Pure z kalafiora. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Fajny dodatek do mięs, albo do obiadu. Dodatek świeżego imbiru daje ostrość i cudowny smak. Polecam również pure z marchewki dyni i imbiru (klik) Składniki: dowolna ilość różyczek kalafiora kawałek świeżego korzenia imbiru łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz 5 łyżek mleka 100 ml śmietany łyżka masła Kalafiora umyłam(...)Odkroiłam parę różyczek. Ugotowałam je w osolonej wodzie. Odlałam wodę i przez chwilę odparowałam. Podsmażyłam go przez około 3-4 minuty na maśle. Dodałam starty imbir. Następnie wlałam mleko, śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko zmiksowałam na gładką masę blenderem. Smacznego
potrawyregionalnewiele osób nie potrafi uwierzyć - pomaga leczyć anemię (podnosi poziom hemoglobiny poprzez wysoką zawartość żelaza) Dyniowo - pietruszkowe placuszki z soczewicy z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru i pomidorków koktajlowych: - 100g soczewicy zielonej lub czerwonej (mi bardziej odpowiada czerwona) - kilka dużych łyżek puree z dyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich(...)cebuli - ząbek czosnku - świeża nać pietruszki (suszona też będzie w porządku) - kilka pomidorków koktajlowych lub mały pomidor - łyżka nasion słonecznika - 1cm świeżego lub pół łyżeczki suszonego imbiru - łyżeczka kuminu - sól, pieprz, pieprz cayenne Wykonanie: 1. Ugotuj soczewicę - mi to zajmuje około 15 minut (Uważaj, żeby jej nie rozgotować! Najlepiej poczekać, aż cała woda wyparuje) oraz cebulę; dokładnie odcedź. 2. Poszatkuj
Pland based filletemperatura a my coraz częściej zasiadamy w naszym domowym zaciszu z kubkiem gorącej herbaty, szukamy ciepła i grzejemy dłonie. Żeby rozgrzać się od wewnątrz dobrze jest sięgnąć po imbir i przyprawy takie jak cynamon, anyż czy goździki. Proponuje Wam cytryny w aromatycznej zalewie korzennej i zapewniam, że herbata nabierze jeszcze głębszego smaku. Składniki: 5-6 cytryn 1 szklanka wody(...)szklanki cukru trzcinowego świeży imbir, ok. 10 cm kawałek przyprawy korzenne: kora cynamonu, goździki, anyż gwiaździsty 1. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Imbir kroimy w plastry, nie wymaga obierania ze skórki. 2. Gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, po zagotowaniu odstawiamy na 2 godziny aby przyprawy oddały jak najwięcej aromatu. 3. W słoikach układamy plastry cytryny
Apetyczna babeczkaudka 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka otartego korzenia imbiru szczypta sypkiego imbiru 1 ząbek czosnku szczypta chili w płatkach sól biały pieprz 2 łyżki śmietany 3/4 szkl białego wina 2 łyżki oliwy na kluski 500 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko szczypta soli Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę(...)łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce. Mięso wyjąć z marynaty zwinąć skórką na zewnątrz i spiąć szpileczkami koreczków lub wykałaczkami. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron i przełożyć do rondelka podlać winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić
Gotowanie jest łatweSwego czasu bardzo popularną metodą na przeziębienie był kubek gorącego mleka z czosnkiem, miodem i masłem. Od kiedy natomiast świeży imbir mamy na wyciągnięcie ręki w prawie każdym sklepie używam napoju przygotowanego właśnie na bazie imbiru, a dokładniej syropu imbirowego . Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia(...)też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu ( po jednej łyżeczce kilka razy dziennie) przy objawach przeziębienia. Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna Składniki: 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki syropu imbirowego 1/2 szklanki płynnego miodu sok z 1 cytryny Wykonanie: Czosnek obieramy i drobniutko siekamy ( najlepiej na szklanej desce, żeby
Kulinarne przygody GatitySmaczny i gęsty koktajl z selera naciowego, kiwi oraz imbiru i miodu to doskonale oczyszczający, odchudzający i pełen witamin napój. Seler naciowy znakomicie komponuje się z słodko- kwaśnymi owocami kiwi oraz imbirem i miodem, co daje mu bardzo wyrazisty i oryginalny smak. Taki koktajl to znakomita propozycja dla osób dbających o linię. składniki na 2 porcje 5 łodyg selera naciowego(...)sztuk kiwi 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka miodu przepis Obrane owoce kiwi kroimy w plastry i przekładamy do wysokiego naczynia a następnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Umyte łodygi selera kroimy na mniejsze części, a obrany imbir w cienkie plasterki, wszystko przekładamy do zmiksowanych owoców kiwi i jeszcze raz całość dokładnie blendujemy. Koktajl dosładzamy miodem i wszystko razem
Smakowite Daniabawiąc się długopisem. Zatracam się,myślami błądząc po oliwskim parku. Po dniu spędzonym na bieganiu między przystankami tramwajowymi w zaciszu mieszkania do herbaty dodaję trochę miodu,cytrynę,odrobinę korzenia imbiru i garść nadziei na to,że tym razem się uda. Czasami jednak herbata nie wystarcza. A na kawę traci człowiek ochotę... [tak, tutaj powinnam zareklamować jakiś oszałamiający w skutkach(...)nawet umierającego...] Trzeba więc odkurzyć domowe receptury babć. Przed sięgnięciem po tradycyjne apteczne wyroby - naprawdę warto spróbować siły ziół, owoców i miodu. źródło przepisu: prababcia Składniki 2łyżki startego korzenia imbiru łyżka tymianku łyżka majeranku 2szklanki wody łyżka miodu cytryna/pomarańcza Naczynia: garnek szklanka łyżka tarka kawałek blatu sitko lub zaparzacz do herbaty lub gazę Sposób przygotowania: 1. Do garnka wlać
Fiolka w kuchniNadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą herbatą lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie nalewki imbirowej. Tutaj imbir, cytryna, miód i alkohol na pewno szybko rozgrzeją organizm i zwalczą różne infekcje, które nas nieustanie atakują. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem , to taka nalewka również pozytywnie wpłynie(...)nasze trzewia. Świeży imbir bez problemu dostaniemy w sklepach, a cytryn u nas również pod dostatkiem. Na pewno, by w pełni korzystać z takiej nalewki, powinniśmy ją nastawić już w lecie, ale jeśli zrobimy to jeszcze w październiku, to w zimowe styczniowe dni skorzystamy z jej dobrodziejstwa. SKŁADNIKI: 10 dag korzenia świeżego imbiru 5 łyżek płynnego miodu
W kuchennym oknie Ewyoleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam) 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich(...)obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni
bistro mamaszpinaku „baby” 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki oleju 100-150 g makaronu typu(...)świeżego szpinaku "baby" 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki oleju 100-150 g makaronu typu udon
Poezja smakuprzepis dedykujemy Agnieszce. Zbiory owoców nie powinny się marnować , więc zamykamy je słoiki na różne sposoby. Jabłka w towarzystwie imbiru ? Polecamy. Składniki Składniki na 3 słoiki po 500 ml pojemności każdy : 2 kg kwaskowatych jabłek imbir około 300 g 200 g cukru 1 średnia cytryna 2 laski wanilii 2 laski cynamonu 1 łyżeczka goździków Przygotowanie Jabłka umyłem, obrałem, wyciąłem(...)gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroiłem na mniejsze kawałki. Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na cienkie plasterki. Cytrynę sparzyłem, cienko obrałem ze skórki, wycisnąłem sok. W rondlu zagotowałem 3 szklanki wody z cukrem, goździkami, imbirem, laskami wanilii i cynamonu, sokiem oraz skórką z cytryny. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił ( od czasu do czasu można pomieszać całość drewnianą łyżką ). Pokrojone
R'n'G Kitchenkukurydziany. Do oleju wsypujemy nasze bazowe przyprawy, aby przez podgrzanie ich zinfuzować olej i pozwolić im uwolnić jak najwięcej aromatu. Jako bazę wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir bądź posiekaną drobno papryczkę chili (lub wszystko to razem). Po kolei do woka wrzucamy naszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa(...)ogniu, grzejemy 2-3 łyżki oleju – lejemy go tyle, by maksymalnie 0,5cm warstwą wypełnił dno. Ruszając patelnią rozprowadzamy go po ściankach woka. Wrzucamy do niego posiekany bardzo drobno imbir i posiekany ząbek czosnku. Dosypujemy odrobinę płatków chili i mieszamy, aż czosnek lekko zmięknie, a imbir i chili uwolnią swój smak. Następne w kolejności jest mięso, pokrojone w drobniejsze kawałki
Karo in the Kitchenpotrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie i pozbawiamy je ogonków. Obieramy(...)kokosa – przegotowana woda z kranu. W woku lub dużym rondlu rozgrzewamy mocno masło albo olej. Wrzucamy utłuczone przyprawy i smażymy, aż zaczną się prażyć i podskakiwać. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy
Karo in the Kitchenoleju wsypujemy nasze bazowe przyprawy, aby przez podgrzanie ich zinfuzować olej i pozwolić im uwolnić jak najwięcej aromatu. Jako bazę wrzucamy wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, starty imbir bądź posiekaną drobno papryczkę chili (lub wszystko to razem). Po kolei do woka wrzucamy naszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa(...)więcej ). Ser tofu i bakłażana ze skórką kroimy w centymetrową kostkę. Seler naciowy myjemy i pozbawiamy go włókien, kroimy go na cienkie plasterki. Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Szczypior kroimy na grube oczka. 3 łyżki stołowe sosu stir fry z TEGO przepisu mieszamy z 4-5 łyżkami zimnej wody. Makaron przygotowujemy według przepisu
Karo in the Kitchenżadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem z makaronem i studzimy. Do wystudzonego farszu wbijamy jajko i mieszamy całość(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY
Karo in the Kitchen