Miałam sporo wątpliwości gotując ten rosół. Lubię imbir, ale jego ilość trochę mnie przestraszyła. Bez potrzeby. Rosół wyszedł bardzo imbirowy, ale jednocześnie delikatny. Bardzo smaczny! Doprawialiśmy, już na talerzach, sosem sojowym. Dodałam też ugotowaną wcześniej komosę ryżową. Drugiego dnia wrzuciłam do rosołu szpinak. Tak więc jest to znakomita baza do różnych rosołowych wariacji. Bardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki(...)kurczaka, najlepiej z wolnego wybiegu 1 cebula przekrojona na 4 2 - 3 łodygi selera naciowego,pokrojone w plastry 200 g imbiru, oskrobanego, pokrojonego w grube plastry 4 ząbki czosnku, rozgniecione 10 ziarenek czarnego pieprzu Sól 3 l wody liście kolendry (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, podzielić na kawałki - 2x skrzydła, 2x pierś, 2x nogi, korpus Do dużego garnka włożyć cebulę, seler
Stare GaryDziś chciałabym zaprosić Was na pyszny pomarańczowy kisiel z cytrynowo-imbirową nutą . Taki deser będzie idealny na przeziębienie. Pomarańcze, imbir, miód, cytryna… wspaniałe źródło witamin w pysznej formie. Nic tylko jeść Warto przygotować sobie taki domowy kisiel pomarańczowy. Zdrowo i pysznie. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki wody 225 ml naturalnie mętnego soku z pomarańczy(...)łyżeczki syropu z „Cytrynek z imbirem” Eterno 2 łyżeczki miodu (u mnie lipowy) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej do podania – listki świeżej mięty Przygotowanie: Z 225 ml soku odlewamy 1/2 szklanki, resztę wlewamy do garnuszka z grubszym dnem. Do soku w garnku dolewamy 1/2 szklanki wody, całość zagotowujemy. Do odlanego soku (1/2 szklanki) dodajemy 1 czubatą łyżkę
Słodkie okruszkiburaków 1 cebula 2 cm korzenia imbiru ocet 10% cukier olej do smażenia sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 600-700g buraków. Przygotowanie. 1. Buraki. Buraki umyć pod bieżącą wodą i odkroić po 1 cm na obu końcach (od strony liści i ogonka). Zalać całkowicie wodą w dużym garnku i gotować pod przykryciem przez 1h z dodatkiem(...)maszynce do warzyw na grubym oczku. 2. Zasmażanie. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni z odrobiną oleju (3 ziarna). Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę imbir oraz przetarte buraki. Smażyć ok. 15 minut ciągle mieszając. W razie potrzeby można dodać wywar z buraków. Doprawić solą morską i pieprzem. Przygotowane w ten sposób buraki nie zawierają masła oraz
Pij soki wyciskanekukurydzy sprawdzi się wspaniale podczas zimowego obiadu, czy kolacji :) Rozgrzeje i zaskoczy trójwymiarowym smakiem, zaczynając od kremowej słodyczy słodkich ziemniaków i kukurydzy, przechodząc łagodnie do pikantności chili i rozgrzewającego imbiru. Do tego delikatny cytrusowy aromat kolendry- bez glutenu i bez mięsa! Zimowa poezja dla podniebienia! Nie czekajcie dłużej i rozjaśnijcie swój poniedziałek ekspresową zupą z kukurydzy w kolorze słońca. :) Pikantna(...)krem z kukurydzy Potrzebujesz: 300g batatów 2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ziaren kolendry 1,5cm świeżego imbiru 500ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego sól Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, imbir, chili i czosnek posiekaj i podsmaż na złoto na łyżce oleju- pod koniec dorzuć
Kuchnia w Słońcu Skąpanakurczaka Tom Kha Gai jest bardzo prosto w przyrządzeniu i szybka, jest świetną alternatywą dla zwykłego rosołu. Z tajskiej zupie kokosowej z kurczaka Tom Kha Gai czuć kokos, imbir, limonkę, chili – to wszystko doprawione delikatną słonością sosu rybnego (można zamienić na sos sojowy), z mięciutkim kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest dodatkowo orzeźwiona imbirem (jeśli(...)Waszym stole w kilkanaście minut :) Składniki: 200g makaronu ryżowego 1,5 l bulionu drobiowego 2 papryczki chili plus 1 do przybrania 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo startego imbiru – można zamienić na galangal 60 ml soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki 4 łyżki sosu rybnego albo sojowego 5 grzybów shitake 2-3 piersi z kurczaka
