imbir - 9508 przepisów (strona:103/634)

Lekka zupa z glonami i sałatą lodową 192

wiedziałam dokładnie jak ich użyć ( po chińsku niestety nie czytam ),  działałam więc intuicyjnie. Składniki na 2 porcje: 2 garści suszonych glonów kilka liści lodowej sałaty 5-6 plasterków imbiru 1/2 papryczki chilli 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka octu ryżowego Do bulionu dodać posiekany imbir. Do miseczek na zupę pokruszyłam sporą ilość glonów. Dodałam(...)liści pokrojonej sałaty lodowej. Posiekana drobno papryczkę chilli. Na jedna miseczkę dodałam również po łyżeczce sosu rybnego i sojowego oraz pół łyżeczki octu ryżowego. Wszystko zalałam gorącym bulionem z imbirem. Glony natychmiast zmiękły i były pyszne :) nadały zupie charakterystycznego smaku. Zupa smakowała podobnie do zupy miso. Następnym razem dodam jeszcze pokrojony drobno por :)  Lubię

Jemy Pijemy
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 281

kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco? Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni lub z grilla. 1 porcja zawiera: 212 Kcal SKŁADNIKI(...)porcje: 1 ogórek wężowy 15 g świeżej kolendry 200 g odmrożonych liści szpinaku 2 i ½ łyżki tajskiego zielonego curry w proszku 2 cm kawałek świeżego imbiru (oskrobany ze skórki) 2 puszki (230 g) gęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pikantny chutney morelowy 147

twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego  2-3 łyżki oleju z pestek winogron (lub rzepakowego, kukurydzianego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 papryczki chili 100 ml białego wina  25 ml białego octu winnego   Morele i jabłka kroję w kostkę. Cukier karmelizuję w garnku o grubym dnie, wrzucam owoce, mieszam(...)przykrycia na średnim ogniu, często mieszając.  W tym samym czasie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę, żeby się zeszkliła. Do cebuli dorzucam drobno posiekany imbir, czosnek i papryczki chili. Podsmażam ok. 10 minut, nie dopuszczając do zbrązowienia.  Podsmażoną cebulę, imbir, czosnek i chili dodaję do owoców. Gotuję wszystko razem 10 minut. Próbuję, lekko solę, wlewam

Kuchnia Prezydentowej
Chutney kolendrowy 135

marynat i kolejnych chutneyów. Zmodyfikowałam troszkę przepis  Gospodarnej Narzeczonej dodając oliwę z pestek winogron, limonkę zamiast cytryny (bo po mojemu limonka pasuje idealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru.  Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu zmienia się w fantastyczny, orzeźwiający sos do ryb lub sałat, doprawia świetnie potrawy azjatyckie(...)wszelkie curry. I może długo stać w lodówce nie tracąc świeżości, j ednak nie dłużej niż 2 tygodnie (aktualizacja).  Chutney kolendrowy Składniki: spory pęczek kolendry kawałek imbiru ok. 2 cm 1 duża łyżka jasnego miodu (u mnie akacjowy) sok wyciśnięty z jednej limonki 1 płaska łyżeczka soli 50 ml oliwy z pestek winogron Sok wlewamy do pojemnika blendera, wrzucamy

Kuchnia Prezydentowej
Tajskie kulki z sosem orzechowym 155

płaska łyżeczka startego imbiru (wieprzowego lub mieszanego)                             1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka sambal oelek(...)mleczka kokosowego 1 łyżka posiekanego imbiru                                   1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej kolendry  1 posiekana papryczka chili woda do wyrabiania mięsa

Kuchnia Prezydentowej
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 261

końca wierzyłam, że będzie to zjadliwe. „Nawet jeśli” – myślałam sobie -   „to na pewno będzie   >przeperfumowane<, z   taką ilością intensywnych przypraw, dodatkowo wzmocnionych czosnkiem, imbirem i prażeniem na klarowanym maśle”. Czy się rozczarowałam? Miałam rację?   O nie.   Ale vindaloo jest wymagające. Jest wschodnią, hinduską tajemnicą i z pewnością jest w nim odrobina magii(...)piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego

Kuchnia Prezydentowej
Zupa Yokisoba 275

makaronu jajecznego lub japońskiego ramen 700 ml bulionu drobiowego 1 duża pierś kurczaka pokrojona na cieniutkie, duże plastry 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte 2-3 łyżeczki drobno startego imbiru szczypta płatków chili 2 łyżki oleju kilka grzbków mu-err, wcześniej namoczonych i przekrojonych na 2-3 części 10-15 g wakami , wcześniej namoczonych i odsączonych 1 średnia cebula, pokrojona(...)cebulkami - wyjaśniam, bo często mam pytania w komentarzach: "A co to jest zielona cebulka?") siekana zielona papryczka chili (niekoniecznie, zupa powinna być łagodna, ale ja lubię) odrobina kolendry marynowany imbir (jeśli lubicie) 1. Składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu.  2. Jeżeli mamy pak-choi

Kuchnia Prezydentowej
Pieczone marchewki w marynacie z imbirem i syropem klonowym 156

askakująco słodka, przepyszna młoda marchewka zamarynowana między innymi w syropie klonowym, imbirze i czosnku, a następnie upieczona w piekarniku. To doskonały dodatek do letnich obiadów, a w szczególności do dań z grilla. Gorąco polecam! Składniki: pęczek młodych marchewek 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 zmiażdżone ząbki czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soku(...)cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu sól Przygotowanie: Marchewki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.  Z imbiru, czosnku, posiekanej papryczki, kurkumy, masła, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy marchewki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Filet z kurczaka z jabłkowym puree 223

porcje : podwójna pierś z kurczaka 3 jabłka opakowanie "mix sałat" 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru trochę soku z cytryny łyżka masła do smażenia (najlepiej klarowanego) Przygotowanie : Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam polędwiczki i z góry nacinam(...)marynuję w marynacie z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku i łyżeczki imbiru minimum 2h.  Po tym czasie smażę na maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. W między czasie : obieram 2 jabłka, kroję w małe kawałki i blenduję na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodaję pół łyżeczki cynamonu i pozostałe pół łyżeczki imbiru

Mechanik w kuchni
Curry z botwiną i ciecierzycą 134

mleka kokosowego 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i pieprz 2 – 3 cm kawałek imbiru (lub 2/3 łyżeczki mielonego) garść posiekanej kolendry + dodatkowo: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych(...)kawałki, liście – pokrój drobno. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, botwinę

Moja pasja smaku
Makaron soba z wieprzowiną i botwiną 118

wieprzowa (około 400 – 500 g) 1 pęczek botwiny z małymi buraczkami 3 łyżeczki oleju roślinnego 1 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 3 łyżki sezamu Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry. Umyj botwinkę. Łodygi pokrój na małe(...)kawałki (ok 0,5 cm), liście – pokrój drobno, buraczki oczyść i pokrój na cienkie plasterki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Przygotuj 2 patelnie, na każdej rozgrzej po 1 łyżce oleju roślinnego. Na pierwszej patelni podsmaż mięso – około

Moja pasja smaku
Zupa marchewkowa z imbirem 100

jesień, niestety. Lato zawsze jakoś tak szybko mija... Gdy zatem wrócimy do domu już takim raczej zimniejszym wieczorem to mam doskonały sposób na rozgrzanie się. Pikantna zupa marchewkowa z imbirem. Jest mocno imbirowa, lubię taki smak. Porządnie rozgrzewa i pozostawia w ustach przyjemny posmak. Jest w niej moc! 2 litry wywaru warzywnego 800 g obranej marchwi 2 średnie cebule(...)masła skórka z całej pomarańczy 35 g korzenia imbiru sól, pieprz śmietana 18% Wywar warzywny robimy z tego co lubimy, jeśli mamy jakiś swój sprawdzony sposób. Ja po prostu gotuję włoszczyznę przez około 30 minut. Jak akurat mam to dodaję też kilkanaście listków bazylii. A jeśli jest wiosna i jest młoda włoszczyzna to gotuję ją razem ze wszelkimi natkami, liśćmi

Marder&Marder Manufacture
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 152

Oryginalne danie z makaronem i kurczakiem na sposób egzotyczny z rozgrzewającym dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu(...)solą i pieprzem kolorowym z każdej strony. 2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano,następnie dodaję obrany przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojony w cienkie plasterki imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy pudding z imbirem-na drugie słodkie śniadanie 142

czekolada ma w sobie magię, w szare pochmurne dni dodaje nam energii,doskonale łączy się z innymi składnikami,  ja połączyłam smaki białej i półsłodkiej czekolady z rozgrzewającym dodatkiem imbiru. Takie małe co nie co na drugie śniadanie z kubkiem kawy to poezja. Wyszło nieskromnie mówiąc pysznie Ten deser to prawdziwa delicja,skusicie się(...)jajka 150 g masła 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady 70% 50 g czekolady białej 150 g brązowego cukru trzcinowego 50 g marynowanego imbiru szczypta soli Nadzienie; 100 g białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Biały sos czekoladowy; 1 żółtko 1 łyżka kukurydzianej mąki 200 ml mleka 3,2% 100 g białej czekolady

Wanilia i Kardamon
Napój imbirowo - cytrusowy 132

wiosenne i szerzące się choroby. Na te przedwiosenne niepewne dni propozycja dla Was - pyszny napój rozgrzewający, który pomógł mi wyleczyć 9 dniowy kaszel i ból gardła  :) Składniki: kawałek imbiru (opcjonalnie 1/3 paczuszki sproszkowanego imbiru) 2 pomarańcze cytryna 3 szklanki wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Imbir kroimy drobno i wkładamy do gotującej się wody (proszek wsypujemy).  Po zagotowaniu pozostawiamy

ChilliJemy