Delikatne pierożki że śliwkami z nutą rozgrzewającego imbiru na obiad w chłodny deszczowy dzień jak dzisiaj...Miodzioo. Dosłownie, bo całość polana ciepłym, miodowo-maślanym sosem. Ciasto na ok 25-30 pierożków: 35 dkg mąki 150 ml ciepłego mleka 2 żółtka kopiata łyżka miękkiego masła szczypta soli Do nadzienia(...)śliwek węgierek 1/4 łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka miodu Do polania: 2 łyżki masła 2 łyżki miodu Szczypta soli morskiej Wykonanie: Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem i solą dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i lśniące. Gdyby było zbyt suche dolać więcej mleka lub odrobinę masła. Przykryć ogrzanym naczyniem na ok. 10 min W tym czasie umyć
Maślane ciasteczkoszpinaku (świeże liście) 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i pieprz 3 cm kawałek imbiru opcjonalnie – garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry + dodatkowo: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce(...)małych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe
Moja pasja smakuNiżej podaję wersję przetworową tego sosu. Może na początku października zapiszę wersję do bieżącego spożycia, bo trochę się różni. Dzięki obecności śliwek jest słodkawy. Natomiast imbir i pozostałe dodatki sprawiają, że z powodzeniem może być stosowany do potraw wytrawnych. Sosu można używać do mięs, serów czy warzyw pieczonych, ale polecam szczególnie do ryb (smażonych lub gotowanych na parze). Składniki(...)litr): ok. 800 g wydrylowanych ciemnych śliwek ok. 4 cm świeżego imbiru cebula 5 ząbków czosnku 2 jalapeno lub inne chili ewentualnie: 3 anyże gwiazdkowe Cebulę, jalapeno i czosnek rozdrobnić według uznania. Potem i tak będziemy wszystko blenderować. Do garnka o grubym spodzie wrzucić śliwki, cebulę, jalapeno i czosnek. Dodać starty imbir. Wlać 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia
Weekendy w domu i ogrodziesię wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną, czyli tak jak lubię najbardziej. Gęsty rozgrzewający krem z dyni z pieczoną papryką. Do przygotowania kremu potrzebne będą nam: dynia (moja miała około(...)imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić to cienko żeby jej nie zmarnować. Następnie kroimy cebulę i czosnek
Kuba Gotujekorzeń pietruszki - 3 duże marchewki - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 ziarenka pieprzu - plaster korzenia selera - kilka listków magi - kilka listków selera - natka pietruszki - sól - pieprz zmielony - szczypta imbiru - Makarony Polskie - nitki z Omega 3 Pałki z kurczaka zalewam zimną wodą i zaczynam gotować na bardzo wolnym ogniu- rosół tylko od czasu do czasu delikatnie bulgocze. Szumowiny(...)kulki pieprzu. Wszystkie smaki pomalutku łączą się ze sobą i wzajemnie przenikają. Rosół gotuję ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania solę i pieprzę do smaku, a także dodaję szczyptę imbiru. Nie ma potrzeby dodawania żadnych "polepszaczy" smakowych, typu kostki rosołowe, różne przyprawy w płynie itp. - rosół, który powstaje, jest sam w sobie tak smaczny, że na prawdę wystarczą tylko sól
Wielopokoleniowominut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczona skórka staje się miękka i nie ma potrzeby jej usuwania. Swoją 'Futsu Black' upiekłem i zrobiłem z niej zupę krem, doprawiając ją imbirem, cynamonem i chilli. Dynia 'Futsu Black' Składniki (na ok. 5 porcji): 1 dynia 'Futsu Black' (moja ważyła 1,3 kg) 1,25 l mleka 15 g mielonego imbiru (jedno opakowanie(...)przestygnięcia. Gdy już będzie można ją dotknąć bez ryzyka oparzenia, przekroić w poprzek i łyżką usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki, wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Dodać imbir, chilli, goździki i cynamon i gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie, jeśli będzie to konieczne, dodać sól. Zestawić z ognia i zblendować na gładką masę. Krem
W SMAKINSPIRACJA: moja babcia Składniki 2łyżki startego korzenia imbiru łyżka tymianku łyżka majeranku 2szklanki wody łyżka miodu cytryna/pomarańcza Naczynia: garnek szklanka łyżka tarka kawałek blatu sitko lub zaparzacz do herbaty lub gazę Sposób przygotowania: 1. Do garnka wlać wodę. Zagotować. 2. Czekając na wrzenie wody-obrać kawałek korzenia imbiru i zetrzeć odrobinę by uzyskać 2łyżki. 3. Do gotującej się wody(...)dodać imbir,wsypać ususzony majeranek i tymianek(lub "żywy" jeśli ktoś ma) 4.Gotować na małym ogniu 10minut. 5. Przecedzić wywar do dwóch kubków. 6. Gdy wywar ciut ostygniedodać sok z cytryny/pomarańczy i łychę miodu(nie do wrzącego nu nu! bo zabijecie właściwości miodku i soku) 7. Pić póki ciepłe,przepalać sobie gardełka i zdrowieć
