Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp. Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre(...)Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataObiecałam sobie, że jak tylko kiedyś moje serce, a przy okazji trochę pieniędzy, zostawię w jakimś fantastycznym sklepie z żywnością, to napiszę o tym na blogu
bistro mamaPytanie brzmi: gdzie można kupić w okolicach stolicy pasternak??? nie wiedziałam planując zakupy i nadal nie wiem dlatego też zupę przygotowałam z pietruszki. Potem była wojna
Dzieje kuchennej WiewióryJesień. Złota i polska jak jeszcze w sobotę, słotna i melancholijna tak jak dziś. Przyszła można by rzec wraz ze złotym medalem naszej reprezentacji. Nie mam
Dzieje kuchennej WiewióryWigilia już za chwilę i pewnie menu na kolację już macie zaplanowane. Ale trzeba też pomyśleć co podać na obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt
Smaczna PyzaPrzyznam się szczerze ze nigdy do tej pory nie marynowałam dyni, dlatego gdy w związku ze środowymi warsztatami pojawiła się propozycja marynowania na ich dyni musiałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikO tym , że nie znoszę marnowania żywności wiedzą wszyscy znajomi i Rodzina. Znają też moje upodobanie do eksperymentów kulinarnych . Czasem z tych eksperymentów wychodzi tylko coś
Buniabaje w kuchniMoja ,, fiksacja" na punkcie antara nie ma końca. Uwielbiam tą rybę. Białe mięso bez tego irytującego mocnego rybiego zapachu. Fantastycznie komponuje się z dodatkowymi smakami
Buniabaje w kuchniBardzo długo unikałam białej kiełbasy parzonej. Nie miałam do niej po prostu zaufania .Dopiero jak przez przypadek trafiłam na cienką wyjątkowo smaczną ( a w dodatku pakowaną
Buniabaje w kuchniZ gotowanym kurczakiem z rosołu jest lekki problem. Jak ktoś tak jak ja bazuje w kuchni na wywarach drobiowych to w którymś momencie zaczyna ,, warczeć"
Buniabaje w kuchniKalafiorowa kojarzy nam się raczej z delikatną zupą. Przyznaję, że ja też takie z reguły gotowałam. Dziś odstąpiłam od reguły. Na dworze zimno- przydało by się
Buniabaje w kuchniDelikatne zupy które zaczęłam robić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A
Buniabaje w kuchniwłaściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Miód sprawi, że ból gardła będzie mniej uciążliwy i sprawniej będzie go opanować. Dostarczy organizmowi cennych minerałów, enzymów i witamin. Oprócz miodu, wspaniałym dodatkiem jest imbir, który złagodzi stan zapalny i zmniejszy ból. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Marchewkowy syrop na kaszel 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Syrop Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje(...)Kalorie 120 kcal Czy wiesz o tym, że nasze babcie na kaszel stosowały syrop marchwiowy? Mamy dla was taki przepis domowy sprzed lat. Bardzo skuteczny! Dodatek miodu i imbiru sprawia, że żadna infekcja nie ma z tym syropem szans! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g marchwi 2 łyżeczki posiekanego korzenia imbiru 3 łyżki miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Marchewki
ProstePesto.pldowolnej herbaty – czarnej, owocowej, zielonej, czerwonej. Wybór należy do Was, ja osobiście polecam herbatę owocową – pomarańczową będzie świetnie komponowała się z naszymi dodatkami. Składniki 3 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 kora cynamonowa 1/2 pomarańczy 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 6-8 goździków 1 gwiazdka anyżu Rozgrzewająca zimowa herbata – przepis Do rondelka dodajemy obrany i pokrojony(...)plasterki imbir, korę cynamonu, cynamon, goździki, anyż zalewamy wodą i zagotowujemy. Jak woda się zagotuje dodajemy miód i zalewamy herbatę. Do kubeczków dodajemy pokrojoną w plasterki lub połówki plasterków cytrynę i pomarańczę. Smacznego! Post Rozgrzewająca zimowa herbata pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marmolady to uniwersalna forma upominku, którą doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Przyrządzone przez gwiazdę „Gruszki Muszki” kuszą zapachem cynamonu, dżem z włoskich śliwek zachwyca słodyczą, a złoty napar z imbiru rozgrzewa na samą myśl o nim. Anna Mucha: Złoty napar z imbiru Czas przygotowania: 1h Pozom trudności: łatwe Złoty napar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: korzeń imbiru(...)woda Dodatki : miód cytryna – 1 szt. pomarańcza – 1 szt. cynamon kardamon żurawiny maliny Sposób przygotowania: Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Napar
WojnaNaSmaki.plzapycha, ciężko się tym budyniem przejeść czy przesłodzić – sama przyjemność! Ciężko dokładnie nazwać i określić ten Chiński deser. W oryginale najbliżej mu pochodzeniem do sera lub twarogu. Sok z imbiru dodawany tutaj do mleka zawiera w sobie proteazę, podobną w działaniu do enzymu – podpuszczki. Proteaza z imbiru ścina białka mleka i działa w tym wypadku silniej niż używane przemysłowo(...)produkcji serów i jogurtów podpuszczka (odzwierzęca), papaina (z papai) lub bromelina (z ananasa). Takie właściwości sok z imbiru najlepiej ujawnia w przypadku świeżego, nie sterylizowanego, pełnotłustego mleka podgrzanego do temperatury 65⁰C. Podstawowy przepis na ten deser to starcie imbiru, pozyskanie z niego soku, podgrzanie do 70⁰C mleka z cukrem i wlanie zagrzanego mleka do soku imbirowego
Karo in the KitchenCzas czytania: 2 min Rozgrzewający napój imbirowy Dziś trochę o tym cudownym i chyba trochę niedocenianym u nas korzeniu jakim jest imbir . Wykożystamy go do przygotowania rozgrzewającego napoju. Imbir znany jest głównie jako przyprawa, a mniej jako środek leczniczy . Korzeń imbiru ma właściwości lecznicze o których warto paniętać i często po niego sięgać. Skutecznie obniża cholesterol i ciśnienie krwi, świetnie(...)dzieci i kobiet w ciąży. Dziś proponuję Wam sprawdzony napój imbirowy, który pomoże zapobiec chorobie lub ją złagodzić. Jesień to okres przeziębień warto więc mieć pod ręką korzeń imbiru, aby codziennie parzyć taki napój dla wzmocnienia organizmu. Napój z imbiru , cytryny i miodu pomoże zwalczyć wirusy , wzmocni odporność, rozgrzeje i złagodzi ból . Polecam szczególnie na przeziębienie. Print Rozgrzewający napój imbirowy
SprawdzonaKuchnia.plPoczątek wiosny to idealny moment, aby rozpocząć własną, doniczkową uprawę imbiru. …Tak moi drodzy dokładnie rok temu przygotowałam sobie tego posta. Miało być tak pięknie, oczyma wyobraźni widziałam jak wyhoduję imbirowe kłącze wielkości pytona, a tu taki pipek. Zacznę od początku i pozostawię to co napisałam pierwotnie, bo imbir jest wart uwagi. Dlaczego imbir? Właściwości lecznicze i aromat imbir(...)potraw słodkich, ciasteczek, bułeczek czy też jabłek. Dobrze komponuje się z: zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i gałką muszkatołową. Potrzebujesz (naczytałam się mądrych książek i gazet): kawałek świeżego imbiru z żywym pączkiem minimum 6 cm, czyli jasnozielonym, nabrzmiałym oczkiem *znajdziesz bez problemu w każdym markecie szeroką doniczkę dobrą próchniczą ziemię doniczkową Sadzimy zielonymi/żywymi pączkami do góry i przykrywamy
greenscarfwszyscy w ciągu dnia. Dwa tygodnie temu jak Emi była chora i siedziała w domu to też jej parzyłam ten napój – bo oprócz czystka w jego skład wchodzi imbir i cytryna oraz domowy sok malinowy (można zastąpić miodem, lub innym sokiem np wiśniowym) czyli składniki wzmacniające działanie odpornościowe i rozgrzewające więc ten napój to bomba odpornościowa. A dzięki(...)dodatkom czystek ginie i całość ma naprawdę świetny smak. To idealny napój na zimę, która póki co nie odpuszcza. Zimowy napój z czystkiem, imbirem i sokiem malinowym Drukuj Prep time 10 min Cook time Total time 10 min Zimowy napój z czystkiem, imbirem, sokiem malinowym i cytryną - wzmacniający odporność i rozgrzewający. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 2 łyżeczki czystka
Cooking for Emilytrzeba popracować. Przygotowałam zatem syrop imbirowy. Aby zadziałał na nasz organizm należy go pić regularnie: co dwie - trzy godziny po dwie łyżki. Dzięki temu substancje czynne zawarte w kłączach imbiru zwane gingerolami utrzymują stały poziom w organizmie. Imbir ma właściwości rozgrzewające, rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa przepływ krwi. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe, pozwala złagodzić(...)kaszel i katar. Imbir również przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie, a także zapobiega nudnościom i wzdęciom. Olejki eteryczne zawarte w kłączach imbiru pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Osoby z refluksem i chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy powinny jednak unikać spożywania imbiru ponieważ może podrażniać delikatne ściany przewodu pokarmowego i nasilić objawy chorobowe. A jak przygotować syrop z imbiru? Bardzo prosto
W kuchni Katieszalony taniec. I ziemia się zakręci, gdy brzegiem wody biec Będę, gdy ranne słońce wstanie. Składniki 1 cytryna 2 plasterki imbiru 3 pomarańcze pół opakowania jarmużu Wykonanie Cytryne ,pomarańcze obrać obrac jak nacieniej ze skórki ,pozostawiając białe-- Białka skórka to bardzo bogate źródło pektyn(...)Jedzenie pomarańczy z białą otoczką pomoże obniżyć „zły" cholesterol. Jeśli będziemy zjadać cały owoc, wraz z białą skórką, to pomożemy organizmowi w zwalczeniu bakterii gnilnych i wspomożemy trawienie...Imbir pokroić nie obierać . Ze wszystkiego wycisnąc sok w wyciskarce
w mojej kuchni