radą ekipy restauracji Fernandez & Wells. W książce “Rustic” jest właśnie takie ciasto. Moja wersja zastępuje niektóre trudne do zdobycia składniki miodem i kawą zbożową. Dodaję też kandyzowany imbir, który ma podobną słodką ostrość co ras el hanout. Przyprawę tę można kupić na allegro i w sklepach arabskich, ale gdyby się nie udało, można zrobić własną wersję: łyżeczka kuminu(...)pół łyżeczki chili, cynamonu i imbiru. W gotowej mieszance jest jeszcze lawenda i 20 innych przypraw, więc polecam kupić gotową przyprawę. Składniki: 250 g mąki 250 g brązowego cukru łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru do dekoracji – opcjonalnie
Ugotowane pozamiataneokno i czekam kiedy nasze paskudztwo sobie pójdzie. Dobrze, że lecznicze mikstury są takie pyszne... Ananas ale pina colada składniki dla 2 osób 1/2 świeżego ananasa kawałek świeżego imbiru 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu sok z cytryny granola na posypkę wykonanie: Ananasa kroimy na małe, dość cienkie kawałki. Nacieram go startym imbirem. Ilość(...)imbiru zależy od Waszych upodobań, ale lubię jak jest go dużo. Ananas ma wtedy fajny, wyrazisty smak. Odstawiam ananasa ma 30 minut by przeszedł ostrością imbiru. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z grubym dnem i bez użycia tłuszczu podduszam ananasa. On puści swoje soki więc nie będzie przywierał do dna patelni. Po około 5 minutach ananas jest gotowy, przekładam
Przysmaki KarolkiPrzyszła jesień, coraz częściej sięgamy po zimowe, rozgrzewające, korzenne przyprawy. U mnie już gości od kilku dni w menu ;) imbir, cynamon, pomarańcze. Istna rozpusta ;) Podane składniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę. Składniki na ciasto: 1 jajko 100 gram mąki 40 gram masła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich(...)jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy nożem, najdłużej jak to możliwe, następnie szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie kładziemy na blat podsypany mąką, wałkujemy i wykładamy na spód formy. Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy
Życie zaczyna się w kuchniKREWETKI Z MANGO I ANANASEM- SKŁADNIKI: - 200g średnich krewetek, np. vanamei, obranych z ogonkami - 1 owoc mango - połowa puszki ananasa w plastrach - niewielki kawałek (ok. 3x3 cm)świeżego korzenia imbiru - cebulki marynowane (5-6 małych cebulek) - sok z 1 limonki - łyżka miodu pszczelego - sos sojowy - sól, przyprawa curry, chili - oliwa z oliwek na patelnię - makaron świderki lub rurki KREWETKI(...)papierowymi ręcznikami. 2. Owoc mango obieramy, usuwamy zdrewniały środek i kroimy w średnią kostkę. Odsączone plastry ananasa kroimy na ćwiartki, podobnie marynowane cebulki przekrajamy w ćwiartki. Obieramy imbir i siekamy drobno. 3. Na patelni (najlepiej typu wok) rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodajemy krewetki. Wstępnie opiekamy, a gdy puszczą sok, zmniejszamy ogień do minimum. Soku
Aromatyczne Podróżejego inne odpowiedniki nie mogę polecić. Wartość odżywcza (na 100 g) energia: 454 kcal tłuszcz: 16 g węglowodany: 70 g w tym cukry : 28 g białko: 8,9 g IMBIR I CYTRYNA crunchy (ryż, syrop ryżowy , soja, kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, cukier , olej słonecznikowy, imbir <1%, cytrynowy olejek <1%, glukoza ) Jedno trzeba przyznać - smak jest bardzo intrygujący(...)widziałam jeszcze płatków o smaku imbiru i cytryny, więc podeszłam do nich z zaciekawieniem. Nie ma tu żadnych dodatków, a jedynie aromatyzowane płatki. Zapach nie jest zbyt ładny, jakby sztuczny, ale nie intensywny, więc nie sprawia problemu. Mamy tu miks płatków ryżowych i chyba kukurydziano-sojowych. W smaku czuć tłustość, chrupkość i słodycz. Cytrynowe smaki są także bardzo dobrze wyczuwalne
Zdrowie na języku :Pcebula - 2 średniej wielkości czosnek - 3 duże ząbki marchewka - 2 szt papryka - możesz dać po 1 małej z każdego rodzaju seler naciowy - 2 słupki ogórek zielony - 1 szt korzeń imbiru ( w ostateczności suszony) - 3 łyżeczki startego szczypiorek papryczka chili ( w ostateczności suszona) - wg uznania orzechy nerkowca - 100 gr 3 łyżki soku z cytryny pierś z kurczaka - 500 gr sos sojowy(...)oleju najlepiej na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Etap III- Warzywa Cebulę, paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę i seler naciowy pokrój w bardzo cienkie słupki. korzeń imbiru zetrzyj na tartce. Na czystej patelni najlepiej typu wok rozgrzej 2 łyżki oleju i następnie w kolejności dodaj cebulę, czosnek, marchew z selerem, starty imbir i na koniec
Wylizany Rondelpowinny na ten okres zagościć w naszej kuchni. Gdy termometr pokazuję temperaturę poniżej pięciu stopni uzbrajam się w wielkie ilości czosnku, ostrych przypraw, imbiru, oraz strączków. Pierwsze przymrozki to też zielone światło dla Hariry czyli marokańskiej zupy z soczewicy i ciecierzycy. Niesamowicie aromatyczna,rozgrzewająca gęsta zupka, bardzo zdrowa pełna witamin(...)Podstawą zupy jest ciecierzyca i soczewica ale jak już wspomniałam jest to Marokańska zupa zatem nie może zabraknąć przypraw takich jak cynamon, kurkuma, kolendra, czy suszony imbir. W związku z tym że ma być to zupka rozgrzewająca nie może zabraknąć mojej ulubionej mieszanki "gorących przypraw" czyli garam masala, oczywiście nie jest to stricte Marokańska przyprawa a Indyjska jednak uważam
Wylizany RondelSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 150 ml powideł z gruszek i imbiru własnej roboty 1 00 ml dżemu wiśniowego własnej roboty 3 łyżki skórki z pomarańczy Cukier trzcinowy do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka(...)Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam
Gotowanie Patkibiała część 3 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1,5 l bulionu warzywnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 5 cm kawałek imbiru (można dać mniej, ja bardzo lubię imbir:)) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: natka pietruszki lub kolendra Wykonanie(...)Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę i pęczak przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek drobno posiekaj. Batata obierz i pokrój w większą kostkę. Łodygę pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki. W dużym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną
Moja pasja smakuOdkładamy do miseczki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Odkładamy do osobnej miseczki. Cebule obieramy, grubo siekamy. Lądują w kolejnej misce. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki. Imbir oskrobujemy, siekamy na pastę lub przeciskamy, dodajemy do czosnku. Chili bardzo drobno siekamy, dodajemy do czosnku i imbiru. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę i szklimy. Dorzucamy chili, czosnek(...)imbir, kolendrę i Kormę lub curry. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę – porozpada się i zagęści całość sosu, w smaku nie jest w ogóle wyczuwalna. Wlewamy mleko kokosowe, puszką odmierzamy sobie
Karo in the Kitcheninnych pszczelich specyfików nie muszę Wam mówić - wszyscy to wiedzą. Oczywiście i ja zrobiłam odpowiednie zakupy miodowe. Po powrocie od razu nastawiłam nalewkę miodową z imbirem. Zakupiony miód był jeszcze płynny więc idealnie nadawał się na nalewkę. Nalewka miodowa z imbirem 1 szklanka miodu lipowego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 szklanka spirytusu 1 szklanka wody źródlanej Miód(...)wlej do słoja ze szczelną zakrętką. Do miodu wlej wodę i dodaj pokrojony w cienkie plasterki imbir. Wymieszaj. Dodaj spirytus, wymieszaj ponownie po czym zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj nalewkę, przelej do butelki i odstaw na kolejne dwa, trzy miesiące do sklarowania. A teraz kilka fotek z pasieki "Brać
Gotuj Sam!domowego alkoholu nie robimy codziennie i jest to przedsięwzięcie rozłożone w czasie, polecam Wam jednak cukier Muscovado – daje zdecydowanie lepszy i mocniejszy smak i naprawdę głęboki aromat melasy. Kandyzowany imbir wrzucamy do alkoholu w całości. Świeże kłącze imbiru myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, nie trzeba go obierać. Pokrojony wrzucamy do słoja. Połowę goździków i połowę anyżu i ziele lekko(...)zainfuzowany rum a w chwili słabości i w potrzebie pocieszenia się czy ugoszczenia kogoś likierem – zrobić jego świeżą porcję. SKŁADNIKI RUM PIERNIKOWY – 700ml ciemnego rumu – 40g świeżego imbiru – 50g imbiru kandyzowanego, w cukrze – 130g cukru Muscovado (lub 120g cukru brązowego i 2 łyżki melasy) – 15 goździków, całych – 6 gwiazdek anyżu – 3 spore laski
Karo in the Kitchenwarzyw i owoców, niż robimy to zwykle latem. Wzmacniające smoothie z pomarańczą i marchewką nie tylko zadba o dostarczenie organizmowi potrzebnej witaminy C, ale także, dzięki dodatkowi cennych przypraw: imbiru i kurkumy, będzie działało na organizm przeciwzapalnie. Kurkuma i imbir mają silne, naturalne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Działają podobnie do antybiotyków. Beta karoten zawarty w pomarańczowych owocach i warzywach korzystnie(...)smoothie wpływa nie tylko zapobiegawczo przed przeziębieniami, ale także pomaga zadbać o urodę. Smoothie pomarańcza & marchewka: 4 pomarańcze 1 surowa, obrana marchewka 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy Pomarańcze obieramy ze skórki (białe błonki zostawiamy) i umieszczamy w blenderze kielichowym wraz z obraną i pokrojoną w duże plasterki marchewką. Dodajemy miód oraz rozgrzewające przyprawy
Poezja smakumiesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant trzeci - po około 2-3 cm kory cynamonowej, 4 do 6 sztuk goździków, 5 do 8 ziarenek kardamonu i 3-4 cienkie plasterki imbiru na każdy słoik. Do każdego słoika dodajemy także sok wyciśnięty z cytrusów. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant czwarty - woda, sok z cytryn(...)ilość cukru możecie nieco zmniejszyć. Składniki syropu na przeziębienie 2-3 cytryny około 200 ml płynnego miodu (moim zdaniem najlepszy do tego syropu jest mód lipowy) 5 cm kawałek imbiru opcjonalnie - można do miodu dodać około 50 ml mocnej czystej wódki lub spirytusu, dokładnie wymieszać i taką mieszanką zalewać cytryny. Przygotowanie Cytryny sparzyć wrzątkiem dokładnie wyszorować i pokroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapatyczkach. Można je upiec w piekarniku lub zgrillować. Podawane są z ostrymi sosami. Składniki: • 4 polędwiczki kurczaka • 2 łyżki sosu teriyaki • 1 ząbek czosnku • kawałek 1 cm imbiru • sól, pieprz • garść makaronu ryżowego Sos imbirowy • kawałek 3 cm imbiru • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 100 ml soku pomarańczowego • 1 łyżka miodu • 5 łyżek sosu teriyaki • 1 kropla(...)oleju sezamowego • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/3 łyżki wody Wykonanie: • Zamarynować polędwiczki w posiekanym czosnku, imbirze, sosie teriyaki, soli i pieprzu. • Nabijać każdą polędwiczkę na drewniany szaszłyk. • Obrać z przypraw i zgrillować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Sos • Imbir i czosnek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na maśle. • Dodać resztę
To co kocham