Pociąg Do Kuchnipasternak 300g 6 dużych liści kalarepy dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Ligol seler korzeniowy 200g 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko(...)lodówce do 24 godzin. Smak: Z wyciśniętych składników otrzymujemy soczyście zielony sok. Pasternak nadaje całej kompozycji smaku na pograniczu marchewki i pietruszki. W połączeniu z jabłkami, liściem kalarepy i imbirem jest wspaniałym zestawem regenerującym organizm. Pasternak pomaga w leczeniu schorzeń nerek i pęcherza moczowego, rwy kulszowej (ischias), wspomaga leczenie wykwitów skórnych, zakrzepicy, żylaków nóg oraz reguluje wysoki poziom cholesterolu
Pij soki wyciskanedyni (po obraniu) 700 g cukru 1 ½ kg pomarańczy (6 sztuk) 1 ½ cytryny skórka z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka startego imbiru Przygotowanie: Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać to tego robota kuchennego) lub pokroić w małą kostkę. Dynię(...)godziny, aby puściła sok. Dokładnie umyć pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz imbiru na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wycisnąć sok, a pomarańcze pokroić w niewielkie kawałki. Dodać wszystkie składniki do garnka z dynią. Gotować na bardzo
KuchniaWeDwoje.plkostkę dyni 100-150 g suchej czerwonej soczewicy passata pomidorowa 400 ml-500 ml/pomidory w puszcze/świeże pomidory 2 cebule 2-4 ząbki czosnku/łyżeczka suszonego 2 cm świeżego imbiru/łyżeczka suszonego/sok z połowy cytryny/sok z 1 pomarańczy łyżka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu łyżeczka soli i cukru Przygotowanie: W dużym najlepiej 5 litrowym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego(...)zeszklij pokrojoną w średniej wielkości cebulę. Po 3 minutach smażenia dodaj drobno posiekany czosnek i imbir oraz paprykę i pieprz. Moja cebula zrobiła się taka żółta, bo użyłam oleju palmowego, którego z całego serca nie polecam. Połasiłam się na to „ekologiczny” i powiem Wam, że za cholerę nie wiem jak go używać, bo na zimno jest ohydny, podczas
greenscarfDomowe sushi – składniki (na ok. 90 kawałków) 10 płatów nori – cena ok. 10 PLN rzodkiew marynowana – cena ok. 6 PLN 450g łososia – ok. 25 PLN imbir marynowany – ok. 6 PLN za cały słoiczek ogórek zielony – ok. 2 PLN serek Philadelphia – ok. 4 PLN ryż do sushi – ok. 7 PLN za kg (użyjemy(...)łyżek pałeczki krabowe – ok. 4 PLN cukier sól Podsumowując za składniki zapłacimy: 74 PLN. Przy czym pamiętajmy, że część składników zostanie nam na przyszły raz m.in. imbir , ocet ryżowy , ryż . Podobnie, nie wykorzystamy całego serka i wszystkich pałeczek więc możemy je wykorzystać do innych potraw. Zatem ena naszego sushi jest znacznie mniejsza. Porównajcie sobie cenę tego domowego sushi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyciskany grejpfrut , cytr yna, i mbir 3 grejpfruty różowe (ok. 1kg) 1 cytryna 3 cm korzenia imbiru dodatkowo: 3 jabłka gat. Ligol (ok. 0,5kg) Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Następnie pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Grejpfruty umyć(...)obrać ze skóry starając zachować się jak najwięcej białej frakcji , która jest bogatym źródłem witaminy P , czyli bioflawonoidów. Cytrynę i imbir wystarczy opłukać pod bieżącą wodą , obrać ze skóry i pokroić. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od grejpfrutów, kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę
Pij soki wyciskanewahajcie się - sięgnijcie po ten przepis. A świąt życzę pięknych, spokojnych i spędzonych w najlepszym towarzystwie! Składniki: 4 płaty śledzi wiejskich 8 śliwek suszonych kilka płatków marynowanego imbiru szczypiorek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny świeżo mielony biały pieprz wino ryżowe lub białe Wykonanie: Śliwki przekroić na pół i na 15 minut zalać winem(...)Odsączyć. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Imbir również odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze części. Połączyć w miseczce śledzie ze śliwkami i imbirem. Podlać sosem sojowym wymieszanym z miodem i sokiem cytrynowym i bardzo delikatnie przemieszać. Posypać szczypiorkiem pokrojonym na około 2 cm kawałki i oprószyć pieprzem
zadanie-gotowaniewpisujący się w świąteczny klimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek(...)ciemnego piwa • 25 g świeżych drożdży • 60g mąki żytniej razowej • 450g mąki pszennej o dużej zawartości białka • 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy • 1 łyżeczka mielonego imbiru, dodałam kawałek świeżego startego imbiru • ½ łyżeczki zmielonych goździków • 90g melasy • 25 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli Skórka piwna • około 2,5 g świeżych drożdży (czyli połowa z 5g – może będzie łatwiej
Leśny ZakątekInka u mnie obowiązkowo pojawia się szczególnie późnym popołudniem lub w weekendowe poranki. Ja w ramach eksperymentu Inkę zestawiłam z mlekiem kokosowym, musem z malin oraz konfiturą pomarańczową z imbirem i goździkami i nutką wody z jaśminu . Efekt niecodzienne doznanie dla kubków smakowych. Wszystkie smaki doskonale ze sobą kontrastują i dobrze ze sobą współgrają. Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Połączenie(...)nasze Polskie:) Składniki : 3 łyżeczki kawy INKA KLASYCZNA pół pomarańczy szczypta goździków 2 łyżeczki przecieru z malin lub malinowego dżemu przetartego przez sito 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 80 ml mleka kokosowego 80 ml wody 1 łyżeczka wody jaśminowej Wykonanie: 1. Pomarańczę: Umyć obrać ze skórki i pozbawić białej błony następnie zblendować pozostawiając nieco
vaniliowoczekoladowaPełen witamin sok z buraka, topinamburu, jabłka, marchewki i odrobiny imbiru. Już żałuję, że resztę buraków ugotowałam na ćwikłę ;) Nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i, że moja poczciwa sokowirówka poradzi sobie z twardymi burakami :) Buraczki i topinambur wspomagają trawienie, warto popijać taki sok jeśli ma się z nim problemy albo chociaż profilaktycznie włączyć go do swojej diety zwłaszcza(...)przypadnie do gustu. Robicie czasem soki? Jakie kompozycje lubicie najbardziej? Składniki na 2 porcje: 2 buraki 1 duża marchew 1 duże jabłko kawałek topinamburu (ok 150 g) mały kawałek imbiru (ok 1 cm) Przygotowanie: Jabłko i warzywa dokładnie umyć. Buraka, topinambur, marchew i imbir obrać ze skórki. Wszystko pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez sokowirówkę. Wymieszać i przelać
Ze smakiem i z pasjąjuż moja bajka :) Tak do bieżącego spożycia. Ma to jedną ogromną zaletę. Wybór składników! Możemy zaszaleć i wykombinować takie połączenia, których próżno szukać na sklepowych półkach. Czy gruszka, imbir i cytryna to nowatorskie spojrzenie na dżem? Oczywiście, nie. Ale, ale.... W sklepie takiego nie spotkałam. A szkoda, bo jest pyszny :) Składniki: 750 g gruszek, np. Konferencja (waga już po obraniu(...)oczyszczeniu z gniazd nasiennych) 150 g cukru sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 40 g świeżo startego imbiru 1 i 1/2 żelatyny (lub innej substancji żelującej) Wykonanie: Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki wymieszać z cukrem, i sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do garnka, dodać imbir oraz skórkę cytrynową i gotować
zadanie-gotowanie