lubicie bardzo pikantnie lub cierpicie na nadmiar ostrych papryk chili, polecam wam zrobienie tego ostrego sosu. Potem możecie go przechowywac w lodówce przez długi czas i używać jako marynaty, salsy lub przyprawy. Możliwości użycia są nieograniczone. Wkrótce podam wam przepisy na potrawy z tym sosem. Ostry sos a’la Tapatio Składniki : ¼ kg ostrych czerwonych papryk chili (typu jelapeno
Jem więc Jestemśrodek sezonu (i akurat macie tą doskonałą karkówkę pod ręką). Podałam ją z patatas bravas (dla zmniejszenia ilości tłuszczu – tym razem upieczonymi, nie smażonymi), aioli i salsa brava. Popiliśmy Estrellą. Było bardzo hiszpańsko Biedronka w żaden sposób nie jest sponsorem czy patronem tego postu. Wybieram produkty, kupuję je i jem za swoje pieniądze. SKŁADNIKI 350g karkówki
Karo in the KitchenKatie ate. Prostej kuchni w dobrym stylu” znajdziecie wiele pysznych różności. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na wołowinę curry w stylu retro, pizzę z salsą verde lub cannelloni z kurczakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi. A może marzy wam się pyszny deser? Co powiecie na tartę rabarbarową, lody z truskawkami lub florentynki migdałowo-wiśniowe
TetiisheriGuacamole to meksykańska salsa przygotowywana na bazie awokado. Najbardziej popularna jest wersja z samym awokado, szczyptą soli i sokiem z limonki. Dzisiaj zachęcam do przygotowana trochę bogatszej wersji guacamole - z dodatkiem pomidora malinowego, szalotki i świeżej kolendry. Pasta idealna do nachosów lub chleba. Najlepiej podawać kilka minut po przygotowaniu :) Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 pomidor, np. malinowy (lub 2 małe
UgotowaćSoczysty pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem aromatycznych, cytrynowych pieczarek, podany z warzywną salsą i pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na pstrąga: świeży, patroszony pstrąg 4 średnie pieczarki 2 łyżeczki majonezu ( można pominąć ) 3 ząbki czosnku otarta skórka z połowy cytryny+łyżeczka soku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie pstrąga: Pstrąga myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do środka wkładamy
NiePieprz.plpotrzeba około 1 kg papryczek. Pasta ma mieć słonawy posmak - na każde 10 papryczek przypada 1 łyżeczka soli. Sos ma pikanty, wyrazisty smak, jest gęstszy od meksykańskiej salsy. Idelanie nadaje się jako dip do mięs, warzyw, czy np. do smażonego makaronu czy ryżu. Papryczek nie należy oczyszczać z nasion, to dzięki nim sos jest pikantny. Słoiki z sambal oelek
Gospodyni Miejskakaszy gryczanej) Orzechy i nasiona (np. Batoniki z granoli, Superchleb) Rośliny strączkowe (np. Sałatka z soczewicą, cukinią i miętą, Dal z soczewicy i dyni piżmowej) Warzywa (np. Pikantna salsa, Faszerowane pieczarki brunatne) Owoce (np. Muffinki jagodowe, Lody bananowe) Smoothie i soki (np. Smoothie owsiane, Milkshake bananowy, Na początku każdej kategorii autorka zamieściła kilka słów na temat tej grupy produktów
Z miłości do słodkościmiłe zaskoczenie. Foodtruck wyglądał niepozornie, jednak kryła się w nim prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wybrałam Quesadille z łopatką wieprzową, cebulą, BBQ, grillowaną papryką, ananasem, 3 rodzajami sera oraz 3 salsami. Wszystkie składniki tworzyły jedną, smaczną całość. Sposób podania zasługuje na duuuży plus, nie dość, że się pięknie komponuje to jest praktyczne – nie zalejemy się jedząc quesadille nad „talerzykiem
Kuchnia BazyliiZnacie guacamole? Jak podaje źródło jest to meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa
W mojej kuchniwspaniałej kolacji był deser. Pianka z płatków róży z truskawkami, podana na kruchym ciastku z białą czekoladą była niezwykle przyjemna, słodka i kusząca. Fajnie komponowała się z orzeźwiającą salsą z kiwi i mięty, dzięki której nie można było doznać przesłodzenia. Deser absolutnie do powtórzenia w domu. Słowo na zakończenie W Alyki uwiodło mnie nie tylko wspaniale skomponowane menu szyte wręcz
Food SquareOrygina lny przepis zosta ł zapożyczony z bloga Najedzeni . Zawijasy z wyglądu bardzo efektowne, aromatycznie nadziane, idealne jako przystawka do zupy przy obiedzie lub przegryzka do maczania w domowej salsie na pożywn ą kolację. Włoskie grissini niech się schowa! Polskie zawijasy górą! Składniki na 8 sztuk - zrobiłam z połowy zakładanej porcji : CIASTO: 150 g mąki orkiszowej razowej 100g mąki pszennej
Grunt to przepis!Pizza z patelni: Składniki: 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki mąki pszennej* ¼ szklanki ciepłej wody* 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Dodatkowo opcjonalnie: domowej roboty pikantna salsa paprykowa szynka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe *Poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju. Do misy robota wsypujemy mąkę i sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobrać, wyrzucić pestkę, pokroić na kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Przełożyć do miski. Wymieszać razem z porwaną na kawałki bazylią. Dodać łyżkę oliwy, sól i pieprz. Na kromki nałożyć salsą z awokado i pomidorkami, polać sosem balsamicznym. Smacznego
Moja Galeria Smakucebulkę, bardzo drobno, podobnie robię z chili. Wszystko mieszam, solę i pieprzę do smaku i gotowe! Ja najbardziej lubię guacamole na kanapce, choć bardziej popularne jest w wersji jako salsa do chipsów z tortilli czy warzyw jak marchewka i seler. Smacznego
Bazując na smakukapusty pekińskiej 1 główka czosnku sezam 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżka suszonego koperku sól, pieprz słodka … Czytaj dalej Tortille z sezamowym kurczakiem i pomidorową salsą
czarrna od kuchni