jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki i pikantny, choć ograniczyłam ilość chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon. Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”. Składniki na około 500 ml: 2 średnie mango (łącznie około 500g) 1 łyżka soli 300 ml wody(...)cukru 225 ml octu 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego) 1 łyżeczka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżeczka chilli w proszku (dałam mniej) 2 laseczki cynamonu (lub pół łyżeczki) 40 g rodzynek 50 g suszonych daktyli bez pestek Mango obieramy, usuwamy pestki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do miski, zalewamy wodą i dodajemy sól. Odstawiamy na noc. Następnego dnia
Trzeci talerzZupa tajska z mlekiem kokosowym Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego 2 piersi z kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6-7 pieczarek 1 duża, czerwona cebula świeży imbir (2 cm) oliwa z oliwek 2 puszki mleka kokosowego sól Pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki. Fasolkę pokroiłam na połówki, ugotowałam i odlałam wodę. Piersi z kurczaka(...)pokroiłam w kostkę. Imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam kurczaka, cebulę i pieczarki. Do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodałam ugotowaną fasolkę, podsmażonego kurczaka z pieczarkami i cebulką. Następnie dodałam mleko kokosowe, imbir, sól i gotowałam
nietadietabyła zupa, rozgrzewająca i pełna aromatów, a tak prosta do zrobienia. Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 1,5 litra wody 2 gałązki trawy cytrynowej 3 cm kawałek imbiru 2 dkg grzybów mun 25 dkg krewetek 2 ząbki czosnku 3 ostre papryczki 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru trzcinowego Pół puszki mleka kokosowego Świeże listki kolendry Grzyby(...)wstaw do gotowania, gotuj przez 10 minut. Krewetki obierz z pancerzyków, pancerzyki odłóż do garnka zalej wodą, dodaj jedną lekko zgniecioną i przekrojoną na pół trawę cytrynową, dodaj połowę imbiru, pokrojonego na drobne kawałeczki i zagotuj. Pogotuj ten wywar przez 10 minut, po tym czasie wyłów dodane przyprawy i pancerzyki. W tym czasie zmiksuj papryczki z czosnkiem, imbirem oraz
Kuchnia na wzgórzuCześć ! Jeśli lubicie połączenie makaronu i warzyw – bez mięsa – mam coś dla Was ! Takie dania jak to, mogłabym jeść codziennie ! Sos sojowy, do tego świeży imbir i czosnek, składają się na bardzo aromatyczne danie. Zapraszam na miseczkę pysznego makaronu soba z czerwoną kapustą, szpinakiem i żółtą papryką. Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 250 świeżych liści szpinaku(...)umytych i osuszonych 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu olej roślinny do smażenia 1 średnia czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty 1 mała żółta papryka – pokrojona w cienkie plastry 2 łyżeczki nasion białego sezamu sól i świeżo
Moja pasja smakurazem zamieszczam przepis z roszponką, która została z wczorajszego obiadu i którą trzeba było zużyć. Poniższy koktajl jest słodki i ostry jednocześnie, a to ze względu na dodatek imbiru. W miejsce świeżych liści bazylii możesz śmiało dorzucić listki mięty – wówczas koktajl zyska nieco bardziej orzeźwiający wymiar. Składniki: 2 spore garście roszponki (ok. 70 g) 3 łodygi świeżej bazylii 1 kiwi(...)dojrzałe banany 2 cm kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy (ok. 350 ml) Roszponkę dokładnie umyj i osusz. Z łodyg bazylii poobrywaj wszystkie listki. Kiwi obierz i pokrój na mniejsze plasterki. Banany oraz imbir obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełóż do blendera, zalej pomarańczowym sokiem i zmiksuj na gładkie zielone smoothie. Przelej do szklanek
Roślinna - blog wegańskimarchewki pokrojonej w kostkę 200 ml mleka kokosowego 1 duża czerwona cebula, jest łagodniejsza i szybciej się podsmaża szczypta cynamonu świeża bazylia , do dekoracji 2 cm świeżego kłącza imbiru 4 ząbki czosnku pół łyżeczki curry SKWORCU pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy virgin do smażenia SKWORCU szczypta gałki muszkatołowej sok z pół cytryny sól morska bądź himalajska do smaku(...)piekarnik do 180 stopni, myjemy, kroimy dynię w kostkę. Układamy na blasze i skrapiamy oliwa z oliwek oraz delikatnie solimy. Pieczemy do 15 minut. Międzyczasie, cebulę kroimy w piórka, imbir ścieramy na drobnej tarce a czosnek kroimy w plasterki. Jarmuż pozbawiamy stwardniałych części. Rozgrzewamy szeroki rondel lub garnek, dajemy 1 łyżkę oleju kokosowego. Gdy ten się rozgrzeje wrzucamy cebulę
Z Kuchni Do KuchniZimą owoce cytrusowe są najtańsze i najsmaczniejsze. Są osoby które nie polecają ich jedzenia zimą, ponieważ wychładzają organizm, ja jednak nie mogę się powstrzymać. Specjalny dodatek imbiru powoduje, że sok jest jednak rozgrzewający. Pomaga również w walce z przeziębieniem a nawet w walce z nadwagą. Składniki (dla 1 osoby): - 1 czerwony grejfrut, - 1 pomarańcza, - 1 mała cytryna, - plaster imbiru(...)grubości ok 1 cm. Wykonanie: Owoce myjemy i obieramy, dzielimy na cząstki, imbir myjemy (nie musimy go obierać), wyciskamy na przemian przy pomocy wyciskarki (np. SANA ) z nakładką do soków. Wypijamy bezpośrednio po przyrządzeniu. Składniki użyte do soku zawierają mnóstwo enzymów trawiennych pomagających zrzucić wagę jak również regulować poziom cukru we krwi. Sok zawiera witaminy
Co na wege obiad?Uwielbiam, gdy w mojej kuchni powstają i czarują nas nietypowe połączenia smakowe, lekko orientalne - dlatego bardzo często używam curry, kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, cynamonu, kuminu, czy imbiru. Nadają one potrawom wyjątkowy aromat i bardzo pozytywnie wpływają na procesy trawienne! Zupa na bazie takich smaków jest rozgrzewająca, a wzbogacona dodatkowo czosnkiem, papryką ostrą, zieloną soczewicą i szpinakiem - naprawdę wyśmienita(...)zieloną soczewicą i szpinakiem Składniki: 1 litr bulionu 60 g zielonej soczewicy 120 g mrożonego (!) szpinaku w liściach łyżka oleju kokosowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 150 ml śmietany (12%) 50 g kaszy jęczmiennej przyprawy: sól himalajska, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, cynamon, papryka ostra, papryka słodka, kumin, kolendra (mielona) Przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe i szybkie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!grochem zamiast soczewicy i jarmużem zamiast szpinaku. Ale te składniki można stosować wymiennie, jeśli ktoś woli. Zupa i tak wyjdzie pyszna, pod warunkiem, że nie pominiemy dodatku świeżego imbiru. To podstawa w tej zupie! 6-8 porcji -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego - 1 duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki(...)kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około 2 litrów bulionu warzywnego - 300- 400 g żółtego grochu łuskanego -4 średnie liście jarmużu - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w mała kostkę cebulę oraz marchew
Simple Dishkostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g) - 1,5 szklanki cukru pudru (230g) - 1,5 szklanki mąki (250g) - 15 g proszku do pieczenia - 100 g kandyzowanego imbiru - 4-5 pomarańczy - 2 cytryny - 4 jajka - szczypta soli - cukier puder do posypania Przygotowanie: Imbir posiekaj. Pomarańcze obierz tak by usunąć białą skórkę i pokrój na centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj(...)utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z cytryn. Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, imbir i 3 łyżki soku z cytryn. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na dużą płaską blachę o wymiarach 30x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż plasterki pomarańczy. Wstaw do nagrzanego
Kulinarne życieJeśli lubicie dania typu chińczyk lub wietnamczyk - to danie na pewno Wam posmakuje. Kurczak z imbirem i słodkim sosem chili w towarzystwie ryżu jaśminowego jest wyśmienity. I niech Was nie zmyli ilość sosu chili - danie nie jest pikantne :) Spróbujecie koniecznie. SKŁADNIKI 2-3 woreczki ryżu jaśminowego (u mnie jaśminowy z czerwonym ryżem z Sonko - pyszny i fajnie wygląda(...)brokuł 600 g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 3 łyżki słodkiego sosu chili 200 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Mięso oczyszczamy
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki papier ryżowy Skworcu paczka jarmużu 2 garście szpinaku duża szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Skworcu lub nawet 2 szklanki- ugotuj ja wcześniej, odstaw 3 cm świeżego kłącza imbiru 5 ząbków czosnku 5 suszonych pomidorów z zalewy nierafinowany olej kokosowy extra virgin do smażenia Skworcu szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska lub himalajska do smaku Suszone pomidory pokrój(...)paski, odstaw. Szpinak umyj, a jarmuż pozbaw stwardniałych części. Jarmuż zalej wrzątkiem , pozostaw na 4 minuty ,a następnie odcedz na sitku. Imbir oraz czosnek zetrzyj na tarce.Odstaw. W rondlu rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż szpinak z jarmużem. Dodaj imbir i czosnek, a następnie suszone pomidory. Dopraw do smaku solą. Dodaj kaszę jaglaną podsmaż wszystko razem, dokładnie wymieszaj. Farsz jest gotowy
Z Kuchni Do Kuchniefekt i nauczyć się wielu sposobów jego przyrządzania. Hosomaki to rodzaj sushi z niewielką ilością dodatków, gdzie całość owinięta jest wodorostem nori jedynie raz. Sushi standardowo podaję z marynowanym imbirem, którego jestem ogromną fanką, sosem sojowym i wasabi. Przygotowałam dla Was dwie różne propozycje hosomaków, obie z łososiem. Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i sos teryiaki zielona herbata(...)plastry. Układamy składniki tak jak poprzednio na wodoroście, łapiemy za dłuższą krawędź i zwijamy. Kroimy na 6-7 kawałków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake
Mango Papajawzmocnić organizm i oprzeć się infekcjom. Porzućmy więc lżejsze dania do czasu, kiedy aura będzie łaskawsza. Teraz czas na rozgrzanie się. Gęsta zupa z soczewicy z dodatkiem imbiru, chilli i czosnku sprawdzi się w tej roli znakomicie. 8 porcji 400 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów duża cebula 3 łodygi(...)selera naciowego 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru ok 2 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli mielone w zależności od preferencji (dałam ok pół łyżeczki) sól do smaku oliwa lub olej 2-3 łyżki Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno
Simple Dishrealizacji. Aromatyczne i kolorowe. Składniki 200 g dowolnej dyni cukinia ile chcesz fenkuł czyli koper włoski 2 czerwone cebule pierś z kurczaka 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy virgin do smażenia sól himalajska komosa ryżowa Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego(...)pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Mieszankę przypraw zmiel na proszek w młynku . Czosnek oraz imbir zetrzyj na tarce. Dynię obierz i pokrój w kostkę, upiecz w 180 stopniach. Odstaw. Na patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra. W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy
Z Kuchni Do Kuchni