małe ząbki czosnku 3 kostki bulionu (1 warzywna, 1 wołowa, 1 drobiowa) ok. dwa litry wody odrobina masła sos sojowo - grzybowy sos sojowy ciemny sos słodki chili imbir suchy otarty chili w płatkach kiszona papryczka chili mąka do zagęszczenia Przygotowanie: Warzywa przysmażam lekko na maśle. W tym samym czasie nastawiłam w trzech garnkach (dopasowanych rozmiarowo do potrzeb konsumujących(...)Syncia jedynie lekko zaciągnęłam sos mąką, żeby zgęstniał. Do sosu Męża wrzuciłam posiekaną kiszoną papryczkę chili i kilka różyczek kiszonego ostrego kalafiora, płatki chili oraz wtarłam odrobinę suszonego korzenia imbiru. Następnie stopniowo dolałam taką ilość sosu sojowo - grzybowego, żeby uzyskać wyrazisty smak i ciemną barwę oraz łyżkę sosu sojowego ciemnego dla podkreślenia całości. Ważne jest by nie przesadzić z sosami
Kuchnia po mojemujest aby przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem(...)pszenną). Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili. Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam
Kuchnia po mojemunieco mniej chrupiące ale nam to w zupełności nie przeszkadzało. Polecam!! Sajgonki pieczone w piekarniku Składniki na około 13-15 sztuk: 1 mała marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 250 g drobno zmielonego mięsa (używam wołowiny np. udźca) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego(...)chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie kroimy go w krótkie kawałeczki. Marchew, pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę. Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Imbir siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty
Mania GotowaniaBardzo dobra zupa ze świeżym imbirem, podawana z uprażonymi płatkami migdałowymi. Z wcześniej przygotowanym musem dyniowym, zrobienie tej zupy nie zajmuje dużo czasu. Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 kopiasta łyżeczka startego świeżego imbiru 500 g musu z dyni ½ soku z pomarańczy 1 szklanka bulionu 100 g serka białego kremowego ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki cynamonu sól pieprz płatki migdałowe(...)Wykonanie: Uprażyć migdały: Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać płatki migdałowe, prażyć na małym ogniu co chwilę potrząsając patelnią do momentu aż płatki się zarumienią. Masło rozpuścić z oliwą, dodać imbir i smażyć przez około minutę. Następnie dodać mus z dyni i smażyć przez kilka minut. Do dyni dodać bulion, sok pomarańczowy , doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zupę gotować przez
Mama Gotujepomidorówka, ogórkowa, czy krupnik - poszperałam w książkach kucharskich i w sieci i oto pierwszy efekt: zupa krem z marchwi. Składniki 5 średniej wielkości marchewek 2 średniej wielkości cebule kawałek imbiru ok 3 cm. 1 ząbek czosnku skórka otarta z połowy pomarańczy pęczek kolendry 500 ml rosołu gotowanego z dużą ulością warzyw, lub bulionu warzywnego 2 łyżki prawdziwego masła ewentualnie gęsta(...)dusić pod przykryciem przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zalać bulionem - gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż marchew zmięknie. Pod koniec gotowania dodać starty imbir i skórkę z pomarańczy. Zmiksować w malakserze, doprawić solą i odrobiną pieprzu (zupa jest ostra od imbiru). Podawać ze śmietanką i natką kolendry
Kulinarne Inspiracjeciasto to propozycja na drugie śniadanie albo podwieczorek. Pachnie cynamonem, imbirem, jabłkami i orzechami. Jest ciężkie, wilgotne i nieco chlebowe w smaku, a to za sprawą pełnoziarnistej mąki. Tak, tak, ostatnio mam fazę na eksperymentowanie z mąkami. Takie ciasto nie wzbudza wyrzutów sumienia - dzięki pełnoziarnistej mące czuję się rozgrzeszona zajadając kolejny kawałek tego przysmaku;) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (albo(...)szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej) 250 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki 2 jajka 60 g roztopionego masła szczypta soli czubata łyżeczka cynamonu łyżeczka startego imbiru szczypta gałki muszkatołowej 2-3 średniej wielkości jabłka 100 g wyłuskanych orzechów włoskich łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać z cynamonem, imbirem gałką muszkatołową, dodać
Kulinarne Inspiracjesię można zawsze i od każdego. Nawet od kogoś, kto robi pierwsze kroki w kuchni. Ostatnio moja siostra - studentka - wyszukała przepis na kurczaka w pikantnym sosie z chili i imbirem. Danie wyszło pysznie! Przyznaję - trochę jej tego kurczaka wyjadłam;) Następnego dnia sama zrobiłam dużą porcję dla siebie i swojej rodzinki. Tym razem role się odwróciły - to Daria kontrolowała, czy danie(...)oceniała, czy udało mi się powtórzyć jej kulinarny sukces. No i udało się! Wy też musicie tego spróbować. Składniki: podwójna pierś kurczaka łyżka oliwy z oliwek kawałek imbiru (ok. 4cm) słodka czerwona papryka strączek ostrej zielonej papryczki (lub mniej, jeśli nie chcemy, by danie było zbyt pikantne) puszka pomidorów lub passaty (latem lepiej świeże) 2-3 ząbki czosnku
