hasło ZDROWE-GOTOWANIE. Dla 4-6 osób Czas przygotowania: ok. 40 minut Czas chłodzenia: 2-3 godziny Składniki: 1 cebula 500 g marchewki 1 łyżka świeżego drobno startego imbiru* 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru 1 litr bulionu warzywnego 250 g gęstej śmietany** Sok z jednej limonki Sól i pieprz Kilka listków kolendry do dekoracji (opcjonalnie) Starta skórka(...)Wykonanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki. W rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wrzuć marchewk ę , starty imbir i cukier, i podsmaż całość przez kilka minut, mieszaj ąc. Podlej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut do zupełnej miękkości. Całość zblenduj na jednolity, gładki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapółnocnej Tajlandii oraz Birmie (Myanmar) tajska zupa khao soi z kurczakiem jest gęstą zupą przygotowywaną na drobiowym bulionie; dodaje się do niej sporo chili, szalotkę, kolendrę i kurkumę, świeży imbir, curry, limonkę, a kremowości nadaje jej mleko kokosowe. Tajska zupa khao soi z kurczakiem jest niesamowicie aromatyczna, pikantna (wystarczy dostosować ilość curry i chili do swoich upodobań). Jednocześnie jest bardzo(...)uwaga: taka ilość jest dla wersji bardzo ostrej! jeśli lubicie dania pikantne, ale które nie palą kubków smakowych polecam użyć 2 papryczek) 2 szalotki 4 ząbki czosnku 3cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kurkumy mielonej 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki oleju 2 łyżki świeżej kolendry 2 puszki mleka kokosowego (800ml) House
Pociąg Do Kuchnicałość 1,3 kg. pół łyżeczki całych ziaren kuminu pół łyżeczki całych ziaren kolendry pół łyżeczki suszonej papryczki chilli lub 1 świeża 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego imbiru lub świeży wielkości kciuka sól pieprz pół puszki mleczka kokosowego, ok. 200 ml. oliwa 2-3 łyżki pestek dyni świeża kolendra - do dekoracji woda Wskazówki: polecam Hokkaido - nie trzeba(...)obierać, ma cienką, delikatną skórkę, doskonale się blenduje, Chilli - jeżeli lubicie ostre polecam nie usuwać nasionek, to w nich jest najwięcej kapsaicyny odpowiedzialnej za ostrość. Imbir - jeżeli kupujecie świeży, zwróćcie uwagę, aby po odłamaniu wystawało jak najmniej włókien, wtedy nie jest zdrewniały i jest świeży, przechowywać go najlepiej w chłodnym miejscu, Czosnek - aby dobrze się obierał można
Kuchnia od dwojgapapryczka chilli lub cayenne 2 czubate łyżki cukru olej (może być kokosowy) sok z połowy cytryny i otarta skórka 4-5 cm obranego imbiru sos sojowy 50 g ryżu (u nas basmati) 1 łyżeczka kurkumy Pierś kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez min. 30 min. Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę(...)krążki, czosnek i imbir w drobną kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w średniej grubości talarki, a pora i papryczkę chilli w cienkie krążki. Z papryczki można usunąć nasionka, jeśli chcemy uzyskać mniej ostry smak. Grzyby zalewamy gorącą wodą, jeśli są w całości przykrywamy na kilka min, a później kroimy w paski. Zostawiamy wodę z moczenia, później wlejemy
Kuchnia od dwojgaprychną widząc jakich niewielkich ilości przypraw do niej dodałam, ale ja bardzo pikantnych przypraw nie lubię i niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki(...)kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana lub jogurt naturalny WYKONANIE: Pasternak, marchew i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie opłukać z ziemi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu kilka minut, cały czas mieszając i uważając
Kuchenne zapiski Edytydoprowadzać do stosowania leków. Na blogu min. opisywałem syrop piniowy , który warto zrobić sobie samemu w domu. Spożywane przeze mnie w ilościach hurtowych w okresie jesiennym cebula, czosnek oraz imbir i miód niejednokrotnie uratowały mnie przed wizytami u lekarzy, gdy dzieciaki przynosiły ze szkoły jakieś katary, grypy i inne tego typu niespodzianki. Dlatego też bardzo ucieszyłem się, gdy dotarł(...)rumianek czy dziką różę. W niektórych przypadkach po roślinę będziemy się musieli wybrać do sklepu, lecz nie będzie najmniejszego problemu z jej zakupem. Mowa tutaj o cebuli, czosnku czy imbirze. Każdy rozdział zaczyna się krótką charakterystyką danej rośliny. Dowiemy się skąd pochodzi, gdzie występuje naturalnie oraz jak wygląda (niestety tylko opisowo o czym później) Pozyskamy informacje
Mr. TasteZupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili 4 średnie pieczarki 3 łyżki mleczka kokosowego House of Asia garść świeżej kolendry Zaprawa 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki soku z limonki(...)cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty chilli (może być sambal) 1 łyżka pasty Tom Yum House of Asia Trawę cytrynową kroimy wzdłuż na małe kawałki, około 2-3cm. Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę). Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe
Gotowanie i blogowaniepociętych flaczków cały kurczak 80 dag mięsa wołowego 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 4-5 liści laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego gałka muszkatołowa imbir sól,pieprz papryka ostra i słodka majeranek Odmrożone flaki przepłukać w zimnej wodzie,odcedzić na durszlaku. Zalać zimną wodą,zagotować.Po zagotowaniu odlewamy wodę i ponownie zalewamy zimną - gotujemy flaki(...)ziele angielskie i liść laurowy - solimy.Gotujemy kolejną godzinę. Mięso kurczaka oraz wołowe kroimy w paseczki,warzywa ścieram na grubej tarce i wrzucam pod koniec gotowania.Całość doprawiam pieprzem,gałką,imbirem,papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Można użyć gotowej przyprawy do flaków,ale zapewniam Was,że jeśli użyjecie świeżego imbiru,gałki oraz pozostałe przyprawy wymienione przeze mnie flaki będą bardzo
Niespełnione zdolności kulinarnemoja kolejna propozycja na wykorzystanie dyni,tym razem zrobiłam aromatyczny krem dyniowy z dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy. Do zupy można dodać ser mozzarella lub śmietankę, a całość posypać prażonymi pestkami ,które zostaną nam po oczyszczeniu dyni. Składniki: 500 g dyni 1 pomarańcza 2 łyżeczki startego imbiru 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku(...)sól pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie: Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę. Do garnka dodaj 1 łyżkę masła wrzuć dynię, imbir, ząbki czosnku i smaż przez 3 minuty. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj wraz z bulionem. Zupę dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż dynia będzie miękka, zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj
Kukuleczkinutą dzięki chili. Dyniowa odsłona curry połączona z delikatnym mleczkiem kokosowym. Tej zupy trzeba spróbować! Składnik: 1kg (waga obranej i oczyszczonej dyni) 400ml mleczka kokosowego 400ml bulionu warzywnego/rosołu imbir - kawałek ok. 5cm 3 płaskie łyżki przyprawy curry 3 płaskie łyżki nasion kolendry (roztartych w moździerzu) garść świeżej bazylii cytrynowej pasta chili (może być sambal) dwie szczypty soli Dynię oczyszczamy(...)kroimy w półksiężyce, ściągamy skórę obieraczką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C. Imbir obieramy, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Bulion podgrzewamy, dodajemy upieczoną dynię, garść bazylii, dwie szczypty soli, curry oraz kolendrę oraz imbir, blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, wlewamy mleczko kokosowe i intensywnie mieszamy
Gotowanie i blogowanieZapraszam na typowo jesienną zupę. Dyniowa.... z dodatkiem imbiru, z serem feta i miętą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru(...)wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony serek topiony i tymianek. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. na koniec w razie potrzeby gotową zupę doprawiam solą i pieprzem. Gorącą zupę rozkładam
Kuchnia z widokiem na ogródPrzyszła jesień, a z nią pyszne dynie. Więc to najwyższy czas na przygotowania pysznego kremu. Sam w sobie krem jest delikatny, kremowy, ale dzięki imbirowi również bardzo rozgrzewający. Taka zupa najlepiej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Składniki: 600 g dyni Hokkaido 2 marchewki 3 ziemniaki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1L bulionu(...)śmietany masło/olej do smażenia świeży imbir sól, pieprz, Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć i obrać. Dynie oraz ziemniaka pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę z marchewką, gdy zrobią się szkliste, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wszystko razem jeszcze podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, dodać dynie
magiczna kuchnia KasiLubię ciasto dyniowe. Kocham przyprawy, które się do niego dodaje: imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową. Są jednak takie dni, kiedy nie chce mi się uruchamiać piekarnika. Wtedy najchętniej przygotowuję właśnie ciasta bez pieczenia. Pyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20(...)szklanki kremówki 2 szklanki puree z dyni szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków pół łyżeczki kardamonu 2 szczypty imbiru Sposób przygotowania : Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Puree z dyni łączymy z cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Łączymy z żelatyną. Dodajemy puree
Pobite gary Barbaryoryginał - słonecznikowy) 1 średnia cebula 2 papryki - czerwone, zielone, żółte wg uznania 225 g kasztanów wodnych (nie dodałam, można dodać np. pędy bambusa) 2 ząbki czosnku 25 g świeżego imbiru sól i pieprz Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek oraz tłuszczu. Kroimy ją na kawałki średniej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy(...)kawałki o boku ok. 3 cm. Pędy bambusa odsączamy lub jeśli używamy kasztanów wodnych to odcedzamy je i przekrawamy na pół w poprzek. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na drobnej tarce. Teraz możemy łączyć wszystkie składniki. Na patelnię z nieprzywierającym dnem lub do woka wlewamy łyżkę oleju, gdy będzie już gorąca wrzucamy na nią cebulę oraz paprykę. Smażymy
Cooking Monsterdziwi, znakomicie pasuje, podkreśla smak mięsa,dodaje znakomitości a ...suszona śliwka jest bardzo zdrowa! Składniki mięso z ud indyczych musztarda oliwa z oliwek 2 cm kłącza imbiru czosnek pory- część biała suszone śliwki Karahi Chicken Masala czerwony pieprz świeży lubczyk sól himalajska różowa olej kokosowy I tak w zasadzie to tyle tylko potrzebujemy do dania pysznego i aromatycznego. Podałam(...)wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Musztardę mieszamy z przyprawą Karahi Chicken Masala, delikatnie solimy, dodajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek (ile chcemy) oraz starty na tarce korzeń imbiru. Nacieramy mięso, dajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy zamarynowane w musztardzie mięso. Dodajemy pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki
Z Kuchni Do Kuchni