Cytryny zatopione w wielokwiatowym miodzie z dodatkiem imbiru i korzennych goździków to rewelacyjny dodatek do zimowej rozgrzewającej herbaty, idealny na przeziębienia , świetnie rozgrzewa, polecam go mieć w lodówce jest już gotowy na drugi dzień, gdy cytryny puszczą sok i zmieszają się miodem, może stać do tygodnia , ale zazwyczaj znika po 3-4 dniach. Do herbaty dodajemy wraz z cytrynami. Składniki(...)duża cytryna 1 szklanka płynnego miodu prawdziwego wielokwiatowego 10 sztuk goździków 7 cm kawałek świeżego imbiru Sposób przygotowania: Cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki tak samo obrany imbir, ułożyć warstwę cytryn i imbiru w czystym słoiku zalać miodem posypać goździkami i tak do skończenia, ostatnią warstwą powinien być miód, słoik zamknąć włożyć do lodówki od czasu
Wanilia i KardamonTakie ciasto imbirowe chodziło za mną od dawna. Imbir poza tym, że jest smaczny ma wiele zdrowotnych właściwości: pomaga przy przeziębieniu, wspomaga trawienie, a nawet łagodzi stany zapalne, więc takie ciasto to prawie jak lekarstwo Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g mąki pełnoziarnistej (dowolnej) 200 ml oleju roślinnego (użyłam swojego ulubionego z pierwszego tłoczenia) 100 g syropu(...)agawy/ryżowego/klonowego/melasy 50 g cukru około 50 g kawałek świeżego imbiru lub ewentualnie 2 łyżki suszonego łyżka cynamonu 2 banany (razem ze skórką moje ważyły 400 g) 100 ml mleka roślinnego (dowolnego) czubata łyżeczka sody oczyszczonej około 150 g suszonych owoców, u mnie było to mango, ale równie dobrze mogą to być posiekane morele, daktyle a nawet rodzynki, Przygotowanie
greenscarfcurry z kurczaka Składniki: około 60 dag piersi z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2-3 szalotki pokrojone w cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie(...)minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczytałam z prawdziwą, niesłabnącą przyjemnością, podziwiając pisarski kunszt Amora Towlesa. Gorąco polecam. Pozostajemy dalej w klimacie dyniowym, tym razem rozgrzewająca zupa dyniowa z wyraźnie wyczuwalnym ostrym smakiem świeżego korzenia imbiru. Zupa dyniowa ze świeżym imbirem Składniki: ok. 1,3 kg dyni (najlepiej Hokkaido - można użyć bez obierania ze skóry) 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 1 duża cebula(...)ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego 1/3 łyżeczki chilli w proszku do smaku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżka startego korzenia imbiru oliwa z oliwek 100 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie ale warto dodać) sól i czarny pieprz do smaku garść prażonych pestek dyni lub słonecznika Przygotowanie: Dynię kroimy na niewielkie kawałki
Moja Mama Gotujearomat i niepowtarzalny smak. Sos pomidorowy z ziołami, z warzywami, z peperoncino, alla marinara, z anchois i czosnkiem, z kaparami i oliwkami, z wędzonym boczkiem, z rukolą, z imbirem a może wolicie tradycyjny sos pomidorowy bez dodatków, który wybieracie? A jeżeli macie ochotę na przygotowanie domowego makaronu zapraszam Was do zbioru moich przepisów na przepyszny(...)rucola. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto. Spolverizzate il sugo con parmigiano grattugiato. SOS POMIDOROWY Z IMBIREM (SUGO AL POMODORO CON ZENZERO) SKŁADNIKI 400 g passaty pomidorowej 3 cm świeżego imbiru 1 cebula natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE W dużym garnku rozgrzewamy
La grande e la piccola cuocabardzo długiej przerwie, przedstawiam Wam kolejny przepis. Tym razem jest to delikatna zupa kremowa z dyni -pomimo dodatku imbiru. Zależało mi na jak największym opróżnieniu lodówki, a ponadto dyni w tym roku kupiłam zdecydowanie za dużo, bo aż 11 kg ! :) Pomrożona, zapasteryzowana czeka na swoją kolej ;) No i oczywiście musiała powstać zupa krem ! Normal 0 21 false false false(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 60 dag obranej i bez włókien dyni 1 marchew 1 pietruszka łyżeczka tartego imbiru por (garść) śmietana 1.5 szklanki bulionu sól, pieprz, opcjonalnie sos sojowy Wykonanie: Pora pokroić w plasterki – potrzebujemy około garści, dynię kroimy w małą kostkę, marchew i pietruszkę też w plasterki
Justa próbuje gotowaćwyśmienity deser. Oj, zdecydowanie warto umilać sobie jesienne dni, w taki sposób :) 2 porcje: 4 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna 450 ml mleka 2% 3-4 cm kawałek imbiru 2 kostki gorzkiej czekolady 150 g schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki posiekanych orzechów (np. pistacji, ziemnych i nerkowców) Imbir obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mleko gotujemy przez(...)minut, z dodatkiem imbiru. Po tym czasie, garnuszek zdejmujemy z ognia, imbir wyrzucamy i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż ta się rozpuści. Do szklanek sypiemy po 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna. Zalewamy ją imbirowo-czekoladowym mlekiem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Nakładamy ją na wierzch kawy. Posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy. Smacznego :) Wpis powstał we wspołpracy z marką Inka. Artykuł
Mienta blogzęba, niepotrzebnej 8 😒 i przez dwa kolejne dni w moim jadłospisie będą papki😌 Taka zupka idealnie się wpasowała w moją niedyspozycję. Z dodatkiem mięska gotowanego jest pełnowartościowym posiłkiem a imbir działa rozgrzewająco i sprawia że człowiek zapomina o bólu i gorączce w moim przypadku. Składniki na 4 porcje -1 kg dyni (najlepiej Hakkaido) -1 marchew -500 g ziemniaków -pietruszka(...)cebula -korzeń imbiru (ok 3 cm) -4 łyżki oliwy -pieprz, sól -2 l wody -300 g mięsa gotowanego (opcjonalnie) Przygotowanie: 1.Dynię kroimy na pół i usuwamy środek z pestkami. Miąższ obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. 3.Marchew, cebulę i pietruszkę drobno siekamy i podsmażamy delikatnie na oliwie w dużym garnku. 4.Dolewamy
Zdrowie i pysznie na talerzudziałanie układy pokarmowego. Świetnie sprawdza się przy okazji przeziębień lub kiedy chcemy wzmocnić się. Do szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżeczkę pasty z kurkumy, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, 1 łyżkę masła i 1 łyżkę miodu. Wszystko razem należy wymieszać i wypić zanim ostygnie. Wpis na temat zdrowotnych właściwości kurkumy pojawił się na blogu razem z przepisem na pastę(...)Świetnie smakuje pokrojony w cienkie plasterki i dodawany do kanapek na przykład z wędlina czy z pasztetem. Polecam Wam także prostą sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem . Woda z miodem i imbirem Imbir oskrobać ze skórki, posiekać drobno lub zetrzeć na jarzynowej tarce. 1/2 łyżeczki dodać do ciepłej wody wraz 1 łyżką miodu. Pić 2-3 razy dziennie. Grzane wino To propozycja
Codzienna kuchnia niecodziennakażda inna i pyszna. Dorzucam do tej gromady jasny i pełen jesiennego słońca dyniowy krem na cydrze. Wygląda niewinnie ale naprawdę daje rozgrzewającego kopa dzięki sporej ilości świeżego imbiru. Do tego lekki owocowy posmak cydru i podbijające całość słodko-słone plasterki jabłka podsmażane krótko na maśle. Niby nic, a robią całość i wprowadzają iście swojski klimat! Ach, no i tymianek(...)reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa na cydrze z maślanymi jabłuszkami
Kuchnia w Słońcu Skąpanarzymskiej około 15-cm kawałek ogórka garść pomidorków koktajlowych 1/2 średniego awokado 1 łyżka oleju, np. ryżowego, kokosowego, z pestek winogron nierafinowana sól, 1 ząbek czosnku, niewielki plaster świeżego imbiru, kawałek ostrej papryczki (według uznania) listki kolendry i/lub plasterki dymki Oczyszczone z pancerzy i jelit krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Czosnek, imbir(...)puszki) garść listków kolendry (ilość według uznania) skórka otarta z 1 limonki 1 łyżka soku z limonki (lub do smaku) nierafinowana sól, czarny pieprz kawałek ząbku czosnku i świeżego imbiru (opcjonalnie) Awokado pokroić na kilka kawałków, przełożyć do wysokiego naczynia wraz ze świeżą kolendrą, skórką i sokiem z limonki, jogurtem/śmietanką kokosową, pokrojonym kawałkiem czosnku i/lub imbirem (jeśli jest używany
