imbir - 9508 przepisów (strona:44/634)

Herbata na ...rozgrzewkę! 126

czekać, nie ma się co rozczulać. Szybko trzeba działać, zanim dreszcze mnie rozterepią. Trzeba się natychmiast rozgrzać! Przygotowałam sobie herbatkę. Rozgrzewającą. Pyszną. herbata hibiskus classic Biofix korzeń imbiru sok z pigwy- u mnie sok ,który zrobiła ciocia Pokrój imbir w plasterki i daj na dno dzbanka. Wyciągnij z papierowej torebki 4 saszetki herbatki na dzbanek naparu. Zalej wrzątkiem. Przykryj(...)herbatka naciągnie i imbir odda swoją rozgrzewającą moc. Ja czekam nawet do 10 minut! Dodaj soku z pigwy. Wlej do szklanki i … poczuj jak ciepło rozlewa się po Tobie. Mnie się zrobiło lepiej. Wypiłam kilka filiżanek. Poczułam moc imbiru, siłę hibiskusa i pigwę..cierpka jak ciocia,ale zdrowa. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z pieczonej dyni i buraków z kozim serem 216

sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja będzie mi smakowała. Okazało się, że to z jednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane ze szpinakiem, który stanowił inspirację dla muszkatołowego dressingu.Składniki:sałatka2 garście świeżych liści szpinaku2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni2(...)Wyjmujemy blachę z piekarnika z i rozkładamy na niej papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (blachę zostawiamy na zewnątrz).Pokrojoną dynię wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżkę oliwy, imbir, pieprz i sól i mieszamy ręką, by wszystkie kawałki poryć oliwą i przyprawami.Analogicznie postępujemy z burakami, tylko nie dodajemy imbiru.Warzywa wysypujemy na blachę do pieczenia i układamy między nimi

W kuchni wieczorem
Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 210

najprostszy przepis na krem z dyni, który zawsze wychodzi. Zupa bazuje na indyjskich smakach, czyli podstawie z czosnku i imbiru plus mieszance przypraw garam masala. Znajdziemy w niej między innymi nasiona kminu (nie kminku), kolendry, kardamon oraz inne przyprawy indyjskie. Jej skład jest różny w zależności od regionu Indii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli(...)marchewki pokrojone w talarki (ok. 1cm)2 czubate łyżki śmietany1 łyżka soku z cytrynypieprz i sóloliwa z oliwekbulion z kurczaka lub warzywopcjonalnie świeża kolendra do dekoracjiSposób przygotowania:Ząbki czosnku, imbir pokrojony na 4 kawałki i cebulę pokrojoną na ćwiartki wrzucamy do małego ręcznego malaksera, zalewamy około 2 łyżkami oliwy i szatkujemy drobno. Można też wszystko pokroić drobno nożem. Wszystkie trzy

W kuchni wieczorem
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 201

tartej1 jajko4-5 łyżek oleju rzepakowegoGlazura pomarańczowa:1 łyżka oleju  1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw)2 cm świeżego imbiru½ łyżeczki czosnku granulowanegosok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżka octu ryżowego lub winnego1 łyżka miodu2,5 łyżki brązowego cukruPrzygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą(...)ścieramy na drobnej tarce.Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier.Gotujemy przez około 5-7 minut, na większym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który

Mania Gotowania
Pieczony Schab z Sosem Chrzanowym z Imbirem 230

ciemna galaretka, taka esencja sosu pieczeniowego, czyściutka i klarowna, którą wykorzystałam jako bazę sosu. Wyszło pysznie. Dodatkowym plusem tych poczynań był fakt, że mój syn odkrył, że chrzan z imbirem wpisał się na stałe do jego ulubionych smaków. Nie będę ukrywać, praktycznie sam zjadł cały słoiczek Chrzanu z Imbirem Eterno. Częściowo podczas obiadu, bo wkładał sobie na talerz dodatkowe porcje(...)przepis lub gdzie można nabyć produkt.Składniki:1200 g schabu w kawałku1 łyżeczka soli peklowej1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/4 łyżeczki chili3 ząbki czosnku3 łyżeczki majerankuSOS:Chrzan z Imbirem ETERNOpowstały podczas pieczenia sosWykonanie:Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw, ciasno zawinęłam w folię spożywczą

Blondynka Gotuje
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 193

smakami. Prezentowałem już polworony z orzechów laskowych i czekoladowe. Te ostatnie były u mnie w domu hitem nad hitami.Dzisiaj przepis na polworony z dodatkiem orzechów włoskich i aromatem imbiru i pomarańczy. Sama receptura się nie zmieniła, jedynie dodatki wpłynęły na smak i aromat.Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat jest delikatnie wyczuwalny, ale jednak nie zdominował jednak smaku. Zmielone(...)cukrze, ale jeśli jej ktoś nie ma, można użyć startej skórki z pomarańczy. Troszeczkę to zmieni doznania smakowe - przy skórce startej aromat pomarańczy będzie wyczuwalny jednocześnie z aromatem imbiru. Przy siekanej skórce w cukrze, smak pomarańczy gwałtownie pojawi się, jeśli akurat podczas jedzenia polworona nagryzie się skórkę w ciasteczku.Niezależnie jednak od tego, czy skórka tarta, czy siekana, polworony

Grahamka, weka i kajzerka
Grzane piwo z granatem 135

Piwo od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, szczególnie jeśli mamy na myśli zbliżającego się sylwestra. Moja propozycja jest bardzo prosta: Jasne piwo, świeże kulki granatu, szczypta imbiru i miód do tego słomeczka. Zapomnijcie o zakwaszonych i przesadnie słodkich piwach ze sklepu odrobina inwencji zamieni nieco mniej lubiany alkohol wśród kobiet na smaczny napitek :). Dodam tylko że piwo(...)wódka bo możemy nieco wspomnieć o tym że posiada: witaminy B1,B2, PP czy też magnez i fosfor. Jeśli dodamy granat, miód i imbir myślę że piwo mocno wzmocni organizm w sam raz przy rozpoczynającej się zimie.Na 0,5LCzas przygotowania: 10 minutSkładniki:0,5 L piwa jasnego (Polecam neutralne smakowo piwa: Żywiec, Tyskie, Carlsberg, Ciechan wyborne)Pół dużego granataSzczypta suszonego

Kuchnia PROzdrowotna
Orientalne filety z kurczaka ze słodką nutą cytryny 192

Orientalne, bo i jest sos sojowy i imbir- głównie stosowane w Azji oraz chili.Reszta składników jest nasza, polska :)Dzięki połączeniu tych dwóch światów otrzymujemy bardzo soczyste mięso w aromatycznym sosie na bazie cytryny, miodu oraz imbiru.Szczerze przyznam, że ja i mój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :)Piersi z kurczaka:* pierś(...)czosnek- 2 ząbki* papryczka chili- pół łyżeczki* ciemny sos sojowy- 3 łyżeczki* pieprz- do smakuSos:* woda- 250 ml* miód- 4 łyżki* cytryna- sok (6 łyżek) oraz skórka (1 łyżka)* imbir- łyżeczkaOpłukane piersi z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem, papryczki chili i pieprzu (minimum przez godzinę).Następnie przesmażyć na oliwie z dwóch stron.Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć

Kraina Miodem Płynąca
Chana Masala-po prostu pyszna ciecierzyca 121

pakistanskiej.Popularne danie uliczne,chociaz w restauracjach tez mozna je spotkac.W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem,w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniakow.Glownym skladnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli,czosnku,imbiru , pomidorow,mango i indyjskich przypraw,w tym garam masala.Garam masala to przyprawa,ktora kazda indyjska gospodyni przygotowuje sama ,a kompozycja smakow jest jej tajemnica .Moja kupna zawiera w swoim skladzie(...)noc.Nastepnego dnia oplukac i w nowej wodzie gotowac do miekkosci okolo 1,5 godziny.Gdy uzywasz ciecierzycy z puszki,odlac wode i dokladnie wyplukac Cebule pokroic w kostke.Czosnek i imbir drobno posiekac.Rozgrzac olej i podsmazyc cebule ,nastepnie dodac czosnek z imbirem i poddusic kilka minut.Dolozyc przyprawy i podsmazac kolejne kilka minut.Dodac ciecierzyce,pomidory i mleko kokosowe.Pogotowac wszystko razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Por duszony w mleku kokosowym 177

wzdluz na pol,az do bialego miejsca i starannie umyc rozdzielajac poszczegolne warstwy.Odciac zbyt duze ciemnozielona czesc i zuzyc np. do zupypory pokroic w 2 cm krazki, a imbir w drobna kostke .Rozgrzac maslo na patelni,dolozyc imbir i pokrojonego pora. Przesmazyc kilka minut do momentu ,az por straci objetoscwlac mleko kokosowe,dodac paste curry i pogotowac kilka chwil.Jak lekko(...)SMACZNEGO ! .UWAGI:bez dodatku pasty curry i imbiru jest rownie pyszny.Wowczas zamiast zielonej pietruszki dodaj koperek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
110. Odrywany deser czyli: słodkie bułeczki drożdżowe z dynią i twarogiem pod cynamonową kruszonką. 248

tłuszczu1 duże jajo (lub 2 małe) pół łyżeczki imbiru2 czubate łyżki cukru-nadzienie:150g dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę3 łyżki wody2 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)cynamon, imbir - do smakunasiona z jednej laski wanilii1 łyżka śmietany 18% 200g twarogu półtłustegokruszonka:50g mąki20g cukru25g masła 82% tłuszczu5 g cynamonuPrzygotowanie:Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia zaczynu. Do dość głębokiej(...)miękkości kostek dyni (jeśli w trakcie duszenia dynia zacznie przywierać do patelni - wtedy podlewamy ją niewielką ilością wody). Gdy woda odparuje, a dynia będzie miękka dodajemy cynamon oraz suszony imbir, całość finalnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Gdy kostki dyni wystygną łączymy ją z nasionkami wanilii oraz twarogiem przedwcześnie wymieszanym z 1 łyżką śmietany oraz z łyżką

Symfonia Smaków
Kurczak Tikka masala 363

gorąco.Obłędne!Niesamowicie aromatyczne!Sycące!gwarantuję , że totalnie zakochacie się w tym smaku!Polecam!   SKŁADNIKI:( 2 porcje )MIĘSO:* filet z kurczaka – 1 szt* czosnek – 1 ząbek* starty imbir – 1 łyżeczka* oliwa – 1 łyżeczka* papryka słodka – 1 szczypta* garam masala – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta SOS:* miękkie pomidory – 200 g* jogurt naturalny(...)łyżki* cebula – 1 szt* czerwona papryka – 1 szt* cynamon –  szczypt* kurkuma – 1 szczypta* garam masala – 1 szczypta* mielony imbir – 1 szczypta* czosnek – 1 ząbek* oliwa – 1 łyżka  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili.Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka.Zawijamy folią spożywczą

Ostra na Słodko
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 246

Przepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego.  Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz(...)ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishZupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem (4  porcje)Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h Składniki:450 g średnich buraków, umytych1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę1 łodyga selera, posiekana w kostkę2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone

karmelowy
Falafel najsmaczniejszy 151

aromatycznych przypraw, a następnie smaży się je na złoty kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań.Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej).Przepisów na falafel wypróbowałem już wiele, jednak ten znaleziony na jadłonomii jest(...)ziarnach sezamu i wrzucamy na gorący olej, smażąc z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu należy je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.Surówka z marchewki, imbiru i kolendry:4 średniej wielkości marchewkikawałek kłącza imbiru1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnku1 łyżka miodu2 łyżki sezamusólPrzygotowanie:Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Dodać starty na drobnych imbir

Food Square
Słodko - pikantny sos chili 257

Słodko - pikantny sos chili...Czerwone, pikantne papryczki.Ogniście czerwony, gęsty sos.Zatopione kawałeczki imbiru i czosnku.Słodycz cukru, kwasek limonki i octu.Ogień z ziaren papryczek chili.Zapraszam do wypróbowania!Składniki:650 g białego cukru;500 ml wody;200 g czerwonych papryczek chili (około 13 sztuk);8 ząbków czosnku;6 cm kawałek świeżego imbiru;3 płaskie łyżeczki soli;200 ml octu spirytusowego(...)Wsypać do niego cukier, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu.Paparyczki umyć, oczyścić z ziaren (3 pozostawić z zieranami, aby sos zyskał na ostrości) i drobno posiekać.Czosnek i imbir drobno posiekać.Z limonek wycisnąć sok.Do gotującej się wody z cukrem dodać sól oraz posiekane papryczki, imbir i czosnek. Pogotować przez 5 - 10 minut, aż papryczki lekko zmiękną i opadną

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania