Klasyczna, prosta i rozgrzewająca - owsianka z imbirem. owsianka z imbirem , podana z mlekiem sojowym, syropem ryżowym i imbirem kandyzowanym Przepis: własny / 1 porcja / 40 g płatków owsianych szklanka wody dwie szczypty soli 1/3-1/2 łyżeczki imbiru czubata łyżeczka cukru (lub coś innego do posłodzenia/ pominąć) Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Gotujemy owsiankę na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Przekładamy
tost z dżememsobą niepożądane imprezowe problemy żołądkowe - myślę że dobrze wiecie o czym myślę :) Jednym z takich domowych lekarstw (sprawdzonym) jest herbatka imbirowa która jednocześnie jest przepyszna . Składniki : łyżeczka startego świeżego imbiru torebka dobrej herbaty plasterek cytryny wrzątek Przygotowanie : Zetrzyj na tarce ok 2 cm świeżego imbiru, wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Poczekaj momencik aż wiórki imbiru zaczną opadać i włóż(...)szklanki torebkę herbaty na ok 2 minuty. Na koniec dodaj sok z plasterka cytryny i kto cukruje pół łyżeczki cukru. Dodatkowe info: Herbatka z imbirem to nie tylko domowe lekarstwo na problemy żołądkowe, herbatka taka pomaga również przy przeziębieniach, katarze i nawet na kaca
Mechanik w kuchnimniszka, może być równie dobrze inny prawdziwy) 1 limonka 2 cytryny 2 pomarańcze ok 7-10 goździków pół laski cynamonu ok 3-4 cm imbiru 3-4 gałązki tymianku świeżego SPOSÓB WYKONANIA Owoce myjemy i parzymy je w gorącej wodzie, aby pozbyć się sztucznych konserwantów ze skórki. Kroimy je cienko w plasterki(...)płucach i oskrzelach. Jest bogaty w witaminy K, A, C i E, oraz olejki eteryczne tymol, karwol o działaniu rozkurczowym i bakteriobójczym. Wariant 3 Cytryna, imbir, miód. Imbir obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce. imbir - działa przeciwobrzękowo zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. Przynosi ulgę chorym stawą poprzez
Basia w kuchnitakie zupy-krem, ale tym razem skusiłam się na taką zupkę, jak tylko zobaczyłam na blogu Najsmaczniejsze.pl ..Prosta do zrobienia i na dodatek smaczna, polecam..ja nie miałam korzenia imbiru , więc dałam sproszkowany...zamiast papryki chilli dałam słodką , a zupka była i tak ciut pikantna, dla w sam raz.. 500 g pomidorów 80 g cebuli 80 g papryki(...)koncentratu pomidorowego 30 ml oliwy z oliwek 10 g imbiru (korzeń) [dałam sproszkowany imbir ] 600 ml woda do smaku: sól czerwona papryka chilli [dałam paprykę słodką ] pieprz Cebulę obrać i pokroić w kostkę,imbir tak samo [ ja miałam w proszku, więc obyło się bez krojenia]. Pomidory umyć, pokroić w cząstki.Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego
Moje domowe kucharzenieSkładniki (na ok. 2 l chutneyu) : 1,5 kg zielonych pomidorów 1,5 dużej papryki (u mnie żółta i pół czerwonej) 2 jalapeno lub inne chili 5 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 3-4 cebule 7 goździków 7 kardamonów 12 ziaren pieprzu kolorowego 4 ziarna ziela angielskiego ok. 2 cm kory cynamonu 280 g cukru 180 ml octu(...)umyć. Usunąć z nich piętki i brzydkie zrogowacenia. Pokroić w plastry lub półtalarki (zależnie od wielkości pomidorów). Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Imbir obrać i pokroić w słupki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Rozdrobnić też chili. Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego 1 główka czosnku pół kg ziemniaków 2 średniej wielkości bataty (400-500g) 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie, może być szczypta w proszku) świeżo zmielona sól i pieprz szczypta kurkumy mus z buraka: 2 średnie buraki (150-200g) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1/4 szklanki(...)buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak nie wiadomo jak męczyć, ponieważ zupa będzie blendowana). Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do jednego żaroodpornego naczynia lub blaszki wykładamy kostkę ziemniaka i batatów - doprawiamy je solą, pieprzem i kurkumą, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy
Symfonia Smakówcoś innego, tłustego i najlepiej słodkawego. Chyba organizm czuje zbliżające się mrozy :). Tak czy inaczej, tym razem mój wybór padł na obłędny glazurowany w stylu azjatyckim boczek z rozgrzewającym imbirem, podany z makaronem ryżowym. Danie jest bardzo łatwe, a co najważniejsze w miarę szybkie do wykonania (jak na taki kawał mięcha:)) bo przygotowujemy je w szybkowarze. Muszę mój sprzęt wykorzystywać(...)Polecam! Scroll down for recipe in English Glazurowany boczek z szybkowaru (3-4 porcje) Składniki: 3 dymki, tylko zielone części (ew. zielone listki pora) 2,5 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 900 g kawałek boczku ze skórą ¼ szklanki sake ½ szklanki wody ½ szklanki mirinu ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki cukru Przygotowanie: W garnku
karmelowyPikantna słodycz!, tak można by określić dzisiejszą przekąskę na zimno. Choć nie ma tu mięsa i ostrej papryki, to jest to szaszłyk sycący i z charakterem!. Pieprz zielony i imbir to bardzo aromatyczne i w miarę umiarkowane jeśli chodzi o ostrość produkty. Jedno co trzeba przyznać, to to że z takim zestawem żadna jesienna grypa nam nie straszna. Do tego(...)wegetarian, dobrze sprawdzi się na imprezie :) Na 4-5 szaszłyków Czas przygotowania: 15minut Składniki: 1 duża obrana dokładnie pomarańcza 1 ser typu camembert z zielonym pieprzem Kawałek obranego imbiru Świeża melisa Przygotowanie: 1/ Kroimy w kostki lub prostokąty pomarańczę i ser, imbir kroimy na talarki i przepoławiamy. 2/ Nabijamy na szpikulec do szaszłyka na przemian: ser-pomarańczę-imbir-listek melisy
Kuchnia PROzdrowotnaskładnikiem zupy dyniowej jest też często marchewka – tak jest i w przepisie poniżej. Wzbogaca ona zupę kolorem i smakiem. Do kluczowych dla jej smaku i aromatu składników należy również imbir. Nadaje on tej potrawie bardzo charakterystycznej i wyrazistej nuty, w tym pewnej dozy pikanterii. Zupa z dyni to niezwykle proste i mało czasochłonne w przygotowaniu danie. Z technicznego punktu widzenia(...)osób) 700g słodkiej dojrzałej dyni bez skóry i pestek 1 średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 450ml bulionu 2 łyżki masła Do podania natka pietruszki suszone nasiona dyni świeże dyniowe pieczywo Instrukcje Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy
Kulinarna Pokusaprzyrządzeniu jest obsmażenie mięsa. Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 2015-08-16 21:11:45 Niezwykle oryginalna kaczka po wietnamsku w sosie z soku pomarańczowego, aromatycznego anyżu i imbiru, wzbogacona pikanterią ostrego chili. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800 mięsa z kaczki (filety, nogi), 500ml soku z pomarańczy 2-3 cm świeżego imbiru 2 kawałki trawy cytrynowej(...)więcej, ale ostrożnie!) kilka cebulek dymek (biała część) 1,5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu rybnego 2-3 łyżki oliwy Do podania ryż (zwykły lub jaśminowy) Instrukcje Imbir kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Trawę rozbijamy lekko rękojeścią noża. Papryczkę chili kroimy wzdłużnie na pół i usuwamy nasiona. Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki
Kulinarna Pokusasuszyć” kilka godzin w lodówce. Jak widać – na gotową potrawę trzeba trochę poczekać, ale efekt jest tego wart. Delikatne, soczyste, kruche mięso w oszałamiającej marynacie z pomarańczy, imbiru i miodu. Składniki: – 1 perliczka (waga ok. 1,2-1,3 kg) – 200 ml soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego imbiru – 3 łyżki masła(...)grzbietu). Natrzeć odrobiną oliwy oraz solą i pieprzem. Ułożyć perliczkę w głębokiej brytfannie grzbietem do góry. Do środka perliczki włożyć połowę pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z imbirem i zalać nim perliczkę. Włożyć do rozgrzanego (180-190 st.) piekarnika pod przykryciem (jeśli nakrywacie folią aluminiową, to zawsze błyszczącą stroną do dołu). Po około 40 minutach przygotować glazurę. Masło roztopić, dodać
Pociąg Do KuchniLemoniada limonkowo-imbirowa Orzeźwiająca lemoniada limonkowo-imbirowa to świetna propozycja na orzeźwienie w upalny dzień! Wiem, że wyglądem może nie zachwyca, ale jest pyszna! Imbir nadaje lekko ostrego posmaku, liście limonki i sok z limonki sprawiają, że lemoniada jest aromatyczna i orzeźwiająca! Zobacz również inne przepisy na -----> LEMONIADY Lemoniada limonkowo-imbirowa - przepis: Składniki: 2 laski trawy cytrynowej 5 liści(...)limonki kaffir 4-5 cm korzenia imbiru sok z 1 limonki sok z 1 cytryny miód do osłodzenia woda Lemoniada limonkowo-imbirowa - jak zrobić? Trawę cytrynową rozetnij na końcu i lekko spłaszcz, by wydobyć aromat, przetnij laskę na pół. Imbir pokrój w plastry. Liście limonki, trawę cytrynową i plastry imbiru zalej 3 szklankami wody, zagotuj. Całość gotuj około 10 minut
Moje QulinariaDzisiaj proponuje Wam koktajl przyspieszający odchudzanie. Ananas oraz imbir na pewno nam w tym pomogą. Imbir rozgrzewa a w związku z tym szybszy jest proces przemiany materii i spalania kalorii. Ananas zawiera bardzo ważny składnik niezbędny podczas odchudzania. a mianowicie bromelinę. Jest to enzym, który wspomaga trawienie i rozkładanie się białka. Pomaga spalać tłuszcz oraz zawiera dużo błonnika, który daje(...)punkt obowiązkowy dla wszystkich dbających o linię ;) Składniki na 2 porcje: 1/2 małego lub 1/4 dużego ananasa sok z 4 pomarańczy 1 /2 szklanki wody 1 łyżeczka startego imbiru 1. Ananasa obrać, dokładnie usunąć skórkę, pokroić na kawałki. 2. Z pomarańczy wycisnąć sok. 3. Ananas wraz z sokiem z pomarańczy przełożyć do blendera. Dodać starty imbir i wodę. Dokładnie
Moja Galeria SmakuJabłkowe grzane wino - cudnie pachnące imbirem i cynamonem. Idealne na sylwestrowy wieczór lub na zimne karnawałowe wieczory. Przy takim rozgrzewającym kubku żadna zima nam nie straszna ;) To mój ostatni wpis w tym roku. Życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej i wspaniałego 2015 roku :D Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, plany i postanowienia! I mam nadzieję, że będziecie(...)mnie zaglądać również w Nowym Roku! Składniki na 2-3 porcje: 600 ml soku jabłkowego 250 ml cydru kawałek korzenia imbiru, około 6 g 2 szczypty cynamonu 3 plasterki jabłka Sok przelać do rondelka. Dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać cydr. Zagrzać. Dodać cynamon. Opcjonalnie możecie
Moja Galeria Smakuniezbyt smacznym, kwaskowym kompotem z dzieciństwa. Ale rabarbar jest wszechstronny i możemy go wykorzystać do przygotowania wielu pysznych wypieków, lemoniad czy lodów. Niedawno odkryłam, że wspaniale się komponuje z imbirem i odrobiną brązowego cukru, co daje bardzo orzeźwiające połączenie :) Przepis na bułeczki z rabarbarem, które dziś Wam pezentuję pochodzi z bloga Moje Wypieki , a poleciła mi go Koleżanka zachwycona(...)tymi małymi cudeńkami. Ponieważ chciałam, aby było trochę bardziej zdrowo, wprowadziłam do przepisu własne modyfikacje. Wyszło pysznie-bułeczki są puszyste, nieprzesłodzone, ze słodkim waniliowym budyniem, orzeźwiającym rabarbarem z imbirem, a wszystko zwieńczone chrupiącą migdałową kruszonką :) Muszę też wspomnieć, że przy okazji robienia tych bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie
Zawsze głodna!