witaminy K i witaminy A odpowiedzialnej za stan naszej skóry, włosów i paznokci (uwielbiam go za to). Jarmuż posiada też dużo antyoksydantów, które wspomagają odporność. A do tego imbir! Dla mnie, to od jakiegoś czasu wspaniałe odkrycie. Na początku imbir był u mnie wyłącznie składnikiem syropu na odporność, który wraz z mężem piliśmy zimą dodając go do herbaty. Później poszłam(...)krok dalej i… zaczęłam go dodawać do soków, smoothie i innych dań. Imbir ma niesamowicie wiele cennych właściwości. Jest on bogaty w substancje przeciwzapalne, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed tworzeniem się zakrzepów, działa przeciwobrzękowo, polepsza krążenie krwi, zwiększa koncentrację itd. Dlatego polecam go włączyć do diety. Oczywiście, o ile nie ma ku temu przeciwwskazań. A teraz czas
Słodkie okruszkiChłodny, jesienny poranek. Mokry nos dotyka ciepłego ucha – budzę się natychmiast, świadoma, że koci alarm nie ma opcji „przełóż”. Absolutnie aseksowną chrypką ogłaszam
Gotuj z Blue RavenKaczka, kaczuszka. Pyszna jest. I nóżki ma takie piękne, ładnie zbudowane. Tylko zęby w nie wbić Kiedyś już gościła u nas na blogu. Ale wtedy piersi
slodkokwasnaplDzisiaj danie, które świetnie się sprawdza na imprezach i w zasadzie samo się robi. CIACH, CIACH, TRZASK, PRASK i można się zająć sączeniem piwa albo jakiegoś
slodkokwasnaplPrzepis na tak przygotowanego kurczaka dostałam od koleżanki. Uznałam, że do tak aromatycznego kurczaka będzie idealnie współgrać delikatny jogurt i skromna sałatka. Mam nadzieję, że na
Przepisy AleksandryCześć :) Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie. Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki. Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów
Pora coś zjeśćŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp. Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre(...)Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataObiecałam sobie, że jak tylko kiedyś moje serce, a przy okazji trochę pieniędzy, zostawię w jakimś fantastycznym sklepie z żywnością, to napiszę o tym na blogu
bistro mamaPytanie brzmi: gdzie można kupić w okolicach stolicy pasternak??? nie wiedziałam planując zakupy i nadal nie wiem dlatego też zupę przygotowałam z pietruszki. Potem była wojna
Dzieje kuchennej WiewióryJesień. Złota i polska jak jeszcze w sobotę, słotna i melancholijna tak jak dziś. Przyszła można by rzec wraz ze złotym medalem naszej reprezentacji. Nie mam
Dzieje kuchennej WiewióryWigilia już za chwilę i pewnie menu na kolację już macie zaplanowane. Ale trzeba też pomyśleć co podać na obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt
Smaczna PyzaPrzyznam się szczerze ze nigdy do tej pory nie marynowałam dyni, dlatego gdy w związku ze środowymi warsztatami pojawiła się propozycja marynowania na ich dyni musiałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikO tym , że nie znoszę marnowania żywności wiedzą wszyscy znajomi i Rodzina. Znają też moje upodobanie do eksperymentów kulinarnych . Czasem z tych eksperymentów wychodzi tylko coś
Buniabaje w kuchniMoja ,, fiksacja" na punkcie antara nie ma końca. Uwielbiam tą rybę. Białe mięso bez tego irytującego mocnego rybiego zapachu. Fantastycznie komponuje się z dodatkowymi smakami
Buniabaje w kuchni