Imbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko dodatkiem do sushi, taka przegryzka, aby odświeżyć kubki smakowe. Mój młody zaopatrzeniowiec pewnego razu przyniósł marynowanego imbiru w kilogramach :), więc musiałam coś wymyślić jak go wykorzystać, bo raczej takiej ilości samego nie da się(...)zjeść (chyba, że codziennie sushi). Obawiałam się trochę, czy imbir nie zdominuje całego smaku sałatki, jednak obawa okazała się zupełnie zbędna, gdyż imbir nadał jej przyjemnej świeżości i połączył delikatnie wszystkie smaki. Oceniam, że sałatka wyszła pyszna, sycąca i do tego bardzo zdrowa, więc polecam osobom dbającym o linię i nie tylko. Składniki: 1/2 (około 100 g) szklanki suchego ryżu
Kuchcik gotujeJako przyprawa imbir jest używany od kilku tysięcy lat. Słynie też ze swoich właściwości leczniczych, zwłaszcza jako środek łagodzący dolegliwości trawienne i obniżający poziom cholesterolu. Rozgrzewając organizm.imbir poprawia krążenie krwi, a działając przeciwkaszlowo przynosi ulgę w przeziębieniach. W Arabii Saudyjskiej , sąsiednim Bahrajnie i Omanie na przeziębienia i grypę podaje się mleko imbirowe. Działa doskonale :) Składniki 5 -7 cm kawałek(...)imbiru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki wody cukier lub miód do osłodzenia ewentualnie 2 nieduże banany i szczypta cukru waniliowego Przygotowanie Imbir obrać ze skórki i pokroić w grube (ok. 1 cm) plasterki. W małym rondelku zagotować wodę i dadać imbir. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 7-9 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataImbir , jakże cudowna to przyprawa, która jest nie tylko skutecznym lekarstwem na wiele dolegliwości (głównie stosowany podczas przeziębienia- herbatkę z cytryną i imbirem zapewne każdy zna!), ale również dodaje charakteru potrawom, zaostrza ich smak, dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować udka z kurczaka po chińsku czy orientalne filety z kurczaka).Z powodzeniem imbir można również zastosować(...)dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany- 45 g* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda- 1 łyżeczkaLukier:* cukier puder- 1/2 szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik nagrzać na 180 stopni.W misce
Kraina Miodem Płynącaroku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux. Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori . My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka . Zapraszam(...)gotowania! Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego: 300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżka soku z cytryny 50 ml jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oleju SOS: 1 łyżka roztopionego
Tajskie smakiprzeziębienie należy rozgrzewający syrop malinowy. Można go stosować jako dodatek do herbaty lub rozcieńczyć z wodą i pić zamiast zwykłych soków owocowych. Wyjątkowo rozgrzewające właściwości ma pigwa z dodatkiem imbiru. Także kiszonki są zimą wskazane, gdyż działają osłonowo na jelita i dostarczają duże dawki witaminy C. Rozgrzewające syropy na zimę Syrop malinowy należy do najpopularniejszych, naturalnych środków rozgrzewających. Stosowany był(...)wpływ na układ odpornościowy. Syrop z malin pomaga zwalczyć pierwsze oznaki przeziębienia. Warto go pić przy katarze i kaszlu. Innym, nieco zapomnianym środkiem jest pigwa w zalewie z dodatkiem imbiru. Owoce pigwy są bogatym źródłem witaminy C. Mogą z powodzeniem zastępować cytrynę dodawaną do herbaty. Obrane ze skórki owoce pigwy zalewane są gorącą wodą, słodzone i przechowywane z kawałkami imbiru
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyczyną naszych dolegliwości może być candida. Kuchnia łatwostrawna przygląda się temu co możemy i czego nie możemy jeść. Nie jest jednak końcem świata. Wiele pysznych składników jak wanilia, szafran, imbir czy cynamon jest niespodziewanie dobrych dla naszego brzuszka. Możemy jeść nawet desery typu pieczone jabłka. Wystarczy tylko dobry pomysł. Przykładowy jadłospis w diecie łatwostrawnej Jeśli się przytruliśmy od biedy możemy(...)kilka tygodni, więc nie ma opcji, żeby żywić się wtedy tylko herbatkami ziołowymi, sucharkami czy ryżem na wodzie. Co dobrego możemy jeść na diecie lekkostrawnej? Poranne masło klarowane z imbirem Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Natalii, która jest ostatnio moim żywieniowym guru. To patent Michała Tombaka, który czerpie z ajurwedy i innych tradycji medycznych i leczniczych. Kuracja trwa
Ugotowane pozamiataneSzybkie kokosowe curry z kurczakiem i orzechami nerkowca podkręcone imbirem, czosnkiem i ziarnami gorczycy. Tym razem nasze kokosowe curry z kurczakiem ma swoje źródło inspiracji w hinduskim oleju aromatyzowanym przyprawami – taki olej nazywa się tarka – w różnych regionach Indii spotkać go można pod nazwą vagarne , oggarane , chaunk , tadka albo baghaar. Żeby przygotować taki olej – podsmaża się przyprawy(...)choi (nasza ostatnia wariancja, gdy nie mieliśmy szpinaku, a pak choi leżał w lodówce :) ). Oczywiście kokosowe curry z kurczakiem nie obejdzie się bez mleczka kokosowego. Do tego trochę cebuli, imbiru, czosnku i gotowe :)) Składniki: ok. 500g kurczaka – piersi, udka lub polędwiczki (można także wymieszać) 1 puszka 400ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby 2,5 łyżeczki łagodnego curry
Pociąg Do Kuchniktóre oczyszczają nerki i wątrobę a także pozwala pozbyć się z krwi złogów cholesterolowych (podobnie jak grejpfrut), jabłka (najlepiej ze skórką która zwiera pektyny oczyszczające organizm z substancji trujących) imbir, który pobudza układ trawienny, tak jak limonka. Bonusem jest to, że oba te soki zawierają dużo składników zwiększających odporność (np kurkuma!, grejpfrut czy buraki), co na pewno się teraz przyda(...)buraków z grejpfrutem i imbirem 3 buraki 1 grejpfrut 1 pomarańcza 3 cm kawałek imbiru 2 jabłka Wszystkie składniki soku przepuścić przez sokowirówkę i rozkoszować się sokiem w przepięknym kolorze. Sok marchwiowo-jabłkowy z dodatkiem imbiru i kurkumy 1/2 kg marchwi 2 duże jabłka 3 cm kawałek imbiru sok z 1 limonki garść mięty 1 łyżeczka kurkumy szczypta pieprzu
Cooking for Emilymojej kuchni używam dużo imbiru i to nie tylko do gotowania, ale też jako dodatek do orzeźwiających napojów (przepis już wkrótce). Dlatego zawsze trzymałam jego korzeń w lodówce. Jednak okazało się, że obieranie, mycie i ucieranie potrzebnego mi w danej chwili kawałka imbiru zajmuje mi trochę czasu. A przy trójce małych dzieci każda chwila zaoszczędzona w kuchni, a poświęcona(...)żeby zoptymalizować mój proces gotowania, przygotowuję prostą pastę imbirową, bez oleju i żadnych dodatków, którą przechowuję w lodówce. Teraz wystarczy odkręcić słoik i gotowe Składniki: 2 duże korzenie świeżego imbiru (około 350 g) jak najmniejsza ilość wody Wykonanie: Korzenie imbiru myjemy i obieramy ze skórki zeskrobując ją łyżką albo nożykiem. Umyte korzenie ponownie myjemy pod bieżącą wodą – nigdy
Lamarida.plktoś pamięta wszechobecny kiedyś syrop Guajazyl? Ciekawe czy smakował on komuś... Dzisiaj chce Was namówić na smaczną miksturę, która na pewno zasmakuje zdecydowanej większości. O wartościach miodu, cytryny i imbiru nie muszę nikogo przekonywać chyba? Wszystkie trzy połączone w jednym syropie są prawdziwą bombą odpornościową. Warto przygotować sobie słoiczek i regularnie wspomagać się łyżką lub dwiema na rozpoczęcie dnia. Dobrym(...)sposobem jest dodawanie tego syropu do napojów zamiast cukru. Składniki: 2 cytryny niewoskowane 5-7 cm średniej grubości imbiru płynny miód Cytryny wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą. Sparzyć wrzątkiem. Pokroić w cienkie plastry. Plastry przekroić na mniejsze kawałki. Imbir opłukać i również sparzyć wrzątkiem. Dopiero wtedy oskrobać skórkę i pokroić w cienkie plasterki. Cytrynę wraz z imbirem luźno ułożyć naprzemiennie
Codzienna kuchnia niecodziennaTajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc(...)świetnie podkręci nasz metabolizm) oraz bardzo zdrowa. Kolendra oraz imbir mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Kolendra pomaga oczyścić organizm z toksycznych metali, ma działanie bakteriobójcze (pomaga zwalczyć nawet tak groźne bakterie, jak salmonella czy E.Coli), obniża poziom cholesterolu, cukru i ciśnienia ¹ . Pamiętać tylko należy, że przy długotrwałym stosowaniu powoduje niedobór witaminy B1, więc należy uzupełniać dietę w tę witaminę. Imbir natomiast
Moja DelicjaDżem z rabarbaru z imbirem jest bardzo ciekawy w smaku. Nie jest bardzo słodki, a charakterystyczny orzeźwiający smak imbiru jest wyczuwalny i nadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest(...)niego zrobiłam, to właśnie ten dżem. Część zjedliśmy z chałką, a resztę schowałam do szafki i przypomnę sobie o nim dopiero, gdy zrobię naleśniki. Dżem z rabarbaru z imbirem: 1,5 kg rabarbaru 400 g cukru (2,5 szklanki)* 1 łyżka startego imbiru sok z całej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Rabarbar myjemy, osuszamy
Poezja smakuBogate smakowo, kolorowe i sycące danie z tofu, warzywami i imbirem. Wegańska kuchnia w azjatyckiej odsłonie, której przygotowanie zajmuje tylko moment, a satysfakcja domowników gwarantowana. Palce lizać! :) Imbirowe tofu z warzywami Przepis na ok 2-3 porcje Potrzebujemy: 1 kostkę tofu lub gotowe zamarynowane stripsy ( my użyliśmy od Polsoji ) pół świeżego brokuła pół czerwonej papryki 10 pieczarek 1 marchewka(...)cebule dymki ze szczypiorkiem kawałek imbiru -3x3 cm sos teriyaki lub sos sojowy sok z połówki limonki szklankę ryżu 1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej pieprz i sól cukier trzcinowy lub melasę, jeśli mamy tylko sos sojowy olej lub oliwa Przygotowanie: 1. Jeśli nie posiadamy marynowanego tofu lub gotowych stripsów, musimy zamarynować tofu. ZOBACZ
Bananowe Poleniemal świąteczny nastrój, żeby pokazać Wam ciasto, które przygotowałam już jakiś czas temu. Zapragnęłam ciasta marchewkowego; wiadomo, to najlepsze, co nas może spotkać w pochmurny, jesienny dzień. Zaostrzyłam je imbirem, nadałam czaru kruszonką, ale ciągle czegoś mi brakowało... Sięgnęłam więc po sezonowe, intensywnie fioletowe śliwki. I to był, moi drodzy, strzał w dziesiątkę! Ciasto jest cudownie wilgotne, ale nie mokre(...)słodkimi, rozpływającymi się w ustach, pieczonymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Imbir nadaje całości charakteru. W dodatku ciasto przygotuje się bajecznie prosto: wystarczy zagnieść kruszonkę, wymieszać składniki suche z mokrymi, poukładać na cieście owoce, posypać kruszonką i upiec. Każdy da sobie radę. Gwarantuję, nikt nie poprzestanie na jednym kawałku! Ciasto marchewkowo-imbirowe ze śliwkami i kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyni, a w środę dyniowy chlebek. Nie wybiegając jednak w przyszłość wracamy do naszej zupy. To chyba najpopularniejsze zastosowanie dyni. My zrobiliśmy naszą zupę na sposób lekko orientalny, z imbirem i mleczkiem kokosowym. Wyszła bardzo dobra i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne i wilgotne dni. Żeby było jeszcze bardziej orientalnie dodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje(...)nich, albo z dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek. Przygotowanie Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido) 300 g marchewki imbir około 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy
KasiaiKrzysiu.pl