zależności jak kto lubi) 2 cytryny( 1 obrana ,jedna z wyszorowana skórka pokrojona na cząstki) 3-4 jabłka 1 banan pęczek pietruszki,lub pół pęczka jak ktoś nie lubi imbir w proszku Wykonanie Umyte,obrane(oprócz jabłek) i osuszone składniki ,(-oprócz imbiru)-przepuścić przez wyciskarkę. Gotowy sok rozlać do szklanek i posypać imbirem w proszku:)) ps. u mnie dość
w mojej kuchnipotrawa odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. Schab teriyaki smażony z warzywami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 plastry schabu 2 łyżki dobrego sosu teriyaki 3 cm świeżego imbiru 2 cebule 1 duża marchewka 1/2 małego brokuła 1/2 małej kapusty pekińskiej olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w paski. Imbir obieramy łyżeczką i drobno siekamy. Do miski wlewamy(...)dodajemy imbir i mięso, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Cebulę i marchewkę obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki, a cebulę w spore kawałki. Brokuła dzielimy na małe różyczki, a kapustę kroimy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso. Gdy będzie usmażone przekładamy je do miski i przykrywamy. Na woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę
Kulinarne przygody Gatitypotrawy. Wołowina dobrze czuje się w towarzystwie liścia laurowego, majeranki, gałki muszkatołowej, cebuli, szałwii, pieprzu i tymianku. Cielęcina smakować będzie z czosnkiem, cebulą, pieprzem i oregano. Do drobiu pasuje imbir, majeranek, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek i estragon. Ryba z curry, koperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką, Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię. Ziemniaki wolą(...)imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię. Cukinia dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką muszkatołową, rozmarynem i szałwią. Dynia natomiast z cynamonem, imbirem, cebulą oraz gałką muszkatołową. Pomidory można podać z bazylią, liściem laurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy
KucharzycaRozkłada mnie od kilku dni jakieś przeziębienie :-( Nie podoba mi się to wcale więc walczę ile się da... Wczoraj znajomy polecił mi napój z imbiru i pomarańczy. Dodałam jeszcze cytrynę i miód i powiem Wam, że sposób genialny :-) Wspaniały orzeźwiający smak, rewelacyjnie rozgrzewa :-) polecam przed snem. SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody kawałek imbiru(...)plasterki cytryny 1 - 2 plastry pomarańczy 1 łyżeczka miodu Imbir obieramy i kroimy w plasterki, a następnie zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Do ciągle gorącego płynu (ale już nie wrzącego) dodajemy miód - mieszamy, a następnie owoce - przyciskamy je łyżeczką żeby wycisnąć sok. Napój pijemy dobrze ciepły - wspaniale rozgrzewa
Czary - gary w kuchniMyślę, że przepis Wam się przyda :-) SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. cebulę opalamy nad ogniem. Z mięsnego wywaru zbieramy pianę(...)solimy. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z powstałego rosołu, kroimy i z powrotem przekładamy do garnka (oczywiście cebulę i pora usuwamy). Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym doprawiamy pieprzem, imbirem, gałką, majerankiem - nie bójcie się przypraw, ma być je czuć, bo to one tworzą charakter potrawy :-) Wersja II: Z poniedzielnego rosołu wyjmujemy mięso i warzywa, kroimy i dodajemy do rosołu
Czary - gary w kuchnisproszkowanego młodego jęczmienia (bez jęczmienia koktajl jest również bardzo smaczny) 1 łyżka soku z cytryny 120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego (u mnie z maślanką) 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub szczypta mielonego imbiru Przygotowanie: Owoce obrać se skórki, pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem na jednolitą, aksamitną, kremową konsystencję. Do koktajlu dodać drobno pokrojoną pietruszkę, imbir
Kuchcik gotujetego dania jest jego powolne gotowanie w aromatycznej mieszance przypraw, dzięki czemu mięso nabiera miękkości i przechodzi intensywnymi smakami. Najpierw mięso obsmaża się w paście ze zmiksowanych szalotek, czosnku, imbiru i papryczek chilli, a następnie dusi w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, limonki i innych przypraw. Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny - powstaje bardzo aromatyczne(...)wszystkim fanom kuchni azjatyckiej i dan typu curry. Przepis na wołowinę randang zaczerpnęłam ze strony RasaMalaysia . Składniki : 700g wołowiny (gulaszowej) 5-6 szalotek (w zależności od wielkości) kawałek imbiru (okolu 3-4 centymetrów) 5-6 ząbków czosnku 2-3 czerwone papryczki chilli (użyłam świeżych, można użyć suszonych, ale trzeba je namoczyć i usunąć pestki) 0,5 łyżeczki kurkumy
Codzienne Gotowanieryżu 250g mrożonego groszku pół szklanki ziarenek sezamu pół pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku 1 szklanka (250-300ml) wywaru warzywnego lub wody 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie) 1 łyżka masła oliwa z oliwek do smażenia świeżo zmielona sól i pieprz, suszona gałka muszkatołowa dodatkowo - olej sezamowy Przygotowanie: Rozpoczynamy od zamarynowania piersi z indyka, które to łączymy(...)zamrażarki i pozostawiamy do rozmrożenia. Zamarynowane piersi indycze kroimy na średniej wielkości, dość równą kostkę i odstawiamy na bok. Główki czosnku obieramy i siekamy bardzo drobno, świeży korzeń imbiru (opcjonalnie) ścieramy na drobnych oczkach i przekładamy do czosnku. Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu - na półtwardo, 3/4 okres preferowanego czasu. Namoczone grzyby przepłukujemy i osuszamy ręcznikiem. Na patelni z grubym
Symfonia SmakówSzybki obiad, który sam się robi. Jogurt nadaje mięsu kruchości a imbir, czosnek i curry podkręca smak. 3 ćwiartki z kurczaka Przyprawa do mięsa 1 łyżeczka imbiru 2 łyżki suszonego lubczyku 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry 3 ząbki czosnku Ćwiartki z kurczaka myjemy, dzielimy na części. Przyprawiamy je dokładnie przyprawą do mięsa, imbirem i suszonym
VioletoweKucharzenieKlopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania, aby ich smak nie spowszedniał zrobiłam je w mleczku kokosowym z imbirem i płatkami chili. Zainspirowałam się klopsikami przygotowanymi przez Gordona Ramsaya, w którymś z jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Gordon klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne. Składniki: klopsiki(...)tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny) trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku
Kuchcik gotujeszampan z samego rana? Czemu, by nie jeżeli jest to tak zdrowy i przepyszny, to poproszę codziennie :-) Wiosna jest, czas pomyśleć o detoksie organizmu. Koktajl z imbiru, szpinaku, kiwi i cytryny doskonale się sprawdzi. 3 minuty roboty. Składniki: 2 kiwi pół cytryny 1 średni korzonek imbiru szklanka wody mineralnej Sposób przyrządzenia Owoce umyć i obrać(...)skórki, imbir koniecznie skrobiemy łyżeczką, żeby wszystkie niezbędne witaminy zostały na miejscu. Wszystko wrzucić do dzbanka, zblendować, dodać wodę i pić :-) z samego rana. Miłego dnia kochani
pieprzny smaczekłyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 70 g orzechów nerkowca 140 g wody 40 g świeżego imbiru obranego pokrojonego w kawałki 3 ząbki czosnku 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki 1 papryczka chilli 55g oleju kokosowego 400 g pomidorów bez skórki ( mogą być(...)marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min. Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić. Imbir, czosnek zblendować i dodaj 40 ml wody. Z powstałej pasty odmierz 1 łyżeczkę i dodaj do marynowanego kurczaka. Resztę pasty odstaw. Cebulę i papryczkę posiekaj , obsmaż na patelni
Niezły MłynekDziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju(...)cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 3 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce 1 papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka curry w proszku 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy
karmelowyjaką zupę chodzi. Mówi, że była zielona (więc może bardziej szrekowa?), choć ja podejrzewam, że chodzi o żołnierską grochówkę ;) Tymczasem ostatni dzwonek na zupę z marchwi, batatów i imbiru. Bo zupa taka jeszcze jesienna, na chłodne i deszczowe dni. Zupa jest gęsta i mocno kremowa, takie zupy trzeba lubić :) A przed nami piękny, ciepły i słoneczny weekend. Nareszcie wiosna(...)Składniki: 2-3 średnie bataty (ok. ½ kg) 2 średnie marchewki 1 litr bulionu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła przyprawy: ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki ostrej papryki
bistro mamaIndiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego pomidory i / lub marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce przyprawy m.in. kumin, kurkumę, kolendrę, imbir, czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca. Do dekoracji zazwyczaj używa się listków kolendry lub mięty. Składniki 750 g buraków podobnej wielkości 1 średniej wielkości czerwona cebula(...)liść laurowy 1 lub 2 małe czerwone chili pozbawione pestek 1 łyżeczka startego imbiru 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu ( tutaj przepis ) 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 litr bulionu warzywnego pół łyżeczki nasion kuminu sól i pieprz do smaku kilka listków kolendry lub innych ulubionych ziół do dekoracji opcjonalnie po pół łyżeczki nasion
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata