imbir - 9508 przepisów (strona:47/634)

Piernik rosyjski 91

wypieki. Tym razem kierujemy się do Rosji z jej bogatą historią, pięknymi krajobrazami i nietkniętą ludzką ręką przyrodą, gdzie czeka na nas przepis na wspaniały piernik rosyjski. Pachnący cynamonem, imbirem, miodem i pomarańczą. Od siebie dodałam powidła i grubą warstwę czekolady. Jest moc Składniki: 1 szklanka miodu 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki imbiru 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki(...)rodzynek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 garście orzechów (dowolnych) Dodatkowo: 1 słoik powideł 100 g czekolady 50 g śmietanki 30% Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Miód, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodkę umieszczam w rondelku i zagotowuję, cały czas mieszam. Miód odstawiam do wystygnięcia. Masło, cukier i jajka dokładnie ubijam. Dodaję po kolei rum, olejek migdałowy, sól, skórkę

Słodki sentyment
Zielony krem w stylu tajskim i chrupiąca ciecierzyca 123

deszcz przenika prawie do samych kości.  Dlatego dzisiaj przedłużam weekend miseczką przepysznej zupy krem w kolorze nadziei i wiosny. Smaki oparte o podstawowe smaki kuchni tajskiej, jakimi są imbir z chili i trawa cytrynowa z mleczkiem kokosowym rozgrzewają przyjemnie wyziębione i potargane wiatrem wnętrze.  Do tego potrójna zieleń!  Brokuł, jarmuż i szpinak fantastycznie wypełniają zupę kolorem, smakiem(...)szarudze na zewnątrz? :D Krem z brokułów i jarmużu ze szpinakiem i pieczoną ciecierzycą Potrzebujesz: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5cm świeżego imbiru 1/2 papryki chili 1/3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (opcjonalnie) skórka otarta z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego 500 g brokułów 2 szklanki jarmużu 1 szklanka surowego szpinaku 1/2 puszki mleka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dorsz w sosie curry 112

sosie curry - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 600g fileta z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1cm korzenia imbiru, 3 ząbki czosnku, czubatą łyżeczkę przyprawy curry, sól i pieprz do smaku, 2 puszki mleka kokosowego. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać(...)właściwości . 2. Filety podziel na porcje, przypraw solą i pieprzem. 3. Imbir zetrzyj na tarce. 4. Papryki pokrój w drobną kostkę. 5. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek, imbir, papryki oraz curry. 6. Przesmażone warzywa i przyprawy zalej mlekiem kokosowym. 7. Gotuj wszystko kilka minut, po czym dodaj dorsza - przypilnuj, żeby był całkowicie zanurzony w sosie

Z notatnika dietetyka
Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym… 88

przygotować surówkę z białej kapusty w azjatyckim stylu. Składniki 1/4 główki kapusty około 500 g 100 g marchewki 2 – 3 dymki 2 łyżki nasion sezamu 10 g świeżego imbiru 4 – 5 łyżek octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu chili lub kilka kropel sosu tabasco sól Wykonanie Przygotowujemy(...)Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, sos chili lub tabasco, cukier, mieszamy i doprawiamy solą. Kapustę szatkujemy. Dymkę siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy skosem na cienkie plastry, a następnie siekamy wzdłuż na drobne paseczki, tzw. julienne. Posiekane warzywa, dymkę, nasiona sezamu mieszamy z sosem, próbujemy, w razie konieczności doprawiamy

Tajemnice Smaku
Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone podany z jeżynowym kisielem 76

Składniki MUS Z DYNI I POMARAŃCZY 500 g purée z pieczonej dyni* ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być inna) 2 duże pomarańcze 5 g świeżego tartego imbiru 50 g cukru szczypta mielonego cynamonu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarna z 1/2 laski wanilii 10 g żelatyny 250 g mascarpone JEŻYNOWY KISIEL 200 g jeżyn (świeżych lub mrożonych(...)zimną  wodą do przykrycia (około 40 ml) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Pomarańcze obieramy ze skórki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Pomarańcze razem ze startym imbirem miksujemy na mus. Do rondelka przekładamy purée z dyni, mus z pomarańczy z imbirem, cukier, szczyptę cynamonu, ekstrakt z wanilii, podgrzewamy cały czas mieszając. Gorący mus odstawiamy z palnika, dodajemy

