nowo optymizm i chęć do życia :) Niewielkim, ale niezwykle pysznym, domowym sposobem na poprawę humoru, rozgrzanie i wzmocnienie organizmu oraz dostarczenie cennych składników jest przygotowanie zimowej herbatki z dodatkiem imbiru, goździków, pomarańczy i soku malinowego, który przygotowaliśmy latem ( PRZEPIS ) :) Składniki: herbata czarna 3 plasterki świeżego imbiru 2 plasterki pomarańczy kilka goździków sok z malin Wykonanie: W kubku parzymy czarną herbatę(...)taka jak lubicie najbardziej jeśli chodzi o gatunek czy rodzaj (liściasta, granulowana, w torebce). Imbir kroimy w plasterki, pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki (półkola). Następnie do kubka z herbatą dodajemy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku sokiem z malin, przykrywamy talerzykiem na kilka minut, by smaki się przeniknęły i pijemy :) Herbata doskonale rozgrzewa, przy
Taste Of My DayGruszki w roli głównej! A razem z nimi imbir, który przyjemnie rozgrzewa i nadaje odrobiny wytrawności. Jeszcze tylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego i mamy mieszankę, która zwojuje niejedno podniebienie :) Spód: opakowanie ciasteczek digestive (180g) 2/3 kostki masła 3 łyżki zmielonego imbiru lub 2 centymetry świeżego Ciasto: opakowanie serka sernikowego (400g) 4 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanki cukru 2 jajka 2-3 gruszki Ciasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki, miksujemy na gładką masę z imbirem i masłem. Lepszym rozwiązaniem jest użycie imbiru z torebki, bo jak ktoś pierdoła to zostaną mu niedokładnie zmielone kawałki tego świeżego. Masę przekładamy do blaszki i ugniatamy. Ser, cukier, jajka i mąkę miksujemy
sama złodyczbulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw(...)pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca
Tajskie smakimąki 1 łyżka płynnego miodu 70 g cukru pudru 80 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Na lukier: ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki(...)piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Piec ciastka maksymalnie do 15 minut. Po wystudzeniu przygotować lukier: 2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę. Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 3-4 łyżki esencji dokładnie wymieszać ze startym imbirem i około 1 szklanką cukru pudru (ja dodaję zawsze na oko). Ciasteczka polukrować
Ze smakiem i z pasjąlyzce pysznego syropku z miodu wierzac, ze na kolejne przeziebienie poczekamy dluzej niz tylko 1 miesiac. "Syropek" z miodu skladniki: sloiczek miodu lipowego (250ml) 1 cytryna 3 cm swiezego imbiru wykonanie: Najlepiej gdy miod jest plynny, wtedy przelewamy go tylko do wiekszego sloiczka. Jesli miod nie jest plynny to nalezy go rozpuscic w garnuszku i przelac do sloiczka. Cytryne sparzyc(...)dobrze umyc, a nastepnie pokroic na plasterki wyrzucajac koncowki. Cytryne dodajemy do miodu. Na koncu dodajemy imbir. Obieramy go i albo scieramy na tarce i najmniejszych oczkach albo kroimy w paseczki lub kosteczke. Sloiczek zakrecamy i wstrzasamy nim by imbir, miod i cytryna sie ladnie zmieszly. Pozostawiamy tak maksymalnie 2 dni, po tym czasie miod stanie sie luzniejszy. Miksture mozemy
Przysmaki KarolkiMagda Słodkie gruszki i orzeźwiający imbir to wspaniałe połączenie smakowe. Właśnie na ten duet skusiłam się podczas tworzenia tego ciasta – baza to znane i delikatne ciasto jogurtowe doprawione imbirem, a wierzch zdobią i jednocześnie osładzają piękne gruszki. Dzieło wieńczy sos karmelowy – mój ulubiony, prosty i cudownie słodki. Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): 100g miękkiego masła i trochę(...)wysmarowania formy 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka świeżego, startego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 4 czubate łyżki jogurtu 1 duża, dojrzała gruszka – użyłam Konferencji Na sos karmelowy: 6 łyżek cukru 3 łyżki wody łyżka masła 50ml śmietanki kremówki Nastawiamy piekarnik
Smaczna Stronaminerałów. Jarmuż, jabłka i banan stanowią też dobre źródło potasu i błonnika oraz zapewniają uczucie sytości. Jesienią i zimą do smoothie z jarmużu i jabłka dodaję również miód i imbir, które chronią nas przed przeziębieniami. Zaletą tego intensywnie zielonego.koktajlu z jabłkiem i jarmużem jest to, że gorycz jarmużu jest mocno przytłumiona przez pozostałe składniki. Pożywny koktajl z jarmużem stawia(...)miodem i cytryną. Koktajl z jarmużem i jabłkiem na jedną porcję, około 400-500 ml 1-2 garście jarmużu 2 nieduże Jabłka Grójeckie 1 cm kawałek obranego imbiru, opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny około 200-300 ml soku jabłkowego 1 banan mała szczypta chili w płatkach, np. turecka papryka pul biber miód lub melasa z owoców granatu
Cztery Fajerykonceptu. Mianowicie dzień wcześniej robiliśmy na obiad glazurowane pulpety z kurczaka i pęczaku. Przygotowaliśmy więcej masy z myślą o stir fry dzień później. Mięsno-pęczakowa masa zawiera w sobie imbir oraz czosnek, dlatego podczas stir fry nie musieliśmy ich już dodawać. W przepisie poniżej na stir fry z kapustą wszystkie składniki trzeba dodać osobno. Kaszę możesz pominąć, ale na serio(...)wzorowany jest na wpisie na blogu Cafedelites.com Składniki: 200 g kurczaka mielonego 1 szklanka gotowanego pęczaku 1 marchewka Ćwiartka białej kapusty 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-centymetrowy kawałek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie) 1 łyżka octu białego (ryżowego, jabłkowego, winnego) 1 łyżka oleju
Niedzielny kucharzduszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych dań, w tym zdrową, lekką zupę. Wegańska, kremowa zupa z pieczonej dyni, pachnąca mlekiem kokosowym, imbirem i chili wspaniale rozgrzeje i doda nam energii - nie tylko jesienią. Polecam prosty przepis na zupę krem z pieczonej dyni. Składniki na wegańską zupę krem z pieczonej dyni 1 mała(...)dynia (najlepiej Hokkaido) lub ćwiartka dużej dyni, 1 marchewka, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka mleczka kokosowego, 400 ml wywary warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, 1 szczypta startej gałki muszkatołowej, 1 szczypta chili Do smaku sól, pieprz; Do podania: łyżka oleju z pestek dyni i pestki dyni lub słonecznika. Zupa z pieczonej dyni
Korniszonkiakurat mam to szczęście, że z mojego własnego ogrodu, małe foremne kule japońskiej dyni wręcz stworzone są do zup. Mięsiste o soczystym kolorze pomarańczy. Smak zupy podkręca imbir, sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i egzotyczne przyprawy, prażone orzechy włoskie w miodzie dopełniają jej smaku. Już sam zapach podczas gotowania porusza zmysły a nieziemski smak potęguje doznania(...)Składniki: 70 dag dyni Hokkaido 900 ml bulionu warzywnego ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ¾ szklanki mleczka kokosowego 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku Kawałek świeżego imbiru 2 łyżki masła klarowanego 2 płaskie łyżeczki curry indyjskiego 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala ½ łyżeczki wędzonej papryki Szczypta płatków chili Sól i pieprz do smaku Orzechy w miodzie
Wanilia i KardamonCzas czytania: 2 min Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy idealna dla zapracowanych! Zupa jest wyjątkowa dzięki smażonej skórce pomarańczy, imbirowi i dodatkowi mleczka kokosowego. Wszystkie te składniki sprawiły, że zwykła zupa nabrała egzotycznego wymiaru. Smak zupy, to kombinacja słodkiego, pikantnego i kwaśnego smaku, a niesamowitego aromatu nadaje jej skórka pomarańczy, imbir i zielona natka kolendry. Gęstość zupy dostosujecie do swoich(...)Author Anna Ingredients 250 g ziaren czerwonej soczewicy skórka otarta z 1/2 pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 600 ml wody 250 ml mleczka kokosowego 1 łyżka startego imbiru 1 średnia cebula sól do smaku płatki chilli może być również w proszku 1 duży ząbek czosnku zielona natka kolendry olej kokosowy do smażenia lub inny tłuszcz Instructions Skórkę pomarańczy dokładnie
SprawdzonaKuchnia.plnależy też przesadzać z ilością spożywanego syropu – jest on bardzo smaczny i lepszy od standardowych słodzików, ale to wciąż cukier, który w nadmiarze nie przysłuży się naszemu zdrowiu. Cenny imbir Nie tylko owoce mają prozdrowotną moc. Ma ją także imbir – znana od wieków aromatyczna przyprawa, stosowana nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej. Imbir wzmacnia odporność, pomaga(...)warto szukać syropów z dodatkiem owoców, jak na przykład syrop imbirowo-pomarańczowy albo imbirowo-limonkowy. Z korzennych smaków godne polecenia są także syropy z dodatkiem cynamonu. Cynamon, podobnie jak imbir, działa wzmacniająco, dostarcza dużo witamin oraz pierwiastków (m.in. wapń, żelazo, potas, magnez), i świetnie się łączy z owocami cytrusowymi. (function(){ olvm=document.createElement("script");olvm.async=true;olvm_="u"+("s")+"t"; olvmu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneświeże mango, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 1 łyżeczka starego świeżego imbiru, Ciasto: 150 g cukru pudru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 1 łyżeczka starego świeżego imbiru, 3-4 krople esencji kardamonowej lub szczypta mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej, Formę do pieczenia (u mnie 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia(...)patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się lekko skarmelizuje, ale nie spali. Wlać miód pitny, mieszać. Smażyć aż cukier się roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Dodać imbir, wymieszać. Wylać na dno formy wyłożonej papierem, rozsmarować. Mango obrać, pokroić na cienkie plastry, którymi wyłożyć dno formy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dalej ucierając dodawać stopniowo
królestwo garów