kukurydzy, korzystając z sezonu, że już są dojrzałe kolby kukurydzy. Ugotowałam kukurydzianą, kremową, gęstą zupę z dodatkiem warzyw i przypraw, lekko słodkawą, której pikanterii dodaje pieprz Cayenne i imbir. Ta słoneczna zupa kukurydziana bardzo mi smakowała, nie przecierałam jej tylko lekko zmiksowałam, aby były widoczne zmiksowane niezbyt dokładnie warzywa i zioła. Ugotujcie ją koniecznie, jest prosta i szybka w przygotowaniu(...)ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 kolba kukurydzy 1 ziemniak 2 marchewki 1 korzeń pietruszki listki pietruszki listki lubczyku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy szczypta imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 250 ml wody sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Szalotkę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy warzywa będą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być pół, jeżeli nie lubimy bardzo ostrych potraw) 200 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 korzeń imbiru wielkości kciuka 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soku z cytryny 6 ząbków marynowanego czosnku opcjonalnie: paseczki ze skórki cytryny dla ozdoby 1. Wieprzowinę tniemy na cienkie(...)kawałeczki, ewentualnie odcinamy nadmiar tłuszczu. Imbir ucieramy na tarce, czosnek kroimy na cienkie plasterki, a czosnek marynowany drobno szatkujemy. 2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (zwykły!), imbir i dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie
Tajskie smakiłodygi trawy cytrynowej 1 łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka 1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy 1. Imbir ucieramy(...)się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały w zupie :) ) Trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznych liści i miażdżymy nożem. 2. W rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy starty imbir, czosnek, białą część dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia
Tajskie smakiDzisiejsza potrawa inspirowana jest przepisem ze strony KUCHNIA WSCHODU . Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, bo mi smakowało bardzo! Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 cm imbiru 1 papryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki(...)później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w cienkie plasterki, grzyby w paski, chilli w krążki (pestki wyrzucamy!), a kurczaka i pomidora w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 5 minut. Wyciągamy
Tajskie smakirokitnikowy Składniki: pół kilograma miąższu z dyni 2 szklanki rokitnika 1 cebula biała 2 jabłka kosztele 220 ml octu jabłkowego, niepełna szklanka miodu Do tego ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa (Mieszankę tworzymy według własnego gustu. Ja zwykle lubię bardzo intensywny smak przypraw, więc daję ich nieco więcej. Najlepiej sprawdzać intensywność przypraw dodając je powoli(...)około 10 minutach dosypujemy owoce rokitnika (dokładnie umyte i oczyszczone z pestek). Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się miękkie. Na tarce ucieramy imbir, a w moździerzu ucieramy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon i gałkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy 5 minut. Na koniec dolewamy miód i ocet jabłkowy. Gorący chutney przekładamy do słoiczków
Sajkofanka smakułyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo: masło do posmarowania foremek 2 łyżki miodu Pół dojrzałej, miękkiej gruszki Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu (jedno króciutkie przyciśnięcie młynka) ½ szklanki migdałów – rozdrobnionych blenderem, płatków(...)ok.25min – i pieczemy je do uzyskania lekko brązowiej(zarumienionej) barwy masy. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy, oddzielamy gniazda i przeciskamy przez sito – w celu uzyskania musu. Doprawiamy go szczyptą imbiru oraz leciutko posypujemy zmielonym pieprzem. Po upieczeniu deseru, studzimy go ok.10min, zostawiając w chłodnym miejscu. Następnie szybko, ale ostrożnie wydostajemy z foremek i kładziemy prosto na talerz. Ricottę polewamy
Symfonia Smakówzajmiemy się najważniejszym posiłkiem dnia jakim jest ciepły obiad. Zupa krem, którą dziś proponujemy ma piękny i słoneczny kolor.. Konsystencja kremu sprawia, że jest bardzo pożywna, a dodatek imbiru i czosnku nadaje jej rozgrzewające właściwości. Wersja wykonania jest nieco inna od pierwowzoru, ponieważ jest sporządzana na mleku – co również ma wpływ na jej kolor i wartość energetyczną! Jest idealną(...)dekoracji 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1litr mleka 2 liście laurowy 2 ziela angielskie Pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej Pół łyżeczki świeżo startego imbiru – lub w proszku 1 łyżka mąki kukurydzianej (niekonieczne) 5-6 łyżek jogurtu naturalnego Kilka łyżek wody do ewentualnego podlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć
Symfonia Smakówwięc możecie spodziewać się czegoś specjalnego - na pewno się postaramy! (; A tymczasem ćwierkająco i wesoło zapraszamy Was na drożdżowe buchty .. Z bardzo wyczuwalną nutą cynamonu, wanilii i imbiru oraz kwaskowatych jabłek i świeżego tymianku, którego ziołowy aromat świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych wypieków jest ich żółtawa barwa, którą uzyskałyśmy poprzez dodatek szafranu i szczypty(...)rozczynu pół obranego, dużego jabłka odmiany dość kwaśnej 25g rozpuszczonego, ostudzonego masła 1 łyżka zimnego masła + odrobina mąki do posmarowania i oprószenia formy pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki roztartych nitek szafranu, szczypta kurkumy cynamon do obtoczenia kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie) cukier puder do posypania Przygotowanie: Jeśli do dyspozycji mamy świeże
Symfonia Smakówskończonej porcji ciastek poszłabym do kuchni przygotować kolejną. Zawsze w tym okresie są to ciasteczka korzenne. Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię, gdy te cudowne zapachy wypełniają cały dom, gdy już od progu czuć, że w kuchni powstaje coś pysznego - coś jak ciasteczka, które upiekłam właśnie dziś. 72 544x376 Normal(...)imbirowo-cynamonowe Składniki na ciasteczka: 50 g drożdży 3 szklanki mąki 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem
Przysmaki Karolkiparę ciekawych przepisów, między innymi na kurczaka w sosie pomarańczowym. O tak, wiedziałam, że pójdę w tę stronę. Pomarańcze i kurczak. Moja pierwsza myśl – połączenie pomarańczy z imbirem. Ten zawsze idealnie komponuje się z cytrusami. Moja druga myśl to oczywiście coś wegetariańskiego. Później przypomniałam sobie o tym, że My od jutra przechodzi na ścisłą dietę i jeszcze zdąży się(...)skrzydełek kurczaka 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 czubata łyżka miodu sok z 1 dużej pomarańczy skorka z połowy dużej pomarańczy (starta na najmniejszych oczkach) 1 łyżeczka startego imbiru 3 duże ząbki czosnku ćwierć łyżeczki chili w płatkach 1 łyżeczka octu ryzowego 2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do przybrania: 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
Kardamonovytuńczyk, płaty nori, marynowana rzepa, rzodkiewka pokrojona w cieniutkie plasterki, tofu, awokado, inne – do posypania i ozdoby: jasny i czarny sezam, kawior – do podania: sos sojowy, wasabi, imbir marynowany GARŚĆ PORAD I INSTRUKCJA Sprzęt do robienia sushi – do przygotowania domowego sushi i temaków potrzebujesz kilku sprzętów. W pierwszej kolejności musisz zrobić ryż do sushi, do czego potrzebujesz garnka(...)ryby z pewnego źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Inne dodatki: ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, inne. Dodatkowo potrzebujesz także: sos sojowy, opcjonalnie sos teryaki, wasabi, marynowany imbir do sushi. Krojenie składników – do przygotowania temari pokrój rybę w kilkucentymetrowe cienkie paski, podobnie jak do nigiri. Inne składniki pokrój w cienkie plasterki lub cienkie paseczki, tak aby układając
nietylkopasta.plryż z brokułami i marchewką Przepis na makaron chiński z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 3 łyżki oleju pół czerwonej papryki pół żółtej papryki mała marchewka 8 łyżek Jasnego Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee sok z połowy limonki szczypta chili dymka opakowanie makaronu ryżowego(...)Przepis 1 Pierś kurczaka kroimy w paski. Czosnek kroimy w cienkie plastry, imbir drobno siekamy. 2 Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy kurczaka z czosnkiem i imbirem przez 5 minut, cały czas mieszając. 3 Paprykę kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki i dodajemy do mięsa. Smażymy 5 minut na dużym ogniu, mieszając. 4 Następnie dolewamy
Kuchnia Bazyliiprzypraw ma swoje zastosowanie na wzmocnienie odporności i uniknięcie przeziębienia... Link do filmu z przepisem 235 - Przepis na GRZANE PIWO - Domowy GRZANIEC z PIWA z MIODEM i imbirem na PRZEZIĘBIENIE! Składniki: 0,5 litra piwa 1/2 dużej lub cała mała pomarańcza 6 goździków 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu ok. 1cm kawałek imbiru ( jeśli szeroki to mniej(...)łyżka miodu Przygotowanie: Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem i wycisnąć sok. Piwo wlewamy do rondla, dodajemy przyprawy, miód, sok z pomarańczy plus skórkę (nada piwu aromatu) i imbir (kroimy na mniejsze kawałki). Piwo podgrzewamy na wolnym ogniu (co jakiś czas zamieszać), ale nie pozwalamy aby się zagotowało, ma być gorące. Gorące piwo przelewamy do kufla (przyda
Dieta Rozdzielna i Zdrowie