cukru 2 łyżki miodu 2 duże jajka 2 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki świeżo drobno posiekanego imbiru 2/3 szklanki kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego (pominęłam) Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku, wystudzić i grubo posiekać. Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę(...)dodać miód i jajka, po jednym. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Dodać świeży i kandyzowany imbir, orzechy i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 165 st. C. Ciasto podzielić na pół, każdą część uformować w długi wałek o wymiarach mniej więcej 35x5cm i ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem
Słodkie inspiracjełyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia sprawę – mocno polecam!), Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir. listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Najprostsze sushi maki'; listonic_content='2 torebki ryżu białego (200–250 g, w zależności od tego, czy torebki mają(...)płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, Mata bambusowa do zawijania sushi Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir.'; document.write(" "); Ryż gotujemy odpowiednio wcześniej, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy pogotować go nawet nieco dłużej, dzięki temu będzie się lepiej kleił. Odstawiamy do wystygnięcia (do sushi używamy
Proste-przepisy.plPorcje: 4 Składniki: 2 średnie kapusty pekińskie 1 szklanka grubej soli morskiej 2 szklanki wody 1 rzepa 1 szklanka sosu rybnego 1 szklanka mielonej ostrej papryki 10 cm kawałek imbiru 1 duży por 1 główka czosnku 1/4 cebuli 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Przygotowanie: Kapustę przekrój na ćwiartki, umyj, odsącz. Przełóż do miski, równomiernie obsyp(...)szkl. wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut ciągle mieszając. Jeśli kleik będzie zbyt gęsty dodaj więcej wody. Odstaw do lodówki do wystygnięcia. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Rzepę, pora i cebulę cienko pokrój. Zimny kleiki wymieszaj z sosem rybnym i mielona papryką, dodaj czosnek, pora, cebulę, imbir, sól, cukier i wszystko
SzczyptaSmaQmięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka cukru 400 g wieprzowego schabu 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek imbiru ok. 3 cm 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki posiekanego(...)kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim chili i imbir. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki. Smażymy
Kulinarne przygody GatityCzas na pyszną zupę! Składniki 2 puszki pomidorów krojonych czerwona cebula pokrojona w piórka sporo dyni ( u mnie mrożona ) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 cm utartego świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego szczypta mielonego kardamonu nierafinowany olej kokosowy do smażenia sól morska lub himalajska szczypiorek do dekoracji groszek(...)ptysiowy http://brzesc.pl/pl/produkty do podania Rozmroziłam dynię. W dużym garnku rozgrzałam olej kokosowy. Przyprawy wymieszałam ze sobą. Czosnek i imbir starłam na tarce o małych oczkach. Na gorący olej kokosowy wrzuciłam cebulę, czosnek i imbir. Smażyłam 3 minuty. Dodałam przyprawy i smażyłam kolejne 3 minuty. Następnie wrzuciłam dynię oraz pomidory. Wlałam wrzątek , tak aby nie przekroczył poziomu warzyw. Gotowałam
Z Kuchni Do Kuchniwyszła na jaw i to były jego ostatnie frytki z batatów jakie jadł :) No, co? Przynajmniej poznał ich smak :) Dobra, teraz kilka uwag dotyczących przyprawiania. Do marchewki idealnie pasuje imbir mielony i dowolne ulubione zioła. Ja uwielbiam zioła prowansalskie , ale te z dodatkiem kwiatów lawendy (niemieckie są z lawendą, francuskie są bez lawendy). U mnie bataty zwykle idą(...)miękkości. Składniki: marchewki, pieruszka w korzeniu, burak, batat oliwa z oliwek syrop klonowy lub jak lubisz może być miód zioła prowansalskie, estragon , oregano, tymianek lub inne ulubione zioła imbir mielony cynamon mielony chili mielone opcjonalnie po upieczeniu frytki można skropić sokiem z cytryny Najbardziej lubię maczać warzywa z sosie jogurtowym, choć to tak naprawdę jogurt naturalny, do którego dodaję wyciśnięte
Blondynka GotujePieczenie: 50 min Dla 8 -10 osób: ● 4 jabłka ● 40 g daktyli ● 60 g suszonej żurawiny ● 40 g rodzynek ● 40 g suszonych śliwek ● 40 g kandyzowanego imbiru ● 3 jajka ● 210 g mąki pszennej ● 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ● 2 łyżki proszku do pieczenia Bio ● 150 g cukru trzcinowego ● 30 cl oliwy z oliwek ● 1 gałązka rozmarynu ● 1 łyżka(...)połącz z mąką wymieszaną z cukrem. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w drobną kostkę. Z daktyli usuń pestki, pokrój je w drobną kostkę. Listki rozmarynu i kandyzowany imbir drobno posiekaj. Pokrojone jabłka, daktyle, suszoną żurawinę, drobno posiekany kandyzowany imbir i rozmaryn połącz z przygotowaną uprzednio masą. Dokładnie wymieszaj całość. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij ją przygotowaną masą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakolei jest delikatniejszy w smaku, lekko słodkawy i pięknie na heban barwi skórkę. Dodajemy dwie łyżeczki przyprawy pięć smaków, wszystko razem mieszamy (na syrop z agawy jeszcze przyjdzie pora). Imbir razem ze skórką kroimy w plastry. Kurczaka od wewnątrz osypujemy pozostałą łyżeczką przyprawy pięć smaków. Wlewamy marynatę do zamykanego worka z grubej folii, do kurczaka wkładamy 1/3 plasterków imbiru, resztę(...)1500g 3 pełne łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 płaskie łyżki brązowego cukru 2 łyżki gorącej wody 40g świeżego imbiru 2 łyżki syropu z agawy albo syropu klonowego
Karo in the Kitchenczerwone papryki 1 papryczka chili lub suszone płatki chili pęk grzybów Buna Shimeji lub Enoki 1cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego sok z połówki cytryny olej rzepakowy świeża kolendra Do dzieła(...)cienkie paski, sałatę myjemy i osuszamy, rozłamując ją na pojedyncze liście (nie rwijcie jej na małe kawałki). Paprykę i chili kroimy w słupki, grzyby myjemy i odcinamy grzybnię, korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach. Rozgrzewamy WOK do czerwoności wraz z łyżką oleju rzepakowego i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wołowinę i imbir. Kiedy mięso odrobinę się podsmaży
Spektrum Smakuporcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 cebulki 1 ząbek czosnku 1/2 dojrzałego mango 1 papryka podłużna 1 papryczka chili 4 łyżki posiekanej kolendry 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 400ml płynnego mleka kokosowego sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego(...)kroję w kostkę. 4 Paprykę podłużną kroję w paski. 5 Paprykę chilli kroję wzdłuż, łyżeczką oczyszczam z nasion i białych błonek i kroję w poprzek w wąskie paseczki. 6 Imbir ścieram na tarce. 7 Piersi z kurczaka myję, oczyszczam z błonek i kroję w paski. 8 Na średnim ogniu rozgrzewam w garnku 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażam delikatnie kurczaka
Book of spellstowarzyszy nam również imbirowy syrop. Wykonanie jego nie jest skomplikowane, a całkowicie zmienia on smak (i przede wszystkim wartość) herbaty, bowiem do niej najczęściej go dodajemy. SKŁADNIKI: - świeży kawałek imbiru (ok. 2-3 cm) - 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 2 szklanki wody (używam wody źródlanej) - 1 laska cynamonu * *cynamon można dodać dla wzbogacenia smaku, jednak nie zawsze go dodaję Zagotowuję wodę(...)cukrem (i z cynamonem, jeśli decyduję się go dodać). Świeży imbir obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do gotującej się wody. Całość trzymam na małym ogniu ok. 30- 40 minut, do delikatnego zgęstnienia płynu. Przecedzam przez sitko i gorące rozlewam do małych słoiczków, które następnie trzymam wieczkiem do dołu, aż będą zupełnie zimne. Syrop imbirowy najczęściej
Wielopokoleniowowspaniałą zupę z czerwonej soczewicy. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku, imbirowa, zaskakuje obecnością cytryny. Przepis pochodzi z książki Sarah Wilson "My new roots". Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryna 1 łyżka oleju kokosowego lub ghee 2 spore cebule 3 ząbki czosnku, przeciśnięte czubata łyżka obranego, startego imbiru sól 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki chili puszka krojonych(...)czerwonej soczewicy, przepłukanej 1 litr wywaru warzywnego syrop klonowy do dekoracji dymka, natka pietruszki lub kolendry W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, czosnek i imbir. Dusimy ok 5 minut. Wsypujemy szczyptę soli, kmin rzymski i chili. Mieszamy przez minute by z przypraw wydobył się cały aromat. Dodajemy pomidory, 3 plastreki cytryny oraz soczewice. Całość zalewamy gorącym wywarem
Dzieje kuchennej Wiewiórykuchni zbyt wiele czasu. Cieniutkie nitki pszennego makaronu podsmażone z paseczkami marchewki i czosnku. Z chudą wołowiną i pysznym, chrupiącym groszkiem cukrowym. Całość doprawiona sosem sojowym, tartym imbirem, sokiem z limonki i olejem sezamowym. Do tego dania najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa, opcjonalnie także mięso z udźca lub rostbef. Mięso kroimy w poprzek włókien na bardzo cieniutkie paseczki(...)porcje 125 g makaronu chow mein 200 g polędwicy wołowej / rostbefu / udźca 2 łyżki oleju roślinnego 1/5 świeżej papryczki chili 2 dymki 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 marchewka 80 g groszku cukrowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego + 2-3 łyżki wody świeżo zmielony czarny pieprz sok wyciśnięty z ćwiartki
cool and mintySamo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru i octu balsamicznego zmiksowane na pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula(...)duże jabłko 1 litr wody 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz 3 - 4 łyżki octu balsamicznego nieco gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego olej z pestek dyni prażone pestki dyni wykonanie: Warzywa obieram i kroję w dość grubą kostkę. Z jabłka usuwam gniazdo nasienne, zostawiam skórkę i kroję na ósemki. Wszystko podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Przekładam do garnka i zalewam
babka w formieKoktajl trzy w jednym! A do tego jaki smak!! Poprawia metabolizm i wspomaga odchudzanie. Polecamy użycie melona miodowego, który idealnie współgra z nieco ostrymi przyprawami. Koktajl melonowy z cytryną, imbirem i cynamonem Składniki (2-3 porcje) 1 duży melon 1 cytryna kawałek imbiru łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Melon oraz imbir wyciskamy w wyciskarce. Dodajemy sok z cytryny. Posypujemy łyżeczką cynamonu. Koktajl
Moja Mama Gotuje