Even Better Foodu00f3w\r","400g mi\u0119sa mielonego (u mnie wieprzowo-wo\u0142owe) \r","150g pora\r","1 ma\u0142a cebula\r","2 z\u0105bki czosnku\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki imbiru\r","s\u00f3l, pieprz \r","olej"],"name":"Piero\u017cki z mi\u0119sem mielonym i porem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Przygotowujemy ciasto na piero\u017cki. M\u0105k\u0119(...)paski. Wszystko podsma\u017camy na odrobinie oleju, ok. 2-3 minuty. Kiedy por zmi\u0119knie, a cebulka si\u0119 zeszkli dodajemy mi\u0119so. Doprawiamy sol\u0105, pieprzem i imbirem i sma\u017cymy do momentu lekkiego zbr\u0105zowienia mi\u0119sa.\r","Wracamy do naszego ciasta. Wyci\u0105gamy bajgle z miski na podsypany m\u0105k\u0105 blat, ka\u017cdy bajgiel dzielimy
Mostek w kuchnibadziewie, sami wiecie o kim piszę. Dlaczego to głupie? Weźmy na warsztat dzisiejsze czerwone curry – jednym z głównych składników pasty curry jest galangal – mimo, że podobny do imbiru, nie smakuje tak samo. Zamienianie podstawowych składników „bo czegoś nie było” (a gwarantuję że nie kupicie świeżego galangalu) kończy się jedzeniem, które na 100% nie smakuje jak powinno. Pasta Kanokwan(...)oblepi się równomiernie pastą. Wyjmujemy zawartość woka na talerz, a samego woka oczyszczamy papierowym ręcznikiem. W woku ląduje druga łyżka oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy starty na tarce imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieloną kurkumę. Smażymy mieszając aż zniknie ostry zapach, dodajemy do woka drugą łyżkę pasty curry, mieszamy. Mocno wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Wlewamy ¼ do woka
Karo in the KitchenZainspirowana zapiekanką podpatrzoną u Gordona Ramsaya przedstawiam Wam dziś fantastyczny deser, bądź też jeśli wolicie śniadanie na słodko. Rabarbar zapiekany z marynowanym imbirem pod kruszonką z orzechów laskowych zaskoczy Wasze podniebienia i sprawi, że odkryjecie nowy wymiar kwaśnych, różowych łodyg. W składzie są też moje ukochane śniadaniowo płatki owsiane. Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie! RABARBAR pod ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ z IMBIREM(...)Składniki na 6 porcji : 1 kg różowego/czerwonego rabarbaru 50g cukru waniliowego 20g marynowanego imbiru japońskiego 150g prażonych orzechów laskowych 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g masła pokrojonego z drobną kostkę 50g brązowego cukru szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej 50g płatków owsianych górskich Do podania: 200g jogurtu naturalnego drobno starta skórka z 1/2 cytryny Rabarbar dokładnie oczyścić, następnie pokroić
Dietologtłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, zakasałam rękawy i znowu zrobiłam go sama. Ryż smażony – bardzo klasyczny, z wołowiną, z jajkiem, groszkiem, marchwią i szczypiorem, czosnkiem i imbirem. Pysznie, szybko i do pełna! Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu na odmierzenie, odważenie, naszykowanie i pokrojenie wszystkich składników. A trochę(...)drobno kroimy, przekładamy do jednej miseczki. Drobno kroimy cebulki ze szczypiorem – cebulki przekładamy do cebuli, szczypior osobno. Średnią marchewkę obieramy i kroimy w zapałki, przekładamy do osobnej miseczki. Kawałek imbiru wielkości kciuka cienko obieramy i drobniutko siekamy z dwoma średnimi ząbkami czosnku. Przekładamy razem do osobnej miseczki. Zielony groszek – jeśli tak jak ja macie mrożony – przelewamy świeżo zagotowanym wrzątkiem, odcedzamy
Karo in the Kitchen