Kulinarne Inspiracjechodzi o połączenia smakowe jak i witaminowe z łososiem. Opiszę więc także jak przyrządzić naprawdę pyszny szpinak na gorąco korzystając z mrożonych brykietów. Nasz obiad uzupełni jaśminowy ryż z imbirem i cytryną :) ZAPRASZAM! Dla 2 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 filety z łososia (ok.150-200g) Opakowanie szpinaku w brykiecie (450g) Cytryna 5 ząbków Polskiego czosnku Świeżo zmielony pieprz Sól(...)himalajska 200g ryżu jaśminowego imbir mielony pieprz cytrynowy (prymat) płatki migdałów Olej rzepakowy 2 lyżki masła śmietana kremówka 30% tł 4-5 łyżek cukier Przygotowanie: 1/ Filety z łososia nacieramy pieprzem cytrynowym a następnie olejem i odstawiamy na talerzyk 2/ Obrane ząbki czosnku siekamy drobno, rozgrzewamy masło w garnku i wrzucamy rozdrobniony czosnek. Przesmażamy 5 minut a następnie wrzucamy opakowanie
Kuchnia PROzdrowotnaKhobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej Składniki 1 czubata szklanka wiórków kokosowych 1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka i 3-4 łyżki wody 4 szalotki 3-4 liście curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można zamiast liści dodać szczyptę curry(...)proszku) 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 -2 łyżki oleju najlepiej kokosowego do smażenia sól do smaku Zmiksować razem na gładką masę wiórki kokosowe, mielone chili, imbir, 2 szalotki 3-4 łyżki wody i sól. Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy, pozostałe 2 drobno posiekane szalotki oraz pokrojone liście curry lub curry w proszku. Kiedy cebula zmieni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki oliwa lub olej do smażenia pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i pokroić na jak najcieńsze plasterki . Pokrojone mięso zamarynować w marynacie(...)sosu sojowego, wody, alkoholu i pikantnych przypraw (według uznania pieprz, ostra papryka, imbir). Mięso obsmażyć na patelni na ostrym ogniu, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać . Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, marchewkę, drobno posiekany imbir i podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMarynata 5 papryczek chili (najlepiej z gatunku Thai Dragon - czyli małe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek jalapeno 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru starty na tarce (w ostateczności może być imbir mielony ) 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6-8 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (w ostateczności można zastąpić innym) 1 łyżeczka cukru (cukier(...)mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami, dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka Cebulę pokroić w plastry, papryczki umyć i pokroić w plasterki. Obłożyć mięso papryczkami, a na to położyć plastry
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrypy. I mnie zaczęło coś brać, więc postanowiłam nie dać się choróbsku i działać. Do tej szybkiej zupy użyłam czosnku o znanych wszystkim właściwościach oraz rozgrzewający i przeciwzapalny świeży imbir. Dla zapachu dorzuciłam też dwie trawy cytrynowe z własnej uprawy (te ze sklepu są znacznie grubsze u nasady). Można ewentualnie dodać startą skórkę z cytryny. Ja z tego zrezygnowałam(...)własnej uprawy o ostrości zbliżonej do Jalapeno) mała cebula pokrojona w kostkę olej do zeszklenia cebuli 2 trawy cytrynowe (lub jedna kupna) 300 ml mleka kokosowego łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku sól Soczewicę opłukać i moczyć w wodzie ok. 2 godz., po czym gotować do stanu al dente. trawę cytrynową można uprawiać na parapecie Cebulę zeszklić i dodać
Weekendy w domu i ogrodziewczoraj kupione liście kaffiru, znane w Polsce jako liście limonki. Cytrusy jadam zazwyczaj latem, ale przypraw o cytrusowych zapachach najczęściej stosuję zimą. Dziś połączenie liści kaffiru, trawy cytrynowej i imbiru z sorgo, które można stosować jak kasze, a po zmieleniu również jako dodatek do pieczywa. Sorgo, mimo małych ziarenek, gotuje się bardzo długo, dlatego najlepiej jest moczyć je przez(...)Składniki (na dwie osoby): Sorgo 3/4 szklanki sorgo (moczyć przez noc) 4 szklanki wody trawa cytrynowa duży liść kaffiru starty kawałek (2 cm) imbiru sól Sorgo opłukać i zalać wodą. Odstawić do moczenia przez noc. Przed gotowaniem dodać rozbitą tłuczkiem lub rozkrojoną trawę cytrynową oraz liść kaffiru. Od momentu zawrzenia wody gotować ok. 40 minut. Na jakieś 5 minut przed
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)gram pędów bambusa, 1 zielonej papryki chili, 1 czerwonej papryki słodkiej, 1 małej cukinii, 1 puszki pomidorów, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 1/2 cytryny, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, 1 łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu, 2 łyżeczek oleju sezamowego, kilku listków bazylii
Wyprawy kulinarneKrem marchewkowy z curry i imbirem Kap-kap-kap. Po wiosennej pogodzie ani śladu. Wiatr i deszcz. Niebo zasnute chmurami. I Szaro. I Ponuro? Nieee! U mnie będzie kolorowo :) Stuk-stuk-stuk. Kroję marchewkę. Dzisiaj będzie na pomarańczowo. Gęsty krem marchewkowy podrasowany bardzo wyraźną w smaku czerwoną pastą curry. Warto też użyć mleka kokosowego, a nie śmietany. Wtedy smak jest(...)jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. Składniki na 4 porcje: 600 g marchewki 1 średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 800 ml bulionu warzywnego sól i pieprz 4 łyżki kremu kokosowego, gęstej śmietany lub jogurtu posiekana kolendra lub natka pietruszki
Pełny talerz