imbir - 9508 przepisów (strona:43/634)

Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi 172

ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 szklanka musu z dyni 1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich 4 łyżki śmietany(...)czekolady deserowej Wykonanie: Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią orzechy i prażyć aż się zarumienią. Masło roztopić. Zmiksować ze sobą cukier, jajko, dynię, masło i świeży imbir. W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir w proszku. Do Masy z dynią dodać mąkę i ¾ szklanki orzechów, wymieszać. Ciasto przełożyć do niewielkiej

Mama Gotuje
Japońska sałatka z ogórków (Sunomono) 176

Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego(...)dół zachowując między paskami równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki. Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę. Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego można dodać jabłkowego. Z ogórków zlewamy powstały płyn i zalewamy powstałą marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem można posypać sezamem

Kuchcik gotuje
Poniedziałkowy "fit" - Zielony koktajl z błonnikiem jabłkowym i imbirem 142

Dziś kolejny z serii zielonych koktajli. Jest dość gęsty i sycący, dlatego ja najbardziej lubię go jeść łyżeczką, na drugie śniadanie.  Dodatek świeżego imbiru nadaje napojowi charakterystycznej i wyczuwalnej ostrości i dzięki temu niepowtarzalnego charakteru. Jeśli wolicie koktajle o rzadszej konsystencji polecamy ten na zielonej herbacie . Zielony koktajl z błonnikiem jabłkowym i imbirem SKŁADNIKI: 1/2 słodkiej pomarańczy 1/2 awokado(...)banana 2 garście świeżego szpinaku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżka błonnika jabłkowego 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy ogonki. Pomarańczę, banana i awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Świeży imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dolewamy więcej maślanki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 152

duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo drobno posiekana cebula 1 mała świeża lub suszona ostra papryczka (w całości) 1 czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout  kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu  1 duża kwaszon(...)ndlu lub głębokiej patelni   W głębokiej patelni o grubym dnie z eszklić cebulę . Następnie d odać poporcjowanego kurczaka i smażyć kilka minut , aż lekko zbrązowieje. Dodać czosne k , imbir, pokrojoną w ósemki kiszoną cyt rynę oraz ras el-hanout i pieprz i całą ostrą paprykę Wlać taką ilość wody, żeby zakryła mięso, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z ricotty z figami 112

Całkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią, imbirem i miodem plus figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :) Składniki: Spód:  200 g herbatników maślanych 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu 1/5 łyżeczki imbiru Masa serowa: 1 kg serka ricotta(...)jajka 50 g drobnego cukru 50 g miodu 50 g mąki 2  łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pyszna zupa – krem ze świeżej kukurydzy 208

Pyszny i sycący krem ze świeżej kukurydzy z dodatkiem imbiru i kurkumy, dzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki(...)łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli 4 kolby kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki masła 130 g śmietany 18% sól morska, świeżo mielony pieprz świeży tymianek od ozdoby   Przygotowanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Marchewkę, pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Dodać do garnka

Moja Delicja
Przyprawa do piernika 144

podnieść wagę gotowego produktu. Zachęcam do zrobienia własnej przyprawy, jest to co prawda trochę czasochłonne, ale taka przyprawa wystarczy na dłużej. Składniki: 45g cynamonu (mielony lub kora) 20g imbiru 15g goździków 2 kulki gałki muszkatołowej lub 3 łyżeczki 5g pieprzu kolorowego lub czarnego 5 ziarenek anyżu (z gniazda) 10 ziarenek kardamonu 10g kolendry 15 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca(...)przesiewamy. Ważne by nie było żadnych grudek. Drobno zmieloną przyprawę przesypujemy do słoja, szczelnie zakręcamy i potrząsamy nim, by wszystkie przyprawy dobrze się zmieszały. Jeśli użyjemy mielonego cynamonu i imbiru to składników tych nie mielimy, ale imbir warto przesiać przez sito, bo lubią się z niego robić grudki. Po przesianiu imbir ładnie zmiesza się z pozostałymi przyprawami. Przyprawę przechowujemy

Smakowy Raj
Makaron z imbirem, kilka polskich filmów 170

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam imbir. Ostatnio jem go 4-5 razy w tygodniu, zastępując nim czosnek. Polecam to danie – jest super szybkie w przygotowaniu i lekkostrawne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)language:EN-US;} Składniki dla 2 osób: 200-250g razowego makaronu kilka łyżek oleju smakowego (np. pozostały po suszonych pomidorach lub olej + ulubione zioła) 1 dość duży kawałek imbiru 7-8 pieczarek ½ małej cukinii 1 puszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2-3 garście oliwek sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Qlinarnie i Qlinarnie
Basmati z imbirem i Emaus 201