Tajemnice Smaku
Krewetki z czosnkiem i imbirem 134

Aromatyczne i pyszne krewetki z czosnkiem, imbirem , sosem sojowym i chili, smażone na maśle z dodatkiem oleju kokosowego. Całość skropiłam sokiem z limonki, posypałam kolendrą i podałam z chrupiącą bagietką. Takie sobie wspaniałe śniadanko zaserwowałam Polecam ! Szybko się je robi i są wyśmienite. Składniki: około 300 g dużych krewetek (surowych lub obgotowanych) 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego na dużych(...)oczkach imbiru szczypta chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju kokosowego sok z limonki do skropienia świeża kolendra do posypania Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, chili i czosnek. Wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i olej i wrzucić zawartość miseczki. Krewetki smażyć około 2 minut

Oryginalny smak
Piernik rosyjski 124

wypieki. Tym razem kierujemy się do Rosji z jej bogatą historią, pięknymi krajobrazami i nietkniętą ludzką ręką przyrodą, gdzie czeka na nas przepis na wspaniały piernik rosyjski. Pachnący cynamonem, imbirem, miodem i pomarańczą. Od siebie dodałam powidła i grubą warstwę czekolady. Jest moc Składniki: 1 szklanka miodu 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki imbiru 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki(...)rodzynek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 garście orzechów (dowolnych) Dodatkowo: 1 słoik powideł 100 g czekolady 50 g śmietanki 30% Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Miód, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodkę umieszczam w rondelku i zagotowuję, cały czas mieszam. Miód odstawiam do wystygnięcia. Masło, cukier i jajka dokładnie ubijam. Dodaję po kolei rum, olejek migdałowy, sól, skórkę

Słodki sentyment
Zupa "śmieciówa jesienna" 133

okazją do ugotowania aromatycznej i rozgrzewającej zupy. Składniki : 2 marchewki (u mnie pomarańczowa i biała) kalarepka pomarańczowy burak pół kalafiora lub romanesco kawałek selera pietruszka ok. 3 cm świeżego imbiru wrzątek natka fenkuła pół łyżeczki kozieradki sól pieprz olej do smażenia Warzywa obrać. Korzeniowe pokroić w kostkę podobnej wielkości. Imbir posiekać w cienkie paski. Kalafior lub romanesco rozdzielić na różyczki(...)garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Na olej wrzucić marchew, seler, pietruszkę, kalarepkę, imbir i kozieradkę. Lekko podsmażyć. Do warzyw dodać kostkę z buraka. Wymieszać. Do garnka wlać wrzącą wodę. Powinno być jej tyle, by jej powierzchnia znajdowała się ok. 2 cm nad warzywami. Zupę gotować do miękkości warzyw. Dorzucić cząstki kalafiora lub romanesco.  Doprawić do smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Yakisoba – smażony japoński makaron z krewetkami i kurczakiem 106

sojowego – 1 łyżeczka ocet jabłkowy – 200g kurczaka – 300g makaronu ramen (lub inny) – 15ml oleju sezamowego – 5ml oleju chili (lub szczypta chili) – 1 plaster imbiru 0,5cm – 1 cebula – 1 czerwona papryka – 1 zielona papryka – 40ml sosu ostrygowego – 1 ząbek czosnku – 100g kiełków fasoli mung – sezam do posypania(...)dokładnie oczyszczone (wykonujemy nacięcie i sprawdzamy czy jelito jest usunięte). Oczyszczone krewetki umieszczamy w misce wraz z sosem sojowym i octem, mieszamy i odstawiamy. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a obie papryki w 1cm paski. Na dużej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i olej chili

Be Fit Be Strong
Kaczka w musztardzie 147

danie. Tym razem poza tradycyjnymi jabłkami, moje udka z kaczki były wysmarowane dipem na bazie musztardy francuskiej i sarepskiej z dodatkiem ziaren kolendry i przypraw takich jak kardamon i imbir. Kaczka wyszła pyszna. Miałam porcję na dwa dni. W pierwszy kaczkę zaserwowałam z ryżem i buraczkami, zaś w drugi dzień z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Z kaczki można przygotować również(...)udka z kaczki 2 jabłka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki nasion kolendry szczypta mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka z kaczki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce

Passions hobbies life
Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili 173

fajna przekąska na imprezę, czy smakowity pomysł na obiad. Jeśli szukasz na nie nowego pomysłu, to ten sprawdzi się znakomicie! Skrzydełka zamarynowałem w miodzie z sokiem pomarańczowym, czosnkiem, imbirem i chili, dzięki czemu są naprawdę pyszne! Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby nabrały aromatu, a następnego dnia upiec w piekarniku. Skrzydełka z tego przepisu wychodzą aromatyczne i chrupiące! * SKŁADNIKI(...)skrzydełek Skrzydełka w miodzie: 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 łyżki miodu sok z 2 pomarańczy 3 ząbki czosnku 5 cm kłącza imbiru 2 łyżki oleju (u mnie sezamowy) 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka soli Do podania: świeża lub suszona pietruszka 2 pomarańcze * PRZYGOTOWANIE Skrzydełka umyj, oczyść i osusz. Wyciśnięty sok z pomarańczy połącz z miodem, olejem, płatkami chili

Food Square
Domowa herbata Rajska Szarlotka 157

choinkę :) Do dzieła! Domowa herbata Rajska Szarlotka Potrzebujesz: 125g czarnej herbaty liściastej dobrej jakości 20-25 rajskich jabłuszek 3 laski cynamonu skórka otarta z 1 cytryny 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki rodzynek Sposób przyrządzenia: 1. Jabłuszka umyj i pokrój w cienkie plasterki ok. 3mm, usuń pestki. 2. Ułóż owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i susz przez(...)przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 3. Imbir pokrój w cienkie słupki i ususz w piekarniku tak, jak jabłuszka - 30-45min. 4. Skórkę cytryny susz podobnie jak imbir i jabłuszka - 1 -1,5 min. 5. Cynamon pokrusz w moździerzu. 6. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce i przełóż do słoika - szczelnie zakręć. 7. Zaparzaj ok. 1 łyżeczki herbaty przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Konfitowane kacze udka w azjatyckim sosie pomarańczowym 199

bezstresowego Składniki na 4 porcje: 4 kacze udka 1 szkl bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki ale może być też z kurczaka) 1 szkl soku pomarańczowego, niesłodzonego 2 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki 5-6 kawałków imbiru marynowanego ze słoiczka (takiego jak do sushi) 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kawałek cynamonu 2 gwiazdki anyżu 1 łyżka miodu(...)mięso będzie gorące. Pod koniec zmieniamy opcję na grill, aby przyrumienić skórkę. Aby przygotować sos do rondla wlać sok pomarańczowy oraz bulion. Podgrzać na niewielkim ogniu. Dodać oba rodzaje imbiru, czosnek, miód sos sojowy i rybny oraz przyprawy. Gotować przez 10 minut na niewielkim ogniu, aż smaki się połączą a sos lekko odparuje. Sprawdzić  balans smaków i ewentualnie doprawić

olalacooking
Krem z batatów 125

dodatkiem mleka kokosowego, to moja propozycja na szybką  i pyszną zupę na zimowe dni.   Składniki: 2 duże bataty 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru 1 L bulionu 250 ml mleczka kokosowego gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, umyć. Cebulę, marchewkę, bataty pokroić w kostkę. Czosnek i imbir pokroić w bardzo drobną kostkę. W garnku(...)rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z marchewką, zeszklić. Następnie dodać czosnek, imbir, chwilę razem podsmażyć. Dodać bataty, zalać bulionem, dodać gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku. Gotować do momentu aż bataty zmiękną. Całość zmiksować na gładki krem. Na koniec wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania