sobie smaki kuchni chińskiej, indyjskiej oraz tajskiej. Połączenie to wynika z przecinających się w tym regionie szlaków handlowych. Daje to nam niesamowite połączenia kurkumy, aromatów oleju z prażonego sezamu, imbiru, mleczka kokosowego oraz sosu ostrygowego. Przygotowanie smażonej wołowiny jest proste i szybkie. Wynika to z tego, że tego typu dania, są głównie serwowane ze streetfoodowych straganów. Takie serwowanie sprawia(...)Prep Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 30 minutes Servings 4 porcje Ingredients 500 g wołowiny najlepiej polędwiczka wołowa 1 duża czerwona cebula 5 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 zielone chilli 2 czerwone chilli 1 łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu
PanGotujeKrem z marchewki to sycąca, gęsta, lekko słodka i bardzo pożywna zupa, która świetnie sprawdzi się na jesienno- zimowe obiady. Dodatek imbiru w zupie sprawi, że z całą pewnością nas rozgrzeje. Nie wiem czy wiecie, ale marchew jest nie tylko smacznym warzywem, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Zawiera w sobie duże ilości przeciwulteniaczy – luteiny, alfa- karotenu oraz beta(...)jest bardzo sycąca, więc zaspokoi Wasz głód i może Wam zastąpić cały posiłek – obiad. Składniki 5 marchewek 2 duże ziemniaki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1/3 selera natka z selera 1 pietruszka sól pieprz 3-4 łyżki oleju 1 łyżka masła 4 ziela angielskie Krem z marchewki – przepis Warzywa dokładnie myjemy i obieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzyw wykorzystywanym w procesie odchudzania jest marchew – jest to bogactwo błonnika i przy okazji jest niskokaloryczna. Sok z marchwi zwiększa wydzielanie żółci, co pomaga w spalaniu tłuszczu. Dodatek imbiru wspomoże proces chudnięcia, a dodatkowo dostarczy nam dużą dawkę energii. Składniki na sok (na ok. 600ml) 3 jabłka 5 marchewek 2 cm imbiru 3 cm kurkumy ok. 150 ml wody(...)skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych. Z jabłek wydrążamy gniazdo nasienne. Soki wyciskamy zaczynając od najbardziej miękkich owoców i warzyw. Najpierw wyciskamy sok z jabłek, następnie dodajemy imbir, kurkumę i marchewki. Od czasu do czasu dodajemy wodę, aby rozrzedzić sok w wyciskarce. Połączenie tych wszystkich składników z całą pewnością doda Wam energii i pozwoli odrobinę schudną. Ale soki musicie pić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdrowego i kolorowego jedzenia. Udostępnij Indyk w sosie słodko-kwaśnym – składniki 500 g piersi z indyka 10 grzybów mun 2 średnie marchewki 250 g brokułu 4 plasterki świeżego imbiru 1 puszka ananasa 1 / 2 czerwonej papryki 1 / 2 żółtej papryki 1 / 2 pomarańczowej papryki 1 / 2 papryczki chili (bez nasion) 2 ząbki czosnku kilka sztuk marynowanych małych kolb kukurydzy(...)wymieszać. Do tej marynaty włożyć pokrojone mięso, przemieszać i odstawić na 30 minut. Marchewki obrać, pokroić w słupki. Kolorowe papryki pokroić w paski, papryczkę chili w krążki. Plasterki obranego imbiru pokroić w słupki. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze różyczki. Plastry ananasa wyjąć z puszki, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Wykonanie Na patelni rozgrzać olej, wrzucić
niecodziennikparyMiękkie ciasteczka dyniowe z imbirem. Nie za słodkie, aromatyczne, wilgotne i w ładnym kolorze. Warto skorzystać z przepisu i wypróbować. Polecam również zerknąć po inspiracje na inne ciasteczka Składniki: 1 szklanka puree z dyni (użyłam Hokkaido) 2 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g miękkiego masła 1 jajko 1 i 1/2 łyżki suszonego imbiru 2 łyżeczki proszku(...)może Cię zainteresować: → Ciasteczka pomarańczowe z batatów → Proste ciasto dyniowe → Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową → Ciasteczka brownie z migdałami i Amaretto → Amerykany Artykuł Miękkie ciasteczka dyniowe z imbirem pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smaknajbardziej. Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Przepis na makaron z tofu Składniki: 250 gramów chińskiego makaronu chow mein, 200 gramów tofu, 2 ząbki czosnku, około 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, 1 papryczka chilli, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, olej, do podania cebulka dymka i uprażony sezam. Jak zrobić makaron z tofu? Makaron ugotuj według instrukcji(...)opakowaniu, odcedź i odstaw. Czosnek i imbir posiekaj, następnie oprósz solą i rozetrzyj na desce za pomocą noża. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokruszone tofu, smaż 2 minuty na dość dużym ogniu, dodaj pastę z czosnku i imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i smaż jeszcze około minuty. Mąkę wymieszaj z połową szklanki ciepłej wody. Teraz do woka
Kulinarna Polskadwie lub więcej części. Zrobić do tego dwa lub trzy nadzienia i gotowe. Każdy ma to, na co miał ochotę! Śliwki z cynamonem podduszone w czerwonym winie , gruszka z imbirem również w czerwonym winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele. Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta „na czarną(...)Nadzienie 20 sztuk śliwek 3 duże gruszki 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki płatków migdałowych 60 ml czerwonego wina 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Instructions Masło pokroić na drobne kawałki , włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, poza łyżeczką cynamonu, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki
SprawdzonaKuchnia.plZdrowa, chrupiąca, kolorowa, pełna witamin sałatka z zieloną soczewicą, granatem i awokado, a także miętą, kolendrą, imbirem i kurkumą, to moja propozycja na dziś. Publikuję ją w ramach akcji „Nasiona roślin strączkowych na talerzu” na durszlak.pl Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób Składniki : ● 200 g zielonej soczewicy ● ½ l wody mineralnej ● 2 gałązki selera naciowego(...)dojrzałe awokado ● 1 owoc granatu ● ½ pęczka świeżej mięty ● ½ pęczka kolendry ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka świeżo startego korzenia kurkumy* ● 1 łyżeczka startego korzenia imbiru ● 1 łyżeczka mielonego curry Na dressing: ● 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka syropu klonowego ● 1 łyżeczka świeżo startego imbiru ● dwie szczypty czarnego pieprzu ● ¼ łyżeczki soli morskiej Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska500g piersi z indyka – 1 puszka ananasa + 3/4 szklanki soku z puszki – 250ml + 80ml wody – 1-2 czerwone papryki – 1 duża marchewka – 5cm imbiru – 150g koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oliwy – 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej – 1 łyżeczka curry – 1/3 łyżeczki papryki ostrej – sól, pieprz Dodatkowo: sezam i natka pietruszki(...)Indyka kroimy w kostkę. Na pierwszej patelni podsmażamy na połowie łyżki oliwy indyka z solą i pieprzem, aż się zrumieni. Paprykę kroimy w kostkę, marchew w krótsze słupki, a imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Paprykę, marchew i imbir dusimy na drugiej patelni, na połowie łyżki oliwy około 8 minut. Tak podduszone warzywa przekładamy na patelnię z mięsem, mieszamy
Be Fit Be Strongwypieki. Tym razem kierujemy się do Rosji z jej bogatą historią, pięknymi krajobrazami i nietkniętą ludzką ręką przyrodą, gdzie czeka na nas przepis na wspaniały piernik rosyjski. Pachnący cynamonem, imbirem, miodem i pomarańczą. Od siebie dodałam powidła i grubą warstwę czekolady. Jest moc Składniki: 1 szklanka miodu 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki imbiru 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki(...)rodzynek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 garście orzechów (dowolnych) Dodatkowo: 1 słoik powideł 100 g czekolady 50 g śmietanki 30% Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Miód, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodkę umieszczam w rondelku i zagotowuję, cały czas mieszam. Miód odstawiam do wystygnięcia. Masło, cukier i jajka dokładnie ubijam. Dodaję po kolei rum, olejek migdałowy, sól, skórkę
Słodki sentymentdeszcz przenika prawie do samych kości. Dlatego dzisiaj przedłużam weekend miseczką przepysznej zupy krem w kolorze nadziei i wiosny. Smaki oparte o podstawowe smaki kuchni tajskiej, jakimi są imbir z chili i trawa cytrynowa z mleczkiem kokosowym rozgrzewają przyjemnie wyziębione i potargane wiatrem wnętrze. Do tego potrójna zieleń! Brokuł, jarmuż i szpinak fantastycznie wypełniają zupę kolorem, smakiem(...)szarudze na zewnątrz? :D Krem z brokułów i jarmużu ze szpinakiem i pieczoną ciecierzycą Potrzebujesz: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5cm świeżego imbiru 1/2 papryki chili 1/3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (opcjonalnie) skórka otarta z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego 500 g brokułów 2 szklanki jarmużu 1 szklanka surowego szpinaku 1/2 puszki mleka
Kuchnia w Słońcu Skąpanasosie curry - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 600g fileta z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1cm korzenia imbiru, 3 ząbki czosnku, czubatą łyżeczkę przyprawy curry, sól i pieprz do smaku, 2 puszki mleka kokosowego. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać(...)właściwości . 2. Filety podziel na porcje, przypraw solą i pieprzem. 3. Imbir zetrzyj na tarce. 4. Papryki pokrój w drobną kostkę. 5. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek, imbir, papryki oraz curry. 6. Przesmażone warzywa i przyprawy zalej mlekiem kokosowym. 7. Gotuj wszystko kilka minut, po czym dodaj dorsza - przypilnuj, żeby był całkowicie zanurzony w sosie
Z notatnika dietetykaprzygotować surówkę z białej kapusty w azjatyckim stylu. Składniki 1/4 główki kapusty około 500 g 100 g marchewki 2 – 3 dymki 2 łyżki nasion sezamu 10 g świeżego imbiru 4 – 5 łyżek octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu chili lub kilka kropel sosu tabasco sól Wykonanie Przygotowujemy(...)Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, sos chili lub tabasco, cukier, mieszamy i doprawiamy solą. Kapustę szatkujemy. Dymkę siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy skosem na cienkie plastry, a następnie siekamy wzdłuż na drobne paseczki, tzw. julienne. Posiekane warzywa, dymkę, nasiona sezamu mieszamy z sosem, próbujemy, w razie konieczności doprawiamy
Tajemnice SmakuSkładniki MUS Z DYNI I POMARAŃCZY 500 g purée z pieczonej dyni* ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być inna) 2 duże pomarańcze 5 g świeżego tartego imbiru 50 g cukru szczypta mielonego cynamonu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarna z 1/2 laski wanilii 10 g żelatyny 250 g mascarpone JEŻYNOWY KISIEL 200 g jeżyn (świeżych lub mrożonych(...)zimną wodą do przykrycia (około 40 ml) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Pomarańcze obieramy ze skórki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Pomarańcze razem ze startym imbirem miksujemy na mus. Do rondelka przekładamy purée z dyni, mus z pomarańczy z imbirem, cukier, szczyptę cynamonu, ekstrakt z wanilii, podgrzewamy cały czas mieszając. Gorący mus odstawiamy z palnika, dodajemy
Tajemnice Smaku