więc nieco odchudzić naszą dietę, dać organizmowi zastrzyk witamin i nieco go oczyścić po zimie. Dziś na blogu czerwony koktajl przygotowany na bazie buraków i czerwonych pomarańczy z odrobiną imbiru. O właściwościach zdrowotnych buraka nie muszę chyba nikogo już przekonywać; zawiera mnóstwo witamin, kwas foliowy, żelazo i błonnik. Jest idealny na detox organizmu: eliminuje mocznik z organizmu, oczyszcza krew, działa(...)tonizująco na wątrobę, obniża cholesterol. Pomarańcze mają mnóstwo witaminy C, B i beta-karotenu, a imbir obniża poziom cukru we krwi, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyoksydacyjne i przeciwpasożytnicze. A poza tym wszystkim taki owocowy koktajl jest baaardzo pyszny ! Zapraszam 🍹. Oczyszczający czerwony koktajl owocowy z imbirem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 czerwone pomarańcze 2 pomarańcze 1 duży burak
Kulinarne przygody Gatitypołowy cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka kurkumy, szklanka wody. Całość wypija ciepłe - nie gorące należy pamiętać o tym, że miód w zbyt wysokiej temperaturze traci swe właściwości. 4. Imbir stosuję w korzeniu. Posiada on właściwości przeciwzapalne, działa napotnie, rozgrzewająco. Warto dodawać go do herbaty. Imbir jest również głównym składnikiem lokomotivu. Pomaga na nudności i działa przeciw(...)wymiotnie. Nie próbowałam imbiru w tym celu, ale lokomotiv faktycznie pomaga dzieciom na wymioty, nie tylko podczas podróży. 5. Miód ma właściwości antybakteryjne, dlatego też jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Ważne jest aby miodu nie dodawać do zbyt ciepłych napojów. 6. Pyłek pszczeli to cudo odkryłam niedawno. Ma on niesamowite właściwości. Podobnie jak miód działa antybakteryjne, oczyszcza
Pani domowaMule w mleczku kokosowym. Ubóstwiam. Maczanie świeżutkiej bagietki w sosie po gotowaniu skorupiaków jest uzależniające. Mleko kokosowe, imbir, czosnek i chilli to klasyczne smaki tajskiej kuchni, które do muli pasują idealnie. Same małże to podobno jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, dlatego szczególnie warto przygotować takie danie na kolację we dwoje. Jeśli boicie się muli uprzedzam, że smakują znacznie lepiej niż wyglądają(...)bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml) 1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina (70 ml) 3-4 cebule szalotki 1 papryczka chilli 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka mielonej) sok wyciśnięty z połowy limonki 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz pęczek świeżej natki kolendry świeża
Poezja smakuIdealny dodatek do gorącej herbaty. Świetnie rozgrzewa. Składniki: 100g świeżego imbiru sok z 1 cytryny 2 szkl wody 2 szkl cukru Przygotowanie: Imbir obieramy, najlepiej łyżeczką i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Imbir przekładamy do garnka.Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do startego imbiru. Następnie dodajemy cukier i wodę i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy. Syrop gotujemy przez(...)minut na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko na którym zostaje rozgotowany imbir. Syrop przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy. Papkę imbirową wyrzucamy lub dodajemy do herbaty. Można również zapasteryzować przez 10 minut. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnekogo: dla szukających dodatku do herbaty, który ich rozgrzeje dla zmarzluchów dla lubiących dodatki do herbatki :) Składniki: świeży imbir ok. 50-70g pół szklanki brązowego cukru szklanka wody Wykonanie: Imbir obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Dodać imbir i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień na piecu i gotować jeszcze(...)minut (zobaczycie, że syrop gęstnieje). Wersja z wekowaniem: Jeśli chcecie by syrop utrzymał się dłużej to: gorący syrop wlejcie do butelek lub małych słoiczków odcedzając plastry imbiru. Najlepiej obróćcie słoiczki do góry dnem, by "chwyciły". Wersja bez wekowania: Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić go do wystygnięcia (zostawić pokrywkę, by syrop miał lepszy smak). Gdy wystygnie wyciągnąć kawałki
Mania Wypiekaniażeby pozbyć się z nich warstewki lodu. Pozbawiamy krewetki ogonków, kroimy każdą krewetkę ostrym nożem wzdłuż na pół, zostawiamy na sicie do odcieknięcia. Obieramy kalarepę, marchew, czosnek i imbir. Czosnek i imbir siekamy razem bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę, marchew kroimy w cienkie zapałki, kalarepę – w półcentymetrowe słupki. Odkładamy pokrojone warzywa do osobnych miseczek. Obieramy cebulki – malutkie zostawiamy(...)głębszym rondlu rozgrzewamy bardzo mocno olej kokosowy. Wrzucamy na niego kolendrę i kumin, smażymy mieszając 2 minuty, aż przyprawy zaczną podskakiwać i uwolnią aromat. Dodajemy do naczynia czosnek i imbir – smażymy mieszając kolejne dwie minuty, żeby dodatki dobrze zainfuzowały olej. Wrzucamy cebulki – znowu dwie minuty smażenia i mieszania. Dodajemy marchew – smażymy 2-3 minuty aż zacznie zmieniać kolor. Wlewamy
Karo in the KitchenJuż jakiś czas temu podobne śledzie przygotowywałam , ale że za pasem święta , to każda rozgrzewka wskazana , i dziś zaproponuję wam kochani śledzie z czosnkiem i imbirem , smak zaskakujący pozytywnie , uzależniają i chce się je jeść i jeść , znakomicie nadają się na wigilię jak także na spotkania imieninowe , ale to już według uznania , ja z mojej strony zapraszam bardzo serdecznie(...)wypróbowania przepisu . Składniki 200 dag płata śledziowego 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru startego na tarce pęczek szczypioru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 szklanki oliwy z oliwek ( bądź olej ) 2 szklanki mleka Wykonanie Do miski przekładamy śledzie , zalewamy mlekiem i odstawiamy do momenty aż nasze
Mój Smakostatnio przygotowałam, bo w kolejce stoją przecież kolejne dynie czekające na przerobienie. W magazynie Spis bedre , nr 10/2016 znalazłam prosty i niezwykle kuszący krem z dodatkiem jabłek i rozgrzewającego imbiru. Zupa wyszła słodko-kwaśna, cudownie rozgrzewająca; nie taka zupełnie łagodna, ale też nie ostra. Gęsta i kremowa, wybornie smakowała ze świeżą bagietką. Pięknie pachnie, świetnie smakuje, syci i rozgrzewa(...)Idealna na ten pochmurny listopad. Krem dyniowo-jabłkowy z imbirem i kolendrą Składniki: (na 6 porcji) 800 g puree z dyni 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 500 g kwaśnych jabłek 2 cebule 1 ząbek czosnku 5cm kawałek świeżego imbiru 1 l bulionu 250 g creme fraiche (18%) 2 łyżki oleju sól pieprz dodatkowo: ziarna dyni creme fraiche (18%) świeża kolendra
Pożeraczka, czyli raz adobrzenawet obierać, wystarczy dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli jest starsza – cieniutko obieramy ja nożem szczelinowym. Kroimy w grubsze półplasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir oskrobujemy jak ziemniaki i kroimy na plasterki. Pomarańczę myjemy najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą żeby pozbyć się z niej konserwującego wosku. Parzymy skórkę. Ścieramy zesterem(...)kokosowego. Szklimy na nim cebulę, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do zeszklonej wrzucamy marchew – smażymy warzywa razem około 3-4 minut. oddajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę imbiru i smażymy do czasu, aż czosnek straci ostry zapach – 3-4 minuty. Zalewamy całość rosołem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości marchwi. Całą zupę lekko studzimy, następnie
Karo in the Kitchenwyprodukowałem przy okazji jakiegoś innego gotowania (np. pieczenia pasztetu). Dzięki temu zawsze jest szybko pod ręką – wystarczy rozmrozić. Właściwe przygotowania zupy zacznij od posiekania chilli i obranego wcześniej imbiru. Nie używaj imbiru z paczki, tylko kopnij się po świeży (dostępny jest w biedronkach i lidlach). Drogi nie jest, a różnica w smaku kolosalna. Dynię pokrój w kostkę o boku(...)nadgarstek drugiej ręki albo o deskę. Większość nasion powinna wypaść. Rozgrzej garnek (taki, w którym zmieści się zupa) i rozpuść w nim masło. Następnie wrzuć tam chilli i imbir, posmaż chwilę aż się zarumienią. Raczej nie polecam, żebyś się nachylał nad garnkiem na tym etapie. Jeśli chilli i imbir są wysokiej jakości, dadzą Ci po płucach lepiej, niż Stołeczne
manslogblogUwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku, liści limonki kaffir, trawy cytrynowej, kolendry, kuminu i galangalu. Zielone curry jest ostre, bardzo przyjemnie i kwiatowo pikantne. W połączeniu z kokosowym mlekiem te ostre i wyraźne smaki są nie do pobicia. Bakłażana(...)wodą. Kroimy w centymetrowe kawałki. Kalarepę obieramy i kroimy ją na grube zapałki – jak na belgijskie frytki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego starty na tarce imbir. Szczypior i pietruszkę albo kolendrę grubo siekamy. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, odcinamy polędwiczki które kroimy pod skosem na pół. Piersi kroimy na półcentymetrowe plastry w poprzek włókien
Karo in the KitchenZUPA Z PORA I IMBIRU Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienno- zimową porę. Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam. 4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min. Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła(...)Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba) • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów* • Sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacały kształt tego prostego dania. Piersi kurczaka kroimy w poprzek włókien w centymetrowe plastry, a te kroimy jeszcze na pół lub trzy części. Szykujemy marynatę z jogurtu, startego imbiru, przeciśniętego czosnku, soku z cytryny, soli i garam masali. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny , najlepiej – na całą noc. Na patelni z grubym(...)rondlu rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego masła, wrzucamy cebule i na średnim ogniu smażymy, aż zrobią się przeźroczyste i zaczną brązowieć. Do przesmażonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i drobno posiekany imbir. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Wrzucamy przyprawy (bez soli i cukru oraz garam masali!) – wszystkie razem uprzednio tłuczemy w moździerzu. Dodajemy jeszcze łyżkę masła i smażymy cebulę, imbir, czosnek
Karo in the Kitchennasze zamówienie prosto pod drzwi! * SKŁADNIKI na 4-6 porcji Bulion: 3 marchewki 2 cebule 1 pietruszka kawałek selera, korzeń 1 łodyga selera naciowego 1 por 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach kilka glonów kelp 1 łyżka oleju sezamowego 1,5 litra wody 3 łyżeczki pasty miso(...)wina mirin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka jagód goi Marynowane tofu: 1 kostka wędzonego tofu (300 g) 1 łyżeczka płatków chili 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek
Food Square