dynia jest tutaj kluczowa Danie to można serwować zarówno solo, jak i z ryżem. Świetnie sprawdza się jako lunch do pracy. Polecam! Składniki: 1 duża cebula 3 cm korzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 duża marchewka 3 nieduże ziemniaki 1 papryka słodka(...)dyni (może być mrożona) 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka oleju do smażenia sól do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę, ziemniaki i dynię obieramy, myjemy i odpowiednio kroimy w plasterki i w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Jeśli używacie
Lamarida.plobrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka w cienkie plasterki. Do garnka wrzucić jabłka i gotować aż się rozgotują. Dużo mieszać. Dodać cukier i potarty na tarce imbir. Oczywiście wcześniej trzeba go oskrobać ze skórki. Gotować jeszcze 5 minut. Wyparzyć słoiki i wlać gorący mus. Szybko zakręcić i przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić tak aż ostygnie. Thermomix(...)naczynia miksującego wrzucić obrany imbir, zmiksować 5s/ obroty 8 do naczynia miksującego wrzucić obrane i pokrojone jabłka, zmiksować 6s/obroty 6 gotować 15 minut, temp 100 C, obroty 2 dodać cukier, gotować 5 minut, temp 100 C, obroty 2 całość zmiksować 15 s / obroty 7 wylać mus do wyparzonych słoików, zakręcić przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie KONSYSTENCJA MUSU JEST
Kuchnia Pokoleńlekko zamrozić – twarde mięso ułatwi cienkie krojenie. Odcinamy cebulki od szczypiorku, drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Przeciskamy do nich ząbki czosnku i starty na drobnej tarce albo posiekany imbir. Dodajemy 1/3 pokrojonego szczypioru, reszta zostanie do podania. Kapustę myjemy, odcinamy jej twarde spojenie liści. Liście kroimy w poprzek na 2,5-3cm wstążki. W twardym miejscu kapuścianego(...)przez 3 do 5 minut, usmażone plasterki od razu wyjmujemy z woka i przekładamy do miski. Do woka znowu wlewamy 1-2 łyżki oleju. Infuzujemy go wrzucając starty imbir, przeciśnięte ząbki czosnku, papryczkę chili i cebulki od szczypioru i 1/3 pokrojonego szczypioru. Zawartość woka w tym wypadku smażymy mieszając około minuty, nie doprowadzając do przypalenia czosnku i cebuli. Wrzucamy
Karo in the Kitchenpolecam więc obie :). Naleśniki dyniowo-serowe z sosem pomarańczowo-imbirowym 1 szkl mleka 10 dag mąki 2 jajka 500 ml soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 szkl obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag twarogu sól, olej Z jajek, mąki, odrobiny soli i mleka zrobić gładkie ciasto naleśnikowe. Miskę z ciastem przykryć ściereczką(...)odstawić na 30 minut. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować około 15 minut, aż sos się zredukuje i nabierze konsystencji syropu. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię gotować na parze do miękkości, rozgnieść widelcem na puree, wymieszać z twarogiem oraz połową sosu pomarańczowo-imbirowego. Dosłodzić miodem. Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem
Pieguskowa KuchniaŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 4 kawałki łososia bez skóry płatki migdałowe 2 łyżki mąki 2 jajka 200 g płatków owsianych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 ugotowane lub upieczone buraczki 2 limonki 2 łyżeczki miodu 50 g masła 1 łyżeczka sosu sojowego sól. pieprz, olej W garnku zagotować około 700 ml wody, dodać cynamon(...)łyżeczkę imbiru. Do gotującej się wody dodać płatki owsiane i gotować na małym ogniu, aż się rozkleją (gdy wchłoną całą wodę dolać odrobinę, żeby się nie przypaliły). Buraczki pokroić w kostkę, dodać otartą skórkę i sok z 1 limonki, po łyżeczce miodu i imbiru. doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i odrobiną oleju oraz sosu sojowego. Dokładnie wymieszać i podprawić
Pieguskowa Kuchniawarto go gotować w wodzie z dodatkiem soli jodowanej. Kalafior świetnie sprawdza się jako baza do wszelkiego rodzaju zup krem. W mojej wersji zupa kalafiorowa została doprawiona solą, pieprzem, imbirem i koprem. Składniki (1 porcja): - pół główki dużego kalafiora - sól - pieprz - imbir - koper - woda (najlepiej z ugotowanego kalafiora) Przygotowanie 1. Kalafior gotować w osolonej wodzie około 20 minut. 2. Ugotowany(...)kalafior zblendować - można użyć blendera lub rozdrabniacza do warzyw. Kilka różyczek zostawić do zupy. 3. Do gotującej się wody dodać papkę z kalafiora i pozostałe różyczki. 4. Utrzeć odrobinę imbiru na tarce i dodać do zupy. 5. Doprawić solą i pieprzem. 6. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować około 15 minut. Smacznego
Kuchenne innowacjejest makaron z fasoli Mung, który nie wymaga gotowania, i spaghetti z cukinii. Kropką nad i jest słodko-ostry sos ze świeżego imbiru i żółtych śliwek. Składniki: – 2 piersi z kurczaka – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu sojowego – 3 cukinie zielone – 1 paczka makaronu(...)fasoli Mung Sos imbirowo-śliwkowy – 4 duże żółte śliwki – kawałek imbiru, ok. 4 cm – 1 sztuka trawy cytrynowej – 2 łyżki cukru – 100 ml octu winnego – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Piersi z kurczaka pociąć na paski, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. – Marynować ok. 30 minut w lodówce, po czym nabić
To co kochamosoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego(...)można to zrobić razem z kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion
Patchworkdojrzałych truskawek ( lub innych miękkich owoców malin, borówek itp. ) 80 dkg cukru 1 opakowanie pektyny do dżemów ( 30 g ) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru Sposób wykonania : O woce umyj, oczyść, usuń szypułki, wsyp do rondla, rozgnieć na mniejsze kawałki. Postaw na średnim ogniu, zagotuj. Co kilka minut zamieszaj. Następnie dodaj 60 dkg cukru(...)wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Resztę cukru wymieszaj z pektyną i mielonym imbirem. Teraz wsyp stopniowo pozostałą część cukru zmieszaną z pektyną i imbirem, cały czas energicznie mieszając. Gotuj jeszcze na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Zdejmij dżem z ognia, dodaj sok z cytryny, zamieszaj. Zbierz pianę i gorącym dżemem napełnij małe słoiczki
Przepisy i porady kulinarneKoktajl na bazie kefiru z bananem oraz suszoną żurawiną oraz imbirem. Uwielbiam. Idealny na śniadanie czy drugie śniadanie. Smacznego i na zdrowie :) SKŁADNIKI: 🍹150 ml kefiru 🍹1 cm plaster imbiru 🍹1 banan 🍹2 łyżki suszonej żurawiny PRZYGOTOWANIE: Banana obieram ze skórki. Kroję na dwie części. Do kubka blendera wlewam kefir. Następnie dodaję dwie połówki obranego banana(...)Kolejno dodaję ok 1 cm plaster imbiru świeżego. Na sam koniec dodaję dwie łyżki żurawiny suszonej. Całość dokładnie blenduję na gładki koktajl. Piję od razu albo pozostawiam w lodówce e pije tego samego dnia
Gotowanie Patkipieczarek niewielki kawałek białej kapusty, kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej - po posiekaniu mają być 2 garście 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty mielonego imbiru lub 1 cm startego imbiru świeżego trochę mielonego chilli lub ostrej mielonej papryki łyżka sosu śliwkowego lub płaska łyżeczka miodu (można zastąpić ewentualnie cukrem) Usmażyć naleśniki, ciepłe przykrywając pokrywką, żeby(...)wyschły. Przygotować farsz. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić szybko. Należy smażyć w wysokiej temperaturze, żeby warzywa nie puściły wody. Dodać imbir i 2 szczypty mielonego chilli. Dodać pieczarki pokrojone na plasterki i dalej smażyć w wysokiej temperaturze aż lekko się zarumienią. Następnie dodać paprykę i podsmażyć 3-4 minuty. Na koniec dodać posiekaną
Ze smakiem bez glutenualbo z domowym obiadem dla dzieci, albo ze spaghetti a la Zakochany Kundel. Tym razem trochę zaszalałam! Zarówno klopsiki, jak i sos pomidorowy przygotowałam na sposób orientalny, z czosnkiem, imbirem, kuminem, chili i kolendrą. Jeśli lubicie ostre dania z egzotyczną nutką, to przypadnie Wam do gustu. Klopsiki podałam z kaszą kus kus, która doskonale smakuje właśnie z dodatkiem pikantnych, wyrazistych(...)mielonego mięsa wołowego (dobrze, żeby miało nieco tłuszczyku) 1 biała cebula 1 puszka pomidorów w puszce Cirio (lub świeże pomidory, jeśli jest sezon) 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1 jajko kawałek papryczki chili (w zależności od tego jak ostre danie lubimy) sól świeża kolendra 2 łyżki oliwy z oliwek
Kulinarne Inspiracjepomarańcze 1 mango na sos: około 4 łyżek płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 limonki sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru - jeżeli nie lubimy imbiru to możemy go pominąć (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka owocowa Przygotowanie: Mango obkrawam dookoła pestki, kroję miąższ w kostkę i daję(...)kostkę, pokrojony ananas dodaję do sałatki. Pomarańcze dokładnie obieram i kroję na mniejsze kawałki i również dodaję do sałatki. Do miodu dodaję sok z limonki, cytryny, pomarańczy oraz imbir i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i delikatnie mieszam. Gotową sałatkę wstawiam na około godzinę do lodówki przed podaniem. Sałatka owocowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujekolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru i octu ryżowego. Warto spróbować, bo smakuje rewelacyjnie. Składniki około 70 dag filetów z kurczaka 1 łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej lub gęstej konfitury pomarańczowej 1 lub 2 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia(...)więcej, nawet do 5 łyżek, ale lepiej doprawić po spróbowaniu, niż przygotować zbyt pikantne ) 1 łyżeczka mielonej suszonej skórki pomarańczowej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy sól do smaku Przygotowanie marynaty : wszystkie składniki wymieszać ze sobą Ps. Sos Sriracha
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLekkie i zdrowe, dla małego i dużego a mowa oczywiście o KOKTAJLACH :) Dziś typowo Zielony , ze szpinakiem, kiwi, imbirem. Polecam i Na ZDROWIE:) SKŁADNIKI: 🍹150 ml wody 🍹Sok z 1/2 cytryny 🍹2 garście szpinaku świeżego 🍹1 kiwi 🍹1 plaster imbiru PRZYGOTOWANIE: Szpinak myję, wkładam do kubka. Dodaję plaster imbiru. Kiwi dokładnie obieram a następnie myję pod bieżącą wodą
Gotowanie Patki