Wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw, takich jak: świeży imbir, kumin mielony oraz kurkuma. Do tego świetnie rozgrzewa od środka i jest gęsta, sycąca, pożywna, a przede wszystkim zdrowa. Poza tym, jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste - z ogólnodostępnych(...)składników, więc nikt nie powinien mieć problemów. Jak raz jej posmakujesz, to już na stałe zagości w Twoim menu... Składniki: 1 cebula 3 cm imbiru świeżego 1 puszka krojonych pomidorów 2 szklanki czerwonej soczewicy 150 g liści szpinaku 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku(...)grillu. Składniki: 8 udek 5 łyżek sosu sojowego jasnego 3-4 łyżki oleju 2 łyżki płynnego miodu sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru szczypta chili 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2-3 łyżki sezamu Wykonanie: Marynata: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W rondelku
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku(...)grillu. Składniki: 8 udek 5 łyżek sosu sojowego jasnego 3-4 łyżki oleju 2 łyżki płynnego miodu sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru szczypta chili 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2-3 łyżki sezamu Wykonanie: Marynata: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W rondelku
Kuchnia MagdaLenywarto także włączyć przyprawy, których substancje bioaktywne również nam pomogę. Więcej możesz przeczytać w moim artykule Jak wzmocnić odporność dietą? A dzisiaj pokażę Wam przepis na sok z dodatkiem imbiru (o którym więcej przeczytacie tutaj ). Sok marchwiowo-grejpfrutowy z imbirem - przepis Do przygotowania soku będziesz potrzebować: 4 marchewki, 2 grejpfruty, kawałek imbiru. Marchewki i grejpfruty umyj. Wszystkie składniki obierz. Wyciśnij(...)sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej i gotowe. Nie przesadź tylko z ilością imbiru, to bardzo intensywna przyprawa. Pamiętaj też, że jeśli zażywasz jakieś leki, to niestety nie powinnaś pić tego soku. Grejpfrut wchodzi w interakcje z większością leków, więc podczas zażywania jakichkolwiek lepiej odpuść sobie ten owoc na jakiś czas
Z notatnika dietetykakolanach i ulubioną książką w ręce oraz ciepłą i rozgrzewającą herbatką. Wśród wielu dodatków do herbaty zimą warto wybierać takie, które nas rozgrzeją. Szczególnie dobrymi składnikami będą np. kardamon, imbir, cynamon, sok z malin, goździki czy miód. Rozgrzewająca herbata z cytrusami, imbirem i cynamonem jest nieoceniona w zimowe dni. Dodaje nam wigoru i ponury szary dzień zamienia w bardziej przytulny(...)objawy przeziębienia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje . Składniki: Herbata np. Earl Grey Laska cynamonu 2 plastry pomarańczy 1 plaster cytryny 1 łyżka miodu 3 plasterki obranego imbiru Opis przygotowania: Herbatę parzymy zgodnie z zaleceniem parzenia. Następnie dodajemy do niej miód i dokładnie mieszamy. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie dodajemy go do herbaty. Do tego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekońcu trzeba będzie zaśpiewać Addio Pomidory ! Dlatego przybywam dziś z jedną z fantastycznych opcji zachowania błogiej pomidorowości w postaci szklistej, słodko-pikantnej konfitury pomidorowej z chili i imbirem! Taki zestaw nie dość, że przywoła wspomnienia złocistych dni lata, to jeszcze przyjemnie rozgrzeje podniebienie w chłodne dni. Absolutnie pyszna, wspaniała, nieoczywista i zaskakująca! W mojej kuchni gości już drugi(...)największą aprobatą spotyka się połączenie pomidorowej konfitury z twarożkiem - wędzonym lub nie albo z kozim serem w każdej postaci. Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli, rozgrzewająca moc imbiru i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru/ 2 łyżeczki suszonego
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmak jest zależny w głównej mierze od tego, co do dżemu dodamy. Dżem z zielonych pomidorów smaku ani zapachu pomidorów nie ma. Do swojego dżemu z pomidorów dodałam świeży imbir i cytrynę – skórkę i sok, żeby mocno podbić smak i nie skończyć z masą przypominającą słodki ulep. Bez owijania w bawełnę – jest bardzo słodko – przy tej ilości cukru(...)się inaczej ale jednocześnie ten dżem ma w sobie coś uzależniającego – przebijającą przez słodycz cierpkość cytrynowej skórki i lekko wytrawny, pikantny smak imbiru. Zielonych pomidorów raczej nie dostaniecie w warzywniaku na rogu czy w markecie. Ale jeśli sami uprawiacie swoje pomidory, ten przepis przyda się Wam w razie wypadku (o tym poniżej ) albo pod koniec sezonu, kiedy nadejdą chłodniejsze
Karo in the KitchenSpróbujcie jej nawet, kiedy jesteście zdrowi, WARTO! Składniki 3-4 szklanki: – herbata z 3-4 saszetek (Earl Grey, Rooibos) – 750 ml gorącej wody – 5 cm świeżego imbiru – sok z 1 cytryny – 1-2 łyżki miodu Dodatkowo: plastry pomarańczy i imbiru do dekoracji W dzbanku umieszczamy saszetki herbaty. Bezpośrednio do dzbanka ścieramy obrany imbir (wraz(...)temperaturę poniżej 50 stopni. Wtedy dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną herbatę rozlewamy do szklanek i uzupełniamy plastrami pomarańczy oraz plastrami obranego imbiru. Smacznego! Artykuł Najlepsza herbata na przeziębienie pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongHiram skandynawski dawno po rabarbarowym sezonie, dlatego kiedy pojawił się w tym roku, od razu wiedziałam co z niego zrobię! Ten dżem, to absolutnie zniewalające połączenie rabarbaru z imbirem ♥ Przepyszna równowaga słodyczy, kwaśności i pikantności z pewnością maluje uśmiech na twarzach Skandynawów w baaaaardzo długie zimowe wieczory i rozgrzewa imbirowo w czasie największych mrozów, przywołując wspomnienie krótkiego skandynawskiego lata. Naprawdę(...)rabarbar w postaci Hiramu skandynawskiego, bo nie dość, że bardzo prosty w przyrządzeniu, to euforyczny taniec kubeczków smakowych po jego skosztowaniu to czysta rozkosz! :) Hiram skandynawski- dżem rabarbarowy z imbirem Potrzebujesz: 1/2 kg obranego rabarbaru 3cm korzenia imbiru 500g cukru sok i skórka otarta z 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku razem
Kuchnia w Słońcu Skąpanachcemy aby dżem był zdrowy, czy aby mieć satysfakcję z tego że stoi na półce? Dżem, który Wam polecam jest niskocukrowy, nie zawiera żadnych innych składników jak pomarańcze, imbir, cukier i woda, z czego najważniejsze jest to, że owoce są na pierwszym miejscu, nie cukier! Konfitura jest idealna na kanapki, lub jako dodatek do herbatki. Zdrowy dżem pomarańczowy z imbirem(...)Czas całkowity 5 godziny Składniki 5 pomarańczy (najlepiej bezpestkowych, organicznych) 2 szklanki cukru (lub wg smaku) 2-3 szklanki wody (można dolać jak będzie za gęsty) 2 łyżki imbiru sproszkowanego Wykonanie Pomarańcze dokładnie sparz i wyszoruj. Skórkę z pomarańczy obierz najlepiej nożykiem oczkowym (aby była rzeczywiście sama skóra, bez białej części pomarańczy). Możesz je umieścić już w garnku
Apetyt na Zielonedzisiaj z Wami przepisem. Smacznego! ;) * SKŁADNIKI na 12 szaszłyków satay (dla 4 osób) Satay z tempehu: 500 g tempehu wędzonego (2 kostki) 50 ml sosu sojowego 3 cm kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ½ łyżeczki mielonego kuminu garść świeżej kolendry kilka łyżek oleju sezamowego Do podania: pęczek świeżej kolendry garść orzechów ziemnych 1 papryczka chili Sos orzechowy(...)masła orzechowego 100% 300 ml mleka kokosowego 50 ml sosu sojowego 3 cm kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 limonka 1 łyżka cukru trzcinowego Sałatka: miks ulubionych sałat 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewki olej sezamowy ocet ryżowy * PRZYGOTOWANIE Satay z tempehu Tempeh pokrój w długie i grube pasy (jak na zdjęciu). Czosnek oraz imbir zetrzyj na tartce
Food Squaredodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się, że wersja domowa tego sosu jest banalnie prosta w przygotowaniu i zajmuje tylko 30 minut! A z pewnością jest zdrowsza i dużo, dużo smaczniejsza od tej ze słoików(...)czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ok. 100 g pędów bambusa 5 plastrów ananasa (może być z puszki) 2 cm imbiru świeżego 250 ml soku ananasowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody 1 łyżka sosu
Kuchnia MagdaLenyzdawałoby się pełniejszego smaku. Użycie ich potem do przygotowania zupy to naprawdę dobry pomysł. Dlaczego z marchewki? Bo ta u mnie zawsze w nadwyżce ;) Smak podkręciłam jeszcze czosnkiem i imbirem. Aromat tego pierwszego był wyraźnie wyczuwalny, jednak nie zdominował całości. Jak dla mnie w sam raz, można oczywiście zmniejszyć jego ilość. Składniki: 4 duże marchewki 3 ząbki czosnku(...)kawałek imbiru 3 szkl. bulionu warzywnego 2 szalotki 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz sok z cytryny cukier oliwa Wykonanie: Marchew obrać, przekroić wzdłuż. Marchew, imbir oraz czosnek i cebulę w łupince, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i piec w temperaturze 190°C przez ok. 45 minut do godziny. Po upieczeniu obrać czosnek, cebulę i imbir, przełożyć
zadanie-gotowanie