świeże ostre papryki chili 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej 3 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Świeża kolendra Imbir galangal Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlewamy wodę. Gdy woda będzie gorąca dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gdy całość zagotujemy dodajemy do tego(...)brązowego cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na samym końcu dodajemy surowe krewetki. Całość gotujemy przez chwilę. Z zupy wyciągamy trawę cytrynową, liście limonki kaffir oraz imbir. Następnie dodajemy drobno posiekana szalotkę oraz kolendrę. Zupa jest gotowa do podania
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedolewamy go do ciepłych napojów, to temperatura nie może przekroczyć 40*C. Miód wtedy straci swoje właściwości prozdrowotne. Syrop świetnie smakuje także jako dodatek do piwa. 100 g świeżego imbiru 3 szklanki wody 2 cytryny 1 szklanka miodu lipowego Imbir pokroić na plasterki, bez obierania i włożyć do garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania trzymać(...)Połączyć z miodem. Można wszystko delikatnie podgrzać, żeby się lepiej i szybciej wymieszało. Przelać do buteleczek. Smacznego i na zdrowie :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Napoje i koktajle Tagged: cytryna , imbir , miód
https:KKuchniaMniamczubate łyżki pure z dyni 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 ziaren kardamonu 8 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1. Kardamon i goździki mielimy w młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu. 2. Garnek z wodą ustawiamy na gazie, wsypujemy cukry i wszystkie przyprawy(...)Gotujemy około 15- 20 minut na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. 4. Gęstą masę przelewamy przez sitko. 5. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce. 6. Zamiast mielonego imbiru możemy dodać cienki plasterek korzenia. Smacznego! Kategoria: Inne , Przepisy , Przetwory , Słodkości i desery Tagged: cynamon , dynia , imbir , kardamon , na szybko , pure , syrop
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydodatek do obiadu. Robiłam z niej już różne surówki oraz duszoną na ciepło w tradycyjny sprawdzony sposób. Tym razem postawiłam na kapustę duszoną w soku pomarańczowym z dodatkiem świeżego imbiru,goździków i żurawiny. 1/2 średniej główki kapusty czerwonej sok z 2 dużych pomarańczy 3 goździki garść suszonej żurawiny 1 jabłko 3 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki(...)smaku Kapustę poszatkować,jabłko obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej wrzucić jabłko,przesmażyć chwilkę,wrzucić kapustę i zalać sokiem z pomarańczy. Dodać goździki,starty imbir i żurawinę. Dusić pod przykryciem do miękkości ( u mnie trwało to 40 minut),doprawić octem,solą i cukrem. Podawać na gorąco. Źródło przepisu
Kolorowa kuchnia Elkinajważniejszą jego cechą jest bardzo duża zawartość kwasów omega-3. Łosoś na parze z dyniowym puree – składniki filet z łososia sól szczypta słodkiej papryki 800g dyni 2 cm imbiru szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu cayenne 4 łyżki oliwy z oliwek Łosoś na parze z dyniowym puree – przepis Łososia myjemy i przyprawiamy do smaku solą oraz słodką papryką. Odstawiamy(...)kroimy w dużą kostkę, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 20 minut . Następnie przekładamy dynię do blendera, dodajemy obrany korzeń imbiru , oliwę , pieprz cayenne (ale dosłownie szczypta, bo ostrości nada już imbir) oraz szczyptę ostrej papryki . Całość blendujemy. Upieczonego łososia podajemy z dyniowym puree. Smacznego! Post Łosoś na parze z dyniowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi ochota na rozgrzewające napoje. Sezon mamy teraz dyniowy, więc proponuję przepyszne i rozgrzewające latte dyniowe z kakao, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Można je sączyć nawet późnym wieczorem, gdyż zamiast kawy została użyta tutaj kawa Inka , która nie zawiera kofeiny, więc można ją pić o każdej porze dnia przez wszystkich domowników. Polecam(...)kakao (1 duża porcja) Składniki: 1 szklanka mleka 1 łyżka puree z dyni ½ łyżeczki niesłodzonego kakao maleńka szczypta mielonego cynamonu maleńka szczypta mielonej gałki muszkatołowej maleńka szczypta mielonego imbiru cukier do smaku ¾ szklanki ekstra mocnej kawy Inki Przygotowanie: Do małego garnka wlej mleko i dodaj puree z dyni, kakao, cynamon, gałkę muszkatołowąa, imbir i dopraw cukrem zgodnie z upodobaniami. Podgrzewaj
karmelowydomagają się jeszcze. Pierwszy raz zrobiłam placki z dodatkiem dyni i zniknęły błyskawicznie. Połączenie dyni i twarogu zgrało się idealnie i do tego słodkie rodzynki oraz aromatyczny rozgrzewający świeży imbir,który nadaje całego smaku placuszkom. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku 200 g surowej dyni 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 200 g chudego twarogu(...)placuszki były wystarczająco słodkie. Oprószyłam je tylko lekko pudrem cukrem. Dynię należy zetrzeć na tarce ( ja starłam na grubych oczkach). Masło roztopić na patelni,dodać dynię i starty imbir. Smażyć ok. 5 minut by dynia zmiękła. Twaróg rozgnieść widelcem,dodać cukier waniliowy i żółtka,wymieszać. Dodać dynię ,rodzynki i szczyptę cynamonu. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Kolorowa kuchnia Elkipieczone w ziołach frytki z batatów. Składniki: 0,5 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałki) 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego 5 łyżek oliwy 0,5 kg batatów mielona słodka papryka mielona papryka chili zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej(...)zamarynować dzień wcześniej. Marynata : Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki chili (lub więcej jak ktoś lubi bardzo ostre) oraz sól i pieprz. Podudzia
Kuchnia MagdaLenykuchni o tej porze roku i główna bohaterka dania- Panna Dynia Wspaniała (łoł, szaleję na jej punkcie :D ) jest słodkawa i świetnie komponuje się z ciepłym i wyrazistym smakiem imbiru i chilli. Z podanej poniżej ilości składników wyjdzie spora górka tych dyniowych smakowitości...zapewniam jednak, że znikną z talerzy w oka mgnieniu! :D Na własne oczy widziałam, jak działo się(...)cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 3,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki płatków chilli / 2 łyżeczki pasty chilli / 1 spora papryczka chilli z nasionkami 3cm świeżego imbiru 3- 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia śmietana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek zmiksuj/ utrzyj na tarce
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBiegnijcie po łyżki, bo jest wyśmienita! Pięknego dzisiaj i pięknego jutra! :) Zupa dyniowa z wędzonym twarogiem Potrzebujesz: 1kg dyni (np: Hokkaido) 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 3cm świeżego imbiru 1,5 szkl. wody ( lub mniej, w zależności od konsystencji dyni) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1,4 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju rzepakowego suszone płatki słodkiej(...)piecz przez 25min w 190*C. 3. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki, czosnek obierz z łupin.- Dołóż wszystko do pieczącej się dyni na 10min. przed końcem pieczenia. 4. Imbir obierz ze skórki i drobno posiekaj/ zetrzyj na tarce. 5. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj posiekany imbir i wodę i zmiksuj/ zblenduj. 6. Dorzuć suszonych płatków papryki ( opcjonalnie
Kuchnia w Słońcu Skąpananadłamaną! :D Jestem jego wielką zwolenniczką, bo przy jego w miarę regularnym piciu budujemy wewnętrzną barierę odpornościową. I to w jakim pysznym wydaniu! :) Napar cytrynowo- imbirowy Potrzebujesz: 5cm świeżego imbiru 1/2 sporej cytryny 1l wrzątku miód Sposób przyrządzenia: 1. Imbir obierz ze skórki, pokrój na plasterki i umieść w dzbanuszku. 2. Imbir zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 5min
Kuchnia w Słońcu Skąpanaiść ze smakiem w zupełnie inną stronę. I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też świetnie się sprawdzi! :D Chutney można przygotować właściwie z każdego(...)rodzaju owoców dodając ulubione przyprawy i zawsze będzie pysznie! U mnie mirabelki z kolendrą zamknięte w słoikach, może się skusicie? :) Chutney z mirabelek: Potrzebujesz: 500g mirabelek 5cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki jasnego cukru brązowego demerara 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 25ml octu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki 900gr. obranych,umytych marchewek 2 szklanki (475 ml) octu winnego ryżowego,lub innego 1 ½ szklanki (350 ml) wody 9 długich pasków ( do 10-cm każdy) świeżego imbiru 3 cały anyże-na trzy słoiki ¾ szklanki (144 g) cukru 1 łyżka (5 g) zgniecione płatki czerwonej papryki 1 ząbek czosnku, obrane i zmielony 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, niejodowanej Wykonanie Obraną marchew(...)umyta pokroić w stylu Julienne https://www.youtube.com/watch?v=4EH6zQKmZTM na cienkie paski ręcznie ,lub maszynka. W rondlu połączyć ocet, wodę, imbir, anyż, cukier, kruszone płatki czerwonej papryki, czosnek i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Łyżka cedzakową usunąć anyż z wrzącej solanki i podzielić je równo między słoiki. Do wrzącej solanki dodać marchew .Doprowadzić
w mojej kuchnisojowe do ciast jest najlepsze) 100 g oleju roślinnego (około 120 ml) 1 dojrzały banan czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej kopiasta łyżka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru 2 średnie jabłka pół kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) Przygotowanie: Rozpocznij od obrania dyni i pokrojenia jej w 1 cm kostkę, to samo zrób(...)jabłkami, które skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i przez minutę smaż połowę cynamonu i imbiru. Dodaj dynię i 2 łyżki cukru (z tego który jest w przepisie). Smaż dynię przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż całość do miski. Suche składniki na ciasto czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, resztę cynamonu
greenscarf