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ciąg dalszy fascynacji imbirem:). Przepis od Lindy (nieco zmieniony). Oryginał tutaj . Szybko, smacznie i pożywnie. Smacznego! Składniki: 2 łyżki oleju sezamowego (lub innego) 1 mały kawałek korzenia imbiru, starty na tarce 3 ząbki czosnku, drobno(...)pokrojonych pieczarek 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 czerwona papryka, drobno pokrojona 1 łyżka prażonych nasion sezamu sos sojowy szczypior, posiekany ryż basmati Rozgrzej olej sezamowy, podsmaż czosnek i imbir, przełóż na talerz. Rozgrzej olej rzepakowy i krótko podsmaż pieczarki, marchewki i paprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierś z indyka w migdałach z pikantnym sosem owocowym 219

się skusić :) A wszystko za sprawą delikatnego mięsa z indyka oraz wspaniałego, kremowego sosu owocowego. Palce lizać! ;) Składniki : pierś z indyka ( moja miała ok 900g) 2 jajka płatki migdałów imbir mielony sól, pieprz Sos : puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco Brzoskwinie kroimy(...)plasterki, wrzucamy na patelnie.  Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty z pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco.  Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Panierujemy w jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoty kolor. Kotlety podajemy polane sosem

Czerwona Porzeczka
Kurczak sułtański 122

Imbir- Kłącza rośliny wieloletniej. Ceniony w sztuce kulinarnej, używany jest w postaci świeżych lub suszonych zmielonych kłączy. Stosowany jest w wielu potrawach i deserach. Hindusi uważają, że imbir pomaga w trawieniu i wzmaga pocenie. Składniki: 1 kurczak 3 łyżki masła klarowanego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 puszka groszku konserwowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 łyżeczka ostrej(...)papryki 1 łyżeczka imbiru sok z 1/2 cytryny sól 1/2 szklanki wody Wykonanie: Z kurczaka zdjąć skórę i podzielić go na cztery części. Oprószyć go solą. Masło rozgrzać w rondlu i zrumienić porcje kurczaka z każdej strony, a następnie wyłożyć go na talerz. Na tym samym maśle podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać drobno posiekany czosnek, paprykę

O kuchni z uczuciem
KLOPSIKI TIKKA MASALA 248

fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku SOS: * miękkie pomidory – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cynamon, kurkuma, garam masala, mielony imbir(...)smaku * czosnek – 1 ząbek * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie. SOS: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw. Przesmażamy

Ostra na Słodko
Naturalne, domowe leczenie 177

będzie możliwe, przed wystygnięciem boskiego napoju. Wykonanie: Piwo przelewamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu stale pilnując i nie doprowadzając do zagotowania! Możemy dodać goździki, świeży korzeń imbiru, miód lub  sok z malin , który spotęguje działanie :) 3. Babciny rosołek :)  Rozgrzewa, inhaluje i jednocześnie hamuje tworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych, przyspiesza odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach(...)podawane zwierzętom. Podajemy po uprzednim usunięciu tłuszczu, który zbyt obciąża osłabiony organizm. Jednak na tym nasz atak się nie kończy, dodatkowo przygotowujemy i regularnie zażywamy syropy: 1. Syrop z imbiru, miodu i cytryny o działaniu przeciwzapalnym (za sprawą imbiru) i antybakteryjnym (miód i witamina C zawarta w cytrynie). Wykonanie: Korzeń imbiru ok 150 - 200 g ścieramy na tarce o małych

Taste Of My Day
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 850

warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól morską olej do smażenia Dodatkowo: 2 duże marchewki 2 średnie buraki(...)łyżki oleju lub oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu sól morską Imbir i czosnek obieramy. Papryczkę przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wszystko podsmażamy 1-2 min. Zestawiamy z ognia. Kolendrę płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir

Ratunku obiad
południowoafrykańska Chakalaka 130

przygotowanie to sama przyjemność. W kuchni unosi się wspaniały zapach imbiru, chili, curry połączony z różnokolorowymi paprykami oraz marchewką.To właśnie te aromaty i kolory przenoszą nas w całkiem inny kulinarny świat. Chakalaka bardzo dobrze pasuje do pieczonych mięs, można podawać na ciepło lub na zimno.Odkryłam ten przysmak podczas oglądania programu Siby Mtongana "Siba's table" i od tego(...)momentu ta aromatyczna potrawa gości często na moim stole.    Oto przepis: składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g imbiru 2 zielone papryczki chili (pozbywamy się pestek i siekamy na drobno) 2 łyżki curry 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 marchewki 2 łyżki sosu pomidorowego 1 x pomidory w puszce

noteskulinarnyfiga