imbir - 9508 przepisów (strona:68/634)

Pikantna zupa z pieczonych warzyw 101

Pikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Poza sezonem można pominąć dodatek dyni lub zastąpić ją mrożoną kukurydzą albo czerwoną fasolą. Pikantna zupa z pieczonych warzyw znana jest chyba pod każdą szerokością geograficzną, choć w zależności(...)bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe   2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru   1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju   sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Cztery Fajery
curry z wołowiny (Bangladesz) 192

Składniki: 1 kg wołowiny 1 kubek posiekanej w piórka cebuli 2 łyżki pasty z imbiru (zblendowany imbir z odrobiną wody i soli) 1 łyżka pasty z czosnku (zblendowany czosnek z odrobinąwody i soli) 100 g jogurtu (typ grecki albo bałkański) 12 niewielkich ziemniaków 1/4 kubka rodzynków 1/2 kubka oleju   1 łyżka pasty z czosnku (zblendowany czosnek, z odrobiną wody(...)ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe. W głebokim garnku (woku?) rozgrzać olej. Dodać składniki garam masala i przesmażyć. Dodać cebulę i smażyć na złoto. Wrzucic mięso, pastę z imbiru, pastę z czosnku iresztę przypraw. Wymieszać dokładnie. Posolić do smaku. Włożyć obrane ziemniaki, ponownie dokładnie wymieszać. Dodać jogurt, łyżkę cukru, rodzynki. Podlać 1/2 kubka wody i mieszając dusić jakieś

stajnia gołębie od kuchni
Piwo imbirowe i zakwas na piwo 125

smacznym napojem, alternatywnym dla np .   do tego. przepis znalazłam w Moim gotowaniu ekstra 1/2015 Składniki na zakwas : 1 szklanka wody, letniej, przegotowanej 1/2 łyżeczki rodzynek płaska łyżka startego imbiru, świeżego razem ze skórką sok wyciśnięty z dużej cytryny dodatkowo:      kilka łyżek cukru, kilka łyżek świeżego imbiru(...)najlepiej takiego ze szklanym lub plastikowym korkiem  Słoik zakręcamy i pozostawiamy w temp. pokojowej, codziennie potrząsamy i dodajemy po jednej łyżce cukru i po łyżce, dwie startego, świeżego imbiru Po 2-3 dniach powinny pojawić się bąbelki, po 7-10 dniach zakwas powinien być gotowy i mocny Będzie można go będzie użyć do przygotowania piwa imbirowego. Piwo to podobno

Proste Potrawy
Śliwkowo - serowe tartaletki 144

Kruche, deserowe  ciasteczka wypełnione masą serową z dodatkiem świeżych śliwek z nutą aromatycznego imbiru. Dodatek takich składników sprawia, że pieczone tartaletki cudownie pachną i nieziemsko smakują. Składniki: Ciasto 300g szklanki mąki pszennej 120g masła extra 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa 300g białego sera 2 żółtka(...)łyżki cukru pudru starta skórka z cytryny Dodatkowo 500g śliwek ok. 4cm świeżego imbiru 4 łyżki brązowego cukru masło do wysmarowania foremek Wykonanie: 1. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Resztę ciasta rozwałkować

Szalona Kuchnia Eweliny
Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru 121

Lekkie racuszki na bazie kefiru, świeżych śliwek, które idealnie komponują się z orzeźwiającym i wyrazistym smakiem imbiru. Składniki: 600g kefiru 2 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 8 śliwek masło klarowane do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Kefir zmiksować(...)jajkami i szczyptą soli, dodać cukier, imbir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 2. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w  plasterki. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry śliwek, a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem

Szalona Kuchnia Eweliny
Aromatyczny kurczak w ananasie, czyli pomysł na lekką, romantyczną kolację 284

delikatnie solą. Ananasa rozkrój na pół, wytnij środek zostawiając trochę miąższu na bokach, by powstały miseczki. Wykrój i odrzuć twardą część. Miękką pokrój w drobną kostkę. Zachowaj sok. Obierz imbir i czosnek i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Jeśli przygotowujesz wersję z ryżem, to teraz jest dobry czas, żeby zacząć przygotowywać wg instrukcji na opakowaniu(...)dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyki oleju kokosowego. Wrzuć cebulę i smaż około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj starty imbir i czosnek i smaż około 1 minutę. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony. Dodaj kukurydzę. Wrzuć ananasa razem z sokiem, dodaj wino, sok z cytryny oraz szczyptę chilli i gotuj przez

Eat me! Fit me!
Domowe sushi – co potrzebujemy? 188

zawsze znajduje się na talerzach jako dodatek do sushi. Wasabi możemy kupić w sklepach już w postaci pasty, albo proszku, który rozrabiając z wodą stworzy nam gęstą pastę. Marynowany imbir Zadaniem imbiru jest wyczyszczenie naszego podniebienia z innych smaków, tak aby można było poczuć smak kolejnego kawałka sushi. W zależności od rodzaju, imbir w zależności od rodzaju może mieć różne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Harira 109

ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy (ewentualnie z pojedynczymi gatunkami tych roślin strączkowych). Dodaje się też pewną ilość warzyw, ziół i przypraw: cebula, marchewka, seler naciowy, pietruszka, kolendra, szafran, imbir, pieprz a także oliwę i zagęstnik w postaci kuskusu, makaronu lub ryżu. Całość gotuje się w wielkich garnkach dla dużych rodzin i podaje skropione sokiem z cytryny lub limonki(...)ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki, cynamonu po 1 płaskiej łyżeczce nasion kminu rzymskiego, nasion kolendry, mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 ziela angielskie sól, świeżo mielony czarny pieprz 1,5 litra wody listki świeżej pietruszki lub kolendry do skropienia: sok z limonki lub cytryny, oliwa

Delicious Place
Marokańskie klopsiki 163

Bardzo popularne w Maroko- klopsiki z dodatkiem kolendry, imbiru, kuminu-akurat moje smaki,więc postanowiłam wypróbować. Wyszły fantastyczne. SKŁADNIKI: 250-300 g mielonego z drobiu lub wołowiny garść oliwek ( u mnie czarne) pęczek natki pietruszki  ząbek czosnku Przyprawy: ilośc według upodobań-ale powinno być wyraziście imbir w proszku (następnm razem dodam świeżego, myślę,że będzie jeszcze lepiej się komponował(...)kolendra kumin szczypta szafranu łyżka czerwonej papryki bulion sól pieprz sok z cytryny cebula mąka ok. 2 łyżek masła PRZYGOTOWANIE: Mielone przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, imbirem oraz połową posiekanej natki. Oliwki siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę-również dodajemy do mielonego. Mięso wyrabiamy-ja dodaję 1/4 szklanki zimnej wody i dokładnie wtłaczam w mięso. Następnie robimy niewielkie kulki, które obtaczamy

Kopystką po garach
NALEŠNIKI PO AZJATYCKU 182

Jedne z lepszych naleśników jakie jadłam :).Pyszne warzywa i mięso z kurczaka , przyprawione imbirem i sosem sojowym.Niebo w buzi!!! Ciasto : *************** 25 dag. mąki pszennej 1 szkl.wody mineralnej 1 szkl.mleka 3 jajka olej  Sól ****************************** Farsz : ******************* 2 filety kurze  1 op. mrożonki chinskiej 2 -3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki imbir papryka ostra Olej do smażenia sól(...)soku lub w głębokiej patelni , przesmażyć mięso .Dorzucič warzywa  chiñskie , przemierzać  , smażyć 2 minuty . 4 . Wlać sos sojowy , przyprawić  solą , pieprzem chińskim  , imbirem ,przyprawą 5 smaków ,papryka ostra i sosem chili  skropić sokiem z limonki . 5 .Farsz ułożyć na naleśnikach , zwinąć .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (test patelni Woll Diamond Lite) 214

podudzi z kurczaka 2-3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki ok. 70 g pędów bambusa Marynata: 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego ok. 2 cm imbiru 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Sos: 250 ml soku ananasowego 3 łyżki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 łyżeczki papryki(...)słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, paprykę słodką mieloną oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy

Kuchnia MagdaLeny
Nalewka agrestowa ( smaczna, aromatyczna, zdrowa i kolorowa ). 106

Składniki : 50 dkg dojrzałych zdrowych owoców zielonego agrestu 20 dkg cukru trzcinowego 1/2 laski wanilii 30 g świeżego korzenia imbiru 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 70 % Sposób wykonania :   Z agrestu usuń ogonki i zaschnięte kwiatostany, opłucz pod bieżącą wodą ( najlepiej na sitku lub cedzaku ), osusz z nadmiaru wody. Owoce tylko lekko rozgnieć drewnianym tłuczkiem, nie rób(...)nich miazgi, wrzuć do czystego, dużego słoja. Wodę zagotuj, rozpuść w niej cukier, odstaw do wystygnięcia. Imbir dokładnie umyj, pokrój na małe kawałeczki razem ze skórką. Do słoja wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii oraz imbir, wlej spirytus, zalej zimnym syropem przygotowanym z wody i cukru. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem  i odstaw w ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak słodko-kwaśny 216

gości na naszym stole. Pokochały go też nasze dzieciaki (choć w wersji delikatniejszej, z małą ilością chili). 1 podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa 4 łyżki oleju mały kawałek imbiru 2 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki soku jabłkowego 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki masła klarowanego To danie(...)robi się naprawdę szybko, dlatego warto na początku przygotować składniki. Imbir i czosnek obieramy. Papryczki chili myjemy i usuwamy z nich pestki. Wszystko razem siekamy. Kurczaka kroimy w nieduże kawałki i delikatnie solimy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią imbir, czosnek i papryczki chili. Przyprawy podsmażamy krótko, aż nie zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy na patelnię pokrojonego kurczaka

Dieta bez mleka
Ciasteczka cytrynowo - imbirowe 146

Niby zwykłe i proste w wykonaniu ciasteczka ale jakie pyszne. Idealnie kruche i pachnące cytryną, imbirem i goździkami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 300 g masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy(...)cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki,  oraz imbir. Wyrabiamy ciasto i formujemy lub wykrawamy foremkami ulubiony kształt ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Curry z ciecierzycą i fasolą szparagową 172

mrożonej dyni w kostce ( ewentualnie świeża dynia ) 1 puszka ( 400 g ) ciecierzycy 4 kostki szpinaku mrożonego ( brykiet ) 1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru kumin chili kurkuma sos sojowy sok z limonki lub cytryny sól  olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek i imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego(...)rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek i imbir -  nie spalić czosnku. Na patelnię dodać fasolę szparagową i dynię - nie rozmrażaną. Dusić, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać odsączona  ciecierzycę z puszki oraz szpinak w brykiecie. Całość zalać mlekiem kokosowym. Curry gotować kilka minut. Pod koniec gotowania doprawić danie kuminem, chili i kurkumą. Dodać sos sojowy i sok z limonki lub cytryny

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania