długo, dosłownie kilka minut.  W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy i nakładamy na talerze. Zupę zabielamy mlekiem kokosowym (może być z puszki

prawdziwe jedzenie
Jesienne ciasto gruszkowe 173

Dziś zapraszam na cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne  ciasto z gruszkami  z dodatkiem świeżego imbiru oraz korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste i trwa dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Natomiast mam tylko uwagę co do owoców. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły(...)pszennej 170 g brązowego cukru 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka miodu 3 gruszki brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Zupę z przestworzy do konkursu się tworzy 210

upchnęła. Pozdrawiam. Buziakuję. I zazdraszczam. A obiad Izabell Mediavilla zawdzięczam. W ciut zmodyfikowanej przeze mnie kompozycji. Kremowo. Szybko. I ciepło. Jak to w Hiszpanii. duży kalafior łyżeczka świeżo startego imbiru średnia cebula papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina Czosnek&Zioła łyżka oliwy Kalafior podzieliłam na różyczki. Kilka zapanierowałam(...)mączno- jajecznym cieście. Podsmażyłam na oliwie. Resztę parowałam. Bulion zagotowałam. Usmażonego kalafiorka zdjęłam z patelni. Odłożyłam na bok. W jego miejsce wrzuciłam imbir. Posiekaną papryczkę chilli. Cebulę. Słodką paprykę. Podsmażyłam 5min. Na koniec stopiłam serek. Gotowe przelałam do bulionu. Dodałam kalafiora. Gotowałam razem kolejne 5min. Następnie wystudziłam. I zmiksowałam na gładką masę.  Krem kalafiorowy przelałam do miseczek. Serwowałam

bastalena
PRZETWORY - Dżem z dyni z jabłkiem 186

słoiczków z dyniowo-pomarańczowym dżemem dołączyły jeszcze w wersji dyniowo-jabłkowej z cynamonem i świeżym imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:) Dżem z dyni z jabłkiem Składniki: 1,5 kg obranej dyni  około 1 kg jabłek   łyżka goździków  2 szklanki cukru  1 łyżeczka cynamonu  utarty świeży imbir - ok 2 cm  Dynię(...)dynia zacznie się rozpadać dokładamy obrane i pokrojone w kawałki jabłka, mieszając i podlewając ewentualnie dodatkowo wodą (uważając, by nic się nie przypaliło).  Następnie dodajemy goździki, utarty świeży imbir i wszystko razem mieszamy (w razie potrzeby wspomagając się blederem czy tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniając dynię;)  Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przyprawy i gotujemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 184

osoby: 2 bakłażany 10 szt. świeżych daktyli 5 dkg masło klarowane ½  papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać(...)wymieszać z ugotowanym ryżem. Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę i  12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić. Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło

Kulinarny karnet Christophera