imbir - 9508 przepisów (strona:78/634)

KURCZAK Z ANANASEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 165

ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 małe piersi kurczaka, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju, duża papryka czerwona, średnia marchewka, puszka ananasów, około 2 cm. imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry). sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Ananasa osączam z zalewy, kroję(...)kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir i czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję posiekany imbir z czosnkiem

JejKuchnia
Curry z batatami, cieciorką i szpinakiem 205

liści świeżego szpinaku baby; Puszka mleczka kokosowego (400 ml); Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g); 1 duża cebula; 3 duże ząbki czosnku; 4 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru; 1 łyżka nasion kminu rzymskiego (kuminu); 1 łyżeczka mielonej kolendry; 1 łyżeczka kurkumy; 2 łyżki oleju; 4 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia po wierzchu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Batata obrać(...)umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (1 x 1 cm). Cieciorkę odsączyć z zalewy. Szpinak umyć pod bieżącą wodą. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Korzeń imbiru (około 4 cm) obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę). Cebulę obrać, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić ziarna kminu rzymskiego i prażyć, aż zacznie unosić się ich przyjemny

Gospodyni Miejska
CHOW MEIN Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I CZARNYM SEZAMEM 140

czosnku 1 średnia marchewka 1 czerwona papryka garść mrożonego groszku 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki czarnego sezamu 1 łyżka oleju sezamowego ok. 4 cm imbiru. pieprz sól (opcjonalnie) oliwa z oliwek lub masło klarowane WYKONANIE: Przygotować wszystkie składniki. Marchewkę zagotować w całości, bez obierania, aż będzie lekko miękka, ale jeszcze chrupka. Pod koniec gotowania wrzucić(...)kilka minut groszek mrożony. Całość przecedzić, schłodzić i odłożyć. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać łyżeczką i pokroić w cienkie paseczki, odłożyć. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek pokroić drobno, a cebulę w piórka. Przestudzoną marchewkę obrać i pokroić w paseczki. Kurczaka myć i pokroić na małe części, mogą być paski. Wstawić wodę w średnim garnku, osolić i wrzucić makaron

Calzonella.com
Marokańskie ciasteczka 162

osób zdrowo się odżywiających lub na diecie - mega zdrowe ciasteczka: bez cukru, tłuszczu, mąki, jajek. Tylko płatki owsiane, owoce i ziarna. Idealne na drugie śniadanie, sycące, pachnące cynamonem, imbirem i kurkumą. Składniki (12-14 ciasteczek) 2 banany 4 połówki brzoskwiń z puszki 8 łyżek płatków owsianych 8 łyżek płatków orkiszowych 4 łyżki ziaren dyni 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki(...)rodzynek 20 daktyli pokrojonych na kawałki 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki suszonego imbiru Banany i brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i orkiszowe, dynię, siemię, rodzynki, daktyle, cynamon, kurkumę i imbir. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez

Słodkie inspiracje
Cantuccini piernikowe 136

cukru 2 łyżki miodu 2 duże jajka 2 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki świeżo drobno posiekanego imbiru 2/3 szklanki kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego (pominęłam) Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku, wystudzić i grubo posiekać. Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę(...)dodać miód i jajka, po jednym. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Dodać świeży i kandyzowany imbir, orzechy i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 165 st. C. Ciasto podzielić na pół, każdą część uformować w długi wałek o wymiarach mniej więcej 35x5cm i ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem

Słodkie inspiracje
Najprostsze sushi maki 148

łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia sprawę – mocno polecam!), Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir. listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Najprostsze sushi maki'; listonic_content='2 torebki ryżu białego (200–250 g, w zależności od tego, czy torebki mają(...)płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, Mata bambusowa do zawijania sushi Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir.'; document.write(" "); Ryż gotujemy odpowiednio wcześniej, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy pogotować go nawet nieco dłużej, dzięki temu będzie się lepiej kleił. Odstawiamy do wystygnięcia (do sushi używamy

Proste-przepisy.pl
Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty) 219

Porcje: 4 Składniki: 2 średnie kapusty pekińskie 1 szklanka grubej soli morskiej 2 szklanki wody 1 rzepa 1 szklanka sosu rybnego 1 szklanka mielonej ostrej papryki 10 cm kawałek imbiru 1 duży por 1 główka czosnku 1/4 cebuli 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Przygotowanie: Kapustę przekrój na ćwiartki, umyj, odsącz. Przełóż do miski, równomiernie obsyp(...)szkl. wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut ciągle mieszając. Jeśli kleik będzie zbyt gęsty dodaj więcej wody. Odstaw do lodówki do wystygnięcia. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Rzepę, pora i cebulę cienko pokrój.  Zimny kleiki wymieszaj z sosem rybnym i mielona papryką, dodaj czosnek, pora, cebulę, imbir, sól, cukier i wszystko

SzczyptaSmaQ
Wieprzowina Kung Bao 139

mięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka cukru 400 g wieprzowego schabu 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek imbiru ok. 3 cm 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki posiekanego(...)kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim chili i imbir. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki. Smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowo-pomidorowy krem ze szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym 104

Czas na pyszną zupę! Składniki 2 puszki pomidorów krojonych czerwona cebula pokrojona w piórka sporo dyni ( u mnie mrożona ) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 cm utartego świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki mielonej  kolendry pół łyżeczki mielonych nasion  kopru włoskiego szczypta  mielonego kardamonu nierafinowany olej kokosowy  do smażenia sól morska lub himalajska szczypiorek do dekoracji groszek(...)ptysiowy http://brzesc.pl/pl/produkty do podania Rozmroziłam dynię. W dużym garnku rozgrzałam olej kokosowy. Przyprawy wymieszałam ze sobą. Czosnek i imbir starłam na tarce o małych oczkach. Na gorący olej kokosowy wrzuciłam cebulę, czosnek i imbir. Smażyłam 3 minuty. Dodałam przyprawy i smażyłam kolejne 3 minuty. Następnie wrzuciłam dynię oraz pomidory. Wlałam wrzątek , tak aby nie przekroczył poziomu warzyw. Gotowałam

Z Kuchni Do Kuchni
Frytki z Warzyw 164

wyszła na jaw i to były jego ostatnie frytki z batatów jakie jadł :) No, co? Przynajmniej poznał ich smak :) Dobra, teraz kilka uwag dotyczących przyprawiania. Do marchewki idealnie pasuje imbir mielony i dowolne ulubione zioła. Ja uwielbiam  zioła prowansalskie , ale te z dodatkiem kwiatów lawendy (niemieckie są z lawendą, francuskie są bez lawendy). U mnie bataty zwykle idą(...)miękkości. Składniki: marchewki, pieruszka w korzeniu, burak, batat oliwa z oliwek syrop klonowy lub jak lubisz może być miód zioła prowansalskie, estragon , oregano, tymianek lub inne ulubione zioła imbir mielony cynamon mielony chili mielone opcjonalnie po upieczeniu frytki można skropić sokiem z cytryny Najbardziej lubię maczać warzywa z sosie jogurtowym, choć to tak naprawdę jogurt naturalny, do którego dodaję wyciśnięte

Blondynka Gotuje
ENERGETYCZNE CIASTO Z BAKALIAMI 484

Pieczenie: 50 min   Dla 8 -10 osób:   ● 4 jabłka ● 40 g daktyli ● 60 g suszonej żurawiny ● 40 g rodzynek ● 40 g suszonych śliwek ● 40 g kandyzowanego imbiru ● 3 jajka ● 210 g mąki pszennej ● 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ● 2 łyżki proszku do pieczenia Bio ● 150 g cukru trzcinowego ● 30 cl oliwy z oliwek ● 1 gałązka rozmarynu ● 1 łyżka(...)połącz z mąką wymieszaną z cukrem. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w drobną kostkę. Z daktyli usuń pestki, pokrój je w drobną kostkę. Listki rozmarynu i kandyzowany imbir drobno posiekaj. Pokrojone jabłka, daktyle, suszoną żurawinę, drobno posiekany kandyzowany imbir i rozmaryn połącz z przygotowaną uprzednio masą. Dokładnie wymieszaj całość. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij ją przygotowaną masą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 180

kolei jest delikatniejszy w smaku, lekko słodkawy i pięknie na heban barwi skórkę. Dodajemy dwie łyżeczki przyprawy pięć smaków, wszystko razem mieszamy (na syrop z agawy jeszcze przyjdzie pora). Imbir razem ze skórką kroimy w plastry. Kurczaka od wewnątrz osypujemy pozostałą łyżeczką przyprawy pięć smaków. Wlewamy marynatę do zamykanego worka z grubej folii, do kurczaka wkładamy 1/3 plasterków imbiru, resztę(...)1500g 3 pełne łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 płaskie łyżki brązowego cukru 2 łyżki gorącej wody 40g świeżego imbiru 2 łyżki syropu z agawy albo syropu klonowego

Karo in the Kitchen
Stir fry z wołowiną i recenzja tytanowej patelni marki WOLL 180

czerwone papryki     1 papryczka chili lub suszone płatki chili     pęk grzybów Buna Shimeji lub Enoki     1cm korzenia imbiru     4 łyżki sosu ostrygowego     3 łyżki sosu sojowego     sok z połówki cytryny     olej rzepakowy     świeża kolendra Do dzieła(...)cienkie paski, sałatę myjemy i osuszamy, rozłamując ją na pojedyncze liście (nie rwijcie jej na małe kawałki). Paprykę i chili kroimy w słupki, grzyby myjemy i odcinamy grzybnię, korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach. Rozgrzewamy WOK do czerwoności wraz z łyżką oleju rzepakowego i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wołowinę i imbir. Kiedy mięso odrobinę się podsmaży

Spektrum Smaku
Kurczak w aksamitnym sosie z mango 191

porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 cebulki 1 ząbek czosnku 1/2 dojrzałego mango 1 papryka podłużna 1 papryczka chili 4 łyżki posiekanej kolendry 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 400ml płynnego mleka kokosowego sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego(...)kroję w kostkę. 4 Paprykę podłużną kroję w paski. 5 Paprykę chilli kroję wzdłuż, łyżeczką oczyszczam z nasion i białych błonek i kroję w poprzek w wąskie paseczki. 6 Imbir ścieram na tarce. 7 Piersi z kurczaka myję, oczyszczam z błonek i kroję w paski. 8 Na średnim ogniu rozgrzewam w garnku 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażam delikatnie kurczaka

Book of spells
Syrop z imbiru (syrop imbirowy) 135

towarzyszy nam również imbirowy syrop. Wykonanie jego nie jest skomplikowane, a całkowicie zmienia on smak (i przede wszystkim wartość) herbaty, bowiem do niej najczęściej go dodajemy. SKŁADNIKI: - świeży kawałek imbiru (ok. 2-3 cm) - 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 2 szklanki wody (używam wody źródlanej) - 1 laska cynamonu * *cynamon można dodać dla wzbogacenia smaku, jednak nie zawsze go dodaję Zagotowuję wodę(...)cukrem (i z cynamonem, jeśli decyduję się go dodać). Świeży imbir obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do gotującej się wody. Całość trzymam na małym ogniu ok. 30- 40 minut, do delikatnego zgęstnienia płynu. Przecedzam przez sitko i gorące rozlewam do  małych słoiczków, które następnie trzymam wieczkiem do dołu, aż będą zupełnie zimne. Syrop imbirowy najczęściej

Wielopokoleniowo

Proponowane wyszukiwania