imbir - 9508 przepisów (strona:35/634)

Imbirowa szarlotka 148

Przyszła jesień, coraz częściej sięgamy po zimowe, rozgrzewające, korzenne przyprawy. U mnie już gości od kilku dni w menu ;) imbir, cynamon, pomarańcze. Istna rozpusta ;)  Podane składniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę. Składniki na ciasto: 1 jajko 100 gram mąki 40 gram masła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich(...)jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy nożem, najdłużej jak to możliwe, następnie szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie kładziemy na blat podsypany mąką, wałkujemy i wykładamy na spód formy.  Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy

Życie zaczyna się w kuchni
Krewetki z mango i ananasem 219

KREWETKI Z MANGO I ANANASEM- SKŁADNIKI: - 200g średnich krewetek, np. vanamei, obranych z ogonkami - 1 owoc mango - połowa puszki ananasa w plastrach - niewielki kawałek (ok. 3x3 cm)świeżego korzenia imbiru - cebulki marynowane (5-6 małych cebulek) - sok z 1 limonki - łyżka miodu pszczelego - sos sojowy - sól, przyprawa curry, chili - oliwa z oliwek na patelnię - makaron świderki lub rurki KREWETKI(...)papierowymi ręcznikami.  2.  Owoc mango obieramy, usuwamy zdrewniały środek i kroimy w średnią kostkę. Odsączone plastry ananasa kroimy na ćwiartki, podobnie marynowane cebulki przekrajamy w ćwiartki. Obieramy imbir i siekamy drobno.  3. Na patelni (najlepiej typu wok) rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodajemy krewetki. Wstępnie opiekamy, a gdy puszczą sok, zmniejszamy ogień do minimum. Soku

Aromatyczne Podróże
Bezglutenowe crunchy :) 163

jego inne odpowiedniki nie mogę polecić. Wartość odżywcza (na 100 g) energia: 454 kcal tłuszcz: 16 g węglowodany: 70 g w tym cukry : 28 g białko: 8,9 g IMBIR I CYTRYNA  crunchy (ryż, syrop ryżowy , soja, kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, cukier , olej słonecznikowy, imbir <1%, cytrynowy olejek <1%, glukoza ) Jedno trzeba przyznać - smak jest bardzo intrygujący(...)widziałam jeszcze płatków o smaku imbiru i cytryny, więc podeszłam do nich z zaciekawieniem. Nie ma tu żadnych dodatków, a jedynie aromatyzowane płatki. Zapach nie jest zbyt ładny, jakby sztuczny, ale nie intensywny, więc nie sprawia problemu. Mamy tu miks płatków ryżowych i chyba kukurydziano-sojowych. W smaku czuć tłustość, chrupkość i słodycz. Cytrynowe smaki są także bardzo dobrze wyczuwalne

Zdrowie na języku :P
Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki 1409

cebula - 2 średniej wielkości czosnek - 3 duże ząbki marchewka - 2 szt papryka - możesz dać po 1 małej z każdego rodzaju seler naciowy - 2 słupki ogórek zielony - 1 szt korzeń imbiru ( w ostateczności suszony) - 3 łyżeczki startego szczypiorek papryczka chili ( w ostateczności suszona) - wg uznania orzechy nerkowca - 100 gr 3 łyżki soku z cytryny pierś z kurczaka - 500 gr sos sojowy(...)oleju najlepiej na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Etap III- Warzywa Cebulę, paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę i seler naciowy pokrój w bardzo cienkie słupki. korzeń imbiru zetrzyj na tartce. Na czystej patelni najlepiej typu wok rozgrzej 2 łyżki oleju i następnie w kolejności dodaj cebulę, czosnek, marchew z selerem, starty imbir i na koniec

Wylizany Rondel
Marokańska Zupa Harira z soczewicą i ciecierzycą 150

powinny na ten okres zagościć w naszej kuchni.         Gdy termometr pokazuję temperaturę poniżej pięciu stopni uzbrajam się w wielkie ilości  czosnku, ostrych przypraw, imbiru, oraz strączków.  Pierwsze przymrozki  to też zielone światło dla Hariry czyli marokańskiej zupy z soczewicy i ciecierzycy. Niesamowicie aromatyczna,rozgrzewająca gęsta zupka,  bardzo zdrowa pełna witamin(...)Podstawą zupy jest ciecierzyca i soczewica ale jak już wspomniałam jest to Marokańska zupa zatem nie może zabraknąć przypraw takich jak cynamon, kurkuma, kolendra, czy suszony imbir.   W związku z tym że ma być to zupka rozgrzewająca nie może zabraknąć mojej ulubionej mieszanki "gorących przypraw" czyli garam masala, oczywiście nie jest to stricte Marokańska przyprawa a Indyjska jednak uważam

Wylizany Rondel
TARTA Z POWIDŁAMI DOMOWYMI Z GRUSZEK I IMBIRU 115

SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 150 ml powideł z gruszek i imbiru własnej roboty 1 00 ml dżemu wiśniowego własnej roboty 3 łyżki skórki z pomarańczy Cukier trzcinowy do posypania SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka(...)Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam

Gotowanie Patki
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z kaszą pęczak, batatem, pomidorami i porem 141

biała część 3 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1,5 l bulionu warzywnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 5 cm kawałek imbiru (można dać mniej, ja bardzo lubię imbir:)) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: natka pietruszki lub kolendra Wykonanie(...)Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę i pęczak przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek drobno posiekaj. Batata obierz i pokrój w większą kostkę. Łodygę pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki. W dużym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną

Moja pasja smaku
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 176

Odkładamy do miseczki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Odkładamy do osobnej miseczki. Cebule obieramy, grubo siekamy. Lądują w kolejnej misce. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki. Imbir oskrobujemy, siekamy na pastę lub przeciskamy, dodajemy do czosnku. Chili bardzo drobno siekamy, dodajemy do czosnku i imbiru. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę i szklimy. Dorzucamy chili, czosnek(...)imbir, kolendrę i Kormę lub curry. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę – porozpada się i zagęści całość sosu, w smaku nie jest w ogóle wyczuwalna. Wlewamy mleko kokosowe, puszką odmierzamy sobie

Karo in the Kitchen
Pasieka Brać i nalewka miodowa z imbirem. 137

innych pszczelich  specyfików  nie muszę Wam mówić - wszyscy to wiedzą. Oczywiście i ja zrobiłam odpowiednie zakupy miodowe. Po powrocie od razu  nastawiłam nalewkę miodową z imbirem. Zakupiony miód był jeszcze płynny więc idealnie nadawał się na nalewkę. Nalewka miodowa z imbirem 1 szklanka miodu lipowego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 szklanka spirytusu 1 szklanka wody źródlanej Miód(...)wlej do słoja ze szczelną zakrętką. Do miodu wlej wodę i  dodaj pokrojony w cienkie plasterki imbir. Wymieszaj.  Dodaj spirytus, wymieszaj  ponownie po czym zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj nalewkę, przelej do butelki i odstaw na kolejne dwa, trzy  miesiące do sklarowania. A teraz kilka fotek z pasieki "Brać

Gotuj Sam!
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 166

domowego alkoholu nie robimy codziennie i jest to przedsięwzięcie rozłożone w czasie, polecam Wam jednak cukier Muscovado – daje zdecydowanie lepszy i mocniejszy smak i naprawdę głęboki aromat melasy. Kandyzowany imbir wrzucamy do alkoholu w całości. Świeże kłącze imbiru myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, nie trzeba go obierać. Pokrojony wrzucamy do słoja. Połowę goździków i połowę anyżu i ziele lekko(...)zainfuzowany rum a w chwili słabości i w potrzebie pocieszenia się czy ugoszczenia kogoś likierem – zrobić jego świeżą porcję. SKŁADNIKI RUM PIERNIKOWY – 700ml ciemnego rumu – 40g świeżego imbiru – 50g imbiru kandyzowanego, w cukrze – 130g cukru Muscovado (lub 120g cukru brązowego i 2 łyżki melasy) – 15 goździków, całych – 6 gwiazdek anyżu – 3 spore laski

Karo in the Kitchen
Zdrowe smoothies – dodaj sobie mocy na zimę 156

warzyw i owoców, niż robimy to zwykle latem. Wzmacniające smoothie z pomarańczą i marchewką nie tylko zadba o dostarczenie organizmowi potrzebnej witaminy C, ale także, dzięki dodatkowi cennych przypraw: imbiru i kurkumy, będzie działało na organizm przeciwzapalnie. Kurkuma i imbir mają silne, naturalne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Działają podobnie do antybiotyków. Beta karoten zawarty w pomarańczowych owocach i warzywach korzystnie(...)smoothie wpływa nie tylko zapobiegawczo przed przeziębieniami, ale także pomaga zadbać o urodę. Smoothie pomarańcza & marchewka: 4 pomarańcze 1 surowa, obrana marchewka 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy Pomarańcze obieramy ze skórki (białe błonki zostawiamy) i umieszczamy w blenderze kielichowym wraz z obraną i pokrojoną w duże plasterki marchewką. Dodajemy miód oraz rozgrzewające przyprawy

Poezja smaku
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 228

miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant trzeci - po około 2-3 cm kory cynamonowej,  4 do 6 sztuk goździków, 5 do 8 ziarenek kardamonu i 3-4 cienkie plasterki imbiru na każdy słoik. Do każdego słoika dodajemy także sok wyciśnięty z cytrusów. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant czwarty - woda,  sok z cytryn(...)ilość cukru możecie nieco zmniejszyć. Składniki syropu na przeziębienie 2-3 cytryny około 200 ml płynnego miodu (moim zdaniem najlepszy do tego syropu jest mód lipowy) 5 cm kawałek imbiru opcjonalnie -  można do miodu dodać około 50  ml mocnej czystej wódki lub spirytusu, dokładnie wymieszać i taką mieszanką zalewać cytryny. Przygotowanie Cytryny sparzyć wrzątkiem dokładnie wyszorować i pokroić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sataye z kurczaka teryaki 87

patyczkach. Można je upiec w piekarniku lub zgrillować. Podawane są z ostrymi sosami. Składniki: • 4 polędwiczki kurczaka • 2 łyżki sosu teriyaki • 1 ząbek czosnku • kawałek 1 cm imbiru • sól, pieprz • garść makaronu ryżowego Sos imbirowy • kawałek 3 cm imbiru • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 100 ml soku pomarańczowego • 1 łyżka miodu • 5 łyżek sosu teriyaki • 1 kropla(...)oleju sezamowego • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/3 łyżki wody Wykonanie: • Zamarynować polędwiczki w posiekanym czosnku, imbirze, sosie teriyaki, soli i pieprzu. • Nabijać każdą polędwiczkę na drewniany szaszłyk. • Obrać z przypraw i zgrillować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Sos • Imbir i czosnek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na maśle. • Dodać resztę

To co kocham
Sążaki na bazie Tajskiej 165

jednej limonki 4 łyżeczki kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 3 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbirem Bulion drobiowy 0.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie  papryki drobno(...)łyżki natki pietruszki 1 łyżka koperku 3 łyżki masła klarowanego sól cytrynowa Sposób baza : Sokiem z limonki skrapiamy  owoce morza W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imbir korzeń, pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre  ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli

Viola cooks with passion
Chutney z ananasa i chili 182

przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem trzech smaków: jest słodki, trochę kwaśny, z odrobiną pikanterii. Sos jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, czy pasztetów, a dla amatorów(...)myślą o Bożym Narodzeniu, a właściwie mięsie do którego go podam, taki ozdobnie zapakowany słoiczek będzie również idealnym prezentem pod choinkę. Jak przygotować ananasowy chutney z chili i imbirem do słoików? Składniki: 1 dojrzały ananas 50 ml soku z cytryny kawałek imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka dżem-fixu cukier i sok z cytryny do smaku świeży tymianek czerwony pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię