imbir - 9508 przepisów (strona:64/634)

Śledzie w sosie musztardowym 71

śledzie w sosie musztardowym . W przepisie użyłam musztardy sarepskiej oraz musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy, które przyjemnie pękają w ustach. Taka różnorodna faktura wspaniale wzbogaca konsystencję sosu. Świeży imbir , cebulka i delikatna konsystencja sosu z dodatkiem majonezu i śmietany świetnie komponuje się ze śledzikiem. Przystawkę można przygotować na kilka dni przed podaniem, co korzystnie wpłynie na ich smak(...)Śledzik w lekkim sosie musztardowym. Course Przystawka Cuisine Polska Keyword cebula, śledzie Prep Time 20 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 250 g solonych filetów śledziowych 1 łyżka świeżego imbiru 2 łyżki cebuli posiekanej w drobniutka kosteczkę 2 łyżki musztardy francuskiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz do smaku Instructions Śledzie namoczyć w wodzie

SprawdzonaKuchnia.pl
Tajska zupa z czerwonym carry i makaronem 108

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 szalotka pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka świeżo startego imbiru 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki 1 do 2 łodyg trawy cytrynowej drobno posiekanej, lub 3 do 4 łyżki mrożonej trawy cytrynowej 1 kawałek(...)pieprzem. Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić mieszając od czasu do czasu, około 3-4 minut. Do garnka dołożyć czerwoną pastę curry ,posiekana trawę cytrynowa ,galangal, imbir, aż będą pachnące, około 1-2 minuty. dodać kurczaka , smażyć na zloty kolor, około 4 minut .Następnie dodać pomidorki i bulion drobiowy oraz mleko kokosowe, Doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień

mojej kuchni
Klopsiki gotowane wg diety 5 przemian 150

kubków smakowych dodajcie więcej lub mniej tego co Wam smakuje ;) Składniki : - 1 kg mięsa wołowo- wieprzowego - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 2 jajka - 1 średnia cebula biała - sól, pieprz, mielony imbir, kolendra, pieprz cayenne, vegeta, bazylia, natka pietruszki , majeranek, kurkuma, tymianek, liść laurowy,  koperek, kminek, ziele angielskie- zioła spokojnie mogą być suszone. - 2 małe czerstwe bułeczki. Wykonanie : Mięso mieszam(...)łyżeczką mąki i jajkami. Dodajemy startą lub zmieloną cebulę, pół łyżeczki imbiru, na czubku łyżeczki pieprz cayenne, pieprz do smaku i wszystko znów mieszam. Dodaję do smaku sól i pół łyżeczki vegety i znów mieszam. Teraz pora na wymoczone i bułki. Możecie je zmielić lub dobrze rozdrobnić - zależy od ilości czasu jaki macie Ja raczej rozdrabniam. Znów mieszam. Teraz dodaję

Kuchnia Pełna Emocji
Domowy obiad na sobotę 131

jedzenia. Przepis na woke z kurczakiem i warzywami 4 porcje Składniki: 250 g pieczarek 2 dymki ze szczypiorem 150 g groszku cukrowego 1 czerwone chili 5 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 małe pak choi 250 g noodles 1 dorodna kolendra w doniczce 1 łyżka sesamu do posypania ćwiartki limonki do podania 2 łyżki tajskiej(...)proste danie na obiad ale wymaga dużo krojenia. Przyrządzanie woke zacznij od warzyw. Marchewkę pokrój w cienkie słupki. Brokuły podziel na małe różyczki. Grzyby i chili pokrój na talarki. Imbir i czosnek bardzo drobno pokrój. Groszek cukrowy i dymkę potnij w piórka. Pak choi potnij w cienkie paski. Białą część warzywa możesz pokroić w cienkie paski. Zielona część warzywa szybko

codojedzenia
Jak właściwie używać przypraw? 93

rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz, czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, curry, chili. Mięso duszone Tutaj doskonale pasuje: sól, czosnek, papryka słodka, gorczyca, cukier, kolendra, chili, imbir, tymianek, majeranek, rozmaryn, kurkuma. A także bazylia, szałwia, cząber, ziele angielskie, oregano, owoc jałowca, natka pietruszki, pieprz czarny, goździki,liście laurowe Mięso mielone Najlepiej sprawdzi się następująca mieszanka: sól, czosnek(...)koperek, chili, pieprz czarny, natka pietruszki, estragon. Bigos Dobrze sprawdzi się: czosnek, papryka słodka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, pieprz czarny, liść laurowy, majeranek. Pozostałe dania: Curry: kurkuma, imbir, kardamon, korzeń lubczyku, kolendra, pieprz czarny, papryka słodka, chili,cynamon. Żurek: sól, czosnek, cebula, majeranek, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie, koperek. Dania z fasoli: sól, majeranek, papryka słodka, czosnek

365 dni dookoła kuchni
Które zioła działają przeciwwirusowo? 69

grypy. Oprócz tego napar z owoców czarnego bzu skutecznie skraca okres trwania choroby, gdyż obniża gorączkę, usuwa wszelkie toksyny z naszego organizmu, jak i szkodliwe produkty przemiany materii. IMBIR Otóż imbir ma bardzo dużo zwolenników, a to ze względu na dość szerokie zastosowanie świeżego korzenia dla zdrowia. Natomiast herbatka z imbirem, pomaga leczyć wszelkie infekcje, bo wzmaga potliwość i utrudnia

Dajet
Wieprzowina po chińsku 82

też sama gotowałam potrawy orientalne. Doprawione aromatycznymi przyprawami są smacznym połączeniem warzyw i mięsa. W skład naszej wieprzowiny po chińsku wchodzą polskie warzywa w towarzystwie pędów bambusa, grzybów mung, imbiru oraz oleju sezamowego i sosu sojowego. Pyszna chińszczyzna z polskimi akcentami. Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 50 g pora (biała część(...)pędów bambusa w zalewie 10 g suszonych grzybów mung 1 kawałek świeżego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby mung zalać lekko ciepłą wodą i zostawić na godzinę. Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe i cienkie paski. Pietruszkę, marchewkę i seler obrać, umyć

niecodziennikpary
Pierś z kaczki z warzywami 70

patelni i dopieczenia w piekarniku dało mięso soczyste, różowe w środku i z chrupiącą skórką. Składniki Pierś kaczki: 1 podwójna pierś z kaczki 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 1 gwiazdka anyżu 5 ziarenek kolorowego pieprzu 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego Warzywa do kaczki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia(...)olej do smażenia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Piersi z kaczki opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórę, uważając, aby nie rozciąć mięsa. Czosnek i imbir obrać, drobno pokroić. Anyż i ziarenka pieprzu rozetrzeć w moździerzu. Dodać czosnek, imbir, cynamon, sos sojowy, dokładnie połączyć składniki. Marynatą natrzeć każdą pierś z kaczki i pozostawić na co najmniej

niecodziennikpary
Sorbet melonowo-ogórkowy 70

sorbet melonowo-ogórkowy . To bardzo ciekawy duet, który świetnie orzeźwia i chłodzi, dostarczając kubkom smakowym wielu wrażeń. Jednocześnie czujemy słodycz melona i świeżość ogórka, które są dopełnione pikantną nutką imbiru. Dla mnie to najlepszy sorbet tego lata. Składniki na sorbet melonowo-ogórkowy 250 g miąższu melona 100 g ogórka 50 ml wody 75 g cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)szczypta mielonego imbiru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Melon pokroić na małe kawałki, włożyć do zamrażarki, pozostawić do całkowitego zamrożenia. Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia. Ogórek umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do głębokiego naczynia wsypać zamrożony melon, kawałki ogórka, mielony imbir. Wlać syrop cukrowy

niecodziennikpary
WOŁOWINA SZARPANA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja) 285

miodu – to tylko 5 g cukru na całą potrawę!) 1 g (1 łyżeczka) pieprzu czarnego mielonego 1 g (1 łyżeczka) soli himalajskiej lub kłodawskiej 1 g (1 łyżeczka) imbiru 2 g (2 łyżeczki) oregano 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez(...)praskę. W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet jabłkowy, oliwę, wyciśnięty czosnek, ksylitol/erytrol lub miód, imbir, chilli, paprykę ostrą i wędzoną, pieprz, sól, imbir i oregano suszone. Całość wymieszać a następnie dokładnie natrzeć mięso. Wołowinę włożyć do wolnowaru, dodać cebulę, litki laurowe i zielę angielskie a następnie zalać przecier pomidorowym. Mięso gotować przez 8 godzin w trybie LOW. Po ugotowaniu mięso

Ola la LCHF
Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą 111

puszki krojonych pomidorów około 100 g sera feta (lub typu feta) 2 garście jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Bataty dokładnie umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie natrzeć oliwą. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zrumienić. Dołożyć ugotowaną soczewicę, pół puszki pomidorów (razem z zalewą), lekko posiekane liście jarmużu (grubsze łodyżki oderwać), mielony kmin rzymski, suszony imbir i cynamon. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Upieczone bataty wyjąć i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1,5 cm od brzegów. Przygotowanym nadzieniem wypełnić bataty

Oryginalny smak
Smażona wołowina z warzywami w sosie teriyaki – STIR FRY 78

SKŁADNIKI:       300g wołowiny 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek szczypiorku 1 czosnek 1 plasterek korzenia imbiru ⅓ łyżeczki chili 100ml wody 2 łyżeczki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 8 łyżek marynaty teriyaki 1 łyżka cukru 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej olej sezamowy do smażenia olej ryżowy do smażenia 200 g ryżu jaśminowego 1. Wołowinę kroimy w cienkie(...)poprzek włókien. Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę skrobi dokładnie mieszając z mięsem. Odkładamy na około 5 minut (nie do lodówki) 2. W tym czasie kroimy warzywa. Czosnek i imbir bardzo drobno, marchewkę w plastry. Paprykę i szczypiorek na dłuższe paski. 3. Wołowinę smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym do momentu gdy krawędzie będą nam się rumienić. Przekładamy

karolgotuje
Smażony ryż z kurczakiem i pieczarkami 99

minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Smażony ryż z kurczakiem jest bardzo smacznym daniem o różnorodnych składnikach i ciekawym dresingu, zrobionym na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i imbiru. Smażony ryż z kurczakiem przygotowuje się dość podobnie jak potrawy typu stir fry z tym, że składniki są smażone osobno i odkładane na bok. Dopiero w finale łączą się(...)kapusty bok choy 250 g pieczarek ½ szklanki mrożonego groszku 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebulka lub szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki tartego imbiru Szczypiorek 2 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w szerokiej patelni. Polędwiczki osusz, pokrój w cienkie paski, wyłóż na rozgrzany olej. Smaż aż mięso

Niedzielny kucharz
Zupa krem z marchewki ,batata i dyni 75

zalewie - 2 duże marchewki - 2 małe bataty - 2 szklanki lub więcej pokrojonej w kostkę dyni - opcjonalnie pół szklanki czerwonej soczewicy -1 puszka mleka kokosowego - 4 cm świeżego kłącza imbiru - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka curry - pół łyżeczki kurkumy - sól himalajska lub morska - sporo liści bazylii - sok z połowy małej cytryny - szczypta cynamonu - olej kokosowy do smażenia - groszek ptysiowy  Brześć(...)Imbir i czosnek zetrzyj na tarce do parmezanu. Cebulkę pokrój w piórka, a wszystkie warzywa w kostkę. Rozgrzej olej kokosowy w dużym rondlu i podsmaż czosnek, imbir i cebulkę, następnie dodaj kurkumę i curry. Po chwili wrzuć pomidory i warzywa. Dosmacz solą i wlej mleko kokosowe i około 2 szklanek wody. Ilość wody zależy od ilości warzyw. Gotuj około

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak po tajlandzku w panierce kokosowej. PRZEPIS 165

warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki, pół papryki czerwonej (jeśli lubisz pikantnie, użyj też chilli), 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka proszku curry, sos sojowy, płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi. Zrób tak: z kurczaka przygotuj kawałki na średniej wielkości kotlety, lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym(...)stron aż panierka zrobi się ciemnozłota. Przygotowanie sosu zacznij od warzyw – grzyby zamocz w gorącej wodzie na około 15 minut, następnie odcedź i pokrój w paski, czosnek i imbir posiekaj oraz rozetrzyj za pomocą widelca z odrobiną soli, kapustę pekińską pokrój dość grubo, marchewkę pokrój na bardzo cienkie plasterki (można użyć obieraczki do warzyw), paprykę pokrój w paski

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania