imbir - 9508 przepisów (strona:42/634)

Tarta z rabarbarem 105

mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżka startego imbiru, 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier waniliowy), 1 kg rabarbaru, 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy), 1 łyżka startego imbiru, 5 białek, 150 g cukru pudru, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka, imbir i wanilię(...)kawałki długości około 1,5 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Rabarbar ułożyć na sitku aby obciekł. Gdy przestygnie wymieszać z miodem i imbirem. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Formę do tarty (ja piekłam w tortownicy) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy

królestwo garów
Energetyzujący napój z zieloną herbatą i imbirem 116

Mamy długi weekend, a pogoda zachęca do grillowania. Warto więc przygotować do tłustych mięs z grilla jakiś zdrowy napój. Proponuję Wam dziś pyszny napój mandarynkowo - malinowy z imbirem i zieloną herbatą, który zadba o żołądki i sprawi, że przez cały dzień będziecie czuć się rześko. Potrzebne nam: - 5cm kawałek imbiru - 2 mandarynki - 3-4 łyżki syropu malinowego - 2 łyżeczki zielonej(...)wrzącej wody i odstawić na 2-3 minuty do zaparzenia. Następnie napar przecedzić przez sitko i odstawić do ostudzenia.  Do dzbanka wlać 1 litr zimnej wody. Imbir obrać ze skórki za pomocą łyżeczki i pokroić w cienkie plasterki. Mandarynki sparzyć, po czym pokroić w cienkie plastry i usunąć pestki. Razem z imbirem umieścić w dzbanku z wodą. Dodać syrop

W poszukiwaniu inspiracji
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 190

i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry, kmin rzymski, czarny pieprz, chili, gałkę muszkatołową i wiele innych aromatycznych przypraw. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 100 g ryżu 200 g piersi z indyka 5 plastrów ananasa(...)kiełków fasoli mung (opcjonalnie) 400 ml mleczka kokosowego 4 - 5 ząbków czosnku kawałek świeżego imbiru kawałek papryczki chili 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka przyprawy curry sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z indyka i plastry ananasa kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, imbir i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. 2. Na patelni na odrobinie oleju

W kuchni Katie
dorsz faszerowany, na słodko 102

filetów z dorsza, 2 jajka, 80 g suchego placka drożdżowego, 300 ml mleka, 40 g kaszy manny, skórka otarta z 1 cytryny, sól, 1 łyżeczka do kawy suszonego imbiru, 200 g fig z syropu,   2 łyżki masła, gaza,   2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 5 - 6  cebul, 10 listków limonki, 2 - 3 plasterki imbiru, 5 ziaren pieprzu(...)czarnego, sól,   sok z cytryny, cukier, żelatyna na 1,5 l płynu - 30 g Z włoszczyzny, cebuli, imbiru z przyprawami ugotować wywar. Suchy placek drożdżowy zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Dwie figi odłożyć, resztę pokroić w paski. Rybę i odciśnięty placek zemleć, dodać jajka, sól, skórkę cytrynową, imbir, figi i dokładnie wymieszać. Gazę rozłożyć, posmarować masłem, wyłożyć na nią

królestwo garów
Domowa chińszczyzna 337

białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego;  Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir,  sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy(...)Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przyprawy (tj. przyprawę do potraw chińskich, imbir, curry, sól i pieprz) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i razem przez krótką chwilę podsmażać. Podsmażone mięso ściągnąć z patelni. Następnie podsmażyć warzywa: cebulę, pieczarki, paprykę i marchewki

Gospodyni Miejska
Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi 177

ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 szklanka musu z dyni 1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich 4 łyżki śmietany(...)czekolady deserowej Wykonanie: Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią orzechy i prażyć aż się zarumienią. Masło roztopić. Zmiksować ze sobą cukier, jajko, dynię, masło i świeży imbir. W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir w proszku. Do Masy z dynią dodać mąkę i ¾ szklanki orzechów, wymieszać. Ciasto przełożyć do niewielkiej

Mama Gotuje
Japońska sałatka z ogórków (Sunomono) 181

Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego(...)dół zachowując między paskami równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki. Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę. Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego można dodać jabłkowego. Z ogórków zlewamy powstały płyn i zalewamy powstałą marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem można posypać sezamem

Kuchcik gotuje
Poniedziałkowy "fit" - Zielony koktajl z błonnikiem jabłkowym i imbirem 150

Dziś kolejny z serii zielonych koktajli. Jest dość gęsty i sycący, dlatego ja najbardziej lubię go jeść łyżeczką, na drugie śniadanie.  Dodatek świeżego imbiru nadaje napojowi charakterystycznej i wyczuwalnej ostrości i dzięki temu niepowtarzalnego charakteru. Jeśli wolicie koktajle o rzadszej konsystencji polecamy ten na zielonej herbacie . Zielony koktajl z błonnikiem jabłkowym i imbirem SKŁADNIKI: 1/2 słodkiej pomarańczy 1/2 awokado(...)banana 2 garście świeżego szpinaku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżka błonnika jabłkowego 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy ogonki. Pomarańczę, banana i awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Świeży imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dolewamy więcej maślanki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 162

duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo drobno posiekana cebula 1 mała świeża lub suszona ostra papryczka (w całości) 1 czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout  kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu  1 duża kwaszon(...)ndlu lub głębokiej patelni   W głębokiej patelni o grubym dnie z eszklić cebulę . Następnie d odać poporcjowanego kurczaka i smażyć kilka minut , aż lekko zbrązowieje. Dodać czosne k , imbir, pokrojoną w ósemki kiszoną cyt rynę oraz ras el-hanout i pieprz i całą ostrą paprykę Wlać taką ilość wody, żeby zakryła mięso, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z ricotty z figami 121

Całkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią, imbirem i miodem plus figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :) Składniki: Spód:  200 g herbatników maślanych 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu 1/5 łyżeczki imbiru Masa serowa: 1 kg serka ricotta(...)jajka 50 g drobnego cukru 50 g miodu 50 g mąki 2  łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pyszna zupa – krem ze świeżej kukurydzy 215

Pyszny i sycący krem ze świeżej kukurydzy z dodatkiem imbiru i kurkumy, dzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki(...)łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli 4 kolby kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki masła 130 g śmietany 18% sól morska, świeżo mielony pieprz świeży tymianek od ozdoby   Przygotowanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Marchewkę, pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Dodać do garnka

Moja Delicja
Przyprawa do piernika 155

podnieść wagę gotowego produktu. Zachęcam do zrobienia własnej przyprawy, jest to co prawda trochę czasochłonne, ale taka przyprawa wystarczy na dłużej. Składniki: 45g cynamonu (mielony lub kora) 20g imbiru 15g goździków 2 kulki gałki muszkatołowej lub 3 łyżeczki 5g pieprzu kolorowego lub czarnego 5 ziarenek anyżu (z gniazda) 10 ziarenek kardamonu 10g kolendry 15 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca(...)przesiewamy. Ważne by nie było żadnych grudek. Drobno zmieloną przyprawę przesypujemy do słoja, szczelnie zakręcamy i potrząsamy nim, by wszystkie przyprawy dobrze się zmieszały. Jeśli użyjemy mielonego cynamonu i imbiru to składników tych nie mielimy, ale imbir warto przesiać przez sito, bo lubią się z niego robić grudki. Po przesianiu imbir ładnie zmiesza się z pozostałymi przyprawami. Przyprawę przechowujemy

Smakowy Raj
Makaron z imbirem, kilka polskich filmów 181

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam imbir. Ostatnio jem go 4-5 razy w tygodniu, zastępując nim czosnek. Polecam to danie – jest super szybkie w przygotowaniu i lekkostrawne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)language:EN-US;} Składniki dla 2 osób: 200-250g razowego makaronu kilka łyżek oleju smakowego (np. pozostały po suszonych pomidorach lub olej + ulubione zioła) 1 dość duży kawałek imbiru 7-8 pieczarek ½ małej cukinii 1 puszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2-3 garście oliwek sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Qlinarnie i Qlinarnie
Basmati z imbirem i Emaus 208

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ciąg dalszy fascynacji imbirem:). Przepis od Lindy (nieco zmieniony). Oryginał tutaj . Szybko, smacznie i pożywnie. Smacznego! Składniki: 2 łyżki oleju sezamowego (lub innego) 1 mały kawałek korzenia imbiru, starty na tarce 3 ząbki czosnku, drobno(...)pokrojonych pieczarek 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 czerwona papryka, drobno pokrojona 1 łyżka prażonych nasion sezamu sos sojowy szczypior, posiekany ryż basmati Rozgrzej olej sezamowy, podsmaż czosnek i imbir, przełóż na talerz. Rozgrzej olej rzepakowy i krótko podsmaż pieczarki, marchewki i paprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierś z indyka w migdałach z pikantnym sosem owocowym 227

się skusić :) A wszystko za sprawą delikatnego mięsa z indyka oraz wspaniałego, kremowego sosu owocowego. Palce lizać! ;) Składniki : pierś z indyka ( moja miała ok 900g) 2 jajka płatki migdałów imbir mielony sól, pieprz Sos : puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco Brzoskwinie kroimy(...)plasterki, wrzucamy na patelnie.  Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty z pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco.  Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Panierujemy w jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoty kolor. Kotlety podajemy polane sosem

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania