imbir - 9508 przepisów (strona:24/634)

Mieszanka do potraw chińskich i "Dzieczyna z pociągu" 184

więc postanowiłam zrobić zdrowszą i świeżą wersję tego dodatku do ryżu.  Składniki : garść grzybów mun pierś kurczaka duża marchew kawałek selera pół puszki pędów bambusa 2 cm świeżego imbiru ok. 15 cm pora suszona papryka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku łyżka sosu ostrygowego szczypta nasion kopru włoskiego (fenkułu) ćwierć łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól olej(...)kurczaka pokroić na kawałki. Oprószyć nasionami kopru włoskiego (fenkułu), mielonym pieprzem i solą. Wymieszać i odstawić do lodówki. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Marchew, seler i imbir obrać. Pora dobrze wypłukać. Pora pokroić na krążki. Marchew, imbir i seler pokroić w słupki (podobne do pędów bambusa). Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną pierś kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Sajgonki z białą kapustą i słodkim sosem chili 317

grzybów mun 1 natka kolendry 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka gochugaru 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru 1 łyżeczka soli olej do smażenia Słodki sos chili: 3 papryczki chili 3 cm kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 100 ml wody 50 ml octu ryżowego 5 łyżek miodu(...)oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i wrzuć kapustę, makaron i grzyby. Dopraw papryką gochugaru, sosem rybnym, sojowym i octem ryżowym. Podsmaż chwilę, aż woda odparuje. Dodaj otarty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie dodaj posiekaną drobno kolendrę. Płaty papieru ryżowego namocz pojedynczo w letniej wodzie, osusz delikatnie na ręczniku papierowym i połóż

Food Square
Tradycyjna mizeria z imbirem 254

Tradycyjna mizeria to dodatek do obiadu, który zna chyba każdy Polak. Jednak warto czasem te tradycyjne, znany doskonale smaki, nieco urozmaicić. Przygotuj wszystko to, co do tradycyjnej mizerii Imbir Dziś chciałbym zaproponować wam sposób, na zmodyfikowaną mizerię. Zmiana – choć nie duża – doskonale podkreśla świeży smak ogórka, a dodatkowo wzbogaca potrawę o nowe aromaty. Mizerię przygotowujemy jak zazwyczaj: ja obieram ogórki(...)odsączam, wypłukuję nadmiar soli, dodaję śmietanę i posiekany szczypiorek. Jeśli w mizerii wolicie twardsze ogórki, nie solcie ich. Przyprawiam do smaku i tu właśnie nastaje ten moment, kiedy dodajemy… imbir! Ja użyłem świeży, utarty. Jeśli nie macie, możecie użyć sproszkowanego. Ilość zależy oczywiście od Waszych upodobań. Ja na jeden dość spory ogórek dodałem ok. 1 cm startego imbiru. Imbir doskonale

MarcinChef
Idealny koktajl na przeziębienie 210

razem pokażę Wam w jaki sposób przygotować koktajl idealny na przeziębienie. Będzie to koktajl cytrynowo-pomarańczowy z dodatkiem miodu, kurkumy i imbiru. Kurkuma ma właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe. Jest idealna do wspomagania odporności naszego organizmu, ale także pomaga zwalczyć już nabytą infekcję wirusową i bakteryjną . Badania w pewnym stopniu udowodniły również, że pomaga w zwalczaniu objawu zespołu suchego oka . Przyprawa(...)posiada także zdolności wspomagające pracę naszego układu pokarmowego . Kurkumę kupimy najczęściej w formie proszku i oprócz właściwości zdrowotnych, ma także szerokie zastosowanie w kuchni. Imbir natomiast ma silne działanie wspomagające trawienie, leczy przeziębienia, łagodzi bóle menstruacyjne, a także wspomaga naszą koncentrację. Dostaniemy go zarówno w formie proszku, jak również w formie korzenia. Tutaj polecam zakup korzenia, bowiem będzie miał znacznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koktajl wg Marka Zaremby z mango, marchewki, imbiru i chia 200

inspiracją na stworzenie czegoś nowego i pysznego. Moja domowa biblioteczka dosłownie ugina się od książek. Dziś polecam Wam pyszny i zdrowy koktajl wg wg Marka Zaremby z mango, marchewki, imbiru i chia. Przepis na ten koktajl znalazłam w książce Marka Zaremby „Jaglany detoks Kolejny krok” , którą nabyłam w internetowej księgarni BookMaster. To nie tylko pyszne i pomysłowe przepisy(...)przepisy z tej książki znajdą się na moim stole i zapewne też na blogu. Dziś polecam Wam ten szybki, pyszny i zdrowy koktajl wg Marka Zaremby z mango, marchewki, imbiru i chia. Składniki: (na 2 porcje) 330 ml soku marchewkowego (w oryginale 40o ml) 3 łyżeczki nasion chia (u mnie Skworcu) 1 mango 1 cm startego kłącza imbiru (dała troszku

Słodkie okruszki
Sok z selerem naciowym i pomelo 152

Pyszny sok z selerem naciowym i nutą imbiru. Bomba witaminowa w sam raz na zimowy poranek :) Nawet jeśli nie przepadacie za selerem, warto wypróbować taką kompozycję. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami i pomarańczami. Dodatek imbiru lekko rozgrzeje podniebienie :) Składniki na 2 porcje: 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 1 pomarańcza 1/2 pomelo mały kawałek imbiru (1 cm) Przygotowanie(...)Pomarańczę, pomelo i imbir obrać. Jabłka i seler dokładnie umyć. Wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę. Sok wymieszać i przelać do szklanek. Najlepiej wypić świeży, jeśli stoi może się rozwarstwiać, to normalne przy naturalnych sokach, wystarczy ponownie wymieszać. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Imbirowo-dyniowa kawa zbożowa z cynamonem 126

Pachnąca, rozgrzewająca w nawet najbardziej mroźny, zimowy dzień. Zbożowa, więc można ją podać nawet młodszym domownikom. Do tego zdrowa bo z dynią, imbirem, miodem i cynamonem. Imbirowo-dyniowa kawa zbożowa z cynamonem ma same plusy i smakuje świetnie, polecam :) Na 1 porcję: 1,5 łyżki puree z dynii łyżeczka miodu (używam wielokwietowego cynamonowego) 280 ml wody ok. 1 cm kawałek(...)imbiru 2 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej Inka wapń i witaminy ok. 20 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleczka 1/4 łyżeczki cynamonu (używam cejlońskiego) Do kubka nakładamy purre z dyni i mieszamy je z miodem. W garnuszku gotujemy wodę wraz z umytym i pokrojonym kawałkiem imbiru. Po 5 minutach ściągamy z ognia, imbir wyjmujemy i dodajemy kawę. Zaparzoną wlewamy do kubka z dynią

Mienta blog
Napój jabłkowo-pomarańczowy z imbirem 165

Dorosła kobieta powinna wypijać dziennie około 2 litry wody, mężczyzna 3 litry. Tak przynajmniej uważają specjaliści. Napój jabłkowo-pomarańczowy z imbirem Ja osobiście, codziennie staram się wypijać co najmniej 1,5 litra wody. Różnie mi to jednak wychodzi. Jeśli piję wodę to jest to woda niegazowana. Rzadko pijam gotowe soki kupione w sklepie. Wolę jeść świeże owoce lub przygotowywać(...)zielona. Czasami zdarza mi się pić herbatę białą czy czerwoną. Czarna poszła w odstawkę. Przynajmniej na razie. Herbatę zieloną na ogół pijam z miodem, cytryną i prawie zawsze z imbirem. Niektóre z wyżej wymienionych składników postanowiłam połączyć ze sobą i takim sposobem wyszedł mi rewelacyjny napój. Nie dość, że świeży to do tego bardzo oryginalny w smaku i orzeźwiający. Jeśli

mecooks
Boczek pieczony w piwie 175

zgoła odmiennymi smakami. Przede wszystkim piwem jakiego użyjemy będzie bałtycki porter, a więc gatunek raczej słodki. Uzupełnimy go m.in. syropem klonowym i cynamonem, jakkolwiek „przełamując” całokształt również kawałkiem imbiru. Pod koniec pieczenia dodajemy całe i również raczej słodkie jabłka, które będą idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa i sosu. Nie od rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści(...)bałtyckiego * 2 laski cynamonu 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminku sól (ok. 2-3 łyżeczki) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 3-4 cm świeżego imbiru 8 łyżek syropu klonowego 3-4 średnie raczej słodkie jabłka Instrukcje Skórę na boczku nacinamy w kratkę ostrym nożem. Mięso nacieramy równomiernie kminkiem, solą i pieprzem; odkładamy na kilkanaście minut

Kulinarna Pokusa
Lemoniada cytrynowo – miętowa 177

pragnienie i orzeźwiający napój cytrynowy z dodatkiem świeżej mięty. Podany z kostkami lodu przynosi ochłodzenie, czyli idealnie sprawdza się w upalne dni. 2,5 litra wody 2 cm korzenia imbiru 2 garście świeżej mięty 1 cytryna kostki lodu Wodę wlać do garnka i dodać pokrojony w paseczki świeży imbir. Gotować przez 10 min od momentu zawrzenia wody. Zdjąć z ognia(...)dodać pokrojoną w plasterki cytrynę i miętę. Mięta może być z młodymi łodyżkami. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem wyłowić imbir, a cytryna i mięta może pozostać jako element dekoracyjny. Podawać z kostkami lodu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Napoje i koktajle Tagged: cytryna , imbir , mięta

https:KKuchniaMniam
Naturalny sok z buraków z jabłkiem, marchewką i imbirem 136

nawykiem żywieniowym. Je dzmy i pijmy buraczki na z drowie :) Skła dniki: 1 duży burak 3 marchewki 2 jabłka ok 5 cm kawałek selera naciowego ok 1 cm kawałek imbiru Przygotowanie: Buraki, jabłka, marchewkę oraz imbir obieramy. Jeżeli posia damy wyciskarkę to wszystkie skła dniki, łącznie z selerem wkła damy do urzą dzenia i wyciskamy z nich sok z miąższem(...)Jeżeli posia damy sokowirówkę to o dkrajamy 1/3 buraczka, a resztę skła dników oprócz imbiru wkła damy do sokowirówki. Buraczki i imbir ścieramy na tarce i łączymy ze świeżym sokiem. Smacznego

ChilliJemy
Truskawkowe smoothie z bananem, natką pietruszki i mlekiem kokosowym 136

ekstraktu z kokosa i obecnie jest moim ulubionym). Moje dzisiejsze truskawkowe smoothie jest z dodatkiem banana, soku pomarańczowego, natki pietruszki bogatej w witaminę C, naturalnego miodu i odrobiny świeżego imbiru. Truskawkowe smoothie wyszło przepyszne, na dodatek pełne witamin. Przemycona natka pietruszki jest niewidoczna i niewyczuwalna, więc koktajl jest świetny dla dzieci, które omijają zieleninę szerokim łukiem :) Koniecznie wypróbujcie! Składniki truskawkowego(...)mleka kokosowego mała garść listków świeżej natki pietruszki pół banana 300 g truskawek + kilka do ozdoby 1 łyżeczka miodu pół szklanki soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru listki świeżej mięty do ozdoby   Przygotowanie truskawkowego smoothie: Do blendera wlać mleko kokosowe, dodać umyte listki natki pietruszki, banana pokrojonego w plastry, umyte i przekrojone truskawki. 100 g mleka kokosowego mała

Moja Delicja
Piliście kiedyś żółte kiwi...? 167

wszystkim obłędnie pyszne! Tym razem postawiliśmy na uwielbianego przez C. ananasa i zaskakująco żółte kiwi. W smaku nie ma różnicy, ale dzięki niemu sok ma zabójczo żółty kolor. Odrobina imbiru do smaku, trochę jabłek - i gotowe. W upały sprawdzi się nawet zamiast deseru - obiecuję! Sok z ananasa i kiwi z imbirem Składniki: (na 1,2 l soku) 1 ananas(...)kiwi 1-cm kawałek imbiru 1 kg jabłek Ananasa i kiwi obrać, jabłka pokroić na ćwiartki. Z owoców i imbiru wycisnąć sok przecierowy. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Pogoda - odpukać! - znów przekonała mnie do wyjęcia z szafy letniej sukienki. Bajecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowe smoothie z bananem, natką pietruszki i mlekiem kokosowym 194

ekstraktu z kokosa i obecnie jest moim ulubionym). Moje dzisiejsze truskawkowe smoothie jest z dodatkiem banana, soku pomarańczowego, natki pietruszki bogatej w witaminę C, naturalnego miodu i odrobiny świeżego imbiru. Truskawkowe smoothie wyszło przepyszne, na dodatek pełne witamin. Przemycona natka pietruszki jest niewidoczna i niewyczuwalna, więc koktajl jest świetny dla dzieci, które omijają zieleninę szerokim łukiem :) Koniecznie wypróbujcie! Składniki truskawkowego(...)mleka kokosowego mała garść listków świeżej natki pietruszki pół banana 300 g truskawek + kilka do ozdoby 1 łyżeczka miodu pół szklanki soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru listki świeżej mięty do ozdoby   Przygotowanie truskawkowego smoothie: Do blendera wlać mleko kokosowe, dodać umyte listki natki pietruszki, banana pokrojonego w plastry, umyte i przekrojone truskawki. 100 g mleka kokosowego mała

Moja Delicja
Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym 134

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym to magiczna zamiana zwykłej marchewki w prawdziwą orientalną pyszność. Słodka marchew, słony sos sojowy, kwaśna limonka, ostre imbir i chili, korzenna kolendra, gorzki kumin, łagodne mleko kokosowe – jest tu wszystko, a smaki doskonale się równoważą. Przygotowałam ją na tzw. „jutro” – po spróbowaniu jednak od razu wtrząchnęłam dwa talerze. Przypomina moją ulubioną(...)mlekiem kokosowym: 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 500 g marchewek (ok. 5 średnich sztuk) 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 4 cebule szalotki 4 cm gruby kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka kolendry z ziarnach 1/2 czubatej łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1/3 łyżeczki chilli w proszku skórka otarta

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania