świąteczny obiad proponuję kaczkę duszoną w soku z pomarańczy z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem na sypko 4 uda kaczki 2 szklanki soku z pomarańczy anyżek 2 goździki 2 ząbki czosnku świeży imbir 2 cm sos sojowy ok 4 łyżek płatki papryczki(...)gotuj ryż na sypko. P rzygotuj sałatę, zrób do niej sos: 3 łyżki - olej arachidowy ( nie koniecznie), łyżka sosu sojowego, łyżeczka octu ryżowego sok z imbiru 1 łyżeczka, olej sezamowy kilka kropel. Wymieszaj. Posyp sezamem
AZgotuj!suszonych grzybków shitake olej sos rybny - kilka kropel sos sojowy 2 łyzki 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 100 gram groszku cukrowego czerwona papryka marchewka ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru kolendra czarny sezam papryczka chili - kawałeczek woda z namaczania grzybków Grzyby shitake myję i namaczam we wrzącej wodzie ok 20 minut. W tym czasie marchew, imbir, czosnek(...)paprykę kroję w małe paseczki. W woku rozgrzewam łyżkę oleju i zaczynam krótkie smażenia od marchewki, potem papryka, imbir, groszek, czosnek, sosy, na koniec pokrojone w paseczki grzyby. Smażę kilka chwil. Teraz w wodzie w której moczyły się grzyby rozprowadzam skrobię i zalewam warzywa. Mieszam aż sos zgęstnieje. Wykładam na talerz i posypuję świeżą kolendrą i czarnym
AZgotuj!Uwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam(...)down for recipe in English Łatwa zupa z curry i warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
karmelowymała cukinia 1 marchewka 80 g pieczarek (waga po obraniu) 2 ząbki czosnku 1/2 dużej cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry lub więcej imbir pieprz Ugotować ryż. Cebulę i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć chwilę. W tym czasie pokroić marchewkę, cukinię i pieczarki. Dodać
Moja Galeria SmakuBardzo aromatyczna zupa z dyni z dodatkiem krewetek. Swój niezwykły smak zupa zawdzięcza dużej ilości przypraw: imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, tymianku i natki pietruszki. Idealna propozycja na nadchodzące chłodne, jesienne dni. Składniki na 2 porcje: 300 g puree z dyni 18 szt krewetek 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 papryczki chili świeży imbir 1 łyżka oliwy natka pietruszki 1. Przygotować puree z dyni. Dynię pokroić na kawałki. Pozbawić pestek Piec w 200 stopniach przez 1h, aż dynia będzie miękka. Zdjąć skórę i wyrzucić. Miąższ zmiksować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i starty imbir. Podsmażyć. Dodać
Moja Galeria Smakumamy najlepsze warzywa, aż żal z nich nie korzystać. Zapraszam na miseczkę pysznego dania ! Składniki: 1/2 główki kalafiora (lub 1 mały) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka kawałek imbiru wielkości kciuka 2 – 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 1 mała żółta cebula 2 -3 garście orzechów nerkowca oliwa z oliwek świeżo zmielony pieprz 2 łyżki brązowego cukru(...)łyżki sosu sojowego makaron chow mein Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Obie papryki pokrój na małe kawałki. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce i małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek
Moja pasja smakuwyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota. Składniki: pieczona szynka: około 1 kg ładnej szynki 3-4 ząbki czosnku opakowanie papryki słodkiej (ok. 20 g ) opakowanie startego imbiru 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka białego pieprzu sól olej do polania mięsa pęczak: 1 szklanka pęczaku 1 duża marchewka kawałek selera garść suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich(...)się wrzątku na 3-5 min. Wykładamy szynkę, osuszamy. Wody po gotującej się szynce nie wylewamy, przyda nam się do podlewania pęczaku. Czosnek siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem w miseczce. W drugiej miseczce mieszamy paprykę i pieprz. Mięso najpierw dokładnie nacieramy czosnkiem z imbirem, a następnie mieszanką ziół. Skrapiamy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Szynkę wkładamy
na moim stole...Zupę robiłam na haloween, gdyż wówczas dynia była wszechobecna. Przepis banalny, a zupa rewelacyjna jeśli ktoś lubi pikanterie :) SKŁADNIKI : - 1 mała dynia - 2 pomarańcze - 3 plasterki świeżego imbiru - łyżeczka suszonych papryczek chilii - pieprz - sól - łyżka miodu - świeża natka pietruszki - do przyozdobienia - śmietana 18 % - szklanka bulionu warzywnego Zaczynamy od obrania dyni, troszkę się trzeba namęczyć - każdy musi(...)smak staje się, gdy do naszej dyni dodamy pół łyżeczki pieprzu, szczyptę soli, oraz łyżkę miodu - lekko podduszamy :) uważając na to aby miód nam się nie przypalił. Dodajemy plasterki imbiru, oraz pokrojone w kostkę pomarańcze, oraz suszone papryczki. Lekko podsmażamy przez ok. 5 minut Następnie dodajemy bulion warzywny - ok 1 szklanki. Gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu, mieszając
dlaSmaQmusu. Tak czy inaczej - wszystkim smakuje Składniki: 6 skrzydeł z indyka (często przecinam je na dwie części, ze względu na rozmiary) 4 pomarańcze dżem brzoskwiniowy 2 cm imbiru 2 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szklanki wody 1 kostka mięsna (z knorra lub winniary) pieprz sól Marynata: Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, 1 kostkę(...)mięsną 3 łyżeczki przyprawy do piernika, dodajemy ok 3/4 szklanki dżemu brzoskwiniowego, 2 łyżki miodu oraz 2 cm imbiru, 1 łyżeczkę pieprzu oraz soli - mieszamy - nie gotujemy. Obieramy pomarańcze, kroimy, wrzucamy do blendera. Połowę musu wlewamy do marynaty. Mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Skrzydła wykładamy na blaszce, lub wrzucamy do garnka.Następnie zalewamy otrzymaną wyżej marynatą. Zostawiamy
dlaSmaQukochanych dań – bardzo aromatycznych i uszczęśliwiających Nie wierzysz ? Spróbuj ! Składniki: 2 bakłażany (ok 800 g) 3 małe żółte cebule 3 – 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili świeży imbir – kawałek wielkości kciuka 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego oliwa z oliwek + olej roślinny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)oliwek. Piecz około 15 – 20 minut. Odstaw do przestygnięcia. Przygotuj pozostałe składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, z papryczki usuń pestki i drobno ją posiekaj, imbir obierz ze skórki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę wraz z papryczką chili – do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj cynamon, mieloną
Moja pasja smakuchińskich łyżeczka słodkiej papryki 5 łyżek jasnego sosu sojowego 1 brokuł 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 papryka czerwona 150 g boczniaków 250 g makaronu mie 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego 50 ml bulionu warzywnego łyżeczka cukru brązowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)miski ,oprószamy przyprawą chińską ,papryką i skrapiamy łyżką sosu sojowego. Dokładnie mieszamy. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w lekko osłodzonym wrzątku ok. 3-4 min. Osączamy. Czosnek ,imbir i szalotki drobno siekamy. Paprykę oraz boczniaki kroimy na cienkie paski. Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu ,odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko podsmażamy dodajemy kurczaka
R'n'G Kitchenwymarzona zupa. Słodko-pikantna z cytrusową nutą trawy trzcinowej i imbiru. Składniki 400 g krewetek tygrysich 2 pomidory 3 dymki trawa cytrynowa (1 gałązka) 3 cm świeżego imbiru mała papryczka chili 400 ml mleka kokosowego 1 L bulionu krewetkowego 4 łyżki soku z tajskiej limonki 2 łyżki sosu słodko kwaśnego 2 łyżki sosu rybnego łyżka zielonego curry 2 łyżki oleju(...)sezamowego 1/2 szkl ryżu jaśminowego pęczek szczypiorku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki siekamy ,trawę cytrynową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym ogniu od czasu zagotowania. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenWołowina w chińskim wydaniu. Składniki 500 g polędwicy wołowej 200 g marchwi 1 żółta papryka 1 cebula 2 dymki 70 g imbiru 100 ml bulionu mięsnego Marynata : 2 łyżki ciemnego miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Marynata : wymieszałem miód, sos sojowy i mąkę. Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na cienkie paski. Zalałem połową marynaty i odstawiłem(...)obraniu pokroiłem w plasterki. Paprykę oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w paski o długości ok. 3 cm. Dymki obrałem, pokroiłem w paski tej samej długości co papryka. Obrałem imbir obrałem i posiekałem. Zamarynowane mięso obsmażyłem z obu stron na oleju. Osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyłem na talerz. Włożyłem na patelnię pokrojone warzywa, na tłuszczu ze smażenia
R'n'G Kitchenzazwyczaj ryż, a warzywa stanowią dopełnienie. Ta wersja jest odwrotna: ryż jest dodatkiem, a bazą farszu starta cukinia, marchew oraz cebula. Najważniejszą rolę jednak odgrywa bogactwo przypraw: czosnek, świeży imbir, papryczka chili, gałka muszkatołowa, kolendra… to one sprawiają, że stare i dobrze znane faszerowane papryki nabierają niecodziennego charakteru. Zanim się za nie zabierzesz, przygotuj sobie wszystkie składniki: ugotuj ryż, posiekaj(...)ręką. Składniki: 4 duże czerwone papryki 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, drobno posiekana 3 cm kawałek świeżego imbiru, starty 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej kolendry ¾ szklanki ugotowanego brązowego ryżu basmati (lub innego) 1 duża cukinia, starta na tarce o dużych oczkach 1 duża marchewka, starta
Roślinna - blog wegańskismacznie a danie przecież bezmięsne (jakby tylko mięso miało smak;)). Moje danie pokazowe, jest do Waszej dyspozycji. porcja: 4 osoby ostrość: średnia, aby zwiększyć ostrość należy zwiększyć ilość czosnku, imbiru i chili. Składniki: 200g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona(...)przygotowujemy warzywa: marchewkę, pora, paprykę kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy: papryczkę chili pokrojoną na drobno, wyciśnięty czosnek i imbir. Smażymy około 3-4 minuty. Do woka dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy często mieszając. Warzywa nie mogą być uduszone. Powinny być al dente. Czas smażenia to około 10-15 minut
Apetyt na Zielone