Fiolka w kuchniidealny domowy fast-food. Burgery indycze z cheddarem: 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania 1 łyżeczka musztardy 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania 1 łyżeczka musztardy 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule
Poezja smakutradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw. Dlatego dziś proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chrupiące placuchy z młodą marchewką oraz cukinią. Dodatek imbiru i kolendry robi swoje, a miętowy dressing czyni z nich prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Gorąco zachęcam, tym bardziej że przygotujecie je w zaledwie pół godziny. * SKŁADNIKI na 2 tuziny placków Placki(...)ziemniaków (ok. 800 g) 2 duże marchewki (lub pęczek młodej) 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka ½ łyżeczki ziaren kolendry 3 cm kłącza imbiru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dressing miętowy: kubek jogurtu greckiego (400 g) solidna garść listków mięty ogrodowej 1 ząbek czosnku szczypta soli Do przybrania: pomidorki koktajlowe
Food Squaredaaawno już nie piekłam ciasteczek. Dlatego trzeba było to nadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki: 350g mąki pszennej, 125g masła, jajko, 200g cukru, 70g miodu(...)pół cytryny, szczypta soli, łyżka imbiru, łyżeczka sody oczyszczonej. Wykonanie Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć
Z miłości do słodkościWydawałoby się, że takie połączenie marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki. Schab podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE 1 kg schabu wieprzowego (w całości) 1 łyżka lubczyku 2 łyżeczki marynaty do mięs 1 szklanka(...)soku ananasowego (z puszki) 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy
VioletoweKucharzeniekolorystyka pasuje do Święta Patryka :-) Na dwie porcje potrzebne będą: 2 jajka 1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno) 1 łyżka oleju 2 dymki ok 2 cm kawałek świeżego imbiru 0,5 litra bulionu ok 50 g ugotowanego ryżu szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina do dekoracji 0,5 chili bez pestek Jajka(...)czekać na swoją kolej. Łodygę brokuła kroimy w kostkę, dymkę też tak mniej więcej w 1 cm kawałki. Chodzi o to, żeby to wszystko ugotowało się w jednym czasie. Imbir drobno siekamy. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę cukru
Smaki Przyprawy i Koloryprzemęczone i potrzebują trochę więcej energii. Ta kompozycja idealnie sprawdza się na śniadanie (jeśli oczywiście komuś rano przed pracą chce się robić świeży sok...)gdyż połączenie pomarańczy z imbirem daje niesamowitego 'kopa energetycznego'. Polecam! Na 1 litr soku będą potrzebne: 6 zielonych jabłek 4 marchewki 2 pomarańcze 1 cytryna ze skórką 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Wszystkie składniki dokładnie(...)myjemy, pomarańcze i imbir obieramy. Kolejno wrzucamy do sokowirówki. Można podawać ze świeżą miętą. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryszkoda, by się zmarnowały. Nie mogłam się zdecydować, więc zrobiłam na 2 różne sposoby. Sposób 1. - w occie Składniki (na słoik 0,73 l): duży ząbek czosnku plaster imbiru liść laurowy kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren kolorowego pieprzu gałązka bazylii łyżeczka soli łyżeczka cukru pomidorki 4 łyżki octu 28 łyżek gorącej wody (nie wrzątku) Sposób(...)Składniki (na słoik 0,73 l): duży ząbek czosnku plaster imbiru liść laurowy kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren kolorowego pieprzu gałązka bazylii łyżeczka soli łyżeczka cukru pomidorki gorąca woda (nie wrzątek) W obu sposobach na dno słoików wysypałam ziarenka przypraw, wrzuciłam czosnek. Potem wrzucałam do wysokości szyjki słoika różne odmiany pomidorków koktajlowych, gdzieś pośrodku wkładając
Weekendy w domu i ogrodzieprzepisu ze strony Kwestia Smaku . Polecam jest naprawdę pyszne i bardzo zdrowe!!! Składniki (1 porcja) : • 30 g jarmużu (ok. szklanki) • ok. 1 cm kawałek korzenia imbiru • 1 szklanka soku pomarańczowego • 1/3 banana Wykonanie : Jarmuż umyć, oderwać miękkie liście od twardszej części pośrodku. Liście włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać obrany i pokrojony(...)kosteczkę imbir (lub na cienkie plasterki w poprzek włókien). Wlać sok pomarańczowy i dodać obranego banana. Miksować aż wszystkie składniki będą dokładnie rozdrobnione a napój będzie idealnie gładkiej konsystencji. UWAGA! ostrożnie dodawajcie imbiru dla niektórych ilość w przepisie może być za duża
cucinare