imbir - 9508 przepisów (strona:32/634)

Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 200

każda inna i pyszna. Dorzucam do tej gromady jasny i pełen jesiennego słońca dyniowy krem na cydrze. Wygląda niewinnie ale naprawdę daje rozgrzewającego kopa dzięki sporej ilości świeżego imbiru. Do tego lekki owocowy posmak cydru i podbijające całość słodko-słone plasterki jabłka podsmażane krótko na maśle. Niby nic, a robią całość i wprowadzają iście swojski klimat! Ach, no i tymianek(...)reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa na cydrze z maślanymi jabłuszkami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z pieczonymi krewetkami i dressingiem z awokado 161

rzymskiej około 15-cm kawałek ogórka garść pomidorków koktajlowych 1/2 średniego awokado 1 łyżka oleju, np. ryżowego, kokosowego, z pestek winogron nierafinowana sól, 1 ząbek czosnku, niewielki plaster świeżego imbiru, kawałek ostrej papryczki (według uznania) listki kolendry i/lub plasterki dymki Oczyszczone z pancerzy i jelit krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Czosnek, imbir(...)puszki) garść listków kolendry (ilość według uznania) skórka otarta z 1 limonki 1 łyżka soku z limonki (lub do smaku) nierafinowana sól, czarny pieprz kawałek ząbku czosnku i świeżego imbiru (opcjonalnie) Awokado pokroić na kilka kawałków, przełożyć do wysokiego naczynia wraz ze świeżą kolendrą, skórką i sokiem z limonki, jogurtem/śmietanką kokosową, pokrojonym kawałkiem czosnku i/lub imbirem (jeśli jest używany

Even Better Food
Pierożki z mięsem mielonym i porem 155

u00f3w\r","400g mi\u0119sa mielonego (u mnie wieprzowo-wo\u0142owe) \r","150g pora\r","1 ma\u0142a cebula\r","2 z\u0105bki czosnku\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki imbiru\r","s\u00f3l, pieprz \r","olej"],"name":"Piero\u017cki z mi\u0119sem mielonym i porem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Przygotowujemy ciasto na piero\u017cki. M\u0105k\u0119(...)paski. Wszystko podsma\u017camy na odrobinie oleju, ok. 2-3 minuty. Kiedy por zmi\u0119knie, a cebulka si\u0119 zeszkli dodajemy mi\u0119so. Doprawiamy sol\u0105, pieprzem i imbirem i sma\u017cymy do momentu lekkiego zbr\u0105zowienia mi\u0119sa.\r","Wracamy do naszego ciasta. Wyci\u0105gamy bajgle z miski na podsypany m\u0105k\u0105 blat, ka\u017cdy bajgiel dzielimy

Mostek w kuchni
Tajskie czerwone curry z wieprzowiną i bazylią – Gaeng ped moo 247

badziewie, sami wiecie o kim piszę.   Dlaczego to głupie? Weźmy na warsztat dzisiejsze czerwone curry – jednym z głównych składników pasty curry jest galangal – mimo, że podobny do imbiru, nie smakuje tak samo. Zamienianie podstawowych składników „bo czegoś nie było” (a gwarantuję że nie kupicie świeżego galangalu) kończy się jedzeniem, które na 100% nie smakuje jak powinno. Pasta Kanokwan(...)oblepi się równomiernie pastą. Wyjmujemy zawartość woka na talerz, a samego woka oczyszczamy papierowym ręcznikiem. W woku ląduje druga łyżka oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy starty na tarce imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieloną kurkumę. Smażymy mieszając aż zniknie ostry zapach, dodajemy do woka drugą łyżkę pasty curry, mieszamy. Mocno wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Wlewamy ¼ do woka

Karo in the Kitchen
RABARBAR pod ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ z IMBIREM 129

Zainspirowana zapiekanką podpatrzoną u Gordona Ramsaya przedstawiam Wam dziś fantastyczny deser, bądź też jeśli wolicie śniadanie na słodko. Rabarbar zapiekany z marynowanym imbirem pod kruszonką z orzechów laskowych zaskoczy Wasze podniebienia i sprawi, że odkryjecie nowy wymiar kwaśnych, różowych łodyg. W składzie są też moje ukochane śniadaniowo płatki owsiane. Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie! RABARBAR pod ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ z IMBIREM(...)Składniki na 6 porcji : 1 kg różowego/czerwonego rabarbaru 50g cukru waniliowego 20g marynowanego imbiru japońskiego 150g prażonych orzechów laskowych 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g masła pokrojonego z drobną kostkę 50g brązowego cukru szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej 50g płatków owsianych górskich Do podania: 200g jogurtu naturalnego drobno starta skórka z 1/2 cytryny Rabarbar dokładnie oczyścić, następnie pokroić

Dietolog
Ryż smażony po chińsku z wołowiną, jajkiem i warzywami 310

tłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, zakasałam rękawy i znowu zrobiłam go sama. Ryż smażony – bardzo klasyczny, z wołowiną, z jajkiem, groszkiem, marchwią i szczypiorem, czosnkiem i imbirem. Pysznie, szybko i do pełna! Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu na odmierzenie, odważenie, naszykowanie i pokrojenie wszystkich składników. A trochę(...)drobno kroimy, przekładamy do jednej miseczki. Drobno kroimy cebulki ze szczypiorem – cebulki przekładamy do cebuli, szczypior osobno. Średnią marchewkę obieramy i kroimy w zapałki, przekładamy do osobnej miseczki. Kawałek imbiru wielkości kciuka cienko obieramy i drobniutko siekamy z dwoma średnimi ząbkami czosnku. Przekładamy razem do osobnej miseczki. Zielony groszek – jeśli tak jak ja macie mrożony – przelewamy świeżo zagotowanym wrzątkiem, odcedzamy

Karo in the Kitchen
Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto. 213

chwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku, i zrobiłam ją z gruszką, imbirem oraz kardamonem. Dodałam te przyprawy, bo nie dość , że podkręcają smak gruszki to fantastycznie działają na układ trawienny, czytaj: przyśpieszają przemianę materii. Jestem pewna że z jabłkiem i cynamonem będzie(...)mleka kokosowego z puszki, ale wymieszana cała zawartość puszki 50 ml soku z cytryny 50-80 g cukru 1 banan łyżeczka sody łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego 2-3 łyżki dowolnego oleju roślinnego Przygotowanie: Do mleka dodaj sok cytrynowy, wymieszaj i odstaw na co najmniej 10 minut. W dużej misce zblenduj na puszystą masę banana

greenscarf
Box z Polskimi Skarbami - polskie-skarby.pl 143

produkcji. Nie ukrywamy, że jesteśmy bardzo zadowolone iż większość z nich pochodzi z naszych rodzinnych rejonów, czyli z Wielkopolski 💗 _________________________________________________ Konfitura wiśniowa korzenna Skład: wiśnie 80%, cukier 19%, pektyna, cynamon, imbir, kardamon. Smak: Już na sam zapach tej konfitury człowiekowi leci ślinka. Aromatyczne kwaśne wiśnie z wyraźną nutą cynamonu i odrobiną odświeżenia jakby pochodzącego od mięty ale wiemy, że jest(...)zasługa mieszanki przypraw, czyli właśnie cynamonu, imbiru i kardamonu. Obecnych jest też sporo dużych, mięsistych i całych wiśni, więc nie jest to nudny gładki dżem. Konfitura jest słodko-kwaśna z przewagą na to pierwsze. To sprawia, że jest idealnym dodatkiem do mniej słodkich budyniów/kremów, gofrów/naleśników. Na początku główny prym wiedzie cynamon dopiero z czasem zaczyna nieco

Candy Pandas
Słodko-pikantny kurczak z ananasem 157

wody \r","2 \u0142yzki miodu \r","1\/4 szklanki sosu sojowego \r","4 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki czosnku\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki imbiru\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki papryki ostrej \r","400g piersi kurczaka \r","2 \u0142yzki oliwy\r","200g broku\u0142\u00f3w \r","p\u00f3\u0142 czerwonej papryki\r","1 jedna(...)plastrach to kroimy go w kostk\u0119. W ma\u0142ej miseczce mieszamy sok z ananasa, wod\u0119, mi\u00f3d, sos sojowy, 2 \u0142y\u017cki m\u0105ki, czosnek i imbir (drobno posiekane lub w proszku) oraz papryk\u0119. Mieszamy do dok\u0142adnego po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w i odstawiamy na bok. Nie przejmujcie si\u0119, je\u017celi na pocz\u0105ku

Mostek w kuchni
Dhokla- indyjski placek z ciecierzycy gotowany na parze (Vege & Gluten Free) 206

danie ma swoje korzenie. Mowa o placku, którego głównymi składnikami są mąka z ciecierzycy i jogurt. Sam placek jest doprawiony iście hinduskimi i typowymi dla azjatyckich rejonów przyprawami- Kurkumą, imbirem i świeżą papryczką chili. Jakby było tego mało to zdradzę wam że Dhokla, bo tak nazywa się ten specjał ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę jest zawsze skrapiana jest z nietypowym(...)użyjcie zwykłego naturalnego) 200 g mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżeczki  Polski cukier kryształ 2 papryczki chili 4 łyżki wody  3 cm kawałek świeżego imbiru  5 łyżek soku z  limonki  1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli  szczypta czarnego pieprzu Na syrop:  2 łyżeczki  Polski

vaniliowoczekoladowa
Krewetki na dwa sposoby. Najlepsze! Warsztaty grillowe z Kamisem #grillujzkamisem 153

łyżką masła. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty. Następnie przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Smacznego! Krewetki marynowane w soku pomarańczowym z imbirem i czosnkiem Składniki: 16 – 20 surowych krewetek 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki imbiru mielonego Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis(...)łyżki posiekanych liści świezej kolendry lub bazylii Wykonanie: Sok pomarańczowy wymieszaj z oliwą, imbirem i czosnkiem. Do marynaty dodaj krewetki, całość wymieszaj i odstaw na 30 – 40 minut do lodówki. Krewetki ułóż na rozgrzanym grillu. Grilluj około 2 – 3 minut aż będą różowe, następnie przewróć na druga stronę, grilluj kolejne 2 minuty. Wersja z patelni: Na patelni rozgrzej

Moja pasja smaku
Herbata imbirowa 116

Niedawno zamówiłam z kawiarni herbatę imbirową. Pachniała kusząco, ale w smaku…niestety, czuć było sztuczny, nienaturalny aromat imbiru, wręcz dominujący w całym napoju. A nie o to przecież chodzi w herbacie smakowej. Nuta przewodnia nie może całkowicie zabić smaku herbaty. Zima za pasem, a ja herbatę imbirową często stosuję przy chłodach i infekcjach. Niezwykle świetnie sprawdza się w zimie(...)ponieważ szybko rozgrzewa. Polecam samodzielne przygotowanie herbaty z naturalnym imbirem!   Składniki : 700ml wody, kawałek imbiru, kilka plasterków cytryny i limonki, 2 łyżeczki miodu Wykonanie : Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir, plasterki cytryny i limonki. Gotujemy ok.15min. Napój przelewamy do kubka, słodzimy miodem. Gotowe! Artykuł Herbata imbirowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Nudności w ciąży, jak sobie radzić domowymi sposobami + przepis na zdrową przekąskę. 171

ciąży dotyka nawet 85% kobiet. Jak sobie z tym radzić? Czy są jakieś domowe nie inwazyjne sposoby na zmniejszenie tych dolegliwości? Istnieje wiele badań naukowych świadczących o dobroczynnym działaniu imbiru, który zredukował objawy takie jak nudności czy wymioty. Jak możemy spożywać imbir? Może być dodawany do wytrawnych potraw lub słodkich przekąsek lub dodatkiem do herbaty. Poniżej przepis zawierający imbir oraz(...)daktylom.   Składniki (około 5 porcji) duża marchewka pół szklanki daktyli pół szklanki płatków owsianych pół szklanki orzechów pekan łyżka masła orzechowego łyżka oleju kokosowego lub łyżka masła łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kurkumy wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na tarce. Orzechy oraz daktyle posiekaj. Zmiksuj wszystko (za wyjątkiem wiórków kokosowych) za pomocą malaksera lub blendera

wysmienity
Pomysł na… kurczaka z rabarbarem 131

rabarbar to warzywo i pasuje do kurczaka równie dobrze jak inne, a nawet tak samo dobrze jak owoce: mango czy ananas. Dodatek selera sprawił, że było co pochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej kokosowy do smażenia(...)korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir ścieramy na tarce lub siekamy drobno. W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso się podsmaży zmniejszamy ogień

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania