krótko się czeka na uzyskanie niesamowicie pysznego smaku, więc naszą przygotowaną dzisiaj będziemy się cieszyć jeszcze przed nastaniem października. Składniki na nalewkę cytrynowo-imbirową 2 cytryny 50 g świeżego imbiru 200 g cukru 0,5 l wódki 200 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cytryny sparzyć, bardzo cienko obrać skórkę, starając się, żeby nie było na niej białej warstwy. Następnie(...)cytryn dokładnie usunąć białą skórkę, cytrusy pokroić na plasterki. Obrać imbir, pokroić go na cienki paski. Do garnka włożyć imbir, skórkę i miąższ z cytryn, wsypać cukier i wlać 200 ml wody. Gotować na średnim ogniu 10 minut. Ostudzić. Cytrynowy syrop wymieszać z wódką i przelać do szczelnie zamykanego szklanego naczynia. Nalewkę przechowywać w nim ok. 2 tygodnie w chłodnym
niecodziennikparyNapój na bazie soku z cytryn oraz pomarańczy z dodatkiem świeżego imbiru, miodu oraz przypraw: kurkumy, cynamonu, pieprzu czarnego i goździków. To prawdziwa bomba witaminowa, która wzmocni odporność organizmu i może uchronić nas przed infekcjami. Spożywamy go w formie shota, czyli szybki strzał, za jednym razem i bez zastanawiania się... Taki shot witaminowy to przede wszystkim bogate źródło witaminy(...)która znajduje się w soku z cytryn i pomarańczy. Ale to nie wszystko! Ważnym składnikiem jest tu kurkuma oraz imbir. Świeży imbir działa rozgrzewająco, podnosi odporność i leczy przeziębienia. Ma działanie odkażające - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Poza tym wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe (podobne do aspiryny). Natomiast kurkumina zawarta w kurkumie ma zdolności zwiększenia poziomu peptydu (katelicyny
Kuchnia MagdaLenyZielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i imbiru z dodatkiem bardzo zdrowych łuskanych nasion konopi to super zastrzyk energii i witamin. Jarmuż ze względu na swoje właściwości zdrowotne od pewnego czasu jest uważany za najlepszą bazę do zielonych koktajli. Ma jednak bardzo charakterystyczny smak, który niestety może nie przypaść do gustu – dlatego warto go łączyć z cytrusami. Tym razem liście(...)jarmużu połączymy z soczystymi czerwonymi pomarańczami, dodamy kawałek imbiru i przemycimy bardzo zdrowe nasiona konopi. Nasiona konopi siewnych (cannabis sativa) – to niepozorne nasionka o wielkiej mocy. Posiadają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, białka, błonnik, witaminy E oraz wiele cennych składników mineralnych. Łuskane nasiona konopi możemy dodawać do owsianek, sałatek lub do koktajli. Składniki 150 g liści jarmuż, bez twardych
Tajemnice Smakutego zdrowe i rozgrzewające to myślę, że warto ukraść dla siebie w ciągu dnia taką chwilę... 😍🤗 Poniżej podaję Wam przepis na błyskawiczny, zdrowy deser... kisiel pomarańczowy z dodatkiem imbiru i miodu 🍊🍯 To (obok truskawkowego) mój ulubiony kisiel, który jesienno - zimową porą rozgrzewa, no i smakuje przepysznie... 😋 Aby nie tracić cennych wartości imbiru i miodu podczas gotowania, imbir dodaję dopiero(...)SKŁADNIKI (na 2 porcje): 450 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego lub dobrej jakości z butelki/kartonika) 125 ml wody 2 pełne łyżki skrobii ziemniaczanej 1/2 - 3/4 łyżeczki startego korzebia imbiru (+/- według uznania) 2 łyżki miodu (+/- według uznania) WYKONANIE : W garnku zagotuj sok pomarańczowy. Wodę osobno wymieszaj w szklance ze skrobią ziemniaczaną i startym imbirem. Gdy sok zacznie wrzeć wlej
Słodko-Słony Świat Ilonymnie wspiera w okresie władania wirusa :) Na zmianę z eliksirem mocy , o którym pisałam tu już dość dawno, popijam pyszną mieszankę na bardzie zielonej herbaty z dodatkiem plasterków świeżego imbiru, który delikatnie rozgrzewa, cząstkami słodkiej, słonecznej pomarańczy i igiełkami aromatycznego rozmarynu, który wprowadza lekko leśny i kojący klimat. No i jeszcze złocisty miód, żeby było słodko o przytulnie :) Pyszne(...)smaków i aromatów, to polecam ogromnie całym podniebieniem i chwilowo rozklekotanym ale ogrzanym wnętrzem ;) I niech green power będzie z Wami w tym chorobliwym czasie! Zielona herbata z rozmarynem, imbirem i pomarańczą na 1l dzbanek Potrzebujesz: 3 łyżeczki liści zielonej herbaty 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu/ 2 gałązki świeżego rozmarynu 3cm świeżego korzenia imbiru sok z 1/2 pomarańczy miód do smaku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś przedstawiam coś absolutnie przepysznego. Obłędna marchewka glazurowana cukrem z imbirem, sosem sojowym i octem balsamicznym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Ja podaję ją do dań głównych i jest szał! Polecam gorąco! Tym bardziej, że jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu Tym bardziej, jeśli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion, zapraszam niżej po szczegóły:) Scroll down for recipe(...)English Marchewka glazurowana z imbirem (4 porcje) Składniki: 500 g marchewki, obranej i pokrojonej w grube plasterki 50 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki imbiru, bardzo drobno posiekanego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę ugotuj klasycznie lub na parze aż będzie prawie miękka
karmelowyugotowanym ryżem i ogóreczkiem kiszonym lub korniszonem albo z brokułowym quichem . Można ją zabrać do pracy czy szkoły albo skonsumować na miejscu w domu Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest to, że świetnie się ją “wekuje”. Mój sposób jest prosty: świeżo ugotowaną potrawę (bardzo ciepłą) ostrożnie przelewam do czystych słoików, zakręcam dokładnie(...)pełne słoiki w lodówce i nawet gotowany ryż się znajdzie! Będzie pysznie Składniki: 2 szklanki* surowej czerwonej soczewicy (~350 g) 1 duża marchewka 1 cebula 2 cm korzenia imbiru (może być mniej) lub 1 łyżka pasty imbirowej 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 puszka pomidorów 5 szklanek wody 2-3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka
Lamarida.plGotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście stałymi czytelnikami bloga – na pewno już znacie. Ten sos to naprawdę tylko 5 składników – świeży jędrny szczypior, czosnek, świeży imbir, olej i sól. Cały jego smak to zastosowanie tych dwóch technik – gotujemy olej – rozgrzewamy go bardzo mocno, prawie do momentu dymienia i zalewamy nim przygotowane wcześniej składniki – to składniki momentalnie zaparza(...)szybko przechodzi ich smakiem. Ten zestaw smaków idealnie pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka po pekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny smak który może przy
Karo in the Kitchenthai;) Po raz pierwszy też jadłam tofu i po raz pierwszy miałam okazję próbować takiej mieszanki smaków. Na danie składa się makaron ryżowy, podsmażona cielęcina, tofu, orzeszki ziemne, imbir, dymka i sos pad thai. Całość doprawiona sokiem z limonki i brązowym cukrem. Początkowo mieliśmy obawy co z takiego misz-maszu wyjdzie, zwłaszcza po dodaniu jajek, z których zrobiła się jajecznica(...)całościowo wyszło wspaniale. Taki roller coaster dla podniebienia, bo było i słodko i kwaśno i lekko pikantnie za sprawą imbiru, obłęd;) Smakowało zdecydowanie lepiej, niż udało mi się uchwycić na zdjęciu;) Danie przygotowuje się stosunkowo długo, najpierw bowiem należy dobrze namoczyć makaron ryżowy, wiele też czasu zajmuje podduszenie mięsa do miękkości. Gdyby makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, a cielęcine
Smaki Na TalerzuZapach świeżego pieczywa unoszący się po domu… Czyż można zacząć lepiej dzień? Można! Zwłaszcza zimną. Gdy do domowej bułeczki zaserwujemy rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem. Uwielbiam ten smak. A jak takie cytrynki z imbirem dodane do codziennego napoju wspaniale rozgrzewają… Coś cudownego. W takie mroźne dni nie ma nic lepszego Dlatego dzisiaj zapraszam Was na przepis(...)domowe bułeczki i rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem. Spróbujecie. Składniki: (na 6-8 bułeczek) Na bułeczki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka oleju + do posmarowania opcjonalnie odrobina masła Na herbatę: cytrynki z imbirem Eterno filiżanka ulubionej herbaty cukier do smaku Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy. W 1/2 szklanki
Słodkie okruszkiDziś mam dla Was kolejny przepis na Święta, tym razem coś słodkiego. Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru - ciasto jest fajną alternatywą dla wszystkich ciast czekoladowych z pomarańczami, bo choć smaczne - mogą się w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :) Składniki (na ciasto): 1 kostka masła(...)szklanki cukru 1 cukier z prawdziwą wanilią 4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao 4 całe jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonego imbiru (można więcej) 1 słoik cytrynek z imbirem i miodem w syropie Składniki (na czekoladowy ganache): 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka miodu
Garniec Magaliezobaczyć i spróbować minimalne wypieki, których było przeszło dwadzieścia…Po obfitej kolacji małe, kuszące słodkości były zbawieniem. Wracając do ciastek… Ciasteczka imbirowe są małe z dodatkiem świeżego imbiru i czekolady. Do środka dodałam perłowy cukier, który niewinnie wynurza się z czekoladowej otchłani. Ciastka są pyszne, lekko ostre i aromatyczne! Imbir i czekolada to świetna para, mocno powiązana(...)świętami. Ciasteczka imbirowe Składniki: na 22 ciasteczek 50 g cukru 85 g czekolady, 70% kakao 180 g mąki grahamki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka świeżego imbiru, utartego szczypta soli 60 g masła 30 ml melasy 50 g perłowego cukru 1 jajko Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło z cukrem i melasą
codojedzeniaswojej kuchni zawsze mam pod ręką kawałek korzenia imbiru. Stosuję go nie tylko jako przyprawę do wypieków, dań w okresie świątecznym i zimą. Imbir znany ze swoich rozgrzewających właściwości używam przez cały rok. Gdy jest mi zimno, czuję się podziębiona nie ma lepszego sposobu niż wskoczyć pod kołderkę z kubkiem tego przyjemnego naparu i wygrzać się, najlepiej w towarzystwie dobrej(...)książki Do przygotowania herbaty potrzebujemy: – kawałek imbiru – gorącą wodę opcjonalnie: – miód / cukier – sok z cytryny Imbir obrać i pokroić lub utrzeć na tarce. Wrzucić imbir do szklanki. Zalać gorącą wodą. Odczekać chwilę aż herbata się zaparzy. Gdy będzie ciut chłodniejsza można dodać miód i sok z cytryny. Ja najczęściej piję solo. Pić kilka szklanek przez cały
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 1 duża główka kalafiora; 4 duże marchewki; 1 średnia cebula; 2 łyżki drobno posiekanego, świeżego imbiru; 3 ząbki czosnku; 400 ml mleczka kokosowego; 3 łyżeczki oleju; 1 łyżeczka kurkumy; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 1 łyżeczka soli morskiej; 1,25 ml bulionu (u mnie 1,25 l wrzątku + 1 łyżka vegety); Sól; Opcjonalnie - do ozdoby - plastry chili, świeżego(...)imbiru. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki, łodygę pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Kawałek imbiru obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Różyczki oraz kawałki łodygi kalafiora ułożyć na blasze/w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą (1 łyżeczka), posypać solą morską (1 łyżeczka) i wymieszać. Tak przygotowanego kalafiora wstawić
Gospodyni MiejskaŚwieży imbir używam jako dodatek do potraw oraz jako środek leczniczy na przeziębienia i zatrucia pokarmowe. W czasie chłodów gotuję z niego bardzo rozgrzewającą herbatkę - przepis na nią opiszę wkrótce. Imbir w alkoholu mam w domowej apteczce oraz zabieram na wyjazdy wakacyjne do apteczki podróżnej. O tym ,,czyniącym cuda" specyfiku dowiedziałam się z książki Barbary Temelie ,,Odżywianie według Pięciu(...)tyle nalewki. Nalewka ma jeszcze jedną zaletę, jest mocno rozgrzewająca i ma intensywnie odświeżający imbirowo-cytrynowy smak. Składniki: 200 ml alkoholu (spirytusu lub czystej wódki) 6 cm kawałek bulwy imbiru Przygotowanie: Imbir obrać ze skórki i pokroić na grube plasterki. Imbir dodać do alkoholu na co najmniej tydzień. Po tym czasie zlać i przecedzić alkohol. Przechowywać w szczelnie
Codziennik Kuchenny